III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków:
1. Dotyczy części nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 - Zezwolenie na działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, zatwierdzające zakres prowadzonej działalności.2. Dotyczy części nr 1, 2, 4, 10, 11 - Wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS.3. Dotyczy części nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 - Wpis do rejestru WIJHARS działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, zgodnie z ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).4. Dotyczy części nr 3, 5, 8 - Wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS, jeżeli podlega pod PIS.5. Dotyczy części nr 9 - Zgodę na produkcję jaj konsumpcyjnych i sprawowanie nadzoru nad ich produkcją.
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków:
- Zamawiający nie precyzuje w powyższym zakresie żadnych wymagań, których spełnianie Wykonawca zobowiązany jest wykazać w sposób szczególny;
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że:2.3.1. w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert wykonał należycie co najmniej 2 dostawy, które odpowiadają rodzajem i wartością przedmiotowi zamówienia tj.: Numer części i rodzaj / Wartość brutto:Część nr 1 – Warzywa i owoce 40 000,00 złCzęść nr 2 – Mrożonki warzywno 30 000,00 złCzęść nr 3 – Ryby mrożone i wędzone 10 000,00 złCzęść nr 4 – Pieczywo 20 000,00złCzęść nr 5 – Mleko i przetwory mleczne 40 000,00 złCzęść nr 6 – Mięso drobiowe 30 000,00 złCzęść nr 7 – Mięso wieprzowe 20 000,00 złCzęść nr 8 – Wędliny 30 000,00 złCzęść nr 9 – Jaja kurze 5 000,00 złCzęść nr 10 – Produkty ogólnospożywcze 30 000,00 zł2.3.2. Dotyczy części nr 1 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PPIS do transportu artykułów rolno-spożywczych.2.3.3. Dotyczy części nr 2 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PPIS do transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych.2.3.4. Dotyczy części nr 3, 5, 6, 7, 8 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PLWlub PPIS do transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych.2.3.5. Dotyczy części nr 4 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PPIS do transportu żywności.2.3.6. Dotyczy części nr 9 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PLW i PPIS do transportu jaj.2.3.8. Dotyczy części nr 10 – Posiada samochody transportowe dopuszczone przez PPIS do transportu żywności oraz transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
Nie
Informacje dodatkowe:
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp
Nie Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
1. Dotyczy części nr 1, 4, 10 – Decyzji PPIS zezwalająca na działalność w zakresie produkcjii obrotu żywnością, zatwierdzające zakres prowadzonej działalności. W przypadku oddziału dedykowanego do obsługi umowy także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.2. Dotyczy części nr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 – Dokumentu potwierdzającego dokonanie wpisu do rejestru WIJHARS działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania, konfekcjonowania i obrotu artykułami rolno-spożywczymi, zgodnie z ustawą z dnia 21 grudnia 200 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.).3. Dotyczy części nr 1 – Dokumentu wydanego przez PPIS dopuszczający do transportu artykułów rolno – spożywczych samochody transportowe wykonawcy.4. Dotyczy części nr 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10 – Zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS. Jeżeli podlega pod PIS.5. Dotyczy części nr 2 – Decyzji PPIS zezwalającej na działalność w zakresie produkcjii obrotu żywnością, zatwierdzające zakres prowadzonej działalności. W przypadku oddziału dedykowanego do obsługi umowy także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.6. Dotyczy części nr 2 – Dokumentu wydanego przez PPIS dopuszczające samochody transportowe wykonawcy do transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych.7. Dotyczy części nr 3, 5, 6, 7, 8 – Dokumentu wydanego przez PPIS lub PLW dopuszczającego samochody transportowe wykonawcy do transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych.8. Dotyczy części nr 9 – Decyzji PPIS lub PLW zatwierdzającej działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, zatwierdzającą zakres i wielkość prowadzonej działalności (produkcji, obrotu itd.) oraz nadany numer weterynaryjny (świadectwo nadzoru weterynaryjnego).9. Dotyczy części nr 4 – Dokumentu wydanego przez PPIS dopuszczające samochody transportowe wykonawcy do transportu żywności.10. Dotyczy części nr 3, 5, 8 – Decyzji PPIS lub PLW zatwierdzającej działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, zatwierdzające zakres i wielkość prowadzonej działalności (produkcji, obrotu itd.) oraz w przypadku nadzoru PLW nadany numer weterynaryjny (świadectwo nadzoru weterynaryjnego). W przypadku oddziału dedykowanego do obsługi umowy także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.11. Dotyczy części nr 6, 7 – Decyzji PLW zatwierdzającej działalność w zakresie produkcji i obrotu żywnością, zatwierdzające zakres i wielkość prowadzonej działalności (produkcji, obrotu itd.) oraz nadany numer weterynaryjny (świadectwo nadzoru weterynaryjnego). W przypadku oddziału dedykowanego do obsługi umowy także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.12. Dotyczy części nr 9 – Dokumentu wydanego przez PPIS lub PLW dopuszczającego samochody transportowe wykonawcy do transportu jaj.13. Dotyczy części nr 9 – Postanowienia zawierającego zgodę na produkcję jaj konsumpcyjnychi sprawowanie nadzoru nad ich produkcją, wydane przez Powiatowy Inspektorat Weterynarii (nr wet.). 15. Dotyczy części nr 10 – Dokumentu wydanego przez PPIS dopuszczającego samochody transportowe wykonawcy do transportu żywności oraz transportu żywności wymagającej warunków chłodniczych .16. Wykazu dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;- przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; - w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziałuw postępowaniu.
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
Zamawiający przed udzieleniem zamówienia może wezwać wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia dokumentów potwierdzających spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez zamawiającego tj.:1. Dotyczy części nr 1 - Zaświadczenia (i / lub protokołu kontroli sanitarnej) – opinii jednostki nadzorującej pod względem sanitarnym – PPIS z ostatnich 12 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, zawierającej między innymi:- ocenę poziomu spełnienia stanu higieniczno – sanitarnego w zakresie prowadzonej działalności,- realizację zaleceń w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia: GMP/GHP oraz zasad systemu HACCP.W przypadku dedykowanego do obsługi umowy oddziału także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.2. Dotyczy części nr 1 - Oświadczenia o wdrożeniu i realizacji zasad GMP/GHP, GAP (Good Agricultural Practice), systemu HACCP lub innego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (zgodnego z wymaganiami standardów: GLOBALGAP, ISO 22000:2005, IFS, BRC, FSSC 22000:2005 lub równoważnych), jeżeli zakład posiada certyfikowane systemy – kopię certyfikatów. Wyłącznie certyfikaty przyznawane przez jednostki akredytowane.3. Dotyczy części nr 1 - Oświadczenie dostawcy o sposobie dostarczania żywności wymagającej warunków chłodniczych.4. Dotyczy części nr 2, – Zaświadczenia – opinii jednostki nadzorującej pod względem sanitarnym – PPIS z ostatnich 12 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, zawierającej między innymi:- ocenę poziomu spełnienia stanu higieniczno – sanitarnego w zakresie prowadzonej działalności,- realizację zaleceń w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia: GMP/GHP oraz zasad systemu HACCP.W przypadku dedykowanego do obsługi umowy oddziału także dokumenty dotyczące danej lokalizacji.5. Dotyczy części nr 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 - Oświadczenia o wdrożeniu i realizacji zasad GMP/GHP, systemu HACCP lub innego Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (zgodnego z wymaganiami standardów: ISO 22000:2005, IFS, BRC, FSSC 22000:2005 lub równoważnych), jeżeli zakład posiada certyfikowane systemy. Wyłącznie certyfikaty przyznawane przez jednostki akredytowane.6. Dotyczy części nr 3, 4, 5, 8, 9, 10 – Zaświadczenia – opinii jednostki nadzorującej pod względem sanitarnym – PLW lub PPIS z ostatnich 12 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, zawierającej między innymi:- ocenę poziomu spełnienia stanu higieniczno – sanitarnego w zakresie prowadzonej działalności,- realizację zaleceń w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia: GMP/GHP oraz zasad systemu HACCP.7. Dotyczy części nr 6, 7 – Zaświadczenia – opinii jednostki nadzorującej pod względem sanitarnym PLW z ostatnich 12 miesięcy przed upływem terminu składania ofert, zawierającej między innymi:- ocenę poziomu spełnienia stanu higieniczno – sanitarnego w zakresie prowadzonej działalności,- realizację zaleceń w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia: GMP/GHP oraz zasad systemu HACCP.8. Dotyczy części nr 9 – Badanie z ostatniego kwartału fermy i jaj w kierunku Salmonelli.9. Dotyczy części nr 10 poz. od nr 90 do 102 włącznie – środki spożywcze b/glutenowe i b/mleczne, wymagane zdjęcia oryginalnych opakowań oferowanych produktów z widoczną etykietą, zgodną z Rozp. 1169/2011, ze składem, wartością odżywczą oraz deklaracją producenta co do zawartości alergenów. Zdjęcia oznakowane nr pozycji zgodnie z formularzem cenowym. Potwierdzenie zgodności oferowany produktów z wymaganiami.10.Dotyczy zad. nr od 1 do 10 włącznie. Zgody Wykonawcy na przeprowadzenie przez Zamawiającego audytu funkcjonującego u dostawcy Systemu Bezpieczeństwa Żywności.
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
1. Sporządzony przez wykonawcę, według wzoru stanowiącego załącznik nr 1 do SIWZ, Formularz ofertowy.2. Sporządzony przez wykonawcę, według wzoru stanowiącego załącznik od nr 3a do nr 3j do SIWZ, Formularz cenowy.3. Dokument KRS lub CEDiG w celu weryfikacji osób uprawnionych do reprezentowania wykonawcy tym samym składania oświadczenia woli.4.Oświadczenie o którym mowa w rozdziale VI pkt 1.1 i pkt 1.3 SIWZ.