Zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoWarszawa
  • WojewództwoMazowieckie
  • Rodzaj zamówieniaDostawy
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - Polska Akademia Nauk i tworzone przez nią jednostki organizacyjne
  • Termin składania wniosków2021-03-26
  • ZamawiającyINSTYTUT GEOFIZYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK
  • Data publikacji ogłoszenia2021-03-17
  • Numer ogłoszenia2021/BZP 00019185
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: INSTYTUT GEOFIZYKI POLSKIEJ AKADEMII NAUK

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000325908

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Księcia Janusza 64

1.5.2.) Miejscowość: Warszawa

1.5.3.) Kod pocztowy: 01-452

1.5.4.) Województwo: mazowieckie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa

1.5.7.) Numer telefonu: 22 69 15 977

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@igf.edu.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.igf.edu.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - Polska Akademia Nauk i tworzone przez nią jednostki organizacyjne

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność

działalność naukowo-badawcza w zakresie nauk geofizycznych

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Umowy ramowej

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-cd6df967-8664-11eb-86b1-a64936a8669f

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00019185

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-03-17

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.17.) Tryb zawarcia umowy ramowej wraz z podstawą prawną

Umowa ramowa udzielana jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 311 ust. 1 pkt 2 ustawy w zw. z art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://www.igf.edu.pl/zamowienia-publiczne.php

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://miniportal.uzp.gov.pl (informacja o postępowaniu, szyfrowanie oferty, formularze e-PUAP)https://moj.gov.pl/nforms/ezamowienia (formularze do komunikacji, składanie ofert)https://ezamowienia.gov.pl/pl/ (ogłoszenie o zamówieniu, informacje o postępowaniu)https://www.igf.edu.pl/zamowienia-publiczne.php

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do Formularzy: złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku oraz Formularza do komunikacji. 2. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania korespondencji elektronicznej przekazywanej przy ich użyciu, opisane zostały w Regulaminie korzystania z miniPortalu oraz Regulaminie ePUAP, dostępnym na ich stronach internetowych. 3. Wykonawca przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, akceptuje warunki korzystania z miniPortalu, określone w Regulaminie miniPortalu oraz zobowiązuje się korzystając z miniPortalu przestrzegać postanowień tego Regulaminu. 4. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych Formularzy do: złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku oraz do komunikacji wynosi 150 MB. Zamawiający dopuszcza w szczególności następujący format przesyłanych plików: .doc, .docx, .pdf, .rtf, .xps, .odt 5. Wykonawca składa Ofertę wraz z załącznikami do Oferty wyłącznie za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty”, dostępnego na ePUAP i udostępnionego także na miniPortalu.6. Zaszyfrowanie Oferty dokonuje się za pośrednictwem miniPortalu po wejściu w szczegóły danego postępowania. Identyfikator postępowania dostępny jest w dokumencie „Szczegóły postępowania” stanowiący Załącznik nr 8.7. Za datę przekazania Oferty, oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy, podmiotowych środków dowodowych, przedmiotowych środków dowodowych, wniosków, zawiadomień, oraz innych oświadczeń lub dokumentów, w tym odwzorowania cyfrowe dokumentów lub oświadczeń przyjmuje się datę ich przekazania na ePUAP/w pozostałych przypadkach na adres poczty elektronicznej.8. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcami, w szczególności składanie oświadczeń, wniosków (innych niż oferta Wykonawcy i załączniki do Oferty), zawiadomień oraz przekazywanie informacji odbywa się elektronicznie za pośrednictwem dedykowanego Formularza dostępnego na ePUAP oraz udostępnionego na miniPortalu („Formularz do komunikacji”), z zastrzeżeniem że korespondencja ta nie może być szyfrowana. Zamawiający może również komunikować się z Wykonawcami, przekazując korespondencję elektroniczną za pośrednictwem adresu email: zamowieniapubliczne@igf.edu.pl 9. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie z dnia 30 grudnia 2020 r. (Dz.U. z 2020 r. poz. 2452). 10. Zamawiający informuje, że nie przewiduje innego sposobu kontaktowania się z Wykonawcami niż wskazany w niniejszym rozdziale SWZ (przy użyciu środków komunikacji elektronicznej). Oznacza to, że Zamawiający nie będzie reagował na inne formy kontaktowania się z nim, w szczególności na kontakt telefoniczny lub/i osobisty w swojej siedzibie.11. Wykonawca może, w formie elektronicznej, zwrócić się do Zamawiającego o wyjaśnienie treści SWZ. Treść zapytań wraz z wyjaśnieniami treści SWZ będzie zamieszczana na stronie internetowej prowadzonego postępowania, na której udostępniono SWZ, bez ujawniania źródła zapytania: https://www.igf.edu.pl/zamowienia-publiczne.php12. Do złożenia oferty w postępowaniu konieczne jest posiadanie przez osobę upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy kwalifikowanego podpisu elektronicznego lub podpisu zaufanego lub podpisu osobistego.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.13. Zamawiający przewiduje pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych danych potrzebnych do sporządzenia ofert dostosowanych do wymagań danego zamówienia: Nie

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 3 oraz 14 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że: 1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Instytut Geofizyki Polskiej Akademii Nauk, ul. Księcia Janusza 64, 01 – 452 Warszawa;2) inspektorem ochrony danych osobowych w Instytucie Geofizyki Polskiej Akademii Nauk jest Pan Michał Tuz, z którym w sprawach związanych z Pani/Pana danymi należy się kontaktować za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres e-mail: iod@igf.edu.pl;3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie (nr ref. sprawy: ZP/04/21), prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji – art. 275 pkt 1 ustawy;4) Pani/Pana dane osobowe zostały pozyskane od podmiotu, który odpowiedział na ogłoszenie o postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wskazanym powyżej;5) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy;6) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 i 4 ustawy, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;7) obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy;8) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO;9) posiada Pani/Pan:a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania lub uzupełnienia Pani/Pana danych osobowych, przy czym skorzystanie z prawa do sprostowania lub uzupełnienia nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników;c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO oraz art. 19 ust. 3 ustawy;d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;10) nie przysługuje Pani/Panu:a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;c) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: ZP/04/21

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest zawarcie umowy ramowej na dostawę artykułów żywnościowych dla Polskiej Stacji Polarnej Hornsund na Spitsbergenie.1. Miejsce dostawy: Burta statku wskazanego przez Zamawiającego w porcie wskazanym przez Zamawiającego na terenie RP (zgodnie z Formułą INCOTERMS 2015 FOB (Free on Board)).2. Przedmiot zamówienia musi być odprawiony przez Wykonawcę poza obszar celny Unii Europejskiej (docelowe miejsce dostawy: Polska Stacja Polarna Hornsund na Spitsbergenie, Svalbard, Norwegia).3. Przedmiot zamówienia musi spełniać warunki oraz być zapakowany i przygotowany do transportu zgodnie z obowiązującymi przepisami, a także zgodnie z „Instrukcją dotyczącą jakości, przygotowania i pakowania artykułów żywnościowych” zawartą w niniejszym Opisie przedmiotu zamówienia.4. Wykonawca składając ofertę zobowiązuje się do zapewnienia dostaw artykułów świeżych, o maksymalnym dla danego produktu terminie przydatności do spożycia i najwyższej jakości, spełniających wymagania szczegółowe dotyczące jakości i terminu przydatności do spożycia określone w projektowanych postanowieniach umowy ramowej (załącznik nr 2 do SWZ). 5. Wykonawca zobowiązany jest dostarczać artykuły żywnościowe odpowiednio przystosowanymi środkami transportu zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w tym zakresie.6. W ramach realizacji zamówienia, Wykonawca musi zapewnić środki przeładunkowe oraz personel niezbędny do przeładunku towaru na burtę statku.7. Wykonawca przy każdej dostawie zobowiązany będzie dostarczyć Zamawiającemu szczegółową specyfikację zawierającą ilość oraz nazwę asortymentu.8. Asortyment będący przedmiotem umowy ramowej oraz szacunkowe ilości zawarte są w formularzu asortymentowo – cenowym, stanowiącym załącznik nr 5 do SWZ INSTRUKCJA DOTYCZĄCA JAKOŚCI, PRZYGOTOWANIA I PAKOWANIA ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH1. Dostarczone artykuły muszą być zapakowane i przystosowane do transportu morskiego.2. Opakowanie art. żywnościowych musi spełniać następujące funkcje:1) zabezpieczenie żywności na czas transportu i przeładunku;2) zabezpieczenie w sposób zapewniający właściwe warunki dla rocznego przechowania (dotyczy opakowań jednostkowych);3) informowanie o zawartości (poprzez jednoznaczne oznakowanie) i umożliwienie prowadzenia racjonalnej gospodarki (dotyczy opakowań jednostkowych);4) ułatwianie przeprowadzenia kontroli celnej i sanitarno-epidemiologicznej.3. Wymagane jest pakowanie danego artykułu żywnościowego w różne opakowania zbiorcze, tak aby pojedynczy produkt był w kilku opakowaniach zbiorczych - aby zapobiec utracie 100% artykułu w razie zniszczenia lub utraty (np. utopienia w czasie rozładunku) jednego opakowania.4. Opakowania zbiorcze muszą być zabezpieczone taśmą identyfikującą Wykonawcę.5. Asortyment musi być pakowany w opakowania jednostkowe, które nie powinny ważyć więcej niż możliwość ręcznego przeniesienia przez człowieka (ok. 20 kg), opakowane w sposób zapobiegający rozsypaniu się w wyniku wielokrotnego ręcznego i mechanicznego przeładunku. Ze względu na rozładunek statku na wodzie, opakowania muszą być zabezpieczone przed wpływami warunków atmosferycznych (kroploszczelne lub wodoszczelne), najlepiej poprzez umieszczenie w pojemnikach lub wielowarstwowe opakowanie.6. Umieszczenie opakowań jednostkowych w opakowaniach zbiorczych: opakowaniami zbiorczymi są obudowane palety, pojemniki lub skrzynie. Opakowania zbiorcze nie mogą ważyć więcej niż 600 kg i nie mogą przekraczać wymiarów: długość - 1,20 m; szerokość - 1,00 m; wysokość - 1,50 m. Opakowanie zbiorcze musi zabezpieczać zawartość przed wpływem warunków atmosferycznych, być zwarte i zabezpieczone przed wypadnięciem opakowań jednostkowych w czasie załadunku w porcie i przeładunku na morzu na amfibie lub łodzie. Opakowania zbiorcze muszą posiadać sztywne ściany odporne na urazy mechaniczne. Nie mniej niż 1/3 opakowań zbiorczych musi mieć identyczne rozmiary (zwłaszcza wysokość) i powinna posiadać wystarczającą odporność na nacisk, tak aby istniała możliwość ułożenia 2 warstw opakowań zbiorczych.7. Każde opakowanie zbiorcze ładunku musi posiadać poprawnie wypełnioną specyfikację ładunkową, sporządzoną według wzoru udostępnionego przez Zamawiającego. 8. Każde opakowanie zbiorcze ładunku musi być oznakowane co najmniej z dwóch stron kartą ładunkową w formacie nie mniejszym niż A4 (chyba, że rozmiar opakowania nie pozwala na zastosowanie takiego formatu), sporządzoną według wzoru udostępnionego przez Zamawiającego.9. W przypadku opakowań szklanych dodatkowo należy zabezpieczyć je przed ich stłuczeniem oraz oznakować „góra - dół".10. Warzywa i owoce muszą być opakowane w opakowania umożliwiające swobodną cyrkulację powietrza i jednocześnie zapobiegające rozsypaniu się zawartości w wyniku wielokrotnego ręcznego i mechanicznego przeładunku.11. Każde opakowanie musi być oznakowane zgodnie ze wskazanym przez Zamawiającego wzorem. Zawartość poszczególnych opakowań musi być wyspecyfikowana w specyfikacji ładunkowej sporządzonej według wzoru wskazanego przez Zamawiającego.12. Oznakowanie opakowań typu worki siatkowe ażurowe lub skrzynki ażurowe powinno posiadać trwale umocowaną wywieszkę wodoodporną, sztywną i trwałą. Dodatkowo we wnętrzu należy umieścić trwałą i wodoodporną informację taką jak na wywieszce.13. Oznakowanie opakowań typu worki foliowe szczelne powinno posiadać trwale umocowaną wywieszkę wodoodporną sztywną i trwałą. Dodatkowo we wnętrzu należy umieścić trwałą i wodoodporną informację taką jak na wywieszce.14. Zamawiający dopuszcza możliwość pozostawienia opakowań w Stacji pod warunkiem, że będą one wykonane z materiałów łatwych do utylizacji.15. Uwagi:1) Produkty suche muszą być pakowane z uwzględnieniem konieczności dostawy produktów konfekcjonowanych przez producenta w torebki szczelne, najlepiej próżniowe. Niedopuszczalne jest zastosowanie konfekcjonowania luzem lub hurtowego, tj. wielokilogramowego, chyba że Zamawiający tego zażąda;2) W przypadku mąki część dostawy może być dostarczona w workach o ciężarze nie większym niż 25 kg, pozostała w opakowaniach o ciężarze jednostkowym 1 kg;3) Konserwy muszą być dostarczone w opakowaniach jednostkowych o ciężarze poniżej 1 kg;4) Przyprawy i nasiona dostarczać należy w opakowaniach jednostkowych stosowanych w gospodarstwach domowych. Maksymalna gramatura opakowań nie może przekroczyć 250g. Wyjątek stanowi sól, która może być dostarczana w opakowaniach jednostkowych 1 kg;5) Liofilizaty w swoim asortymencie powinny uwzględniać preferencje smakowe kuchni polskiej;6) Owoce suszone muszą być pakowane w fabryczne, szczelne opakowania (nie luzem);7) Syropy owocowe naturalne. Pozostałe soki – 100% soki naturalne (nie napoje). Opakowania: 1 – 2 l;8) Kompoty w opakowaniach nie przekraczających wagi 1 kg;9) Mleko w opakowaniach nie większych niż 1 l;10) Pozostałe artykuły z grup: IV, VIc, IX i X – w opakowaniach detalicznych;11) Sery, twarogi, mleko w tubach, etc. przy dostawie muszą być schłodzone do temperatury +3˚C lub – na żądanie Zamawiającego – mrożone. Sery muszą być pakowane fabrycznie w folie lub woskowane w całości;12) Śledź solony w wysoko solnej zalewie musi być przystosowany do długoterminowego przechowania, dostarczany w wiaderkach;13) Jaja świeże, nie magazynowane, nie myte, klasy A, kategorii XL, pakowane na tackach umieszczonych w kartonach. Kartony muszą być sztywne, umożliwiające wielokrotne obracanie i przekładanie;14) Warzywa świeże w odmianach przystosowanych do długoterminowego przechowywania, nie płukane i nie myte, z naturalną warstwą ochronną;15) Asortyment mięs i wędlin musi być mrożony do temperatury nie wyższej niż minus 20C, technologią szybkiego mrożenia celem zapobieżenia krystalizacji wody w dużych skupiskach w masie produktu. Po rozmrożeniu na 100 kg mięsa i wędlin nie może być mniej niż 80 kg gotowego produktu. Mięsa muszą być porcjowane przed zamrożeniem w porcjach nie większych niż 2 kg (półtusze porcjowane na elementy). Każda porcja powinna być mrożona luzem - niedopuszczalne jest zmrożenie kilku porcji w jedną bryłę. Jeżeli porcje są pakowane w opakowania jednostkowe, niedopuszczalne jest stosowanie opakowań zwiększających znacznie masę lub objętość. Mięsa i wędliny muszą być najwyższej jakości. Pod pojęciem wysokiej jakości rozumieć należy wędliny klasy Premium i mięsa z minimalną zawartością wypełniaczy białkowych i wody. Mięso nie może podlegać nastrzykowi domięśniowemu. Powierzchnie mięsa muszą być czyste i suche. Smak i zapach charakterystyczny dla wyrobu. Osłonki ściśle przylegające do farszu. Wędliny wędzone w komorach wędzarniczych przy użyciu dymu wędzarniczego wytworzonego w dymogeneratorach. W wędlinach nie mogą być zastosowane preparaty dymu wędzarniczego.

4.2.6.) Główny kod CPV: 03100000-2 - Produkty rolnictwa i ogrodnictwa

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03200000-3 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy

03300000-2 - Produkty hodowli, łowiectwa i rybołówstwa

15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne

15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane

15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne

15500000-3 - Produkty mleczarskie

15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych

15800000-6 - Różne produkty spożywcze

15980000-1 - Napoje bezalkoholowe

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2021-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Za ofertę najkorzystniejszą zostanie uznana oferta zawierająca najkorzystniejszą cenę (całkowitą cenę brutto zawartą w Formularzu oferty).2. Ocena punktowa złożonych ofert dla dokonana zostanie zgodnie z poniższym wzorem:Wartość punktowa oferty badanej = (najniższa zaoferowana cena brutto : cena brutto badanej oferty) x 100 pkt.3. Punktacja przyznawana ofertom będzie liczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Najwyższa liczba punktów wyznaczy najkorzystniejszą ofertę.4. Zamawiający podpisze umowę ramową z trzema Wykonawcami, których oferty otrzymały największą liczbę punktów (liczonych od oferty z najwyższą liczbą punktów do ofert z kolejno niższą liczbą punktów), chyba że oferty niepodlegające odrzuceniu złoży mniej niż trzech wykonawców. W takim przypadku, umowy ramowe zawarte zostaną z wszystkimi Wykonawcami, którzy złożyli oferty niepodlegające odrzuceniu.5. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiadać będzie wszystkim wymaganiom przedstawionym w ustawie, oraz w SWZ i zostanie oceniona jako najkorzystniejsza (z najkorzystniejszą ceną), a Wykonawca spełni warunki udziału w postępowaniu oraz wykaże brak podstaw do wykluczenia go z postępowania.6. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.7. Zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę w terminie związania ofertą określonym w SWZ.8. Jeżeli termin związania ofertą upłynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta otrzymała najwyższą ocenę, do wyrażenia, w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty. Z uwagi na fakt, że komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcą odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, Zamawiający wskazuje, że oświadczenie Wykonawcy powinno zostać złożone w postaci elektronicznej.9. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 8, oferta tego Wykonawcy podlega odrzuceniu, a Zamawiający zwraca się o wyrażenie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, chyba że zachodzą przesłanki do unieważnienia postępowania. 10. Zamawiający nie przewiduje przeprowadzenia dogrywki w formie aukcji elektronicznej.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 1

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 6

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

O udzielenie zamówienia mogą się ubiegać Wykonawcy, którzy zgodnie z art. 57 pkt 1 i 2 ustawy spełniają określone warunki udziału w postępowaniu dotyczące zdolności technicznej lub zawodowej:w celu potwierdzenia spełniania ww. warunku Wykonawcy zobowiązani będą wykazać, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, należycie wykonali, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych część wykonana obejmuje co najmniej 3 (trzy) zamówienia, polegające na dostawie artykułów spożywczych z przeznaczeniem poza terytorium Unii Europejskiej o wartości minimum 100.000,00 PLN brutto każde.Do przeliczenia na PLN wartości wskazanej w dokumentach złożonych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu, wyrażonej w walutach innych niż PLN, Zamawiający przyjmie średni kurs publikowany przez Narodowy Bank Polski z dnia wszczęcia postępowania. Jeżeli w dniu opublikowania ogłoszenia o zamówieniu NBP nie opublikuje informacji o średnim kursie walut, należy dokonać odpowiednich przeliczeń według średniego kursu z pierwszego, kolejnego dnia, w którym NBP opublikuje ww. informacje.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia Wykonawcy z udziału w postępowaniu należy złożyć oświadczenie Wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy (które Wykonawca złożył wraz z ofertą)

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej należy złożyć: wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego dostawy lub usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli Wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie Wykonawcy; w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy. Wzór wykazu dostaw stanowi Załącznik nr 7 do SWZ.Okresy wyrażone w latach lub miesiącach, o których mowa w niniejszym punkcie liczy się wstecz od dnia w którym upływa termin składania ofert.W wykazie jako dostawy należy wskazać jedynie dostawy potwierdzające spełnianie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w Rozdziale VI ust. 1 pkt 2) lit. d). Jeżeli Wykonawca powołuje się na doświadczenie w realizacji dostaw wykonywanych wspólnie z innymi Wykonawcami, wykaz o którym mowa w niniejszym punkcie dotyczy dostaw, w których wykonaniu Wykonawca ten bezpośrednio uczestniczył, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych, w których wykonywaniu bezpośrednio uczestniczył lub uczestniczy.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

Oferta musi zawierać następujące dokumenty i oświadczenia:1) wypełniony Formularz oferty, sporządzony na odpowiednim druku stanowiącym Załącznik nr 4 do SWZ;2) wypełniony Formularz asortymentowo – cenowy, sporządzony na druku stanowiącym załącznik nr 5 do SWZ;3) oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, wskazane w Rozdziale VII ust. 1 – 2 SWZ;4) pełnomocnictwo do podpisania oferty, o ile umocowanie do dokonania przedmiotowej czynności nie wynika z dokumentów rejestrowych;5) w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia pełnomocnictwo do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy;6) zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, jeśli Wykonawca polega na zasobach lub sytuacji podmiotu udostępniającego zasoby;7) uzasadnienie zastrzeżenia tajemnicy przedsiębiorstwa;8) dokument potwierdzający wniesienie wadium.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak

6.4.1) Informacje dotyczące wadium:

1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium przed upływem terminu składania ofert. Wysokość wadium wynosi: 2 500,00 zł (słownie: dwa tysiące pięćset złotych 00/100).2. Wnoszone wadium musi być oznaczone dopiskiem: „Wadium w postępowaniu – nr referencyjny ZP/04/21”.

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia wymagane jest ustanowienie pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie, o którym mowa w rozdziale VII ust. 1 SWZ składają odrębnie każdy spośród Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. W takim przypadku rzeczone oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu oraz brak podstaw do wykluczenia. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, dokumenty podmiotowe o których mowa w Rozdziale VII ust. 5 SWZ składa każdy z nich.W przypadku wyboru oferty złożonej przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, Zamawiający może żądać przed zawarciem umowy przedstawienia umowy regulującej współpracę tych Wykonawców. Umowa taka winna określać strony umowy, cel działania, sposób współdziałania, zakres prac przewidzianych do wykonania każdemu z nich, solidarną odpowiedzialność za wykonanie zamówienia, oznaczenie czasu trwania konsorcjum (obejmującego okres realizacji przedmiotu zamówienia, gwarancji i rękojmi), wykluczenie możliwości wypowiedzenia umowy konsorcjum przez któregokolwiek z jego członków do czasu wykonania zamówienia.W przypadku, gdy umowa ramowa będzie zawierana z Wykonawcami, którzy wspólnie ubiegali się o udzielenie zamówienia, dowód zawarcia umowy ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej na sumę gwarancyjną nie niższą niż 150.000,00 zł w odniesieniu do jednego zdarzenia. będzie zobligowany złożyć każdy z Wykonawców.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje zmiany postanowień umowy ramowej. Warunki i zakres zmian oraz warunki ich wprowadzania zostały określone przez Zamawiającego w § 16 projektowanych postanowień umowy ramowej, stanowiącej Załącznik nr 2 do SWZ:§ 16 1. Wszelkie zmiany i uzupełnienia niniejszej Umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.2. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej Umowy ramowej. Zmiana Umowy ramowej jest istotna, jeżeli powoduje, że charakter Umowy ramowej zmienia się w sposób istotny w stosunku do pierwotnej Umowy ramowej, w szczególności gdy zachodzą przesłanki wymienione w art. 454 ust. 2 Ustawy.3. Zamawiający dopuszcza możliwość dokonania zmiany treści Umowy ramowej w stosunku do treści Oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, o ile zmiana nie ma charakteru istotnego w rozumieniu ust. 2, w następujących przypadkach:1) zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia, w szczególności w zakresie wysokości stawki podatku od towarów i usług VAT (w tym przypadku kwota wynagrodzenia netto nie zmieni się, a zmianie ulegnie kwota brutto). Dopuszcza się także możliwość zmiany terminu realizacji zamówienia poprzez jego wydłużenie, w przypadku przedłużania się postępowania w związku ze składanymi środkami odwoławczymi;2) jeżeli wynikną rozbieżności lub niejasności w rozumieniu pojęć użytych w Umowie ramowej, których nie można usunąć w inny sposób, a zmiana będzie umożliwiać usunięcie rozbieżności i doprecyzowanie Umowy ramowej w celu jednoznacznej interpretacji jej zapisów przez Strony;3) siły wyższej, o której mowa w § 17 projektowanych postanowień umowy - w zakresie dostosowania umowy ramowej do zmian nią spowodowanych;4) zaistnienia okoliczności wskazanych w art. 455 Ustawy.4. W przypadku wystąpienia okoliczności, o których mowa w ust. 3, Strona Umowy ramowej zainteresowana wprowadzeniem zmiany przedkłada drugiej Stronie pisemny wniosek o dokonanie zmian wraz ze wskazaniem okoliczności uzasadniających ich wprowadzenie. Niezwłocznie po otrzymaniu wniosku Strony podejmą decyzję w przedmiocie wprowadzenia proponowanych zmian w trybie przewidzianym w ust. 1. 5. Strony w każdym przypadku dopuszczają możliwość wprowadzenia do umowy ramowej zmiany wynikającej z zastosowania art. 15r ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374 ze. zm.).

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2021-03-26 12:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa Ofertę wraz z załącznikami do Oferty wyłącznie za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty”, dostępnego na ePUAP i udostępnionego także na miniPortalu. Sposób złożenia oferty opisany został w Instrukcji użytkowania systemu miniPortal.

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-03-26 12:30

8.4.) Termin związania ofertą: do 2021-04-24

8.19.) Umowa ramowa:

Umowa ramowa zawarta zostanie z kilkoma wykonawcami

8.20.) Przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej: Tak

8.21.) Maksymalna liczba wykonawców, z którymi zamawiający zawrze umowę ramową: 3

8.22.) Zamawiający udziela zamówień na podstawie art. 314 ust. 1 pkt 1, 2 albo 3 ustawy: Zamawiający udziela zamówień na podstawie art. 314 ust. 1 pkt 3 ustawy

2021-03-17 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - - Dostawy
NAJNOWSZE ZLECENIE
Szukam skupu plastiku - Kobyłka
  • Lokalizacja zleceniamazowieckie
  • Data dodania20-11-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Dzień dobry Posiadam 2 tony plastiku hdpe i ldpe. Plastik jest spakowany w worki i kartony, pochodzi z działalności produkcyjnej. Bardzo proszę o informację czy są Państwo zainteresowani skupem, odbiorem plastiku z Kobyłki (pod warszawą) oraz przybliżoną cenę.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI