Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Z

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Zakopanem
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoZakopane
  • WojewództwoMałopolskie
  • Rodzaj zamówieniaDostawy
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - inny zamawiający
  • Termin składania wniosków2022-07-18
  • ZamawiającyDom Pomocy Społecznej im Jana Pawła II
  • Data publikacji ogłoszenia2022-07-08
  • Numer ogłoszenia2022/BZP 00246971
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych
na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Zakopanem

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej im Jana Pawła II

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000890264

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Szpitalna 21

1.5.2.) Miejscowość: Zakopane

1.5.3.) Kod pocztowy: 34-500

1.5.4.) Województwo: małopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL219 - Nowotarski

1.5.7.) Numer telefonu: 018 20 68310

1.5.8.) Numer faksu: 018 20 68310

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@dps.tatry.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.dps.z-ne.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający

Dom Pomocy Społecznej

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych
na potrzeby Domu Pomocy Społecznej w Zakopanem

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-78446046-feb7-11ec-8000-d680d39e541a

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00246971

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-07-08

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://miniportal.uzp.gov.pl/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://miniportal.uzp.gov.pl/

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 9.1. W
postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa
się przy użyciu miniPortalu, który dostępny jest pod adresem: https://miniportal.uzp.gov.pl/, ePUAPu,
dostępnego pod adresem: https://epuap.gov.pl/wps/portal oraz poczty elektronicznej.
9.2. Zamawiający wyznacza następujące osoby do kontaktu z Wykonawcami: - Izabela Milaniak,
tel./fax: 18/20 68310 wew. 22.
zakresie przedmiotu zamówienia;
9.3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego,
musi posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do
następujących formularzy:„Formularz do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” oraz do
„Formularza do komunikacji”.
9.4. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych,
elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu
opisane zostały w Regulaminie korzystania z systemu miniPortal oraz Warunkach korzystania z
elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP).
9.5. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy:
„Formularz złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i „Formularza do komunikacji” wynosi 150
MB.
9.6. Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń
lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przyjmuje się datę ich
przekazania na ePUAP.
9.7. Zamawiający przekazuje link do postępowania oraz ID postępowania jako załącznik do niniejszej
SWZ. Dane postępowanie można wyszukać również na Liście wszystkich postępowań w miniPortalu
klikając wcześniej opcję „Dla Wykonawców” lub ze strony głównej z zakładki Postępowania.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w
związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz
uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o danych) (Dz. U. UE L119 z dnia 4 maja 2016
r., str. 1; zwanym dalej „RODO”) informujemy, że:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Dom Pomocy Społeczej w Zakopanem, ul.
Szpitalna 21, 34-500 Zakopane, inspektorem ochrony danych osobowych jest Pani Janina Spisak,
kontakt: dyrektor@dps.tatry.pl, telefon:18/ 20 68310 wew. 10;
2) administrator wyznaczył Inspektora Danych Osobowych, z którym można się kontaktować pod
adresem e-mail: dyrektor@dps.tatry.pl,
Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym
z przedmiotowym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego nr DPS-04/22 na zadanie pn.
„Sukcesywną dostawę produktów spożywczych” prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji;
3) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie
dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 i 74 ustawy Pzp;
4) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 Pzp przez okres 4 lat od
dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4
lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
5) obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest
wymogiem ustawowym określonym w przepisanych ustawy Pzp, związanym z udziałem w
postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.
6) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób
zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO.
7) posiada Pani/Pan:
a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących (w
przypadku, gdy skorzystanie z tego prawa wymagałoby po stronie administratora niewspółmiernie
dużego wysiłku może zostać Pani/Pan zobowiązana do wskazania dodatkowych informacji mających
na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego lub konkursu albo sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego
postępowania o udzielenie zamówienia);
b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z
prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia
publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą PZP oraz nie może
naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych
osobowych z zastrzeżeniem okresu trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub
konkursu oraz przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia
przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia
korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej,
lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan,
że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
8) nie przysługuje Pani/Panu:
a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: DPS-04/2022

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 3

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu
Pomocy Społecznej, zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów, w
szczególności rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia
30.04.2004r.), rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do
żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25
sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm).
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest w załączniku nr 1 do niniejszej
specyfikacji (kalkulacji cenowej do oferty przetargowej) i jest podzielony na 5 pakietów tj. I:
Mięso i wędliny; II- Artykuły nabiałowe; III- Artykuły sypkie, przyprawy i przetwory; IV-Owoce,
warzywa, mrożonki, ryby i jajka; V- Pieczywo.
3. Zamawiający zastrzega, że przewidywana ilość artykułów spożywczych podana w
poszczególnych pakietach służy do obliczenia wartości zamówienia. Faktyczny zakres dostaw
uzależniony będzie od potrzeb Zamawiającego, dlatego w czasie realizacji umowy może ulec
zmianie (zmniejszeniu). Jednakże zmniejszenie zakresu dostawy nie przekroczy 20% całości
zamówienia (w danym pakiecie). Wykonawcy nie przysługuje roszczenie z tytułu nie
zrealizowania umowy w całości.
4. Wykonawca ma dostarczać artykuły spożywcze własnym transportem, którego koszt ma być wliczony w cenę ofertową, przystosowanym do przewożenia żywności w sposób zapewniający
wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z obowiązującymi przepisami, w
szczególności ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5. Dostarczane artykuły żywnościowe muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę i
muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom
jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym
zakresie normy sanitarno – epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i
transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Ponadto mięso i wędliny mają
być dostarczane w czystych plastikowych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością
spełniających wymogi sanitarno-higieniczne.
6. Wykonawca musi zagwarantować odpowiedni okres ważności dostarczanych produktów, ¼
okresu określonego przez producenta, liczony od dnia dostawy. Przy dostarczaniu każdej partii
żywności do Zamawiającego terminy ważności będą każdorazowo sprawdzane, a w przypadku
nie spełnienia tego warunku Zamawiający odmówi przyjęcia towaru lub zgłosi niezwłocznie
reklamacje telefonicznie w dniu dostawy.
7. Realizacja dostaw będzie następować w dniach od poniedziałku do niedzieli w godzinach od
7.00 do 14.00, zgodnie z potrzebami i zamówieniami składanymi przez Zamawiającego
telefonicznie lub faksem w dniu poprzedzającym dostawę. Zgodnie z zapisami poniżej:
- Pakiet I Mięso i wędliny – 3 razy w tygodniu od poniedziałku do soboty
8. Dostarczane artykuły spożywcze, w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie
posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego.
9. Zamawiający ma prawo odmowy przyjęcia lub zgłosi niezwłocznie reklamacje telefonicznie
towarów złej jakości, wskazujących cechy braku świeżości lub na granicy przydatności do
spożycia. Jak również Zamawiający zastrzega sobie prawo do składania reklamacji ilościowych
w dniu dostarczenia towaru przez Wykonawcę.
Zamawiający informuje, że ilekroć przedmiot zamówienia określony w załączniku nr 2 do
specyfikacji istotnych warunków zamówienia opisany jest przez wskazanie znaku towarowego,
patentu lub pochodzenia dopuszcza się rozwiązania równoważne tzn. posiadające cechy,
parametry, nie gorsze niż opisane w przedmiocie zamówienia ( o udowodnionej równoważności
technologicznej). Wykazanie równoważności zaoferowanego przedmiotu spoczywa na
Wykonawcy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne

03140000-4 - Produkty zwierzęce i podobne

15500000-3 - Produkty mleczarskie

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Procentowo

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: termin płatności faktury

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu
Pomocy Społecznej, zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów, w
szczególności rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia
30.04.2004r.), rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do
żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25
sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm).
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest w załączniku nr 1 do niniejszej
specyfikacji (kalkulacji cenowej do oferty przetargowej) i jest podzielony na 5 pakietów tj. I:
Mięso i wędliny; II- Artykuły nabiałowe; III- Artykuły sypkie, przyprawy i przetwory; IV-Owoce,
warzywa, mrożonki, ryby i jajka; V- Pieczywo.
3. Zamawiający zastrzega, że przewidywana ilość artykułów spożywczych podana w
poszczególnych pakietach służy do obliczenia wartości zamówienia. Faktyczny zakres dostaw
uzależniony będzie od potrzeb Zamawiającego, dlatego w czasie realizacji umowy może ulec
zmianie (zmniejszeniu). Jednakże zmniejszenie zakresu dostawy nie przekroczy 20% całości
zamówienia (w danym pakiecie). Wykonawcy nie przysługuje roszczenie z tytułu nie
zrealizowania umowy w całości.
4. Wykonawca ma dostarczać artykuły spożywcze własnym transportem, którego koszt ma być
wliczony w cenę ofertową, przystosowanym do przewożenia żywności w sposób zapewniający
wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z obowiązującymi przepisami, w
szczególności ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5. Dostarczane artykuły żywnościowe muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę i
muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom
jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym
zakresie normy sanitarno – epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i
transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Ponadto mięso i wędliny mają
być dostarczane w czystych plastikowych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością
spełniających wymogi sanitarno-higieniczne.
6. Wykonawca musi zagwarantować odpowiedni okres ważności dostarczanych produktów, ¼
okresu określonego przez producenta, liczony od dnia dostawy. Przy dostarczaniu każdej partii
żywności do Zamawiającego terminy ważności będą każdorazowo sprawdzane, a w przypadku
nie spełnienia tego warunku Zamawiający odmówi przyjęcia towaru lub zgłosi niezwłocznie reklamacje telefonicznie w dniu dostawy.
7. Realizacja dostaw będzie następować w dniach od poniedziałku do niedzieli w godzinach od
7.00 do 14.00, zgodnie z potrzebami i zamówieniami składanymi przez Zamawiającego
telefonicznie lub faksem w dniu poprzedzającym dostawę. Zgodnie z zapisami poniżej:
- Pakiet II Artykuły nabiałowe - 3 razy w tygodniu od poniedziałku do soboty
8. Dostarczane artykuły spożywcze, w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie
posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego.
9. Zamawiający ma prawo odmowy przyjęcia lub zgłosi niezwłocznie reklamacje telefonicznie
towarów złej jakości, wskazujących cechy braku świeżości lub na granicy przydatności do
spożycia. Jak również Zamawiający zastrzega sobie prawo do składania reklamacji ilościowych
w dniu dostarczenia towaru przez Wykonawcę.
Zamawiający informuje, że ilekroć przedmiot zamówienia określony w załączniku nr 2 do
specyfikacji istotnych warunków zamówienia opisany jest przez wskazanie znaku towarowego,
patentu lub pochodzenia dopuszcza się rozwiązania równoważne tzn. posiadające cechy,
parametry, nie gorsze niż opisane w przedmiocie zamówienia ( o udowodnionej równoważności
technologicznej). Wykazanie równoważności zaoferowanego przedmiotu spoczywa na
Wykonawcy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne

15332200-6 - Dżemy i marmolady, galaretki owocowe, przeciery z owoców i orzechów oraz pasty do smarowania

15610000-7 - Produkty przemiału ziarna

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Procentowo

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: termin płatności faktury

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna dostawa artykułów spożywczych na potrzeby Domu
Pomocy Społecznej, zgodnie z warunkami wynikającymi z obowiązujących przepisów, w
szczególności rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L139 z dnia
30.04.2004r.), rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do
żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004) oraz ustawy z dnia 25
sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171, poz. 1225 z późn. zm).
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określony jest w załączniku nr 1 do niniejszej
specyfikacji (kalkulacji cenowej do oferty przetargowej) i jest podzielony na 5 pakietów tj. I:
Mięso i wędliny; II- Artykuły nabiałowe; III- Artykuły sypkie, przyprawy i przetwory; IV-Owoce,
warzywa, mrożonki, ryby i jajka; V- Pieczywo.
3. Zamawiający zastrzega, że przewidywana ilość artykułów spożywczych podana w
poszczególnych pakietach służy do obliczenia wartości zamówienia. Faktyczny zakres dostaw
uzależniony będzie od potrzeb Zamawiającego, dlatego w czasie realizacji umowy może ulec
zmianie (zmniejszeniu). Jednakże zmniejszenie zakresu dostawy nie przekroczy 20% całości
zamówienia (w danym pakiecie). Wykonawcy nie przysługuje roszczenie z tytułu nie
zrealizowania umowy w całości.
4. Wykonawca ma dostarczać artykuły spożywcze własnym transportem, którego koszt ma być
wliczony w cenę ofertową, przystosowanym do przewożenia żywności w sposób zapewniający
wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z obowiązującymi przepisami, w
szczególności ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
5. Dostarczane artykuły żywnościowe muszą być odpowiednio posortowane przez Wykonawcę i
muszą być najwyższej jakości, w tym przede wszystkim muszą odpowiadać wymaganiom
jakościowym stosownie do obowiązujących przepisów oraz muszą spełniać obowiązujące w tym
zakresie normy sanitarno – epidemiologiczne, a także muszą być przechowywane i
transportowane w warunkach gwarantujących najwyższą jakość. Ponadto mięso i wędliny mają
być dostarczane w czystych plastikowych pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z żywnością
spełniających wymogi sanitarno-higieniczne.
6. Wykonawca musi zagwarantować odpowiedni okres ważności dostarczanych produktów, ¼
okresu określonego przez producenta, liczony od dnia dostawy. Przy dostarczaniu każdej partii
żywności do Zamawiającego terminy ważności będą każdorazowo sprawdzane, a w przypadku
nie spełnienia tego warunku Zamawiający odmówi przyjęcia towaru lub zgłosi niezwłocznie
reklamacje telefonicznie w dniu dostawy.
7. Realizacja dostaw będzie następować w dniach od poniedziałku do niedzieli w godzinach od
7.00 do 14.00, zgodnie z potrzebami i zamówieniami składanymi przez Zamawiającego
telefonicznie lub faksem w dniu poprzedzającym dostawę. Zgodnie z zapisami poniżej:
- Pakiet III Artykuły sypkie, przyprawy i przetwory - 2 razy w tygodniu od poniedziałku do piątku
8. Dostarczane artykuły spożywcze, w zależności od ich kategorii muszą przy każdej dostawie
posiadać wszystkie niezbędne dokumenty wymagane przepisami prawa żywnościowego.
9. Zamawiający ma prawo odmowy przyjęcia lub zgłosi niezwłocznie reklamacje telefonicznie
towarów złej jakości, wskazujących cechy braku świeżości lub na granicy przydatności do
spożycia. Jak również Zamawiający zastrzega sobie prawo do składania reklamacji ilościowych
w dniu dostarczenia towaru przez Wykonawcę.
Zamawiający informuje, że ilekroć przedmiot zamówienia określony w załączniku nr 2 do
specyfikacji istotnych warunków zamówienia opisany jest przez wskazanie znaku towarowego,
patentu lub pochodzenia dopuszcza się rozwiązania równoważne tzn. posiadające cechy,
parametry, nie gorsze niż opisane w przedmiocie zamówienia ( o udowodnionej równoważności technologicznej). Wykazanie równoważności zaoferowanego przedmiotu spoczywa na
wykonawcy

4.2.6.) Główny kod CPV: 03000000-1 - Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

03100000-2 - Produkty rolnictwa i ogrodnictwa

03142500-3 - Jaja

03220000-9 - Warzywa, owoce i orzechy

15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb

15331000-7 - Warzywa przetworzone

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 3 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Procentowo

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.

4.3.5.) Nazwa kryterium: termin płatności faktury

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

Art. 109 ust. 1 pkt 5

Art. 109 ust. 1 pkt 9

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

16.1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu
na zasadach określonych w pkt 17 SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego
warunki udziału w postępowaniu.
16.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki
dotyczące:
16.2.1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
16.2.2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile
wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
16.2.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
16.2.4. zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
16.3. W przypadku Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia – warunki
określone w pkt 16.2 SWZ winni spełniać łącznie.
16.4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada
wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne
przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację
zamówienia.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 18.3.1. oświadczenie wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej
samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i
konsumentów (Dz. U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, albo
oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami
potwierdzającymi przygotowanie oferty niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej
grupy kapitałowej – załącznik nr 5 do SWZ;
18.3.2. odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o
Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy, sporządzonych nie wcześniej niż 3
miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
18.3.3. w celu potwierdzenia że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez
Zamawiającego:
18.3.3.1. oświadczenie Wykonawcy, że dysponuje kompletem dokumentów dopuszczających
przedmiot zamówienia do obrotu i używania na terytorium RP oraz, że na każde żądanie
zamawiającego przedstawi poświadczone kserokopie tych dokumentów;
18.3.4. dokumenty potwierdzające, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w
zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia ze wskazaniem sumy
gwarancyjnej tego ubezpieczenia.
wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy
kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.
U. z 2019 r. poz. 369), z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, albo oświadczenia o
przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi
przygotowanie oferty niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 16.2.1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
16.2.2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to
z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
16.2.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
16.2.4. zdolności technicznej lub zawodowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

20.1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku
Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do
reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno
być załączone do oferty.
20.2. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub
doświadczenia, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na
zdolnościach tych z wykonawców, którzy wykonają roboty budowlane lub usługi, do realizacji
których te zdolności są wymagane.
20.3. W przypadku, o którym mowa w pkt 20.2 SWZ, wykonawcy wspólnie ubiegający się o
udzielenie zamówienia dołączają odpowiednio do oferty oświadczenie, z którego wynika, które
roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni wykonawcy.
20.4. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia,
oświadczenie, o którym mowa w pkt 18.1 SWZ, składa każdy z wykonawców. Oświadczenia te
potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim
każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
20.5. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania
składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

8.2. Zamawiający dopuszcza zmiany umowy w zakresie:
8.2.1. zmiany terminu wykonania, w szczególności w następujących przypadkach:
1) z powodu działań osób trzecich (w tym organów administracji, osób indywidualnych)
uniemożliwiających prowadzenie/wykonanie prac, które to działania nie są konsekwencją winy
którejkolwiek ze stron umowy;
2) z powodu uzasadnionych zmian w zakresie sposobu wykonania przedmiotu zamówienia;
3) działania siły wyższej mającej wpływ na wykonanie zamówienia, jako zdarzenia
zewnętrznego, którego nie można było przewidzieć ani mu zapobiec przy zachowaniu należytej
staranności; za siłę wyższą uważać się będzie w szczególności: powódź, pożar i inne klęski
żywiołowe, zamieszki, strajki, ataki terrorystyczne, nagłe przerwy w dostawie energii
elektrycznej;
8.2.2. zmiany przepisów prawa istotnych dla realizacji przedmiotu umowy;
8.2.3. Wykonawca może:
a) powierzyć realizację części zamówienia podwykonawcom, mimo nie wskazania w ofercie
takiej części do powierzenia podwykonawcom,
b) wskazać inny zakres podwykonawstwa niż w ofercie,
c) wskazać innych podwykonawców niż przedstawieni w ofercie,
d) zrezygnować z podwykonawstwa.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-07-18 12:00

8.2.) Miejsce składania ofert: poprzez miniPortal zgodnie z instrukcją zawartą w pkt 14 SWZ.

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-07-18 12:00

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów
publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności mowa w
art. 125 ust. 1 ustawy dane umożliwiające dostęp do tych środków; 2. Wykonawca nie
jest zobowiązany do złożenia podmiotowych środków dowodowych, które zamawiający
posiada, jeżeli wykonawca wskaże te środki oraz potwierdzi ich prawidłowość i aktualność. 3. W
zakresie nieuregulowanym ustawą lub niniejszą SWZ do oświadczeń i dokumentów składanych
przez Wykonawcę w postępowaniu zastosowanie mają w szczególności przepisy
rozporządzenia
Ministra Rozwoju Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych
środków
dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od
wykonawcy oraz rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30grudnia2020 r. w sprawie
sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów
elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie
zamówienia publicznego lub konkursie.
NAJNOWSZE ZLECENIE
Potrzebuje pracy chałupniczej - Lipinki
  • Lokalizacja zleceniamałopolskie
  • Data dodania23-11-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Witam. Potrzebuje pracy chałupniczej. Czekam na kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI