Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Wspólnie tworzymy kluby seniora –instruktor zajęć tematycznych: zdrowe odżywianie.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: MIĘDZYRZECKA SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA "RAZEM"
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 369176486
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: WARSZAWSKA
1.5.2.) Miejscowość: Międzyrzec Podlaski
1.5.3.) Kod pocztowy: 21-560
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL811 - Bialski
1.5.7.) Numer telefonu: +48 606 662 473
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mssrazem@gmail.com
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://spoldzielnia-razem.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
Spółdzielnia socjalna
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
POMOC SPOŁECZNA BEZ ZAKWATEROWANIA DLA OSÓB W PODESZŁYM WIEKU I OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH ORAZ INNE RODZAJE DZIAŁALNOŚCI ZGODNIE Z KRS
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Wspólnie tworzymy kluby seniora –instruktor zajęć tematycznych: zdrowe odżywianie.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-b5cdcc0f-2ffc-11ec-a3fb-0a24f8cd532c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00236942
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-10-19
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00234477/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Wspólnie tworzymy kluby seniora –instruktor zajęć tematycznych: zdrowe odżywianie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.15.) Nazwa projektu lub programu
pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”, współfinans. z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020; Oś Priorytetowa 11 Włączenie Społeczne, Działanie 11.2 Usługi społeczne i zdrowotne.
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://miniportal.uzp.gov.pl
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym
a Wykonawcami odbywa się przy użyciu: miniPortalu, który dostępny jest pod adresem: https://miniportal.uzp.gov.pl, ePUAPu, dostępnego pod adresem: https://epuap.gov.pl/wps/portal, poczty elektronicznej
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do następujących formularzy: „Formularz do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” oraz do „Formularza do komunikacji”. 2. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu opisane zostały w Regulaminie korzystania z systemu miniPortal oraz Warunkach korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP). Zasady składania ofert oraz dokumentów składanych wraz z ofertą oraz wymagania techniczne i organizacyjne ich wysyłania opisane zostały w Instrukcji użytkownika. Wykonawca zobowiązany jest zapoznać się z ww. Instrukcją i postępować wg zasad w niej wskazanych. Wykonawca ubiegając się o udzielenie zamówienia w szczególności składając ofertę akceptuje zasady korzystania z systemu miniPortal wskazane w Instrukcji użytkownika i SWZ. W celu korzystania z systemu miniPortal konieczne jest dysponowanie przez użytkownika urządzeniem teleinformatycznym z dostępem do sieci Internet. Aplikacja działa tylko na platformie Windows i wymaga .NET Framework 4.5. W przypadku korzystania z urządzeń mobilnych oraz Mac lub Linux, dostęp do wszystkich funkcjonalności systemu miniPortal może być ograniczony. Specyfikacja połączenia, formatu przesyłanych danych oraz kodowania i oznaczania czasu odbioru danych: - specyfikacja połączenia formularze udostępnione są za pomocą protokołu TLS 1.2, - format danych oraz kodowanie miniPortal - Formularze dostępne są w formacie HTML z kodowaniem UTF-8, - oznaczenia czasu odbioru danych – miniPortal - wszelkie operacje opierają się o czas serwera i dane zapisywane są z dokładnością co do setnej części sekundy, - integracja z systemem ePUAP jest wykonana w wykorzystaniem standardowego mechanizmu ePUAP. W przypadku Wykonawcy wysyłającego wniosek do Zamawiającego, ESP Zamawiającego automatycznie generuje Rodzaj Urzędowego Poświadczenia Odbioru, czyli Urzędowe Poświadczenie Przedłożenia (UPP), które jest powiązane z wysyłanym dokumentem. W UPP w sekcji „Dane poświadczenia” jest zawarta informacja o dacie doręczenia. System dostępny jest za pośrednictwem następujących przeglądarek internetowych: - Microsoft Internet Explorer od wersji 9.0, - Mozilla Firefox od wersji 15, -Google Chrome od wersji 20. 3. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i „Formularza do komunikacji” wynosi 150 MB. 4. Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przyjmuje się datę ich przekazania na ePUAP.
5. Zamawiający przekazuje identyfikator postępowania na miniPortalu jako załącznik Nr 1 do SWZ. Dane postępowanie można wyszukać również na Liście wszystkich postępowań w miniPortalu, klikając wcześniej opcję „Dla Wykonawców” lub ze strony głównej z zakładki Postępowania. 6. Ofertę składa się, pod rygorem nieważności, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. 7. Sposób złożenia oferty, w tym zaszyfrowania oferty opisany został w „Instrukcji użytkownika”, dostępnej na stronie: https://miniportal.uzp.gov.pl 8. Dodatkowe informacje określa Rozdział 11 SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że: 1)Jest administratorem danych osobowych Wykonawcy oraz osób, których dane Wykonawca przekazał w niniejszym postępowaniu; 2)dane osobowe Wykonawcy przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na zadanie pn.:„Wspólnie tworzymy kluby seniora – instruktor zajęć tematycznych: zdrowe odżywianie” prowadzonym w trybie podstawowym; 3)odbiorcami danych osobowych Wykonawcy będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1129), dalej „ustawa Pzp”; 4)dane osobowe Wykonawcy będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia w sposób gwarantujący jego nienaruszalność, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy; 5)obowiązek podania przez Wykonawcę danych osobowych bezpośrednio go dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp; 6)w odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO; 7)Wykonawca posiada: −na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych dotyczących Wykonawcy; −na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych, o ile ich zmiana nie skutkuje zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie narusza integralności protokołu oraz jego załączników; −na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO; −prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy Wykonawca uzna, że przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO; 8)Wykonawcy nie przysługuje: −w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; −prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; −na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania danych osobowych Wykonawcy jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO. W przypadku, gdy wykonanie obowiązków, o których mowa w art. 15 ust. 1-3 rozporządzenia 2016/679, wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku, Zamawiający może żądać od osoby, której dane dotyczą, wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu. Skorzystanie przez osobę, której dane dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia danych osobowych, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia 2016/679, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą. Wystąpienie z żądaniem, o którym mowa w art. 18 ust. 1 rozporządzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu. W przypadku danych osobowych zamieszczonych przez Zamawiającego w BZP, prawa, o których mowa w art. 15 i art. 16 rozporządzenia 2016/679, są wykonywane w drodze żądania skierowanego do Zamawiającego.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: MSSR.6.9.2021.BG
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 6
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. Część 1 zamówienia– „Klub seniora w Kożuszkach”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku remizy OSP Kożuszki, zlokalizowanym pod adresem Kożuszki 31, 21-560 Międzyrzec Podlaski: 1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.; 2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. Część 2 zamówienia– „Klub seniora w Tłuśćcu”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku remizy OSP Tłuściec, zlokalizowanym pod adresem Tłuściec 7, 21-560 Międzyrzec Podlaski:
1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.;
2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. Część 3 zamówienia – „Klub seniora w Berezie”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku byłej szkoły podstawowej w Berezie, zlokalizowanym pod adresem Bereza 72, 21-560 Międzyrzec Podlaski:
1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.;
2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. część 4 zamówienia– „Klub seniora w Rzeczycy”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku remizy OSP ze świetlicą wiejską w Rzeczycy, zlokalizowanym pod adresem ul. Prosta 9, Rzeczyca, 21-560 Międzyrzec Podlaski:
1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.;
2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. Część 5 zamówienia– „Klub seniora w Koszelikach”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku remizy OSP Koszeliki, zlokalizowanym pod adresem Koszeliki 11, 21-560 Międzyrzec Podlaski:
1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.;
2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest prowadzenie instruktarzy tematycznych dla osób starszych z zakresu zdrowego odżywiania w ramach projektu pn. „Wspólnie tworzymy kluby seniora”.
2. Przedmiot zamówienia dotyczy w szczególności realizacji zajęć kulinarnych w formie szkoleń teoretyczno-praktycznych.
3. część 6 zamówienia– „Klub seniora w Zaściankach”, obejmująca zajęcia prowadzone w budynku Domu Ludowego w Zaściankach, zlokalizowanym pod adresem Zaścianki 13a, 21-560 Międzyrzec Podlaski:
1) przedział czasowy realizacji usług: 2021 r. – 2023 r.;
2) łączna liczba godzin świadczenia usługi (w okresie wymienionym w pkt. 1.): 400 godzin;
4.2.6.) Główny kod CPV: 85000000-9 - Usługi w zakresie zdrowia i opieki społecznej
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
80560000-7 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia i pierwszej pomocy
80561000-4 - Usługi szkolenia w dziedzinie zdrowia
85300000-2 - Usługi pracy społecznej i podobnej
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 19 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający dokona oceny ofert, które nie zostały odrzucone, na podstawie następujących kryteriów oceny ofert: 1. Cena (C) - 60 %; 2. Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D) - 30 %; 3. Standardy ISO (I) - 10 %. Zamawiający dokona oceny ofert przyznając punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmując zasadę, że 1% = 1 punkt. 2. Punkty za kryterium „Cena” zostaną obliczone według wzoru: C=(Cn/Cb)x 60 pkt ; gdzie, C - ilość punktów za kryterium cena,
Cn - najniższa cena ofertowa spośród ofert nieodrzuconych, Cb – cena oferty badanej. W kryterium „Cena”, oferta z najniższą ceną otrzyma 60 punktów a pozostałe oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najniższej ceny odpowiednio mniej. Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku. 3. Punkty za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka” - zostaną przyznane w skali: - w przypadku zaoferowania minimalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 40 godzin, Wykonawca otrzyma zero punktów (D = 0 pkt); - w przypadku zaoferowania maksymalnej liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka tj. 80 godzin, Wykonawca otrzyma trzydzieści punktów (D = 30 pkt); - w przypadku zaoferowania liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w przedziale 41-79 godzin, Wykonawca otrzyma pkt wg wzoru: D=((Do– 40 godzin)/(Dmax.– 40 godzin))x 30 pkt; gdzie: D - wartość punktowa, którą należy wyznaczyć, Dmax. - najdłuższa oferowana liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka,
Do- podana w badanej ofercie liczba godzin instruktarzy realizowanych
przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka. Uwaga:
Zamawiający określa minimalną oraz maksymalną liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka, w przedziale od 40 godzin do 80 godzin. W przypadku zaoferowania przez Wykonawcę liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka poniżej 40 godzin – Zamawiający ofertę odrzuci. W przypadku, gdy Wykonawca w ogóle nie wskaże w ofercie oferowanej okresu liczby godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka – Zamawiający przyjmie, że Wykonawca nie oferuje wymaganej formy instruktarzy i ofertę odrzuci. Wykonawca może zaproponować liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka powyżej 80 godzin, jednak w tym przypadku – Zamawiający przyjmie do obliczeń wartość 80 godzin, tj. najdłuższy okres przyjęty w kryterium oceny ofert „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. Wykonawcy oferują liczbę godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka w pełnych godzinach. 4.Punkty za kryterium „Standardy ISO” - zostaną przyznane w skali:
- Brak certyfikacji Wykonawcy w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 0 pkt; Posiadanie przez Wykonawcę certyfikacji w zakresie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności zgodnie z Normą ISO 22000: I = 10 pkt;
5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana oferta, która otrzyma największą ilość punktów (P) obliczoną na podstawie wzoru: P = C+ D + I; gdzie:
C - ilość punktów za kryterium „Cena”, D - ilość punktów za kryterium „Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka”. I - ilość punktów za kryterium „Standardy ISO”.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Liczba godzin instruktarzy realizowanych przez osobę/instruktora z kwalifikacjami dietetyka (D)
4.3.6.) Waga: 30
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Standardy ISO (I)
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Zdolności technicznej lub zawodowej w zakresie: Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku w zakresie wszystkich części zamówienia:
Warunek zostanie uznany za spełniony jeśli Wykonawca wykaże, że należycie wykonał, (a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych wykonuje)
w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy w tym okresie, co najmniej jedną usługę w ramach jednej lub wielu umów, która: - polegała na świadczeniu usług w zakresie szkoleń lub/i instruktarzy lub/i zajęć praktyczno-teoretycznych lub/i kursów kulinarnych, - świadczona była w minimalnym wymiarze czasowym wynoszącym 50 godzin zajęć;
Uwaga:
1. Zgodnie z orzeczeniem TSUE C-387/14 (ESAPROJEKT) pytanie czwarte zamawiający wskazuje, że w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia lub korzystania z zasobów innych podmiotów Wykonawca lub minimum jeden Wykonawca wspólnie ubiegający się o zamówienie lub jeden podmiot udostępniający zasoby musi posiadać pełne doświadczenie wskazane w warunku udziału
w postępowaniu powyżej.
2. W przypadku wykazania się przez Wykonawcę doświadczeniem w zakresie usługi wykonywanej/usług wykonywanych (w trakcie realizacji), Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli do upływu terminu składania ofert część usługi została wykonana w wymiarze czasowym wynoszącym 50 godzin zajęć.
3. Wykonawca powinien w wykazie usług wyraźnie określić zakres/przedmiot i wartość usług, aby można było ustalić, czy spełnia warunek udziału w postępowaniu.
4. Wartości podane w dokumentach w walutach innych niż wskazane przez Zamawiającego będą przeliczane wg średniego kursu NBP na dzień publikacji ogłoszenia.
5. Jeżeli Wykonawca zamierza złożyć́ więcej niż jedną ofertę częściową to może, w celu wykazania zdolności technicznych i zawodowych, wskazać te same zamówienie do każdej części zamówienia, na którą składa ofertę.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiający nie wymaga złożenia przez Wykonawcę podmiotowych środków dowodowych w tym zakresie.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: W celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: wykazu usług wykonanych, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 5 lat przed terminem składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane lub są wykonywane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń powtarzających się lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wystawione w okresie ostatnich 3 miesięcy przed terminem składania ofert zgodnie z wzorem stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ,
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Zamawiający nie wymaga przedmiotowych środków dowodowych.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1.Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniaj.zasoby, składa wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniaj. zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realiz. danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów. 2.Potwierdzenie umocowania do działania w imieniu Wykonawcy lub podmiotu udostępniającego zasoby: a)Zamawiający w celu potwierdzenia, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy lub podmiotu dostępniającego zasoby jest umocowana do jego reprezentowania, żąda złożenia wraz z ofertą odpisu lub informacji z KRS, CEiIDG lub innego właściwego rejestru; b)Wykonawca lub podmiot udostępniający zasoby nie jest zobowiązany do złożenia dokumentów, o których mowa w lit a), jeżeli Zamawiający może je uzyskać za pomocą bezpłat. i ogólnodost. baz danych, o ile Wykonawca wskazał dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów. c)jeżeli w imieniu Wykonawcy lub podmiotu udostępniającego zasoby działa osoba, której umocowanie do jego reprezentowania nie wynika z dokumentów, o których mowa w lit a), Zamawiający żąda od Wykonawcy lub podmiotu udostępniaj. zasoby złożenia wraz z ofertą pełnomocnictwa lub innego dokumentu potwierdzającego umocowanie do reprezentowania Wykonawcy. 3.Pełnomocnictwo do reprezentowania wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zam. w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zam. publicznego(jeżeli dotyczy). 4.W przypadku, o którym mowa w rozdziale 6.3 SWZ Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy. W przypadku gdy ofertę składa spółka cywilna, a pełen zakres prac wykonają wspólnicy wspólnie w ramach umowy spółki oświadczenie powinno potwierdzać ten fakt. Oświadczenie należy złożyć wg wymogów Zał. nr 6 do SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku, Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
a) oświadczenia o których mowa w pkt. 8.1 SWZ składa z ofertą każdy
z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
b) w przypadku, o którym mowa w rozdziale 6.3 SWZ Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy.
W przypadku gdy ofertę składa spółka cywilna, a pełen zakres prac wykonają wspólnicy wspólnie w ramach umowy spółki oświadczenie powinno potwierdzać ten fakt. Oświadczenie należy złożyć wg wymogów załącznika nr 6 do SWZ.
c) zobowiązani są oni na wezwanie Zamawiającego, złożyć podmiotowe środki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3 SWZ, przy czym podmiotowe środki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3.1 SWZ składa odpowiednio Wykonawca/Wykonawcy, który/którzy wykazuje/-ą spełnienie warunku.
3. Jeżeli została wybrana oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, Zamawiający może żądać przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego kopii umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1.Oprócz przypadków, o których mowa w art. 454 i 455 ustawy Pzp, strony dopuszczają możliwość wprowadzania zmiany umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, w przypadku wystąpienia którejkolwiek z następujących okoliczności:1)terminu realizacji przedmiotu umowy w przypadku: a)zlecenia usług dodatkowych; b)zaistnienia siły wyższej rozumianej jako zdarzenia pozostające poza kontrolą każdej ze stron, których strony nie mogły przewidzieć ani im zapobiec, i które zakłócają lub uniemożliwiają realizację umowy, takie zdarzenia obejmują w szczególności: wojny, rewolucje, pożary, powodzie, pandemie, działania terrorystyczne, zakłócenia spowodowane wprowadzeniem zabezpieczeń antyterrorystycznych;2)przedmiotu (zakresu) i sposobu realiz. umowy, w przypadku wystąpienia okoliczności warunkujących ograniczenie możliwości i/lub celowości wykonywania przedmiotu umowy w uzgodnionym zakresie i/lub we wskazany sposób; 3)zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia lub świadczenia Stron; 4)zmiany sposobu rozliczania Umowy lub dokonywania płatności na rzecz Wykonawcy wskutek zaistnienia przyczyn organizacyjnych lub finansowych leżących po stronie Zamawiającego, w tym na skutek zawartej przez Zamawiającego umowy o dofinansowanie zadania, 5)wszelkie zmiany, które będą konieczne do zagwarantowania zgodności umowy z wchodzącymi w życie po terminie składania ofert lub po zawarciu umowy przepisami prawa w szczególności przepisami o podatku od towarów i usług w zakresie wynikającym z tych przepisów, 6)zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy z uwagi na § 6a umowy; 7)zmiany wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy z uwagi na: a)zmiany stawki podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego; b)zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę lub wysokości minimalnej stawki godzinowej ustalonych na podstawie obowiązujących przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę; c)zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne; d)w przypadku zmian zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych, o których mowa w ustawie z dnia 4.10.2018r. o pracowniczych planach kapitałowych, na zasadach i w sposób określony w ust. 2-8, jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania Umowy przez Wykonawcę; 2.Zmiana wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku zaistnienia przesłanki, o której mowa w ust. 1 pkt 7) lit. a, będzie odnosić się wyłącznie do części przedmiotu umowy zrealizowanej, zgodnie z terminami ustalonymi umową, po dniu wejścia w życie przepisów zmieniających stawkę podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego oraz wyłącznie do części przedmiotu umowy, do której zastosowanie znajdzie zmiana stawki podatku od towarów i usług lub podatku akcyzowego. 3.W przypadku zmiany, o której mowa w ust. 1 pkt 7) lit. a, wartość wynagrodzenia netto oraz ceny jednostkowe netto nie zmienią się, a wartość wynagrodzenia brutto zostanie wyliczona na podstawie nowych przepisów. 4.Zmiana wysokości wynagrodzenia w przypadku zaistnienia przesłanki, o której mowa w ust. 1 pkt 7) lit. b - d, będzie obejmować wyłącznie część wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w odniesieniu do której nastąpiła zmiana wysokości kosztów wykonania umowy przez Wykonawcę w związku z wejściem w życie przepisów odpowiednio zmieniających wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę lub dokonujących zmian w zakresie zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub w zakresie wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne lub zmian zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych. 5. Pozostałe postanowienia określa §12 ust. 5-10 oraz § 6a (Klauzula waloryzacyjna) Wzoru umowy.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2021-10-28 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na miniPortalu. W formularzu oferty Wykonawca zobowiązany jest podać adres skrzynki ePUAP, na którym prowadzona będzie korespondencja związana z postępowaniem.
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-10-28 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2021-11-26
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
Klauzula waloryzacyjna: 1. Strony przewidują możliwość zmiany wynagrodzenia Wykonawcy zgodnie z poniższymi zasadami, w przypadku zmiany ceny materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia: 1) wyliczenie wysokości zmiany wynagrodzenia odbywać się będzie w oparciu
o średnioroczny wskaźnik towarów i usług konsumpcyjnych miesiąc od miesiąca publikowany przez Prezesa GUS na podstawie ustawy z dnia 2 kwietnia 2009 r.
o zmianie ustawy o poręczeniach i gwarancjach udzielanych przez Skarb Państwa oraz niektóre osoby prawne, ustawy o Banku Gospodarstwa Krajowego oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 545, z późn. zm.), zwany dalej wskaźnikiem GUS, 2) w sytuacji, gdy średni wskaźnik GUS za dowolny miesiąc realizacji usługi przypadający po upływie 12 miesięcy po dniu zawarcia umowy (zwany dalej okresem objętym wnioskiem) zmieni się o poziom przekraczający 5%, strony mogą złożyć wniosek o dokonanie odpowiedniej zmiany wynagrodzenia za miesiąc następujący po miesiącu publikacji wskaźnika;
3) zmiana wskaźnika GUS w okresie 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy nie upoważnia strony do wnioskowania o zmianę wynagrodzenia; 4) wniosek o zmianę wynagrodzenia można złożyć jedynie w przypadku, gdy wzrost cen materiałów i kosztów na rynku ma wpływ na koszt realizacji zamówienia, co strona wnioskująca zobowiązana jest wykazać; 5) strona po spełnieniu przesłanek wskazanych w pkt 1-4 może złożyć wniosek o zmianę wynagrodzenia w wysokości wynikającej z wyliczenia:
przy wzroście wskaźnika GUS: A x (B1% - 5 %) = C1,
przy spadku wskaźnika GUS: A x (B2% - 5 %) = C2,
gdzie: A – wartość usług wykonanych w miesiącu objętym wnioskiem potwierdzonych w sprawozdaniu, w tym wynikających z harmonogramu/grafiku zajęć, o którym mowa w §1 ust. 6 z wyłączeniem kosztów materiałów i usług zakontraktowanych lub nabytych przed okresem objętym wnioskiem;
B1 – wartość wzrostu wskaźnika GUS z miesiąca objętego wnioskiem o zmianę wynagrodzenia ;
B2 – wartość spadku wskaźnika GUS z miesiąca objętego wnioskiem o zmianę wynagrodzenia ;
C1 - wartość zmiany umowy (podwyższenia kwoty wynagrodzenia)
C2 - wartość zmiany umowy (obniżenie kwoty wynagrodzenia)
6) strona składając wniosek o zmianę powinna przedstawić w szczególności:
a) wyliczenie wnioskowanej kwoty zmiany wynagrodzenia;
b) dowody na to, że wliczona do wniosku wartość materiałów i innych kosztów nie obejmuje kosztów materiałów i usług zakontraktowanych lub nabytych przed okresem objętym wnioskiem;
c) dowody na to, że wzrost kosztów materiałów lub usług miał wpływ na koszt realizacji zamówienia.
7) łączna wartość zmian wysokości wynagrodzenia Wykonawcy, dokonanych na podstawie postanowień niniejszego ustępu nie może być wyższa niż 5 % w stosunku do pierwotnej wartości umowy.
2. W przypadku zmiany wynagrodzenia zgodnie z ust. 1, Wykonawca zobowiązany jest w terminie 7 dni od tej zmiany, do zmiany wynagrodzenia przysługującego podwykonawcy, z którym zawarł umowę, w zakresie odpowiadającym zmianom cen materiałów lub kosztów dotyczących zobowiązania podwykonawcy, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:
1) przedmiotem umowy są usługi;
2) okres obowiązywania umowy przekracza 12 miesięcy.