Dostawa wyposażenia kuchennego w ramach zadania inwestycyjnego pn.: "Budowa stołówki,...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Dostawa wyposażenia kuchennego w ramach zadania inwestycyjnego pn.: "Budowa stołówki, przedszkola i żłobka w Szkole Podstawowej w Jarosławcu"
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoPostomino
  • WojewództwoZachodniopomorskie
  • Rodzaj zamówieniaDostawy
  • Rodzaj zamawiającegoAdministracja samorządowa
  • Termin składania wniosków2020-08-04
  • Tryb udzielenia zamówieniaPrzetarg nieograniczony
  • ZamawiającyGmina Postomino
  • Data publikacji ogłoszenia2020-07-27
  • Numer ogłoszenia566845-N-2020
TREŚĆ PRZETARGU


Ogłoszenie nr 566845-N-2020 z dnia 2020-07-27 r.

Gmina Postomino: Dostawa wyposażenia kuchennego w ramach zadania inwestycyjnego pn.: "Budowa stołówki, przedszkola i żłobka w Szkole Podstawowej w Jarosławcu"
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - Dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: Zamieszczanie obowiązkowe
Ogłoszenie dotyczy: Zamówienia publicznego
Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
Nie

Nazwa projektu lub programu
O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie zakłady pracy chronionej oraz wykonawcy, których działalność, lub działalność ich wyodrębnionych organizacyjnie jednostek, które będą realizowały zamówienie, obejmuje społeczną i zawodową integrację osób będących członkami grup społecznie marginalizowanych
Nie

Należy podać minimalny procentowy wskaźnik zatrudnienia osób należących do jednej lub więcej kategorii, o których mowa w art. 22 ust. 2 ustawy Pzp, nie mniejszy niż 30%, osób zatrudnionych przez zakłady pracy chronionej lub wykonawców albo ich jednostki (w %)
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
Postępowanie przeprowadza centralny zamawiający
Nie
Postępowanie przeprowadza podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania
Nie
Informacje na temat podmiotu któremu zamawiający powierzył/powierzyli prowadzenie postępowania:
Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie przez zamawiających
Nie

Jeżeli tak, należy wymienić zamawiających, którzy wspólnie przeprowadzają postępowanie oraz podać adresy ich siedzib, krajowe numery identyfikacyjne oraz osoby do kontaktów wraz z danymi do kontaktów:

Postępowanie jest przeprowadzane wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej
Nie
W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej – mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych:
Informacje dodatkowe:
I. 1) NAZWA I ADRES: Gmina Postomino, krajowy numer identyfikacyjny 77097989000000, ul. Postomino  30 , 76-113  Postomino, woj. zachodniopomorskie, państwo Polska, tel. 0-59 810 85 93, e-mail zp@postomino.pl, faks 0-59 810 85 84.
Adres strony internetowej (URL): www.postomino.pl
Adres profilu nabywcy:
Adres strony internetowej pod którym można uzyskać dostęp do narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa
I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):
Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (który z zamawiających jest odpowiedzialny za przeprowadzenie postępowania, czy i w jakim zakresie za przeprowadzenie postępowania odpowiadają pozostali zamawiający, czy zamówienie będzie udzielane przez każdego z zamawiających indywidualnie, czy zamówienie zostanie udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających):
I.4) KOMUNIKACJA:
Nieograniczony, pełny i bezpośredni dostęp do dokumentów z postępowania można uzyskać pod adresem (URL)
Nie

Adres strony internetowej, na której zamieszczona będzie specyfikacja istotnych warunków zamówienia
Tak
www.postomino.bip.net.pl

Dostęp do dokumentów z postępowania jest ograniczony - więcej informacji można uzyskać pod adresem
Nie

Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu należy przesyłać:
Elektronicznie
Nie
adres

Dopuszczone jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Nie
Inny sposób:

Wymagane jest przesłanie ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu w inny sposób:
Tak
Inny sposób:
Ofertę składa się w formie pisemnej.
Adres:
Urząd Gminy Postomino, Postomino 30, 76-113 Postomino, pokój nr 19 - sekretariat

Komunikacja elektroniczna wymaga korzystania z narzędzi i urządzeń lub formatów plików, które nie są ogólnie dostępne
Nie
Nieograniczony, pełny, bezpośredni i bezpłatny dostęp do tych narzędzi można uzyskać pod adresem: (URL)
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa wyposażenia kuchennego w ramach zadania inwestycyjnego pn.: "Budowa stołówki, przedszkola i żłobka w Szkole Podstawowej w Jarosławcu"
Numer referencyjny: ZP.271.31.2020.SS
Przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia przeprowadzono dialog techniczny
Nie

II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy
II.3) Informacja o możliwości składania ofert częściowych
Zamówienie podzielone jest na części:
Nie
Oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu można składać w odniesieniu do:

Zamawiający zastrzega sobie prawo do udzielenia łącznie następujących części lub grup części:

Maksymalna liczba części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy:



II.4) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane: 3.1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa wyposażenia kuchennego w ramach realizacji zadania inwestycyjnego pn.: „Budowa stołówki, przedszkola i żłobka w Szkole Podstawowej w Jarosławcu”3.2. Kody CPV: 39221110-1 naczynia, 39221220-5 półmiski, 39223000-1 łyżki, widelce.3.3. Dostarczone wyposażenie musi być fabrycznie nowe i wolne od wad. 3.4. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:l.p. przedmiot zamówienia ilość zdjęcie poglądowe opis1 Zestaw desek do krojenia HACCP 2 Jeden zestaw składa się z 6 desek w różnych kolorach, zgodnie z systemem HACCP. Każda deska do krojenia wykonana jest z polipropylenu. Wymiary desek 30-40x50-60 cm. 2 Deska do krojenia drewniana 4 Deska do krojenia wykonana z drewna bukowego. Wymiary 25-30 x 35-42 cm, grubość minimum 1,5 cm.3 Nóż kuchenny uniwersalny 3 Nóż ze stali nierdzewnej kutej z gumowanym uchwytem. Długość 35-38 cm.4 Nóż kuchenny uniwersalny 3 Nóż ze stali nierdzewnej kutej z gumowanym uchwytem. Długość 33-35 cm.5 Nóż kuchenny do pieczywa 2 Nóż ze stali nierdzewnej kutej, do pieczywa, z gumowanym uchwytem. Długość 30-35 cm.6 Nóż kuchenny do obierania 6 Nóż ze stali nierdzewnej kutej do obierania warzyw. Długość 18-22 cm.7 Ostrzałka do noży 2 Ostrzałka do noży wykonana ze stali z rękojeścią.8 Widelec roboczy do mięsa 2 Widelec roboczy do mięsa ze stali nierdzewnej kutej. Długość 15-17 cm / długość całkowita ostrza 28-30 cm.9 Stojak na deski do krojenia 1 Stojak na deski nierdzewny/ pojemność minimum 6 desek, grubość otworu na deskę minimium 20 mm.10 Tłuczek do ziemniaków 1 Tłuczek do ziemniaków ze stali nierdzewnej. Długość całkowita 45-47 cm. 11 Tłuczek do ziemniaków 1 Tłuczek do ziemniaków ze stali nierdzewnej. Długość całkowita 80 -85 cm.12 Tłuczek do mięsa 1 Tłuczek do mięsa ze stali nierdzewnej, 2 powierzchnie rozbijające. Długość minimalna 22 cm.13 Tarka do warzyw 1 Tarka do jarzyn ze stali nierdzewnej ręczna. Wymiary minimalne 9x6x20 cm.14 Wiadro 4 Wiadro ze stali nierdzewnej, poj. 10 litrów z rączką.15 Łyżka cedzakowa 2 Łyżka cedzakowa ze stali nierdzewnej średnica 25-28 cm. Długość całkowita 70-75 cm.16 Łyżka do spaghetti 2 Łyżka do spaghetti ze stali nierdzewnej. Długość 30-35cm.17 Łyżka cedzakowa 2 Łyżka cedzakowa ze stali nierdzewnej, średnica 10-12 cm, długość 30-35 cm.18 Szczypce do serwowania 2 Szczypce do serwowania ze stali nierdzewnej, długość 30-35 cm. 19 Chochla 1 Chochla ze stali nierdzewnej. Średnica 16-18 cm, długość 48-50 cm. 20 Chochla 1 Chochla ze stali nierdzewnej. Średnica 12-14 cm, długość 45-48 cm. 21 Chochla 10 Chochla ze stali nierdzewnej. Średnica 7-9cm, długość 32-35.22 Łyżka do serwowania dań 3 Łyżka do serwowania ze stali nierdzewnej . Wymiary minimalne miseczki 10x7 cm, długość całkowita 48-50 cm.23 Miska kuchenna 5 L 5 Miska kuchenna ze stali nierdzewnej. Pojemność 5 l.24 Miska kuchenna 6 L 4 Miska kuchenna ze stali nierdzewnej. Pojemność 6 l.25 Miska kuchenna 4 Miska kuchenna ze stali nierdzewnej. Pojemność 2 -2,5 l. 26 Sito z rączką 2 Sito z rączką ze stali nierdzewnej. Średnica 10 cm, długość 22-25 cm. 27 Sito z rączką 2 Sito z rączką ze stali nierdzewnej. Średnica 12 cm, długość 34-35 cm. 28 Sito z rączką 2 Sito z rączką ze stali nierdzewnej. Średnica 20 cm, długość 40-45 cm. 29 Wanna cedzakowa 1 Wanna cedzakowa ze stali nierdzewnej. Średnica 40 cm, wysokość 20-25 cm. 30 Wanna cedzakowa 1 Wanna cedzakowa ze stali nierdzewnej. Średnica 35 cm , wysokość 16-20 cm. 31 Waga kuchenna elektroniczna 1 Waga elektroniczna. Dopuszczalna masa całkowita 15 kg z wyświetlaczem elektronicznym. Pomiar co najmniej do 15 000 g z dokładnością do ±1 g, waga minimalna 2 g, odczyt w gramach, tarowanie. Zasilanie zewnętrzne akumulatorowe.32 Dzbanek polipropylenowy 5 L 1 Dzbanek polipropylenowy z miarką 5 litrów. 33 Dzbanek ze stali nierdzewnej 2 Dzbanek z miarką ze stali nierdzewnej 2 litry. 34 Termometr bezdotykowy do żywności 1 Termometr elektroniczny z cyfrowym wyświetlaczem, bezdotykowy do żywności. Umożliwia pomiar w zakresie co najmniej 50-350 °C.35 Pędzel silikonowy 2 Pędzel silikonowy płaski. Szerokość minimalna pędzla 5 cm, dł. 23-25 cm. Uchwyt ze stali nierdzewnej.36 Wałek do ciasta 1 Wałek do ciasta ze stali nierdzewnej. Średnica. 6-7 cm, dł. wałka (bez rączek) 25-30 cm.37 Taca bankietowa ze stali nierdzewnej 4 Taca bankietowa ze stali nierdzewnej, wym. 50-55 cm, 30-35 cm. 38 Półmisek 7 Półmisek owalny ze stali nierdzewnej, wym. 35x 23-25 cm.39 Pojemnik na sztućce 2 Pojemnik na sztućce ze stali nierdzewnej na 4 wkłady, wym. 25-28x30-35, Wys. 20-25 cm. 40 Wkład do pojemnika na sztućce 8 Wkład do pojemnika na sztućce ze stali nierdzewnej. Pasujący do pojemnika z na sztućce.41 Taca kelnerska 4 Taca kelnerska antypoślizgowa, drewniana, prostokątna, wymiary 30-35x 40-45 cm. 42 Koszyczek na pieczywo 20 Koszyczek na pieczywo z polirattanu prostokątny, wym. 20-25x15-20x6-8 cm.43 Termos 2 L 7 Termos do herbaty ze stali nierdzewnej z pokrywką z przyciskiem poj. 2 l 44 Serwetnik 8 Serwetnik ze stali nierdzewnej 45 Warnik do wody 10 L 1 Warnik do wody ze stali nierdzewnej 10 l Moc 1,5-2,0 kW, zakres regulacji termostatu 30÷100°C, termostat bezpieczeństwa, wskaźnik poziomu wody w zbiorniku, bezkropelkowy kranik. Urządzenie przeznaczone do podgrzewania lub zagotowywania wody.46 Waza do zupy 10 Waza do zupy ze stali nierdzewnej, poj. 2,5-3 litry.47 Termos do transportu żywności 1 Termos do transportu żywności ze stali nierdzewnej. Poj. 10 litrów. Pomiędzy wkładem a ściankami znajduje się specjalna warstwa termoizolacyjna, utrzymująca temperaturę przez wiele godzin.Pokrywa termosu także wypełniona pianką wyposażona w uszczelkę.48 Garnek 25 L 2 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj.25 l.49 Garnek 10 L 3 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj.10 l.50 Garnek 5 L 2 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj.5 l.51 Garnek 3 L 2 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj.3 l. 52 Rondel 1 L 2 Rondel ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj. 1 l. 53 Garnek z kranikiem 1 Garnek z pokrywą i kranikiem ze stali nierdzewnej, pojemność 40-50 l.54 Garnek 30 L 1 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj. 30 l.55 Garnek 3 Garnek ze stali nierdzewnej z pokrywką, poj. 40-50 l. 56 Wieszak na pokrywki 1 Wieszak na pokrywki ze stali nierdzewnej, pomieści co najmniej 6 pokrywek o max średnicy pokrywki 30-32 cm.57 Patelnia 1 Patelnia do naleśników, aluminiowa średnica 25-26 cm. 58 Patelnia 2 Patelnia ze stali kwasoodpornej, wielowarstwowe dno typu "sandwich" (stal nierdzewna/aluminium/stal chromowa), średnica 30-32 cm.59 Patelnia 1 Patelnia ze stali kwasoodpornej, wielowarstwowe dno typu "sandwich" (stal nierdzewna/aluminium/stal chromowa), średnica 24-26 cm.60 Pojemnik z plastiku 30 L 1 Pojemnik na odpady z pokrywą wykonany z plastiku do kontaktu z żywnością 30 l, z rączką.61 Wyciskacz do cytrusów 1 Wyciskacz do cytrusów ze stali nierdzewnej. 62 Wyciskacz do czosnku 1 Wyciskacz do czosnku ze stali nierdzewnej.63 Fartuch kuchenny 4 Fartuch kucharski wykonany z bawełny, długość 100 cm, regulacja na szyi. Kolor biały. Do zastosowania w gastronomii.64 Dzbanek 10 Dzbanek ze stali nierdzewnej poj. 2l. 65 Łyżka drewniana 2 Łyżka kuchenna drewniana długość 40 cm.66 Łyżka drewniana 2 Łyżka kuchenna drewniana długość 30 cm.67 Mieszadło 1 Mieszadło do kotła warzelnego wykonane ze stali nierdzewnej, dł. 120-140 cm.68 Łopatka 2 Łopatka kuchenna ze stali nierdzewnej dł. 35-40 cm.69 Pojemnik gastronomiczny GN 5 Pojemnik gastronomiczny ze stali nierdzewnej z pokrywką. Długość 53cm, szerokość 32,5 cm, wysokość 20 cm.70 Pojemnik gastronomiczny GN 5 Pojemnik gastronomiczny ze stali nierdzewnej z pokrywką. Długość 53 cm, szerokość 32,5 cm, wysokość 10 cm. 71 Patera 3-stopniowa do owoców i ciast 4 Patera 3 stopniowa ze stali nierdzewnej na ciasto i owoce. 72 Otwieracz do konserw 1 Otwieracz do konserw ze stali nierdzewnej.73 Zegar naścienny 1 Zegar naścienny zasilany baterią AA z wyraźnymi cyframi arabskimi, średnica minimum 30 cm.74 Pojemnik polipropylenowy z pokrywką 15 Pojemnik polipropylenowy z pokrywką do kontaktu z żywnością poj. 10-12 l. wysokość min. 15 cm.75 Higrometr 1 Higrometr stojący lub z możliwością powieszenia. Analogowy.76 Stolnica 2 Stolnica wykonana ze sklejki liściastej 50-55cm x 60x65 cm. 77 Widelec stołowy 120 Widelec stołowy ze stali nierdzewnej 19-20 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.78 Nóż stołowy 120 Nóż stołowy ze stali nierdzewnej 20-22 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.79 Łyżka stołowa 120 Łyżka stołowa ze stali nierdzewnej 19-20 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.80 Łyżeczka do herbaty 120 Łyżeczka do herbaty ze stali nierdzewnej 13-14 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.Pozycje nr 77, 78, 79, 80 stanowią jeden komplet81 Szklanka 200 ml 120 Szklanka bez ucha, poj. 200 ml. 82 Kubek 120 Kubek do herbaty biały z uchem. Możliwość sztaplowania 250 ml. 83 Talerz głęboki 120 Talerz głęboki biały. Średnica 22-23 cm. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Możliwość sztaplowania. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych. 84 Talerz płytki 120 Talerz płytki biały. Średnica 24-25 cm. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Możliwość sztaplowania. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych. 85 Talerz płytki 120 Talerz płytki biały. Średnica 15-16 cm. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Możliwość sztaplowania. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych. 86 Talerz głęboki junior 75 Talerz głęboki biały z kolorowym motywem, poj. 500 ml. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych.87 Talerz płaski junior 75 Talerz płaski biały z kolorowym motywem, średnica 19-20 cm. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych.88 Miseczka deserowa 75 Miseczka biała deserowa z kolorowym motywem, średnica 10-12 cm. Ze szkła hartowanego, odporne na wstrząsy mechaniczne, długotrwała ochrona przed zadrapaniem sztućcami. Nadaje się do używania w zmywarkach gastronomicznych.89 Łyżka stołowa junior 75 Łyżka stołowa przedszkolna ze stali nierdzewnej, dł. 15-16 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.90 Widelec stołowy junior 75 Widelec stołowy przedszkolny ze stali nierdzewnej, dł. 15-16 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.91 Nóż stołowy junior 75 Nóż stołowy przedszkolny ze stali nierdzewnej dł. 15-18 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.92 Łyżeczka deserowa junior 75 Łyżeczka deserowa przedszkolna ze stali nierdzewnej dł. 13-14 cm. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.Pozycje nr 89, 90, 91,92 stanowią jeden komplet.93 Kubek 75 Kubek do herbaty 250 ml biały z kolorowym motywem z uchem. Możliwość sztaplowania. Przeznaczenie do profesjonalnej gastronomii.94 Cukiernica 7 Cukiernica biała z pokrywką pojemność 0,3-0,35 l.95 Termometr do lodówki 2 Uniwersalny termometr przeznaczony do mroźni i lodówek. Wykonany ze stali nierdzewnej. Zakres pomiaru od -50°C do 25°C. Stopniowanie : 2,5 °C. Posiada specjalną zawieszkę oraz stopkę. Średnica: 50-60. Posiada atest do gastronomii.96 zestaw dziecięcy - naczynia i sztućce 6 zestawów 1/ W skład zestawu naczyń wchodzi:- talerz deserowy o śr. 15-16cm- talerz obiadowy o śr. 19-21cm- miseczka obiadowa – pojemność 500-510ml- kubek – pojemność 250ml.Szkło hartowane/porcelana, możliwość mycia w zmywarce, materiał nieporowaty, kolorystyka biała z dziecięcym motywem (dopuszcza się naczynia białe z obwolutą w kolorach mix - niebieski, zielony, żółty)2/ W skład zestawu sztućców wchodzi:- łyżeczka- łyżka- widelec- nożykZestaw wykonany ze stali nierdzewnej 18/10, przystosowany do obsługi przez dzieci, grawerowany – motyw dziecięcy3.5. W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie, źródło lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty dostarczane przez konkretnego wykonawcę, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne, nie gorsze niż wymienione w opisie przedmiotu zamówienia. Ewentualne wskazanie w opisie przedmiotu zamówienia znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu nie ma na celu naruszenia art. 29 i art. 7 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych, a ma jedynie za zadanie sprecyzowanie oczekiwań jakościowych, funkcjonalnych i estetycznych Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne o tym samym poziomie funkcjonalnym, jakościowym zgodnie z założonym opisem przedmiotu zamówienia. Wszystkie ewentualne nazwy własne i marki handlowe wyposażania zawarte w SIWZ zostały użyte w celu sprecyzowania oczekiwań Zamawiającego. Zamawiający informuje, że dopuszcza składanie ofert, w których poszczególne wyposażenie może być zastąpione wyposażeniem równoważnym. Poprzez pojęcie wyposażenia równoważnego należy rozumieć wyposażenia o parametrach nie gorszych od założonych w SIWZ. Równoważne wyposażenie musi być dopuszczone do obrotu i stosowania zgodnie z obowiązującym prawem.3.6. W miejscu, gdzie Zamawiający dokonuje opisu przedmiotu zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 30 ust. 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Prawo zamówień Publicznych, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym, a odniesieniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne opisywanym przez Zamawiającego, jest obowiązany wykazać, że oferowane przez niego dostawy spełniają wymagania określone przez Zamawiającego.

II.5) Główny kod CPV: 39221110-1
Dodatkowe kody CPV:
Kod CPV
39221220-5


II.6) Całkowita wartość zamówienia (jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:

(w przypadku umów ramowych lub dynamicznego systemu zakupów – szacunkowa całkowita maksymalna wartość w całym okresie obowiązywania umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów)

II.7) Czy przewiduje się udzielenie zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp: Nie
Określenie przedmiotu, wielkości lub zakresu oraz warunków na jakich zostaną udzielone zamówienia, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 lub w art. 134 ust. 6 pkt 3 ustawy Pzp:
II.8) Okres, w którym realizowane będzie zamówienie lub okres, na który została zawarta umowa ramowa lub okres, na który został ustanowiony dynamiczny system zakupów:
miesiącach:    lub dniach:
lub
data rozpoczęcia:   lub zakończenia: 2020-08-26
Okres w miesiącach Okres w dniach Data rozpoczęcia Data zakończenia
2020-08-26

II.9) Informacje dodatkowe:
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków:
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków:
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
Informacje dodatkowe:
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)







III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
11.5. Wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona, na wezwanie Zamawiającego w wyznaczonym, nie krótszym niż 5 dni, terminie składa aktualne na dzień złożenia oświadczenia lub dokumenty potwierdzające okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1:11.5.1. odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy.12.1 Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, potwierdzających brak podstaw do wykluczenia, składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że:12.1.1. nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości.11.2. Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5 ustawy Pzp, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, ze powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. Propozycję treści oświadczenia stanowi załącznik nr 4 do SIWZ.
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:

III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
5.1. Dokumenty oraz załączniki do SIWZ składane przez wszystkich Wykonawców w terminie składania ofert:1) Formularz oferty – załącznik nr 1 do SIWZ, 2) Oświadczenie dotyczące spełniania warunków udziału w postępowaniu stanowiące załącznik nr 2 do SIWZ,3) Oświadczenie dotyczące przesłanek wykluczenia z postępowania stanowiące załącznik nr 3 do SIWZ, 4) Pełnomocnictwo - jeżeli dotyczy, 5) Pełnomocnictwo do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o realizację zamówienia – jeżeli dotyczy,6) Oryginał zobowiązania, o którym mowa w pkt 8.2. – jeżeli dotyczy.5.2. Załącznik do SIWZ składany w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia przez Zamawiającego na stronie internetowej informacji z otwarcia ofert: Oryginał oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej (załącznik nr 4 do SIWZ)
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
Nie
Informacja na temat wadium

IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
Nie
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:

IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:

IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
Nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Nie
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:

IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców  
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców  
Kryteria selekcji wykonawców:

IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:

Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:

Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:

Informacje dodatkowe:

Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:

Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:

Informacje dodatkowe:

W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:

Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:

IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem)
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:

Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:

Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:

Czas trwania:

Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
Kryteria Znaczenie
cena 60,00
termin realizacji dostawy 40,00

IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:

Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):

Informacje dodatkowe


IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:

Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:

Wstępny harmonogram postępowania:

Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:


Informacje dodatkowe:

IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:

Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:

Informacje dodatkowe:

IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:

Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej:
Data: godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:

Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:

Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:

Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy: Nie
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:

IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym (jeżeli dotyczy):

Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym

IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data: 2020-08-04, godzina: 10:00,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):

Wskazać powody:

Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
> język polski
IV.6.3) Termin związania ofertą: do: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków, które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:
IV.6.5) Informacje dodatkowe:
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH






NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę remont dachu w Ostrowcu - budynek wielorodzinny- Ostrowiec
  • Lokalizacja zleceniazachodniopomorskie
  • Data dodania26-03-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę remont dachu w Ostrowcu - budynek wielorodzinny ( zachodniopomorskie). Zakres prac podstawowy : wymiana pokrycia z papy, rynny , rury spustowe, uszczelnienie komina. Zainteresowanych proszę o kontakt.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI