Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„Dostawa artykułów spożywczych do internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach”
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Zadanie 1: Artykuły ogólnospożywcze
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 2: Jajka
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 3: Mięso, wędliny
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 4: Drób i podroby
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
15114000-0 - Podroby
Zadanie 5: Nabiał
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 6: Pieczywo i artykuły piekarnicze
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
15811000-6 - Pieczywo
Zadanie 7: Mrożonki
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 8: Ryby i przetwory rybne
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Zadanie 9: Warzywa i owoce
Przedmiot zamówienia szczegółowo określono w Załącznikach od Nr 1a do Nr 1i do SWZ:
a) Zamawiający informuje, że przy dostawie będących przedmiotem zamówienia stosuje prawo opcji, co oznacza, że podane ilości są wielkościami maksymalnymi, które należy wycenić w ofercie cenowej. Zamawiający, będzie odbierał artykuły sukcesywnie w miarę potrzeb. Gwarantowana ilość artykułów, które zostaną odebrane to 50% wartości zamówienia
b) Wszelkie użyte, nazwy handlowe w opisie przedmiotu zamówienia traktować należy jako informację uściślającą, wiążącą dla wykonawcy.
Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy produktów wymienionych w Załączniku Nr 1a, 1b, 1c, 1d, 1e, 1f, 1g, 1h, 1i do Internatu Zespołu Szkół Nr 2 w Kielcach.
Zamawiający w stosunku do asortymentu wchodzącego w skład przedmiotu zamówienia określonego
w formularzach cenowych stanowiących załączniki nr 1a-1i do SWZ, wymaga aby:
• produkty posiadały nazwę (logo) producenta na opakowaniach zbiorczych oraz na opakowaniach jednostkowych;
• produkty były świeże i pierwszej jakości;
• produkty były oznakowane widocznym, aktualnym terminem przydatności do spożycia;
• produkty przetworzone (tj. wędliny, przetwory mięsne, konserwy) zgodnie z polską normą posiadały etykiety określające nazwę handlową produktu, procentowy skład surowcowy – tj. % zawartość mięsa w wędlinie oraz substancje stosowane w produkcji;
• wyroby wędliniarskie powinny być bez skórek wieprzowych, bez mięsa mechanicznie odkostnionego i muszą posiadać nie mniej niż 70% mięsa;
• wyroby wędliniarskie wieprzowe nie powinny zawierać mięsa drobiowego;
• mięso świeże pochodzić powinno ze zwierząt do lat 3 i być pochodzenia polskiego, nie może zawierać okrywy tłuszczowej, ścięgien oraz błon;
• mięso i wyroby wędliniarskie muszą być świeże. Pakowane próżniowo lub gazowo jedynie na prośbę zamawiającego;
• dostarczane produkty posiadać powinny etykietę produktu – handlowy dokument identyfikacyjny (HDI);
• Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami.
• Wykonawca winien posiadać atest laboratoryjny na oferowane produkty.
• Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć artykuły żywnościowe (w asortymencie i w ilości wynikających z zamówień) zarówno pod względem norm jakościowych, jak i odpowiednim terminem ważności, zapewniającym bezpieczne zużycie dostarczonych produktów.
• Wykonawca dostarczający pieczywo i artykuły piekarnicze zobowiązany jest wyposażyć na okres umowy pomieszczenie magazynowe w regały zgodnie z zaleceniami sanepidu do składowania i przechowywania pieczywa.
Dostarczane artykuły muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności:
- Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2020 poz. 2021).
- Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. ( Dz,. U z 2016 r. poz. 50)
- Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
- Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
- Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
- Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
Dostawy odbywać się powinny sukcesywnie (codzienne), w zależności od potrzeb zamawiającego na podstawie zamówienia telefonicznego lub faxem w godzinach 8:00-15:00, z dziennym wyprzedzeniem.
• Pieczywo i artykuły piekarnicze winny być dostarczane codziennie w dwóch turach, tj.:
Tura I - w godz.: 5.00-5.30
Tura II – około godz. 13.00
W razie potrzeby również w soboty i niedziele jedna dostawa.
• Mięso, wędliny, warzywa powinny być dostarczane codziennie w godz. 7.30-9.00, w razie potrzeby również w soboty.
• Dostawy towarów do magazynu Zamawiającego winny być realizowane przy użyciu środków transportowych, przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi oraz na koszt i ryzyko Wykonawcy.
• Dostarczany towar winien odpowiadać Polskim Normom, wędliny wg Polskiej Normy PN-A-82007.
• W przypadku niedostarczenia przez Wykonawcę towarów w terminie, Zamawiającemu przysługuje prawo zakupu danego towaru u innego podmiotu i obciążenia Wykonawcy różnicą między ceną zakupu u innego podmiotu, a ceną wynikającą z umowy – w takim przypadku Zamawiający ma prawo odmówić przyjęcia towaru dostarczonego po terminie;
• Określone ilości produktów żywnościowych w poszczególnych zadaniach zostały podane szacunkowo. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości zamawianych artykułów żywnościowych z zachowaniem cen jednostkowych i z tego powodu Dostawcy nie przysługują żadne dodatkowe roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
Wszelkie artykuły żywnościowe wchodzące w skład zamówienia i zaoferowane przez Wykonawcę powinny spełniać ustanowione polskim prawem normy i przepisy dla artykułów żywnościowych oraz spełniać wymogi dotyczące żywienia szkół i przedszkoli zgodnych z wytycznymi sanepid
w szczególności:
• Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zmianami).
• Ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych. (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.). ( Dz,. U z 2019 r. poz. 2178 ze zmianami)
• Rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
• Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U .z 2016 r. poz.1154)
• Rozporządzenie (WE) NR 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz.U. L 354 z 31.12.2008).
• Rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
• Rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004r., w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG.
• Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 ze zm.).
15330000-0 - Przetworzone owoce i warzywa