Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania
Zamówienia publicznego
Dostawa artykułów spożywczych dla Żłobka w Kiełczowie
1.2.2 Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Gminnego Żłobka w Kiełczowie
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
zadanie nr 1 - Dostawa pieczywa świeżego i wyrobów piekarskich
KOD CPV: 15810000-9 pieczywo świeże, wyroby piekarskie i ciastkarskie
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 4 do
SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 2 - Dostawa artykułów mleczarskich, nabiału i jaj
KOD CPV: 15500000-3 Produkty mleczarskie, KOD CPV: 03142500-3 Jaja
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 5 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 3 - Dostawa produktów zwierzęcych, mięsa i jego przetworów
KOD CPV: 15100000-9 Produkty zwierzęce, mięso i jego przetwory
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 6 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 4 - Dostawa ryb i przetworów rybnych
KOD CPV: 15200000-0 Ryby i przetwory rybne
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 7 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 5 - Dostawa mrożonek
KOD CPV: 15331170-9 warzywa i owoce mrożone
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 8 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 6 - Dostawa artykułów niemowlęcych
KOD CPV: 15884000-8: Produkty dla niemowląt
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 9 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 7 - Dostawa warzyw i owoców
KOD CPV: 03200000-3 zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 10 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.
zadanie nr 8 - Dostawa artykułów ogólnospożywczych
KOD CPV: 15800000-6 Różne produkty spożywcze, 15981000-8 Wody mineralne, 15870000-7 przyprawy i przyprawy korzenne
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 11 do SWZ
1) Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w podziale na 8 zadań, spełniające parametry określone w Załączniku nr 1 do umowy tj. Karta kontroli dostawy – przyjęcia towaru (produktów). Wykonawca będzie dostarczał produkty własnym transportem przystosowanym do transportu artykułów spożywczych (zgodnie z HACCP) w dni robocze w godzinach wskazanych w zamówieniu.
3) Odbiór artykułów spożywczych następować będzie w obecności przedstawicieli stron, na podstawie karty kontroli dostawy – przyjęcia towaru, która będzie podstawą do wystawienia faktury VAT. Faktury VAT winny być wystawiane w systemie tygodniowym (w ramach każdego z zadań).
4) Wykonawca wyraża zgodę na prowadzenie stałej kontroli dostarczanych artykułów spożywczych, zgodnie z kartą kontroli dostawy – przyjęcia towaru. (Załącznik nr 1 do umowy).
5) Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, określający rodzaj oraz ilość zamawianego asortymentu, znajduje się w formularzach ilościowo - cenowych (w zakresie każdego z zadań), które jako kolejne załączniki do SWZ stanowią jego integralną część.
6) Ilości podane w formularzach ilościowo - cenowych są ilościami szacunkowymi i mogą ulec zmianie w przypadku zwiększenia lub zmniejszenia ilości żywionych dzieci Z tego tytułu nie przysługuje Wykonawcy żadne roszczenie w stosunku do Zamawiającego. Zamawiający będzie zamawiał towar sukcesywnie wg swoich potrzeb.
7) Dostawy dokonywane będą partiami, w związku z bieżącymi potrzebami Zamawiającego. Zgłoszenie zapotrzebowania następować będzie telefonicznie lub mailem przez upoważnionego pracownika najpóźniej w dniu poprzedzający dzień planowanych dostaw. Produkty spożywcze muszą być dostarczone samochodem własnym dostawcy, spełniającym warunki w zakresie dostaw artykułów spożywczych.
8) Artykuły żywnościowe objęte dostawą powinny spełniać wymogi sanitarno – epidemiologiczne i zasady systemu HACCP w zakładach żywienia zbiorowego.
9) Ponadto wszystkie artykuły muszą jednocześnie spełniać warunki zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r., w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 poz. 1154).
10) Przedmiot zamówienia obejmuje transport asortymentu do miejsca przeznaczenia oraz wyładunek. Zamówiony towar należy dostarczyć w godzinach:
a) od 6:30 do 7:00 pieczywo
b) od 6:30 do 9:00 mięso
c) od 6:30 do 12:00 pozostałe artykuły nie wymienione w pkt. a i b.
dnia wskazanego przez Zamawiającego. Wyładunek towaru w miejscu tylko i wyłącznie wskazanym przez Zamawiającego.
11) Zamawiający zastrzega sobie prawo odmówienia przyjęcia dostarczonych towarów jeżeli wystąpią jakiekolwiek nieprawidłowości co do jakości, terminu przydatności do spożycia danego produktu, bądź będzie on przewożony w nieodpowiednich warunkach.
12) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas realizacji przedmiotu zamówienia.
13) Czas na wymianę artykułu wadliwego lub o obniżonej wartości na artykuł właściwy jakościowo stanowi jedno z kryteriów oceny ofert.
14) Zamawiający zastrzega sobie, że lista produktów ujętych w poszczególnych częściach zamówienia (zadania) nie stanowi katalogu zamkniętego. Zamawiający zastrzega sobie prawo do ewentualnego zamówienia innych produktów w ramach poszczególnych kategorii produktów, w trakcie trwania umowy. Cena produktów ustalana będzie wówczas zgodnie z cennikiem Wykonawcy w danym dniu. Zamówienie produktów dodatkowych nie będzie zwiększało kwoty umowy na udzielenie zamówienia publicznego.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość wymienności asortymentowej produktów będących przedmiotem zamówienia w ramach realizowanego zadania (do wartości umowy).
16) Wykonawca jest odpowiedzialny za jakość, zgodność z warunkami technicznymi i jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia, wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy.
17) Wykonawca zobowiązany jest dostarczać towar I klasy jakości, świeży, spełniający normy jakościowe (PN) dla danego asortymentu, wysokiej jakości sensorycznej i mikrobiologicznej.
18) Wszystkie produkty muszą być dopuszczone do obrotu i sprzedaży zgodnie z obowiązującymi przepisami oraz z warunkami określonymi w SWZ oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem, iż: pieczywo świeże wyprodukowane będzie w dobie dostawy; ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy; jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania; warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia; mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
19) Dostarczane produkty muszą być świeże, pełnowartościowe, należytej jakości, zgodnie z opisanymi wyżej wymaganiami oraz Wykonawca zobowiązuje się do bezpłatnego dowozu towaru do magazynów zamawiającego wskazanych w zamówieniu, własnym transportem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2020 poz. 2021) oraz ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t.j. Dz.U. 2019 Poz. 2178).
20) Wykonawca będzie stosował rozdzielczość asortymentową produktów "czystych " i "brudnych" w czasie transportu, jeśli wykonawca będzie realizował więcej niż jedno zadanie.
21) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania łańcucha chłodniczego produktów, które tego wymagają: ryby, nabiał, mięso, mrożonki.
22) Wykonawca dostarczy (wniesie do magazynu Zamawiającego) zamówiony towar niezależnie od wartości pojedynczego zamówienia, przy czym dostawy towaru w ramach zadania nr 3 (mięso) oraz zadania nr 1 (pieczywo) realizowane będą we wszystkie dni robocze, a w przypadku pozostałych zadań minimum 2 razy w tygodniu, stosownie do potrzeb Zamawiającego.
23) Jeżeli Zamawiający w opisie przedmiotu zamówienia wskazał znaki towarowe, patenty lub pochodzenia, źródła lub szczególny proces, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza się zaoferowanie rozwiązań równoważnych opisanym, pod warunkiem zachowania przez nie takich samych minimalnych parametrów technicznych, jakościowych oraz funkcjonalnych itp.
24) Wykonawca, który powołuje się na rozwiązania równoważne, jest zobowiązany wykazać, że oferowane przez niego rozwiązanie spełnia wymagania określone przez Zamawiającego. W takim przypadku, Wykonawca załącza do oferty wykaz rozwiązań równoważnych wraz z jego opisem lub normami.
25) W przypadku, gdy w opisie przedmiotu zamówienia znajdą się odniesienia do norm, ocen technicznych, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, o których mowa w art. 101 ust. 1 pkt 2) oraz ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne opisywanym.