Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa ziemniaków i warzyw do Zakładu Karnego we Włodawie
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zakład Karny we Włodawie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000320934
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Żołnierzy Win 19
1.5.2.) Miejscowość: Włodawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 22-200
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL811 - Bialski
1.5.7.) Numer telefonu: 825726810
1.5.8.) Numer faksu: 825725328
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zk_wlodawa@sw.gov.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.sw.gov.pl/jednostka/zaklad-karny-we-wlodawie
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Porządek i bezpieczeństwo publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Dostawa ziemniaków i warzyw do Zakładu Karnego we Włodawie
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2778fabd-5b82-11ee-a60c-9ec5599dddc1
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00411204
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-09-25
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00010436/05/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.7 Warzywa późne
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-2778fabd-5b82-11ee-a60c-9ec5599dddc1
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: www.ezamowienia.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: określone w SWZ
3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: https://ezamowienia.gov.pl/pl/; https://ssdip.bip.gov.pl/
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): określone w SWZ
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: D/KW.2232.10.2023.AK
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 2
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Burak czerwony Burak czerwony – odmiana jadalna – musi być zdrowy, jędrny, bez liści i czysty (niemyty). Minimalna średnica: 50 mm.
Cechy wykluczające: Nadgniły, zaparzony, zmarznięty, zapleśniały, obcy smak i zapach, zwiędnięty, uszkodzony mechanicznie bądź przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 9000
Cebula Cebula z łuską – do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowa, jędrna, bez szczypioru i czysta. Minimalna średnica: 50 mm.
Cechy wykluczające: Nadgniła, zmarznięta, zaparzona, zapleśniała, obcy smak i zapach, uszkodzona przez choroby lub szkodniki; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 6000
Marchew Marchew – odmiana jadalna do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowa, świeża, bez naci, jędrna i czysta (niemyta).
Cechy wykluczające: Nadgniła, zmarznięta, zaparzona, zapleśniała, obcy smak i zapach, zwiędnięta, uszkodzona mechanicznie bądź przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 16000
Pietruszka korzeń Pietruszka– odmiana jadalna do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowa, świeża, bez naci, jędrna i czysta (niemyta).
Cechy wykluczające: Nadgniła, zmarznięta, zaparzona, zapleśniała, obcy smak i zapach, zwiędnięta, uszkodzona mechanicznie bądź przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 800
Seler korzeń Świeży seler, zdrowy, czysty, suchy. Jednolity odmianowo w każdej dostawie, o średnicy 7 - 10 cm bez śladów uszkodzeń mechanicznych.
Opakowanie zbiorcze: w workach siatkowych z tworzywa sztucznego 10 -25 kg kg 1000
Kapusta biała Kapusta – odmiana jadalna do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowa, jędrna, czysta i niepopękana.
Cechy wykluczające: Zaparzona, zmarznięta, obcy smak i zapach, nadgnita, zapleśniała, obecność szkodników i ich pozostałości; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg
kg 7000 03221410-3
Kapusta czerwona Kapusta – odmiana jadalna do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowa, jędrna, czysta i niepopękana.
Cechy wykluczające: Zaparzona, zmarznięta, obcy smak i zapach, nadgnita, zapleśniała, obecność szkodników i ich pozostałości; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg
Jabłka Jabłko – do bezpośredniego spożycia – musi być zdrowe, świeże, jędrne i czyste. Gramatura: 150-200 g/szt.
Cechy wykluczające: Zaparzone, zmarznięte, obcy smak i zapach, nadgnite, zapleśniałe, obecność szkodników i ich pozostałości, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg kg 6000
Czosnek świeży bez widocznych śladów uszkodzeń.
Cechy wykluczające: Zaparzone, zmarznięte, obcy smak i zapach, nadgnite, zapleśniałe, obecność szkodników i ich pozostałości, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg 300
Pieczarki dostarczane w stanie świeżym z zamkniętym kapeluszem (o średnicy 30-65 mm), okrągłe lub półkoliste, jędrne, zdrowe, całe czyste nieuszkodzone, barwa: kapelusz po zewnętrznej stronie biały, biało kremowy, centkowane lekko brązowy, smak i zapach charakterystyczny dla pieczarki, sortowane o zbliżonej wielkości, bez uszkodzeń mechanicznych i biologicznych, niezarobaczywione odmiana jednorodna przy każdej dostawie.
Cechy wykluczające: Zaparzone, zmarznięte, obcy smak i zapach, nadgnite, zapleśniałe, obecność szkodników i ich pozostałości, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg 1000
4.2.6.) Główny kod CPV: 03221111-7 - Burak ćwikłowy
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 9 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował niżej przedstawionymi kryteriami:
Lp. Nazwa kryterium Waga kryterium Szczegółowy opis, wzór Uwagi, objaśnienia
1 cena 60 O = (c. min./c. of) x60 c. min. – najniższa cena spośród wszystkich złożonych ofert;
c. of. – cena oferty dla której dokonuje się obliczeń
2 termin realizacji reklamacji 40 do 24 godz. (włącznie) – 40 pkt
25 -30 godz.(włącznie) – 38 pkt
31-48 godz.(włącznie) - 35 pkt
Zamawiający termin realizacji reklamacji będzie liczył od momentu przesłania Wykonawcy faksem bądź email zgłoszenia reklamacji
Maksymalny termin realizacji reklamacji nie może przekroczyć 48 h, w przypadku zaoferowania terminu realizacji reklamacji dłuższego od 48 h, oferta otrzyma 0 pkt. W przypadku braku wpisania w formularzu ofertowym przez wykonawcę terminu realizacji reklamacji, zamawiający przyjmuje
w celu oceny danej oferty maksymalny termin realizacji reklamacji tj. 48 godzin.
2. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.
3. Oferta, wypełniająca w najwyższym stopniu wymagania określone w powyższym kryterium otrzyma maksymalną liczbę punktów. Pozostałym Wykonawcom wypełniającym wymagania kryterialne przypisana zostanie odpowiednio mniejsza (proporcjonalnie mniejsza) liczba punktów. Wynik będzie traktowany jako wartość punktowa oferty.
4. Wynik – oferta, która dla konkretnego zadania przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą, pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów.
5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych przez nich ofert lub innych składanych dokumentów lub oświadczeń. Wykonawcy są zobowiązani do przedstawienia wyjaśnień w terminie wskazanym przez Zamawiającego.
6. Zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę w terminie związania ofertą określonym w SWZ.
7. Jeżeli termin związania ofertą upłynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta otrzymała najwyższą ocenę, do wyrażenia, w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty.
8. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 7, oferta podlega odrzuceniu, a Zamawiający zwraca się o wyrażenie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, chyba że zachodzą przesłanki do unieważnienia postępowania.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Ziemniak jadalny Ziemniak – odmiana jadalna i jednorodna przy każdej dostawie – musi być zdrowy, jędrny i czysty (niemyty). Minimalna średnica: 50 mm
Cechy wykluczające: Zaparzony, obcy smak i zapach, nadgnity, zapleśniały, uszkodzony mechanicznie, obecność szkodników i ich pozostałości;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy od 15 do 25 kg kg 68000
4.2.6.) Główny kod CPV: 03212100-1 - Ziemniaki
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 9 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze oferty Zamawiający będzie się kierował niżej przedstawionymi kryteriami:
Lp. Nazwa kryterium Waga kryterium Szczegółowy opis, wzór Uwagi, objaśnienia
1 cena 60 O = (c. min./c. of) x60 c. min. – najniższa cena spośród wszystkich złożonych ofert;
c. of. – cena oferty dla której dokonuje się obliczeń
2 termin realizacji reklamacji 40 do 24 godz. (włącznie) – 40 pkt
25 -30 godz.(włącznie) – 38 pkt
31-48 godz.(włącznie) - 35 pkt
Zamawiający termin realizacji reklamacji będzie liczył od momentu przesłania Wykonawcy faksem bądź email zgłoszenia reklamacji
Maksymalny termin realizacji reklamacji nie może przekroczyć 48 h, w przypadku zaoferowania terminu realizacji reklamacji dłuższego od 48 h, oferta otrzyma 0 pkt. W przypadku braku wpisania w formularzu ofertowym przez wykonawcę terminu realizacji reklamacji, zamawiający przyjmuje
w celu oceny danej oferty maksymalny termin realizacji reklamacji tj. 48 godzin.
2. Ocenie będą podlegać wyłącznie oferty nie podlegające odrzuceniu.
3. Oferta, wypełniająca w najwyższym stopniu wymagania określone w powyższym kryterium otrzyma maksymalną liczbę punktów. Pozostałym Wykonawcom wypełniającym wymagania kryterialne przypisana zostanie odpowiednio mniejsza (proporcjonalnie mniejsza) liczba punktów. Wynik będzie traktowany jako wartość punktowa oferty.
4. Wynik – oferta, która dla konkretnego zadania przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejszą, pozostałe oferty zostaną sklasyfikowane zgodnie z ilością uzyskanych punktów.
5. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych przez nich ofert lub innych składanych dokumentów lub oświadczeń. Wykonawcy są zobowiązani do przedstawienia wyjaśnień w terminie wskazanym przez Zamawiającego.
6. Zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę w terminie związania ofertą określonym w SWZ.
7. Jeżeli termin związania ofertą upłynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta otrzymała najwyższą ocenę, do wyrażenia, w wyznaczonym przez Zamawiającego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty.
8. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 7, oferta podlega odrzuceniu, a Zamawiający zwraca się o wyrażenie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, chyba że zachodzą przesłanki do unieważnienia postępowania.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji reklamacji
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Określone w SWZ
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Określone w SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Określone w SWZ
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Określone w SWZ
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Określone w SWZ
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
określenie w warunkach umowy
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2023-10-03 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://ezamowienia.gov.pl/pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-10-03 10:30
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni