Część nr: |
1 |
Nazwa: |
Kurs na uprawnienia elektryczne SEP do 1 kV z egzaminem |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: a) 16 osób (uczniów/ uczennic) z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim3. Ilość godzin: zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) lub ferie zimowe (preferowany termin 15.02-28.02.2021 r.). 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia wszystkich uczestników na czas trwania każdego kursu od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku z udziałem w kursie oraz w drodze do miejsca świadczenia usługi i z powrotem, zgodnie z listą osób do ubezpieczenia przekazaną przez Zamawiającego. 5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:Kurs ma się odbywać w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka kursu:Celem szkolenia jest uzyskanie przez uczestników wiedzy, umiejętności praktycznych, niezbędnych do wykonywania prac z zakresu eksploatacji urządzeń elektroenergetycznych do 1 kV oraz przygotowanie ich do egzaminu przed Komisją kwalifikacyjną, celem zdobycia uprawnień do obsługi urządzeń i instalacji elektroenergetycznych o napięciu nie wyższym niż 1 kV, Grupa 1 na stanowisku eksploatacji.Każdy z kursantów przejdzie szkolenie teoretyczne w wymiarze co najmniej 20 godzin lekcyjnych (45 minut). Program obejmuje m.in.: budowę oraz zasady doboru i stosowania wybranych urządzeń, instalacji lub sieci elektroenergetycznych o napięciu do 1 kV, zasady prawidłowego wykonywania instalacji elektroenergetycznych, zasady przyłączania urządzeń, a także zakres i terminy wykonywania podstawowych czynności podczas eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci elektroenergetycznych. Ponadto przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa pracy, zasady uwalniania porażonych spod napięcia oraz udzielania pierwszej pomocy, organizację ochrony przeciwpożarowej, sprzęt przeciwpożarowy i sposób jego użycia, przepisy dotyczące przyłączania instalacji i urządzeń do sieci, wymagania dotyczące prowadzenia dokumentacji technicznej i eksploatacyjnej, przepisy dotyczące zakresu działania Urzędu Regulacji Energetyki.8. Maksymalny termin wykonania zamówienia: do 31 marca 2021r.9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu). 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Certyfikaty/egzaminyPo pozytywnie zdanym egzaminie kursanci otrzymają świadectwo kwalifikacyjne wymagane przez wszystkich pracodawców zatrudniających pracowników na stanowiskach związanych z eksploatacją i konserwacją urządzeń elektrycznych pod napięciem do 1 kV, zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014r. poz.622). Wykonawca zapewni na swój koszt dla każdego uczestnika kursu:a) ubezpieczenie OC, NNW (każda osoba musi być ubezpieczona na kwotę min. 10.000 zł na okres trwania kursu). Wykonawca musi posiadać polisę potwierdzającą objęcie uczestników takim ubezpieczeniem oraz przedstawić jej kserokopię najpóźniej w dniu rozpoczęcia kursu,b) badanie lekarskie wymagane przy ubieganiu się o stosowne uprawnienia,c) niezbędne materiały szkoleniowe/ skrypty na własność,d) opłatę za przeprowadzenie 1 egzaminu (teoretycznego i praktycznego).Czas przeznaczony na egzamin nie jest wliczony w czas szkolenia. 12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-03-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
2 |
Nazwa: |
Kurs: barman-kelner I i II stopnia dla uczniów, Kurs kelnerski dla nauczyciela |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:I. Kurs: barman-kelner I i II stopnia dla uczniów1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 2 grupy po 10 uczestników (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 25h dydaktycznych dla każdej grupy (1 godzina dydaktyczna=45 min.).Zajęcia mogą być przeprowadzone w dowolnych dniach od pn-pt w godzinach pozalekcyjnych, od 15.00 do 21.00, w sobotę i niedzielę od 8.00-20.00.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim7. Tematyka szkolenia:Zawód Barman- obowiązki i wizerunek Barmana- praca w zespole- sztuka pracy przy barze i na sali- motywacja i cele- etyka Barmana- historia CocktailiPodstawy zarządzania barem- organizacja baru,- zarządzanie barem.Terminologia funkcjonowanie sprzętu barowego- przybory barmańskie,- szkło barowe,- sprzęt chłodniczy,- sprzęt zmywający,- sprzęt do parzenia kawy,- pozostały sprzęt barowy,- obowiązkowe wyposażenie baru.Mixologia- omówienie poszczególnych alkoholi,- przygotowanie drinków,- przykłady i ćwiczenia. Fizjologia mieszania napojów- przygotowanie drinków,- przykłady i ćwiczenia.Dobór różnorodnych ingrediencji- przygotowanie drinków,- przykłady i ćwiczenia ,Sporządzanie zimnych koktajli z użyciem shakera i blendera:- Short drink- Long drink- Soft drinkDekorowanie koktajli i drinków:- dekoracje na bazie owoców- dekoracje na bazie warzyw- dekoracje z użyciem miodu, cukru oraz dekoracji sztucznychNajnowsze trendy w barmaństwie na przykładzie konkretnych Państw.Rozliczenia na barze.9. Firma szkoląca zapewnia materiały szkoleniowe (skrypt), sprzęt (mobilny bar, szkło koktajlowe, podręczny sprzęt barmana) oraz produkty (alkohole, soki, napoje, syropy, mixy barmańskie, owoce, warzywa, zioła, lód, dodatki komplementarne). Uczestnicy kursu pracują na indywidualnych stanowiskach barmańskich.10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.II. Kurs kelnerski dla nauczyciela1. Uczestnikiem kursu będzie 1 nauczyciel Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim 2. Liczba uczestników: 1 osoba3. Ilość godzin: min. 16h dydaktycznych – 2 dni.Zajęcia mogą być przeprowadzone w dowolnych dniach od pn-pt w godzinach pozalekcyjnych, od 15.00 do 21.00, w sobotę i niedzielę od 8.00-20.00. 4. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim7. Program szkolenia Serwis Specjalny ( Homar ,Ostrygi , Kawior , Ślimaki ),• Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania,• Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania, ( np.: naleśniki),• Serwowanie i porcjowanie owoców, np.: ananas, banan,• Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej – triki kelnerskie,• Zastawa stołowa : linia sztućców stołowych ( pełny wachlarz ) linia porcelany – cateringowa, dla gości VIP menaże restauracyjne – dodatkowa zastawa serwisowa itp.• Kultura przy stole ( savoir vivre),• Serwis Synchroniczny, Improstyl• Serwis Niemiecki z kopułami , Serwis Francuski,• Linia szkła – garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera,• Resztkowanie – sprzątanie brudnej zastawy,• Pokazowe serwowanie wina musującego,• Dekantacja wina czerwonego,• Ślepa degustacja win jedno i wieloszczepowych,• Fondue – na winie i serach – przygotowanie z degustacją• Hydrosommelier -Ślepa degustacja wód mineralnych i źródlanych,• Pokaz drinkówProgram jest uzupełniany o:• film – serwis synchroniczny• film – standardy obsługi kelnerskiej,• film – „zaklęte rewiry”- kultowy film przedstawiający pracę kelnerów,• film – savoir vivre – sztuka zachowania się przy stole,• testyĆwiczenia:• układanie dekoracyjne bankietówek, nakrycie obrusa-prostokąt , kwadrat,• praktyka z tacą(noszenie szkła, serwowanie napojów),• zasada fińska, rodzaje nakryć, świeczka, doskonalenie noszenia i serwowanie talerzy,• noszenie talerzy zasadniczych, zbieranie brudnej zastawy stołowej,• serwis niemiecki- kopuły, serwis francuski-plater , sztućce, serwowanie wina,8. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczestnika kursu;9. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym (testem sprawdzającym zdobytą wiedzę) przeprowadzonym przez Wykonawcę i rozdaniem indeksów (certyfikatów i zaświadczeń) ukończenia kursu (w języku polskim i angielskim).10. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.11.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.12. Termin szkolenia:Preferowany jest okres ferii zimowych ( 15.02-28.02.2021) lub weekendu w trakcie roku szkolnego, maksymalny termin wykonania zamówienia – do 30.06.2021 r.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
3 |
Nazwa: |
Kurs baristy |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 4 grupy po 5 uczestników (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 7,5 h dydaktycznych dla każdej grupy (1 godzina dydaktyczna=45 min.).Zajęcia mogą być przeprowadzone w dowolnych dniach od pn-pt w godzinach pozalekcyjnych, od 15.00 do 21.00, w sobotę i niedzielę od 8.00-20.00.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim7. Program kursu:Część teoretyczna:1. Kawa: - jako roślina – historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje - jako ziarno – obróbka, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta) - jako napój – sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie2. Barista: - początki zawodu na świecie - kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy3. Sprzęt baristy: - ekspres ciśnieniowy – budowa, parametry, rodzaje, konserwacja - młynek – budowa, rodzaje, ustawienia4. Przygotowanie espresso w teorii – zasada 4M: - Miscela - Macinacaffc - Machina - ManoCzęść praktyczna:1. Przygotowanie espresso, espresso doppio, ristretto, lungo - ubicie - parametry - fazy ekstrakcji - ocena jakości2. Pienienie mleka - właściwości mleka - techniki spieniania mleka3. Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machiato4. Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy5. Latte art – sztuka „rysowania na kawie”6. Alternatywne metody zaparzania kawy - V60- Aeropress- MoccaMaster7. Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna wykorzystywane przez system zarządzania HACCP w pracy baristy.8. Termin wykonania zamówienia: do 31.03.2021 r.9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu), sprzęt (profesjonalny ekspres ciśnieniowy dwugrupowy wykorzystywany w gastronomii, młynek do kawy, urządzenia alternatywne, porcelanę, szkło itp.) oraz produkty (kawa, mleko, syropy, czekolada, bita śmietana, lody i inne wg. potrzeb) do prawidłowej realizacji tematyki kursu.10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-03-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
4 |
Nazwa: |
Kurs "Nauka usługiwania - Kelner - Barman - Kelner od win" |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 2 grupy po 10 uczestników (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 15 h dydaktycznych dla każdej grupy (1 godzina dydaktyczna=45 min.).Zajęcia mogą być przeprowadzone w dowolnych dniach od pn-pt w godzinach pozalekcyjnych, od 15.00 do 21.00, w sobotę i niedzielę od 8.00-20.00.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim7. Kurs obejmuje 4 stopnie:I stopień - warsztaty - nauka usługiwania kelner-kelner od winII stopień – warsztaty - nauka usługiwania-kelner i serwis specjalnyIII stopień - warsztaty - nauka usługiwania-kelner merchantIV stopień - warsztaty - nauka usługiwania- barman i hydrosommelier8. Każdy stopień kursu potwierdzony musi zostać indeksem z certyfikatem w języku angielskim i zaświadczeniem w języku polskim.Możliwość zdania egzaminu: tak9. Program kursu powinien obejmować: • Techniki noszenia tacy kelnerskiej,• Serwis Niemiecki z talerzami,• Serwis Synchroniczny , pokaz DVD,• Serwis Niemiecki z kopułami,• Serwis Francuski,• Linia szkła – garnitur szkła dla kelnera, barmana, sommeliera,• Linia sztućców kelnerskich,• Resztkowanie – sprzątanie brudnej zastawy,• Szablowanie – pokazowe serwowanie wina musującego,• Dekantacja wina czerwonego.• Serwis Specjalny (Homar, Ostrygi, Kawior, Ślimaki),• Standardy nakrycia stołu, zastawa i menaże do serwisu specjalnego, zasady konsumowania oraz metody serwowania, • Flambirowanie przy stoliku gości na wózku do flambirowania, ( np: naleśniki),• Serwowanie i porcjowanie owoców, np: ananas, banan, kokos itp.,• Improstyl – innowacja w nakrywaniu stołu w restauracji.• Motywacyjny proces obsługi kelnerskiej – triki kelnerskie,• Kultura przy stole ( savoir vivre),• Słownik kelnerski - jak polecać dania z menu,• Protokół dyplomatyczny – standardy dla kelnera,• Bufet śniadaniowy w restauracji hotelowej.• Fizjologia mieszania napojów: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia,• Dobór różnorodnych ingrediencji: przygotowanie drinków, przykłady i ćwiczenia, • Dekorowanie drinków,• Aperitif na winie musującym lub cydrze, Rekonstruktory samopoczucia, Knickebein, • Pokazowe drinki w ananasie, kokosie, Hot drinki, Klasyki światowych barów,• Hydrosommelier – prezentacja merytoryczno – dydaktyczna,• Ślepa degustacja wód: gazowanych i niegazowanych.Wykonawca po podpisaniu umowy przedstawi szczegółowy program kursu z podziałem na cztery stopnie, uwzględniający zakres tematyczny przedstawiony przez zamawiającego wraz ze szczegółowym opisem zastosowanych metod pracy i terminem realizacji kursu z dokładnym grafikiem prowadzonego kursu.10. Termin wykonania zamówienia: do 31.03.2021 r.11. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-03-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
5 |
Nazwa: |
Kurs carvingu - podstawowy |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursów będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 2 grupy po 10 uczestników (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 8 h dydaktycznych dla każdej grupy (1 godzina dydaktyczna=45 min.).Zajęcia mogą być przeprowadzone w dowolnych dniach od pn-pt w godzinach pozalekcyjnych, od 15.00 do 21.00, w sobotę i niedzielę od 8.00-20.00.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- Pracownia gastronomiczna Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim7. Celem szkolenia jest zapoznanie kursantów z wiedzą na temat carvingu, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy.8. Część teoretyczna:1)Kilka słów o carvingu (historia carvingu; omówienie technik i rodzajów cięć; omówienie sposobów zabezpieczania wykonanych rzeźb).2)Prezentacja sprzętu do carvingu (rodzaje noży, dłutka itp.; zabezpieczanie sprzętu (ostrzenie).Omówienie zadań:a) Kurs podstawowy (zadania, które będą wykonywać kursanci):•liść z cukinii lub ogórka;•kalie z kopru włoskiego lub rzodkwi i papryczki pepperoni;•dwa motywy kwiatowe z papryczki pepperoni;•szyszki z papryki;•ptak z cykorii i białej rzodkwi;•róża z kalarepy;•kwiat tajski w melonie;•róża w arbuzie lub dyni (samodzielna praca, która jest egzaminem, czyli zdefiniowaniem wszystkiego czego kursant nauczył się podczas kursu).9. Firma szkoląca zapewnia materiały szkoleniowe (skrypt), sprzęt (różne rodzaje noży, dłutka itp.) oraz produkty do ćwiczeń (warzywa, owoce). 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;12. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs z podziałem na poszczególne grupy (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD13. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.14.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.15. Po zdanym egzaminie wewnętrznym uczestnik otrzymuje zaświadczenie/certyfikat wydany na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych – wzór w załączniku nr 6 do SIWZ.16. Termin wykonania zamówienia: do 31.03.2021 r.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-03-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
6 |
Nazwa: |
Obsługa i programowania obrabiarki ze sterowaniem Sinumerik |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie dla 2 grup 8-osobowych w terminie do 31.03.2021r. w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim, ul. Św. Mikołaja 6, 87-410 Kowalewo Pomorskie, szkolenia (na rzeczywistej obrabiarce, dostarczonej do Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim, nie symulatorze) z obsługi i programowania obrabiarki ze sterowaniem Sinumerik (obrabiarki sterowanej numerycznie CNC z rewolwerem 6-narzędziowym - Sterownik SINUMERIK 808D) w ramach projektu „Kształcenie zawodowe w Powiecie Golubsko – Dobrzyńskim”. Po zakończeniu szkolenia Wykonawca wystawi imienne certyfikaty ukończenia szkolenia (w j. polskim i j. angielskim).2. Cel szkolenia: Zapoznanie się z budową, zasadą działania i obsługą obrabiarki sterowanej numerycznie CNC z rewolwerem 6-narzędziowym - Sterownik SINUMERIK 808D• Głowica typ rewolwer 6 narzędzi • Uchwyt 3 szczękowy fi80 • Kompletna elektronika dla 3 osi• SinuTrain Operate firmy Siemens - rzeczywisty panel operatorski SINUMERIK 828D/840DZakres szkolenia (wstępna propozycja): • Obsługa obrabiarki CNC • Uruchamianie • Mocowanie narzędzi • Ustalanie wartości korekcji narzędzi • Ustalanie przesunięcia punktu zerowego przedmiotu obrabianego • Programowanie obrabiarki z wykorzystaniem sterownika SINUMERIK • Programowanie cykli stałych • Symulacja obróbki w sterowniku obrabiarki • Praca na obrabiarce w trybie ręcznym • Wykonanie detalu z programu w trybie automatycznym • Kontrola wymiarów • Modyfikacja programu obróbczego w sterowniku SINUMERIK Czas trwania jednego modułu/zjazdu nie powinien przekraczać 5 następujących po sobie dni. W trakcie zajęć zaplanowane są regularne przerwy w ilości nie mniejszej niż 15 minut na 2 godziny zegarowe, a w przypadku zajęć trwających dłużej niż 6 godzin zegarowych jedna przerwa trwająca min. 45 minut. Harmonogram zajęć może ulec zmianie pod warunkiem uzgodnienia tego faktu i za zgodą Zamawiającego.2. Do przeprowadzenia szkolenia w zakresie praktycznym niezbędne jest przygotowanie przez firmę szkolącą obrabiarki, dostarczenie jej do szkoły, jak również materiału do obróbki. Potrzebne będą również narzędzia skrawające i narzędzia pomiarowe, takie jak: suwmiarki, mikrometry, płytki wzorcowe. Muszą być także zapewnione odpowiednie do przygotowanego materiału elementy mocujące. Wszystkie te elementy przygotuje, dostarczy i zapewni Wykonawca na własny koszt.3. Wykonawca zapewni dojazd i zakwaterowanie wykładowcy.4. Zajęcia prowadzone będą w salach w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim.5. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić Uczestnikom szkoleń materiały szkoleniowe, które staną się własnością kursantów, takie jak: skrypty lub podręczniki odpowiednie do tematyki szkolenia.6. Wymagania dotyczące kadry dydaktycznej: zajęcia powinny być prowadzone przez osoby posiadające wymagane prawem kwalifikacje.7. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić szczegółową dokumentację prowadzonych zajęć, w tym dzienniki zajęć zawierające w szczególności: listy obecności, wymiar godzin i tematy edukacyjne, rejestry wydawanych zaświadczeń potwierdzających ukończenie szkolenia.8. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony zdrowia na etapie realizacja zamówienia - art. 29 i art. 319. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca prowadził szkolenie zgodnie z właściwymi przepisami prawa dotyczącymi organizacji szkoleń będących przedmiotem zamówienia.10. Wykonawca oznaczy sale oraz budynki, w których będą prowadzone zajęcia zgodnie z zasadami RPO WK-P, oznaczy materiały dydaktyczne zgodnie z obowiązującymi wytycznymi
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-03-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
7 |
Nazwa: |
Programowanie sterowników logicznych – kurs zaawansowany |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Ilość osób do przeszkolenia – 2 nauczycieli Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim2. szkolenie w zakresie programowanie sterowników logicznych SIEMENS SIMATIC S7- 300/400 – kurs zaawansowany (PLC2) na rzeczywistych maszynach przemysłowych oraz równocześnie na symulatorach,3. Sterowniki na których ma odbywać się szkolenie: Fanuc 0i Mate TD, SINUMERIK 828D, Fanuc 0iTF4. Wymiar szkolenia - 5 dni (minimum 35 godzin, od poniedziałku do piątku) z możliwością konsultacji indywidualnych,5. Szkolenie musi spełniać normy ISO29990,6. Każdy z uczestników otrzymuje imienne certyfikaty opisowo potwierdzające nabyte umiejętności.7. W przypadku realizacji szkolenia poza siedzibą Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim wykonawca zapewnia noclegi wraz z wyżywieniem uczestnikom szkolenia przez cały okres trwania kursu, koszt noclegu wraz z wyżywieniem zostanie wkalkulowany w cenę szkolenia.8. Ramowy program szkolenia:Dzień 1Tworzenie projektu STEP7Przegląd właściwości i ustawień CPUInstrukcje logiczne w STLJak rozumieć stany bitów RLO i STAPrzerzutniki oraz instrukcje wykrywania zboczyPodstawowe operacje na akumulatorachRozkazy skoków w STLNarzędzia monitorowania programów w STLFunkcje matematyczne na zmiennych całkowitychFunkcje FC oraz obszar TEMPRozkazy porównania, liczniki oraz układy czasoweWywoływanie funkcji z parametramiDzień 2Liczby rzeczywiste w PLCOperacje matematyczne na liczbach rzeczywistychZamiana liczb rzeczywistych na liczby całkowiteModuły analogoweSchemat blokowy modułu analogowego wejściowegoWłaściwości i parametryzacja modułu analogowegoFunkcje skalowania sygnałów analogowychDokładność przetworników analogowo-cyfrowychPrzerwania cykliczneWłaściwości bloku OB35Dzień 3Bloki danych DBDeklaracja zmiennych w blokach danychFunkcje blokowe FBRóżnice między FB a FCBloki danych typu InstanceNarzędzia diagnostyczne w STEP7Reference dataModule informationRozruch sterownika PLCRodzaje restartuWłaściwości bloku OB100Dzień 4Instrukcje na bitach akumulatoraRozkazy przesuwania i rotacji bitówSłowo statusowe sterownikaZaawansowane instrukcje skokówOperacje logiczne na słowachStruktura jump to labelsPętla LOOPDzień 5Adresowanie pośrednieRodzaje wskaźnikówRejestry adresoweArchiwizacja projektu9. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić Uczestnikom szkoleń materiały szkoleniowe, które staną się własnością kursantów, takie jak: skrypty lub podręczniki odpowiednie do tematyki szkolenia.10. Wymagania dotyczące kadry dydaktycznej: zajęcia powinny być prowadzone przez osoby posiadające wymagane prawem kwalifikacje.11. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić szczegółową dokumentację prowadzonych zajęć, w tym dzienniki zajęć zawierające w szczególności: listy obecności, wymiar godzin i tematy edukacyjne, rejestry wydawanych zaświadczeń potwierdzających ukończenie szkolenia.12. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony zdrowia na etapie realizacja zamówienia - art. 29 i art. 3113. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca prowadził szkolenie zgodnie z właściwymi przepisami prawa dotyczącymi organizacji szkoleń będących przedmiotem zamówienia.14. Wykonawca oznaczy sale oraz budynki, w których będą prowadzone zajęcia zgodnie z zasadami RPO WK-P, oznaczy materiały dydaktyczne zgodnie z obowiązującymi wytycznymi.15. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021 r.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
8 |
Nazwa: |
Kurs kasjera walutowego |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 4 grupy po 10 osób (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 15h dydaktycznych (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) lub ferie zimowe.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół nr 2 w Golubiu – Dobrzyniu (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka kursu:1. Stanowisko kasowe:• Ustawa Prawo Bankowe z dnia 27.07.2002 r. , Rozdział 4 Działalność kantorowa• Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 24.09.2004 r. w sprawie wyposażenia lokalu przeznaczonego do wykonywania działalności kantorowej oraz sposobu prowadzenia ewidencji i wydawania dowodów kupna i sprzedaży wartości dewizowych• Zarządzenie Prezesa NBP z dnia 31.08.1989 r. w sprawie zatrzymania fałszywych znaków pieniężnych• Zarządzenie Prezesa NBP nr 31/2013 w sprawie szczegółowych zasad i trybu wymiany znaków pieniężnych, które wskutek zużycia lub uszkodzenia przestają być prawnym środkiem płatniczym na obszarze RP• odpowiedzialność prawna za fałszowanie pieniędzy• Zarządzenie Prezesa NBP nr 19/2007 w sprawie sposobu i trybu przeliczania, sortowania i pakowania znaków pieniężnych.2. Cechy banknotów i monet:• banknoty: papier banknotowy, dwustronny druk, oznaczenie nominału, zabezpieczenia, nazwa emitenta, data emisji, numer i seria, podpisy za emitenta• monety: data bicia, nominał, nazwa państwa.3. Techniki drukarskie używane w produkcji banknotów pieniężnych:• druk stalorytniczy• druk typograficzny• druk offsetowy• irys• relief.4. Zabezpieczenia banknotów:• w papierze• druku• utajone.5. Zabezpieczenia monet.6. Rozpoznawanie autentyczności polskich i zagranicznych znaków pieniężnych – ćwiczenia praktyczne.7. Fałszerstwa znaków pieniężnych – rodzaje fałszerstw banknotów i monet.8. Test końcowy.Cele:Po zakończonym kursie absolwenci uzyskują uprawnienia niezbędne do pracy na stanowisku kasjera walutowego i złotowego w bankach, kantorach, biurach podróży i innych instytucjach. 8. Termin wykonania zamówienia: max. do 30.06.2021 r.9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia. 10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
9 |
Nazwa: |
Kursy: wizażu, stylizacji rzęs, stylizacji paznokci |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Kurs wizażu:1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 2 grupy po 5 osób (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 20h dydaktycznych (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) do 30.06.2021 r.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół w Kowalewie Pomorskim (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka kursu:Program:• kuferek wizażysty – omówienie kosmetyków, pędzli i akcesoriów;• higiena pracy;• rodzaje cer, kształty twarzy, oczu, ust;• omówienie techniki światłocienia;• nauka dobierania podkładu i korektora;• koło kolorów – kamuflowanie niedoskonałości skóry;• makijaż make up no make up;• makijaż dzienny;• makijaż biznesowy;• analiza kolorystyczna;• makijaż ślubny (+ omówienie makijażu pana młodego);• makijaż glow;• makijaż francuski;• makijaż glamour;• makijaż wieczorowy lub wieczorowy spotlight;• makijaż smoky eyes;• teoria pracy przy sesjach, makijaż fotograficzny;• makijaż cut crease lub biżuteryjny;• makijaż kobiety dojrzałej – teoria i pokaz;• nauka projektowania makijażu – face charty.8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia (np. pędzle, kosmetyki itp., jeśli wykonawca uzna za niezbędne do przeprowadzenia kursu zgodnie z programem).10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.Kurs stylizacji rzęs1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 5 grup po 5 osób (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 8h dydaktycznych (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) do 30.06.2021 r.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół w Golubiu-Dobrzyniu (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka kursu:Program:I CZĘŚĆ TEORETYCZNA• Metody przedłużania rzęs • BHP Stylistki oraz stanowiska pracy• Przeciwwskazania do zabiegu przedłużania rzęs• Budowa oka oraz podstawowe informacje o rzęsach naturalnych (żywotność, przebieg cyklu wzrostu włosa)• Etapy zabiegu przedłużania rzęs• Zapoznanie z produktami i akcesoriami przeznaczonymi do zabiegu stylizacji rzęs metodą 1:1• Charakterystyka klejów – prawidłowy dobór oraz warunki ich przechowywania• Produkty i sposoby zabezpieczania rzęs dolnych• Techniki separacji rzęs naturalnych• Technika doklejania rzęsy sztucznej do naturalnej• Kierunkowość rzęs• Modelowanie oka – praca ze schematami przedłużania rzęs, dobór odpowiednich materiałów, technik i efektów• Rzędy rzęs i zachowanie płynności przejścia• Bezpieczeństwo usuwania pojedynczych rzęs oraz całej aplikacjiII CZĘŚĆ – TRENING NA GŁÓWCE POMOCNICZEJ (do momentu opanowania techniki)• technika praktyczna pracy z pincetami• rozdzielanie rzęs• technika prawidłowego nakładania rzęs• technika prawidłowego uformowania rzęs przedłużonychIII CZĘŚĆ – TRENING NA MODELCE• analiza oczu modelki oraz przeprowadzenie odpowiedniego wywiadu• demakijaż twarzy i oczu• przygotowanie naturalnych rzęs do przedłużania• dobranie odpowiedniej długości i grubości rzęs syntetycznych do naturalnych rzęs• nakładanie i ostateczne uformowanie rzęs8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia.10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.Stylizacja paznokci metodą hybrydową, żelową i akrylową1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 5 grup po 5 osób (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 16h dydaktycznych (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) do 30.06.2021 r.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół Nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka i cel kursu:Celem kursu jest zdobycie praktycznych umiejętności z zakresu stylizacji paznokci metodą żelową, akrylową i hybrydową z elementami zdobienia paznokci. Zdobycie informacji na temat budowy paznokci, poznanie technik, materiałów oraz kosmetyków stosowanych przy przedłużaniu paznokci.Wiedza ogólna:-budowa paznokcia,-akcesoria używane do przedłużania paznokci.- Przedłużanie paznokci:żel - akryl - hybryda - przedłużanie, zdobienie paznokci.8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia.10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu na druku MEN.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
10 |
Nazwa: |
Kurs: Optymalizacja i racjonalizacja decyzji logistycznych – Excel w logistyce |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Ilość osób do przeszkolenia – 1 nauczyciel z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim2. Ilość godzin: min. 14h dydaktycznych (po 45 min.). 3. Głównym zadaniem szkolenia jest zapoznanie z procesami automatyzacji i przetwarzania danych w celu ułatwienia podejmowanych decyzji w krótkim i długookresowym horyzoncie czasowym. Wykorzystanie arkusza kalkulacyjnego w działach sprzedaży, zakupów oraz magazynowania. Ćwiczenia będą dotyczyć tylko i wyłącznie praktycznych i spotykanych na co dzień problemów zarówno w zakresie kompetencji kosztowych działów zakupów, sprzedaży jak również magazynowania.4. Ramowy program szkolenia:Przykładowe koszty logistyczne i ich zagregowanie.• Zaprezentowanie rodzajów kosztów logistycznych,• Wskazanie miejsc powstawania kosztów,• Szacowanie całkowitych kosztów logistyki w przedsiębiorstwie i ich współzależność /decyzje typu trade-offs/,• Przygotowanie arkusza do pomiaru i optymalizacji koszów w poszczególnych obszarach sprzedaży, zakupów i gospodarki magazynowej,Problematyka zapasów i ich prognozowanie krótko i długoterminowe.• Szacowanie ilości i wartości zapasów,• Podział na grupy asortymentowe,• Koszt zapasu do wartości utraconej sprzedaży w przypadku jego braku,• Wykorzystanie arkusza w prognozowaniu długoterminowym,• Wykorzystanie arkusza w prognozowaniu krótkoterminowym /Model Browna i Holta/,• Ekonomiczna wielkość dostawy z wykorzystaniem arkusza kalkulacyjnego,• Budowanie zapasu bezpieczeństwa na przykładzie różnych profili popytu,• Prezentowanie zredagowanych danych na wykresach,Koszty magazynu i magazynowania.• Podstawowe koszty magazynu,• Koszt składowania indeksu w miesięcznym horyzoncie czasowym,• Optymalizowanie pracy magazynu ze względu na rotację indeksów,• Szacowanie ilości wejść i wyjść indeksów magazynowych,• Obliczanie pracochłonności w magazynie /infrastruktura transportowa/,• Obliczanie kosztów manipulacji w magazynie,• Optymalizowanie zatrudnienia w magazynie,• Obliczanie zapotrzebowania na przestrzeń magazynową,Koszty dystrybucji /transport – koszt 1tkm , koszt 1km/.Zastosowanie złożonych analiz w arkuszu kalkulacyjnym do podejmowania optymalnych decyzji logistycznych przez menadżerów poszczególnych działów przedsiębiorstwa.Podsumowanie i zakończenie szkolenia4. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.5. W przypadku realizacji szkolenia poza siedzibą Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim wykonawca zapewnia noclegi wraz z wyżywieniem uczestnikowi szkolenia przez cały okres trwania kursu, koszt noclegu wraz z wyżywieniem zostanie wkalkulowany w cenę szkolenia.6. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu).7. Materiały dydaktyczne do zajęć (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczestnika/ów kursu;8. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.9. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności poprzez:-prowadzenie listy obecności;-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osoby skierowanej, nie przystąpieniu do kursu przez tą osobę lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;10. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.11. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.12.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.13. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
11 |
Nazwa: |
Logistyka w sprzedaży i zakupach |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikiem kursu będzie 1 nauczyciel z Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim.2. Ilość godzin: min. 12 h dydaktycznych (po 45 min.). 3. Cel szkolenia: w procesie planowania logistycznego i przepływu materiałów w pełnym łańcuchu dostaw, należy powiązać wiele obszarów planowania składających się na uporządkowane decyzje zaopatrzenia, wytworzenia produktów i ich dystrybucji na docelowy rynek oraz podporządkować decyzje planistyczne celom obsługi klienta, wielkości sprzedaży i zysku.Prezentowany w trakcie szkolenia warsztat narzędziowy zarządzania logistyką i operacjami w łańcuchu dostaw w poszczególnych obszarach planowania przepływu materiałów – zakupów i zaopatrzenia, zapasów, magazynowania, produkcji, transportu i spedycji, dystrybucji i obsługi sprzedaży – obejmuje metody planowania i organizacji pracy, procedury i zasady podejmowania decyzji, zależności obliczeniowe, narzędzia i systemy informatyczne.Omawiane są przypadki wielu obszarów działań logistycznych różnych sektorów gospodarki, rozwiązania organizacyjne, wykonywane są przykłady obliczeń oraz wiele ćwiczeń rachunkowych.4. PROGRAM SZKOLENIA:1. LOGISTYKA I ŁAŃCUCHY DOSTAW PRZEDSIĘBIORSTWA.- Zakres zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw.- Systemowe powiązanie procesów logistycznych w łańcuchu dostaw.- Integracja przepływów produktowych, informacyjnych i finansowych.- Koordynacja logistyczna współpracy w łańcuchu dostaw.- Procesy logistyczne w łańcuchu dostaw.- Standardy, systemy automatycznej identyfikacji, systemy klasy ERP, SCM, APS/APO, portale internetowe, katalogielektroniczne, Elektroniczna wymiana danych – EDI w łańcuchu dostaw.- Wpływ zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw na osiąganie przewagi konkurencyjnej i tworzenia wartości dla klienta.- Wpływ zarządzanie logistyką na wynik finansowy przedsiębiorstwa.2. ZINTEGROWANE ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ PRZEDSIĘBIORSTWA.a)Zintegrowane zarządzanie procesami i systemem logistycznym przedsiębiorstwa.- Czas dostarczania, czas realizacji zamówienia i czas reakcji.- Konkurencja czasem, kompresja czasu.- Czynniki wpływu na czas realizacji zamówienia.- Cykl planowania, cele biznesowe, cele logistyczne.- Tworzenie planów i harmonogramów działań łańcuchów dostaw.- Bilansowanie zadań i obciążenia zasobów.- Operator logistyczny w łańcuchu dostaw (outsourcing) - third party i fourth party logistics.- Analiza wyników operacyjnych działania łańcucha – wydajność planowana i rzeczywista, sprawność, poziom wykorzystaniazasobów logistycznych.- Analiza niezawodności działania łańcucha dostaw i jej ocena parametryczna.- Ocena wskaźnikowa podsystemów logistyki w łańcuchu dostaw.b) Zarządzanie zakupami i zaopatrzeniem.- Proces zaopatrzenia przedsiębiorstwa.- Sposoby zaopatrzenia (single sourcing, multiple sourcing).- Struktura organizacyjna, zakres obowiązków i odpowiedzialności, uwarunkowania zarządzania zaopatrzeniem.- Indeks materiałowy i kartoteka materiałowa.- Gospodarka materiałowa i cykl zaopatrzenia przedsiębiorstwa.- Proces ofertowania, analiza danych dostawcy i metody oceny, kryteria selekcji i oceny konkurencyjności dostawców.- Analiza ABC i XYZ w zarządzaniu bezpieczeństwem materiałowym.- Planowanie i prognozowanie potrzeb materiałowych, specyfikacja materiałowa.- Negocjacje zakupowe, procedury kwalifikacji i okresowej oceny dostawców.- Kontrakt zaopatrzeniowy.c) Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie.- Analiza potrzeb/zużycia. Histogram zużycia i analiza parametrów potrzeb gospodarczych – średnia, odchyleniestandardowe, poziom obsługi, czas realizacji zamówienia, trend i sezonowość zużycia.- Metody i systemy zamawiania. Zapas rotujący i bezpieczeństwa.- Ekonomiczna wielkość i częstość zamawiania.- Wielkość zamówienia dla stabilnych i zmiennych potrzeb.- Analiza kosztów uzupełnienia i utrzymania zapasów.- Analiza pokrycia i stała pokrycia.- Analiza sieciowa i rozmieszczenie zapasów.- Pomiar wyników zarządzania zapasami.d) Zarządzanie magazynem i gospodarka materiałową- Podatność magazynowa ładunku, infrastruktura magazynowa i plany jej rozmieszczenia- Organizacja magazynu i charakterystyka stref magazynowych.- Organizacja pracy w magazynie i charakterystyka procesów i operacji magazynowych w strefach: przyjęcia i składowania,kompletacji i wydania z magazynu.- System informacyjny magazynu. Dokumenty i ewidencja obrotu magazynowego. Systemy informatyczne wspomagającezarządzanie magazynem klasy WMS.- Wymiarowanie i projektowanie magazynu.- Koszty w gospodarce magazynowej. Analiza wskaźnikowa operacyjna i ekonomiczna systemu magazynowego.e) Zarządzanie produkcją i przepływem materiałów.- Otoczenie zarządzania przepływem materiałów w przedsiębiorstwie na poziomie strategicznym, taktycznymi operatywnym.- Plan sprzedaży i produkcji (Plan S&OP). Relacje planowania produkcji z planowaniem zasobów i potencjałuprzedsiębiorstwa.- Główny harmonogram produkcji (MPS). Metody opracowania harmonogramu produkcji. Powiązania informacyjnez zarządzaniem popytem w przedsiębiorstwie i planowaniem dystrybucji. Plan spływu wyrobów gotowych. Planowaniepartii produkcyjnej.- Planowanie potrzeb materiałowych. Marszruta produkcyjna i struktura wyrobu – rachunek materiałowy.- Sterowanie przepływem produkcji. Normatywy produkcyjne. Zasady priorytetów w sterowaniu produkcją.Dokumenty produkcyjne.- Zarządzanie potencjałem produkcyjnym, planowanie obciążenia maszyn i urządzeń, planowanie procesów obsługowych.f) Zarządzanie dystrybucją i transportem.- Planowanie kanałów dystrybucji na rynek, racjonalizacja metod dystrybucji i poziomu obsługi klienta.- Analiza potrzeb pokrycia dostaw, planowanie lokalizacji zapasów w dystrybucji.- Koordynacja współpracy ze sprzedażą i produkcją.- Planowanie potrzeb i zasobów dystrybucji (DRP I, DRP II),- Analiza potrzeb przewozowych, planowanie dostaw,- Planowanie floty transportowej, outsourcing w transporcie.- Metody planowania tras, ładunku i środka transportu.- Harmonogramowanie w transporcie, planowanie wykorzystania.- Analiza kosztów i wyników dystrybucji, analiza wskaźnikowa, raportowanie.3. ANALIZA WYNIKÓW ZARZĄDZANIA LOGISTYKĄ W ŁAŃCUCHU DOSTAW- ANALIZA KOSZTÓW LOGISTYKI PRZEDSIĘBIORSTWA.- Logistyka i łańcuch dostaw - centrum kosztów czy centrum zysków.- Controlling logistyki i system mierników logistycznych.- Wpływ logistyki i procesów łańcucha dostaw na wyniki przedsiębiorstwa.8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu).10. Materiały dydaktyczne do zajęć (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczestnika/ów kursu;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.17. W przypadku realizacji szkolenia poza siedzibą Zespołu Szkół w Kowalewie Pomorskim wykonawca zapewnia noclegi wraz z wyżywieniem uczestnikowi szkolenia przez cały okres trwania kursu, koszt noclegu wraz z wyżywieniem zostanie wkalkulowany w cenę szkolenia.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
12 |
Nazwa: |
Kurs cyfrowej obróbki zdjęć |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół Nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 4 grupy po 5 osób (uczniów/ uczennic). Możliwy jest inny podział na grupy po uzgodnieniu z Zamawiającym. Liczba osób do przeszkolenia: 20.3. Ilość godzin: min. 8h dydaktycznych (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnych dniach roboczych tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) do 30.06.2021 r.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy. Kurs musi być tak zorganizowany, aby nie kolidował z zajęciami lekcyjnymi uczestników.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół Nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć. 7. Tematyka i cel kursu:Zakres kursu: Zalecany program graficzny Corel Photo-Paint. Zamawiający dopuszcza prowadzenie kursu na innym oprogramowaniu, w którym będzie możliwe zrealizowanie poniższego zakresu kursu:1. Środowisko i interfejs graficzny aplikacji do obróbki cyfrowej bitmap. 2. Ustawienia dokumentu: Rozpoczęcie pracy. Parametry obrazu. Rozdzielczość obrazka. Obracanie, wielkość, kadrowanie.3. Obszar roboczy.4. Maski.5. Wstawianie tekstu na zdjęciach.6. Wypełnienia kolorem lub deseniem.7. Klonowanie.8. Efekty.9. Korekcja kolorów i treści obrazka (balans bieli, jasność, kontrast, wyostrzanie, rozmywanie itp.).10. Selektywna zmiana kolorów.11. Techniki retuszu: pędzle korekcyjne, łatka, stempel, redukcja czerwonych oczu.12. Techniki fotomontażu: Łączenie obrazów fotograficznych z innymi grafikami.8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia na własny koszt materiały szkoleniowe (książki lub materiały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia.10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu.12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15. Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
13 |
Nazwa: |
Kurs florystyczny |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:1. Uczestnikami kursu będą uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Golubiu-Dobrzyniu będący jednocześnie uczestnikami projektu.2. Liczba uczestników: 4 grupy po 5 osób (uczniów/ uczennic).3. Ilość godzin: min. 4h dydaktyczne (po 45 min.)/grupę. Wykonawca może przeprowadzić zajęcia w dowolnym dniu roboczym tygodnia, od pn-pt w godzinach od 15.00-21.00, w soboty i niedziele od 8.00-20.00 (zastrzegamy sobie możliwość dopasowania terminu zajęć do harmonogramu zajęć szkolnych) lub ferie zimowe. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości uczestników kursu w przypadkach losowych lub rezygnacji uczestnika w trakcie kursu.5. Wykonawca będzie zobowiązany do uzgodnienia z dyrekcją szkoły harmonogramu przeprowadzenia kursu po podpisaniu umowy.6. Miejsce szkolenia:- kurs ma się odbywać w Zespole Szkół nr 3 w Golubiu – Dobrzyniu (Zamawiający udostępni nieodpłatnie Wykonawcy salę szkoleniową zgodnie z wymogami KOWEZiU) w godzinach niekolidujących z zajęciami lekcyjnymi.Jeśli Wykonawca zaoferuje realizację kursu w innym miejscu to będzie on zobowiązany na własny koszt zapewnić każdemu uczestnikowi kursu dojazd z siedziby szkoły do miejsca realizacji kursu i z powrotem. Czas dojazdu uczestników kursu nie może przekroczyć jednej godziny w jedną stronę. Transport musi być tak zorganizowany, by uczniowie nie musieli czekać więcej niż 15 minut na transport powrotny po zakończeniu zajęć.Środek transportu musi być dostosowany do przewozu młodzieży szkolnej oraz osób niepełnosprawnych (stosownie oznaczony na czas przewozu);7. Tematyka kursu:Program kursu obejmuje następujące zagadnienia:-teoria barw i kompozycji,-florystyczne zasady kompozycyjne,-narzędzia florysty – materiałoznawstwo,-materiał roślinny,-florystyka okolicznościowa,-sztuka układania kwiatów w naczyniach,-dekoracje stołów,-florystyka ślubna,-florystyka żałobna 8. Termin wykonania zamówienia: do 30.06.2021r.9. Wykonawca zapewnia materiały szkoleniowe (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) i inne niezbędne do prawidłowego przeprowadzenia szkolenia (np. kwiaty, materiały dekoracyjne itp.).10. Materiały dydaktyczne do zajęć teoretycznych (książki lubmateriały firmowe - skrypty zawierające pełną wiedzę z zakresu kursu) po zrealizowanym kursie stają się własnością uczniów;11. Kurs winien zakończyć się egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Wykonawcę i wydaniem zaświadczenia o ukończeniu kursu na drukach MEN (zał. 6 do SIWZ).12. Wykonawca zobowiązuje się do sprawowania nadzoru nad frekwencją obecności uczestników kursu poprzez:-prowadzenie list obecności uczestników kursu,-bieżące informowanie Zamawiającego o nieobecności na kursie osób skierowanych, nie przystąpieniu do kursu przez te osoby lub też rezygnacji z uczestnictwa w kursie w trakcie jego trwania,-zawiadomienie Zamawiającego o fakcie uchylenia się uczestnika kursu od przystąpienia do ewentualnych zaliczeń cząstkowych oraz egzaminu końcowego;13. Wykonawca przedłoży Zamawiającemu (po zakończeniu kursu) raport z realizacji kursu zawierający:-imienne wskazanie osób, które odbyły kurs (wymagane jest dołączenie do raportu list obecności),-wykaz wydanych uczestnikom dokumentów wraz z poświadczeniem ich odbioru oraz kserokopie wydanych uczestnikom kursu dokumentów (certyfikatów);-rozliczenie godzin zrealizowanych na kursie uwzględniające tematykę zrealizowanych zajęć,-ankiety oceny szkolenia łącznie z ich opracowaniem,oraz dokumentację fotograficzną w formie płyty CD/DVD.14. Wykonawca zobowiązany jest do rzetelnego i systematycznego prowadzenia wszelkiejdokumentacji kursu; podczas trwania kursu dokumentacja będzie udostępniana osobom kontrolującym kurs, a po zakończeniu kursu niezwłocznie przekazana do biura projektu.15.Wszystkie dokumenty i materiały szkoleniowe, miejsce prowadzenia szkolenia i listy obecności muszą być oznaczone logotypami projektu zgodnie ze wskazaniem Zamawiającego.16. Zamawiający powierzy Wykonawcy przetwarzanie danych osobowych uczestników projektu i dane te mogą być przetwarzane przez Wykonawcę jedynie w celu realizacji kursu (oraz innych zadań związanych bezpośrednio z prawidłową realizacją kursu/ kursów, zgodną ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia), a także ewaluacji, monitoringu i sprawozdawczości w ramach projektu.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 80530000-8, 80000000-4, 80500000-9
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2021-06-30
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
cena |
60,00 |
kadra dydaktyczna |
40,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: