Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Samorządowa jednostka organizacyjna
Zamówienia publicznego
„Wytwarzanie i dostawa posiłków dla wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Babimoście”.
1.3.1 Wytwarzanie i dostawa posiłków dla wychowanków Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest wytwarzanie i dostawa posiłku dla wychowanków
Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Babimoście w liczbie 12 950 z tym, że
Zamawiający zastrzega sobie prawo korekty ilości posiłku, w zależności od bieżących potrzeb, w
granicach – 20%; + 20%. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie
za faktycznie dostarczone posiłki.
2. Przez posiłek, o którym mowa w punkcie 2. rozumie się:
a) Śniadanie
b) II śniadanie
c) Obiad I danie
d) Obiad II danie
e) Kolacja
3. Łączna wartość energetyczna posiłku o którym mowa w punkcie 3. nie może być niższa niż
3200 kcal.
4. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia
08 października 2020 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2020 r.
poz. 2021) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
5. Posiłki muszą być dostosowane do wymogów Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26
lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i
młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki
spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach
(Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
6. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze
określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z
zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży
7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na
bazie produktów najwyższej jakości z uwzględnieniem najlepszych tradycji kulinarnych, z
wykluczeniem półproduktów i zgodnie z wymogami Państwowego Inspektora Sanitarnego, norm
systemu HACCP oraz innych obowiązujących w tym zakresie aktów prawnych.’
8. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za
ich przestrzeganie.
9. Do przygotowywania posiłków Wykonawca będzie używał produktów wysokiej jakości i
zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających
zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. Wyklucza się mięso i
przetwory z puszek konserwowych.
Ogłoszenie nr 2021/BZP 00317865/01 z dnia 2021-12-16
2021-12-16 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy - Usługi
10. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich
przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem
daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie
tych próbek.
11. Zgodnie z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiłek w formie cateringu musi
zostać wydany w czasie 4 godzin od momentu jego sporządzenia (wyprodukowania).
12. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez
Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
13. Posiłki powinny być dostarczane do ośrodka środkiem transportu Wykonawcy
dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb
zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży, w specjalistycznych termosach, gwarantujących
utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
14. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP a także
aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno – epidemiologicznych o braku
przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość
przeniesienia zakażenia na inne osoby.
15. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci i młodzieży przed Państwowym
Powiatowym Inspektorem Sanitarnym.
16. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość
dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowaniu i
transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci.
17. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa załącznik nr: 1 do specyfikacji istotnych
warunków zamówienia.
18. Posiłek wydawany będzie w pomieszczeniach ośrodka przeznaczonych do tego celu.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Treningi strzeleckie - KSK Pretor
Lubiszyn (lubuskie)
Pizzeria Zapiekankarnia, pizza Zielona Góra
Zielona Góra (lubuskie)
Świat Shishy - Fajki wodne i akcesoria dla palaczy
Zielona Góra (lubuskie)
Fabryka Futbolu
Zamość (lubuskie)
Wynajem namiotów imprezowych
Zielona Góra (lubuskie)
DJ Zieloa Góra Tommy
Zielona Góra (lubuskie)
DJ Wodzirej Tommy
Zielona Góra (lubuskie)
DJ Tommy
Głogów (lubuskie)
Catering Zielona Góra
Zielona (lubuskie)