Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Usługa cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia
dla dzieci ze Żłobka Miejskiego w Otwocku - Filia nr 1.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1) Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie trzech posiłków dziennie tj. śniadanie plus owoc, obiad (zupa, drugie danie, kompot) i podwieczorek dla grupy maksymalnie 120 dzieci.
2) Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem sierpnia 2024 oraz dni ustawowo wolnych od pracy) w godzinach: śniadanie 8.00-8.10, obiad: drugie danie godz. 11:00, zupa i podwieczorek godz. 13:30-14:00.
3) Jeden pakiet wyżywienia dla jednego dziecka w jednym dniu pobytu w żłobku zawiera:
śniadanie plus owoc, obiad dwudaniowy (zupa i drugie danie, kompot), podwieczorek.
4) Szacunkowa ilość dni świadczenia usługi: 225. Planowane ilości dostaw mają charakter szacunkowy, w zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci lub czasowego ograniczenia funkcjonowania żłobka, w związku z czym mogą ulec zmniejszeniu. Wszelkie zmiany ilości posiłków nie mogą stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń.
5) Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
6) Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał wdrożony i utrzymywany system HACCP.
7) Minimalne wymagania dotyczące składników i potraw dla przygotowywanych posiłków:
Śniadanie (zupa mleczna oraz kanapka):
Zupa mleczna: np. kasza manna, ryż na mleku, kluseczki z mlekiem, kluski lane na mleku, zacierka na mleku, mleko 2%- 250 ml, kaszki mleczno - ryżowe, pszenno - mleczne, płatki kukurydziane, płatki jaglane, kanapka - 7 gram pieczywo + 5 g masło, 15 g dżem + 40 g wędlina, ser + warzywo świeże 100 g ), herbata z cytryną, kakao, mleko- 200 ml.
Kanapka: należy uwzględnić różne pieczywo w tym bułki i chleb wieloziarnisty, pieczywo mieszane, 7 gram pieczywo + 5 g masło prawdziwe, 15 g dżem + 40 g wędlina (chuda wędlina, ser biały, ser żółty, serek topiony, pasty: jajeczna, rybna), ser + warzywo świeże 100 g
Napoje: herbata z cytryną, herbata owocowa, kakao, kawa zbożowa. Owoc
Obiad:
Zupa 250 ml na osobę
II danie: ziemniaki, ryż, kasze (kaszka kus-kus, gryczana, jęczmienna), chude mięso, drób, (min.60 gram), ryba( min.70 gram) surówka: szpinak, buraki, marchewka, groszek zielony, brokuły, kalafior (min.100 g).
Zamiennie: Naleśnik z serem, ze szpinakiem, owocami, kluski "leniwe" z bułką tartą i masłem, kluski z serem, ryż zapiekany z jabłkiem.
Napoje: kompot, herbata z cytryną, herbata owocowa, rumianek.
Minimum raz w tygodniu ryba, dwa razy w tygodniu posiłek mięsny, do każdego posiłku
surówka,
Konsystencja dostosowana do wieku dzieci
Podwieczorek:
Kanapka, ( należy uwzględnić różne pieczywo w tym bułki i chleb wieloziarnisty- 70 gram pieczywo + 5 g masło, 15 g dżem + 40 g wędlina, ser + warzywo świeże 100 g ) słodka bułka lub ciasto ( nie częściej niż raz w tygodniu) -7 g
Kisiel z jabłkiem, budyń, mus owocowy z kaszką mleczną, kasza manna na gęsto z sokiem, serek waniliowy z owocami, desery mleczne, jogurt naturalny z owocem,
Napoje: woda mineralna, herbata owocowa, ziołowa.
Podwieczorek powinien być treściwy i co najmniej dwuskładnikowy. Powinien zawierać w zestawie owoce.
8) Jadłospis, zawierający informacje na temat wartości kalorycznej posiłków, układany będzie przez Wykonawcę na okres 5 dni roboczych (1 tydzień) i zatwierdzony przez osobę posiadającą uprawnienia dietetyka lub technologa żywienia ze strony Wykonawcy, dostarczany Zamawiającemu do wcześniejszego zatwierdzenia najpóźniej trzy dni przed rozpoczęciem realizowania. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy.
9) Dzienny jadłospis powinien obejmować dania mięsne i półmięsne, jak również uwzględnić urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta. Na jadłospisie winna widnieć gramatura oraz kaloryczność posiłków a także wykaz substancji alergennych.
10) Obowiązki Wykonawcy usługi:
a) wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w żłobku w dni, w które odbywają się zajęcia w Żłobku Miejskim w Otwocku- filia nr 1 przy ul. Karczewskiej 48 od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem miesiąca sierpnia, dni świątecznych oraz innych dni, w których nie odbywają się zajęcia dla dzieci. Dostarczenie realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.
b) wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla dzieci w wieku 20 tygodnia do 3 lat. Posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku do 3 lat oraz zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywności i Żywienia,
c) wykonywania posiłków z naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.), produkty masłopodobne, seropodobne, z gwarancją świeżości artykułów i produktów. Mięso nie może być MMO (mięso odkostnione mechanicznie), wędliny w swoim składzie zawierają pow. 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi,
d) do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz,
e) posiłki muszą spełniać standardy zdrowego żywienia oraz stanowić podstawę kształtowania pozytywnych nawyków żywieniowych, w tym profilaktyki otyłości,
f) posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów,
g) wykonawca jest zobowiązany do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej i bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików),
h) posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach do przewożenia posiłków i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury ( w przypadku dań ciepłych mają być one utrzymane w odpowiedniej temperaturze do momentu wydania ich dzieciom).
i) zbieranie odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości oraz mycie termosów.
j) zamawiający zastrzega sobie także możliwość zamówienia w zależności od potrzeb kilku obiadów dietetycznych np. wegetariańskich, diabatycznych lub dla alergików. Czyste pojemniki na odpady zostaną dostarczone Zamawiającemu wraz z posiłkiem każdego dnia.
11) Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
12) Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej .
13) Liczba wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w żłobku. O liczbie wydawanych posiłków w danym dniu Wykonawca informowany będzie do godziny 07:30. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków.
14) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka. Z tytułu wykorzystania mniejszej ilości posiłków, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia.
15) Do obowiązków Zamawiającego realizowanych za pomocą personelu własnego należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków dzieciom, oraz mycie naczyń, sprzątanie pomieszczeń, w których spożywane będą posiłki, ponoszenie kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania.
16) Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
17) Pojemniki są odbierane, a ich mycie i dezynfekcja odbywa się w zakładzie macierzystym.
18) W przypadku awarii lub innych nie przewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
15894210-6 - Posiłki szkolne
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
Moda, styl, modne stylizacje, modne buty
Warszawa (mazowieckie)
Dmuchańce, byk rodeo, dmuchana ścianka wspinaczkowa, popcorn, wata
Warszawa (mazowieckie)
Restauracja & Hotel Złoty Lin
Serock pow legionowski (mazowieckie)
Wynajem sprzętu fotograficznego
Warsaw (mazowieckie)
Jedyna Taka Pizza Pruszków
Pruszków (mazowieckie)
Fotobudka Warszawa, Fotolustro Warszawa, Fotobudka 360 Warszawa
Warszawa (mazowieckie)
Catering
(mazowieckie)
Malowanie przy winie
Warszawa, cała Polska (mazowieckie)
Organizacja przyjęć weselnych i imprez firmowych
Warszawa (mazowieckie)