Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNE PUBLICZNE SANATORIUM GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC W PONIATOWEJ
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 431021965
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Fabryczna 6
1.5.2.) Miejscowość: Poniatowa
1.5.3.) Kod pocztowy: 24-320
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL815 - Puławski
1.5.7.) Numer telefonu: 818204730
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sanatoriumpg@wp.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.sanatoriumpg.com.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-954e8ad3-de29-11eb-b885-f28f91688073
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00104952
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-07-06
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00003484/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Całodzienne kompleksowe żywienie pacjentów Sanatorium.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://sanatoriumpg.ezamawiający.pl/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://sanatoriumpg.ezamawiający.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Opis sposobu przygotowania ofert oraz dokumentów wymaganych przez zamawiającego w SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: S.P.S.G. i CH.P DAG. 2011. 2. 2021. PW
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium w Poniatowej.
2. Zakres zamówienia obejmuje :
- przygotowywanie , gotowanie posiłków ;
- dowożenie posiłków do siedziby Zamawiającego (w termosach i innych szczelnie
zamkniętych pojemnikach zakupionych przez Wykonawcę - dla każdego pawilonu
oddzielne);
- dostarczanie posiłków na poszczególne pawilony i odbiór termosów ;
- wydawanie posiłków w pawilonach “A”i”B” pacjentom Zamawiającego wspólnie z
pracownikami Zamawiającego,
- mycie -poza siedzibą Zamawiającego- termosów i pojemników .
3.Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę 65 700 posiłków dla hospitalizowanych w
dwóch pawilonach , składających się na 21 900 osobodni.
4.Ilość łóżek w poszczególnych pawilonach:
Pawilon ,,A” – 65
Pawilon ,,B” - 35
Razem: 100
5.Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zamówienia zgodnie z:
a) przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2018r. poz 1541 ze zm.) i aktami wykonawczymi wydanymi na jej podstawie z
uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy, ustawy;
b) zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP)
wchodzącymi , systemu HACAP- Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny.
c) wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi oraz zaleceniami Zamawiającego.
6. Wynikające z obowiązujących przepisów prawa wymogi dotyczące świadczenia usług
będących przedmiotem postępowania są wiążące dla Wykonawców, a ich nie zawarcie w
SWZ nie zwalnia z obowiązku ich dopełnienia.
7.Wykonawca powinien posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz
doświadczenie w żywieniu szpitalnym.
8. Opis przedmiotu zamówienia stanowi Załącznik Nr 2 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 95
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Ilość warzyw
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
Wykonawca spełni warunki jeżeli: a) posiada aktualną decyzję dopuszczającą środek transportu do przewożenia żywności wydaną przez Powiatowego Inspektora Sanitarnego;b) wdrożył obligatoryjny system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności , na który składają się:
- GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna;
-GHP-Dobra Praktyka Higieniczna,
-HACCAP-Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny.
c) dysponuje co najmniej jednym środkiem transportu do przewozu
żywności - Załącznik nr 5,
d)zrealizował a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych realizuje
w ciągu ostatnich 3 (trzech) lat przed upływem terminu składania ofert , a
jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie , co
najmniej 2 tożsame usługi żywienia całodziennego osób w zakładach
opieki zdrowotnej , szpitalach, zakładach opiekuńczo-leczniczych ,
domach pomocy społecznej, domach opieki , z czego co najmniej jedna o
wartości nie mniejszej niż 100 000,00zł brutto, z podaniem ich wartości ,
przedmiotu ,dat wykonania i odbiorców , oraz załączeniem dowodów
potwierdzających ,że usługi te zostały wykonane lub są wykonywane
należycie – Załącznik nr 7;
e)dysponuje osobami przewidzianymi do realizacji zamówienia na
stanowisku – Załącznik nr 4:
- dietetyka - co najmniej 1 osoba , posiadająca wykształcenie wyższe z tytułem magistra lub licencjata na kierunku dietetyka oraz min. 3 lata doświadczenia pracy na tożsamym stanowisku, w zakresie świadczenia usługi całodziennego żywienia zbiorowego dla szpitali lub innych placówek prowadzących działalność dla osób wymagających całodobowej opieki,
- szefa kuchni – co najmniej 1 osoba , posiadająca min. wykształcenie średnie gastronomiczne oraz min. 3 lata doświadczenia na tożsamym stanowisku w zakresie świadczenia usługi całodziennego żywienia zbiorowego dla szpitali lub innych placówek prowadzących działalność dla osób wymagających całodobowej opieki,
-kucharza – co najmniej 1 osoba , posiadająca min. wykształcenie zawodowe gastronomiczne oraz min. 3 lata świadczenia pracy na tożsamym stanowisku w zakresie świadczenia usługi całodziennego żywienia zbiorowego dla szpitali lub innych placówek prowadzących działalność dla osób wymagających całodobowej opieki,
- pomocnik kucharza – co najmniej 1 osoba posiadająca min. wykształcenie zawodowe gastronomiczne oraz min. 3 lata świadczenia pracy na tożsamym stanowisku w zakresie świadczenia usługi całodziennego żywienia zbiorowego dla szpitali lub innych placówek prowadzących działalność dla osób wymagających całodobowej opieki,
- kierowca – co najmniej 1 osoby posiadająca prawo jazdy kat.B.