Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Przygotowanie i dostarczanie posiłków do oddziału przedszkolnego oraz Szkoły Podstawowej w Marianowie od 02 stycznia 2024 r. do 31 grudnia 2024 r.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Zadanie 1: Przygotowanie i dostarczanie dziennych posiłków dla dzieci przedszkolnych
1.Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania dziennych posiłków przedszkolnych obejmujących:
1) Śniadanie: potrawy mleczne, kanapki na bazie pieczywa mieszanego z różnymi dodatkami: wędliny, sery, warzywa, pasty, masło, dżemy, miód itp.; herbata z cytryną, napoje mleczne, kawa zbożowa,
2) Obiad: zupa przygotowana na wywarze warzywnym lub mięsno- warzywnym; drugie danie powinno być posiłkiem mięsnym (mięso wieprzowe i wołowe, drób) lub rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami oraz napój lub kompot. Do mięsa lub ryb należy podać ziemniaki, kaszę, ryż lub kopytka. W tygodniu powinien być dostarczony co najmniej 4 x obiad z drugim daniem mięsnym lub rybnym wraz z surówką. Danie bezmięsne (1 x w tygodniu) powinny stanowić naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski, itp., kompot z owoców sezonowych lub woda. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może się powtarzać w tym samym tygodniu. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, najlepiej nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowywania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych, dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli,
3) Podwieczorek: kasza jaglana lub ryż z owocami, mus owocowy, budyń z owocami, warzywa np. w formie sałatki, koktajle, owoce, kanapki lub słodka bułka, napoje: woda mineralna niegazowana, sok naturalny, kompot.
2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 32 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu).
3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.
4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Mieszka I 2A, 73-121 Marianowo do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.
5. Posiłki będą dostarczane od dnia 02 stycznia 2024 r. do 31 grudnia 2024 r.
Zadanie 2: Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych dla dzieci szkolnych – kl. 0
1. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczenia obiadów jednodaniowych wydawanych w systemie:
1) 2 razy w tygodniu dania mięsne składające się z mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,
2) 1 raz w tygodniu danie rybne składające się z porcji ryby, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,
3) 1 raz w tygodniu danie bezmięsne typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski itp., jarzyna, kompot z owoców sezonowych lub woda,
4) 1 raz w tygodniu zupa, owoc lub jogurt.
2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 10 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu.
3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.
4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Mieszka I 2A albo do budynku szkolnego przy ul. Jeziornej 15 w Marianowie, do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.
5. Posiłki będą dostarczane od dnia 03 stycznia 2024 r. do 20 grudnia 2024 r.
Zadanie 3: Przygotowanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych dla dzieci szkolnych – kl. I-VIII
1. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczenia obiadów jednodaniowych wydawanych w systemie:
1) 2 razy w tygodniu dania mięsne składające się z mięsa, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,
2) 1 raz w tygodniu danie rybne składające się z porcji ryby, ziemniaków, kaszy lub ryżu, surówki lub jarzyny, kompotu z owoców sezonowych lub wody,
3) 1 raz w tygodniu danie bezmięsne typu naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, kluski itp., jarzyna, kompot z owoców sezonowych lub woda,
4) 1 raz w tygodniu zupa, owoc lub jogurt.
2. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 33 dzieci. Liczba ta może ulegać zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu.
3. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków.
4. Posiłki będą dostarczane do budynku szkolnego przy ul. Jeziornej 15 oraz ul. Mieszka I 2A w Marianowie, do pomieszczenia, w którym posiłki będą wydawane.
5. Posiłki będą dostarczane od dnia 03 stycznia 2024 r. do 20 grudnia 2024 r.
Inne warunki dotyczące przedmiotu zamówienia:
1. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z artykułów zakupionych przez Wykonawcę.
2. Posiłki będą wydawane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.
3. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za jakość posiłku, temperaturę w chwili podania oraz walory smakowe i estetyczne. Wykonawca jest odpowiedzialny za sporządzanie posiłków zgodnie z jadłospisem, który musi być przedłożony przez Wykonawcę Dyrektorowi Szkoły.
4. Dyrektor Szkoły sprawdzać będzie zgodność podanego posiłku z dostarczonym przez Wykonawcę jadłospisem.
5. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno- techniczne do przewozu żywności). Transport powinien odbywać się w pojemnikach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw.
6. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek dostarczenia pojemników z posiłkami do punktu wydawania posiłków, odbierania pojemników oraz ich mycia i wyparzania.
7. Na Wykonawcy będzie spoczywał obowiązek odbierania oraz utylizacji resztek z posiłków.
8. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania minimum 5- dniowego jadłospisu, zawierającego m.in. informacje o wartości kalorycznej posiłków.
9. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków, w tym samo ich wydawanie dzieciom korzystającym z dożywiania należą do Zamawiającego.
10. Obiady muszą być przygotowywane godnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz. U. z 2022 r. poz 2132 z późn. zm.) oraz zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
11. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.