Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Samorządowym w Lubniu
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i wydaniu posiłków dla dzieci w Przedszkolu Samorządowym w Lubniu.
Dożywianie dzieci odbywać się będzie w okresie od 02.01.2024r. do 31.12.2024r. - od poniedziałku do piątku, w dni pracy przedszkola z uwzględnieniem przerw świątecznych i tp.
1. Zamawiający informuje, że przygotowywanie posiłków musi odbywać się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Przedszkola Samorządowego w Lubniu – budynek nr 885 w Lubniu oraz budynek nr 513 w Lubniu. Dla części dzieci posiłki będą przewożone i wydawane w budynku nr 513 w Lubniu. Punkt wydawania posiłków w budynku 513 wyposażony jest w zlewozmywak dwukomorowy, zmywarkę gastronomiczną i szafę do przechowywania talerzy i sztućców.
2. Zamawiający informuje, że dysponuje pomieszczeniami (kuchennymi) w budynku nr 885 w Lubniu o łącznej powierzchni 182 m2 , w skład których wchodzą:
- kuchnia
- pomieszczenie do wydawania posiłków
- zmywalnia
- przygotowalnia
- odpadki
- magazyn kiszonek
- magazyn produktów suchych
- magazyn warzyw
- magazyn
- pomieszczenie gospodarcze
- przedsionek
-centrala wentylacyjna
- komunikacja
- pomieszczenie socjalne z wc
W ramach użyczonych pomieszczeń Zamawiający dysponuje następującym wyposażeniem:
- stół do pracy
- stół do pracy A
- stół do pracy A+P
- regał
- kuchnia gazowa
- taboret gazowy
- patelnia elektryczna
- okap przyścienny
- stół centralny – 2 sztuki
- stół przyścienny z szufladami i drzwiami skrzydłowymi
- stół z basenem – 2 sztuki
- regał perforowany
- zlew 2 – komorowy z drzwiami suwanymi
- szafa przelotowa z drzwiami suwanymi
- stół przyścienny z półką – 2 sztuki
- stół ze zlewem
- stół ze zlewem i półką
- szafa chłodnicza
-Termos z kółkami -szt. 2,
-Pokrywka garnka GN 1/1- szt. 3,
-Pokrywka z uszczelką- szt. 3,
-Garnek GN delux – 65 -szt. 4;
-Garnek GN Delux -100 -szt. 1
-Garnek GN 150 -szt. 1
-Pokrywka szczelna ½ - szt. 4
-Garnek GN ½ 200 – szt. 4
-Pokrywka śr – 32 szt. 2;
-Pokrywka śr.36 –szt. 1
-Garnek wysoki 22 l – szt.2
-Garnek wysoki 37 l. szt.1
Wyposażenie to Zamawiający udostępni wykonawcy na okres realizacji niniejszego zamówienia. W okresie realizacji zamówienia wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za udostępnione wyposażenie oraz pomieszczenia. W/w pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo – odbiorczego który będzie stanowił integralną część umowy. Pozostałe wyposażenie, w tym naczynia stołowe i sztućce Wykonawca zaopatrzy się we własnym zakresie.
Ponadto Zamawiający informuje, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 566/2022 Wójta Gminy Lubień z dnia 30 grudnia 2022r. w sprawie : ustalenia minimalnych stawek czynszu miesięcznie brutto w złotych za 1 m2 powierzchni lokali użytkowych oraz ustalenia minimalnych stawek brutto czynszu za 1 m2 dzierżawy gruntu rocznie, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z czynszem – opłatą za udostępnione pomieszczeń, w których prowadzona jest stołówka szkolna dla uczniów. Informujemy, że zgodnie z w/w zarządzeniem- czynsz za 1 m2 zajętej powierzchni wynosi 9,08 złotych brutto miesięcznie (cena ta zawiera opłaty za energię elektryczna oraz za przeglądy).
Czynsz za korzystanie z wyposażenia kuchni wynosi 100,00 złotych brutto miesięcznie.
3. Przygotowując posiłki należy uwzględniać wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Resztki i śmieci pozostałe po wydawaniu posiłków muszą być wywiezione z pomieszczeń stołówki na koszt wykonawcy usługi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Przede wszystkim Wykonawca musi uwzględnić normy żywienia w przedszkolach oraz następujące zalecenia Zamawiającego:
W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy stosować dietę lekko strawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone.
W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić konieczność podania na śniadanie dwa razy w tygodniu mleka lub produktów zastępczych tj. ser twarogowy lub ser żółty, raz w tygodniu ryb na śniadanie lub obiad. - posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, - codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane,- co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne lub rybne oraz codziennie do śniadania dodatkiem będą sezonowe owoce lub warzywa (jabłko, marchewka itp.). W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi co może skutkować „nieprzygotowaniem posiłku”, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto. Ponadto Wykonawca musi zapewnić wodę do picia ( 250 ml) w ciągu dnia– ilość w zależności od potrzeb dzieci.
Trzy razy w tygodniu do przekąsek należy dodać dodatek w postaci pestek dyni, słonecznika, orzechów lub bakalii.
Zalecane przez Zamawiającego posiłki to:
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal. Jeden raz na dwa tygodnie śniadanie musi być przygotowane w formie bufetu.
- Obiad;. ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety.
Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal. Zupa 250- 300 ml, drugie danie: 150g ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu +100 g mięsa lub ryby +100 g surówki lub jarzyn gotowanych. Drugie dania typu łazanki, pierogi, gołąbki kluski : 250 g
- Podwieczorek: kanapki z różnymi dodatkami, ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, jogurty, napój: herbata, kompot lub sok. Do podwieczorku jako dodatek owoce sezonowe. Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 250 kcal.
4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy
z pracownikami Samorządowego Przedszkola w Lubniu.
5. Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia:
- śniadanie - 8:45 – 9: 15
- obiad - 11:45 – 12:30
- podwieczorek - 14:30 – 14.55
6. Miesięczny jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorowi Przedszkola z tygodniowym wyprzedzeniem do akceptacji lub zatwierdzenia .
7. Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić odpowiednią liczbę osób, pozostających
w stosunku pracy do Wykonawcy, w celu sprawnego i właściwego wywiązania się z umowy.
8. Do obowiązków wykonawcy należy zakup artykułów spożywczych, środków czystości przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, szklanek, sztućców, itp. , utrzymanie w czystości wszystkich przejętych pomieszczeń. Koszty związane z opłatami za czynsz, zużycie prądu, wody, gazu, wywiezienie śmieci
i innych nieczystości stałych i płynnych ponosi wykonawca.
9. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający informuje, że szacunkowa liczba posiłków wydawanych dziennie przedstawia się następująco: 115 śniadania, 105 obiadów pełnych, 60 podwieczorków (zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie).
10. Ponadto informujemy, że liczba dni pracujących w przedszkolu przedstawia się następująco; 207 dni w roku 2024r.
11. Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany przez Dyrektora Przedszkola przed rozpoczęciem dożywiania.
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55400000-4 - Usługi podawania napojów
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
Scena, nagłośnienie, światło, dźwięk
Poronin, Zakopane (małopolskie)
"Muzykant" Szymon Mikołajczyk - DJ i wodzirej na Twoje wesele!
(małopolskie)
Cafe PR Agencja Eventowa Kraków
Kraków (małopolskie)
Wynajem namiotów, wypożyczalnia namiotów
Korzenna (małopolskie)
Prosta - Pasta Fresca - Restauracja wegetariańska Restauracja Kraków
Kraków (małopolskie)
Multi Qlti Tap Bar Kraków
Kraków (małopolskie)
Weźże Krafta
Kraków (małopolskie)
Klub sportowy Kraków Klub sportowy Zabierzów Klub piłkarski Kraków
Giebułtów (małopolskie)
Smacznej Kawusi kawiarnia / cafe specialty
Kraków (małopolskie)