Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do
Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku
w pierwszej tercji roku 2024
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej dla Dorosłych "Prząśnik" w Brenniku
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000841337
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Brennik, 24
1.5.2.) Miejscowość: Ruja
1.5.3.) Kod pocztowy: 59-243
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL516 - Legnicko-głogowski
1.5.7.) Numer telefonu: 768580316
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: biuro@dpsprzasnik.com
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://dpsprzasnik.bip.gov.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
pomoc społeczna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do
Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku
w pierwszej tercji roku 2024
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e76bdbaa-9046-11ee-9fb5-3edbb70f45bd
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00537617
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-12-07
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00056798/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.4 Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-e76bdbaa-9046-11ee-9fb5-3edbb70f45bd
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/tenders/ocds-148610-e76bdbaa-9046-11ee-9fb5-3edbb70f45bd
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca zamierzający wziąć udział
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na platformie e-Zamówienia. Wykonawca po utworzeniu
konta zyskuje możliwość komunikacji z Zamawiającym oraz może złożyć, zmienić lub wycofać ofertę.
Informacja dotyczące sposobu zakładania konta i korzystania z platformy e-Zamówienia znajdują się na stronie
https://ezamowienia.gov.pl/pl/komponent-edukacyjny/ w zakładce Zakładanie konta użytkownika pod adresem:
https://media.ezamowienia.gov.pl/pod/2020/11/ZKU-5.2.pdf
Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania korespondencji elektronicznej, przekazywanej przy ich użyciu, opisane
zostały w Regulaminie korzystania z platformy e-Zamówienia pod adresem:
https://ezamowienia.gov.pl/pl/regulamin/#regulaminserwisu
Wykonawca przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, akceptuje i zobowiązuje się
przestrzegać postanowień Regulaminu korzystania z platformy e-Zamówienia.
Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być
zgody z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 grudnia 2020 roku w sprawie sposobu
sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji
elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie.
Do przygotowania oferty konieczne jest posiadanie przez osobę upoważnioną do reprezentowania Wykonawcy kwalifikowanego
podpisu elektronicznego, podpisu osobistego lub podpisu zaufanego.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE
L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:
1) administratorem danych osobowych Wykonawcy jest Dyrektor Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik”, Brennik 24,
59-243 Ruja; adres e-mail: biuro@dpsprzasnik.com; tel.: 76 85 80 316 w.22 lub 76 85 80 298;
2) w sprawach związanych z danymi osobowymi Wykonawca może się kontaktować z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail:
iod@powiat-legnicki.eu, tel.: 76 72 43 429;
3) dane osobowe Wykonawcy przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z niniejszym
postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego,
4) odbiorcami danych osobowych Wykonawcy będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania
w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 1 i 2 ustawy Pzp, z tym, że udostępnienie danych, o których mowa w art. 10 RODO, może
nastąpić w celu umożliwienia korzystania ze środków ochrony prawnej, o których mowa w Dziale IX ustawy Pzp, do upływu terminu
ich wniesienia,
5) dane osobowe Wykonawcy będą przechowywane co najmniej do dnia 31 grudnia 2028 r.,
6) obowiązek podania przez Wykonawcę danych osobowych bezpośrednio jego dotyczących jest wymogiem ustawowym
określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje
niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp,
7) w odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art.
22 RODO,
8) Wykonawca posiada:
- na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych dotyczących Wykonawcy, z zastrzeżeniem art. 75 ustawy Pzp,
- na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych Wykonawcy z zastrzeżeniem art. 19 ust. 2 i art. 76 ustawy
Pzp,
- na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO , oraz art. 19 ust. 3 ustawy Pzp,
- prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy Wykonawca uzna, że przetwarzanie danych
osobowych dotyczących Wykonawcy narusza przepisy RODO;
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Wykonawcy nie przysługuje:
- w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych,
- prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO,
- na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania
danych osobowych Wykonawcy jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: DT.271.14.2023.AC
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 9
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 1 – Dostawa mięsa i wędlin – 2 razy w tygodniu: wtorki i piątki, (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), nie później niż do godziny 10:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15111000-9 - Mięso wołowe
15113000-3 - Wieprzowina
15131120-2 - Produkty wędliniarskie
15131135-0 - Wędliny drobiowe
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 2 – Dostawa nabiału – 3 razy w tygodniu: poniedziałek, środa, piątek (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy), do godziny 9:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15510000-6 - Mleko i śmietana
15542000-9 - Ser świeży
15551000-5 - Jogurt i pozostałe przefermentowane przetwory mleczne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 3 – Dostawa pieczywa – 6 dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty (z wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 8:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 4 – Dostawa artykułów spożywczych (suchych, przyprawowych i przetworów owocowo-warzywnych) – nie rzadziej niż 3 razy w miesiącu w dni robocze, do godziny 11:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03132000-5 - Przyprawy nieprzetworzone
15872000-1 - Zioła i przyprawy korzenne
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15612000-1 - Mąka zbożowa lub roślinna i podobne produkty
15850000-1 - Produkty z ciasta makaronowego
15830000-5 - Cukier i produkty pokrewne
14410000-8 - Sól kamienna
15812100-4 - Wyroby ciastkarskie
15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty
15891000-0 - Zupy i buliony
15840000-8 - Kakao; czekolada i wyroby cukiernicze
15871230-5 - Ketchup
15332200-6 - Dżemy i marmolady, galaretki owocowe, przeciery z owoców i orzechów oraz pasty do smarowania
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 5 – Dostawa warzyw i owoców – 2 razy w tygodniu: wtorek, czwartek (za wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 9:00, wyjątkowo Zamawiający dopuszcza także dostawę w dniu poprzedzającym wskazany termin tj. poniedziałek lub środę do godz. 13:30.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 03220000-9 - Warzywa, owoce i orzechy
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03221100-7 - Warzywa korzeniowe i bulwiaste
03221200-8 - Warzywa owocowe
03221300-9 - Warzywa liściaste
03221400-0 - Warzywa kapustne
03222200-5 - Owoce cytrusowe
03222300-6 - Owoce inne niż tropikalne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej j tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 6 – Dostawa ziemniaków – 1 raz w tygodniu (za wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 9:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 03212100-1 - Ziemniaki
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 7 – Dostawa jaj kurzych – 4 razy w miesiącu, w dni robocze od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 13:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 03142500-3 - Jaja
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 8
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w pierwszej tercji roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 8 – Ryb i konserw rybnych – we wcześniej ustalonych (telefonicznie lub e-mail) terminach, w dni robocze od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 13:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15234000-7 - Ryby wędzone
15243000-3 - Przetwory z ryb
15235000-4 - Ryby konserwowane
15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 9
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia są dostawy pn. Sukcesywna dostawa różnych artykułów żywnościowych do Domu Pomocy Społecznej dla Dorosłych „Prząśnik” w Brenniku w trzeciej pierwszej roku 2024, realizowane zgodnie z zapotrzebowaniem i w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego, w następujących częściach:
Część 9 – Dostawa mrożonek – we wcześniej ustalonych (telefonicznie lub e-mail) terminach, w dni robocze od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem dni świątecznych), do godziny 13:00.
Szczegółowy wykaz rodzaju i ilości artykułów żywnościowych stanowiących przedmiot zamówienia wskazano w formularzach ilościowo-cenowych stanowiących załącznik nr 2 do SWZ.
Pozostałe warunki realizacji przedmiotu zamówienia określono we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 4 do SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15331170-9 - Warzywa mrożone
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15555000-3 - Lody i produkty podobne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-04-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1.Wyboru najkorzystniejszej oferty (dla każdej części zamówienia oddzielnie) Zamawiający dokona na
podstawie kryterium ceny (C), którego waga wynosi 100%;
2. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, w tym zaoferowanej ceny.
3. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O zamówienie mogą się ubiegać Wykonawcy, których działalność obejmuje sprzedaż produktów spożywczych objętych zamówieniem.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Wykonawca zobowiązany jest dołączyć aktualne na dzień składania ofert oświadczenie - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do SWZ - potwierdzające, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca zobowiązany jest dołączyć aktualne na dzień składania ofert oświadczenie - wg wzoru stanowiącego załącznik nr 3 do SWZ - potwierdzające, że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo powinno być załączone do oferty.
2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w rozdziale X ust. 1 SWZ, składa każdy z wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia.
3. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które dostawy wykonają poszczególni wykonawcy.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy polegających na:
1) zmianie terminów realizacji dostaw:
a) gdy nastąpi zmiana stanu prawnego lub przepisów prawa, mająca wpływ na termin realizacji przedmiotu umowy,
b) gdy wystąpi okoliczność uniemożliwiająca lub znacznie utrudniająca realizację przedmiotu umowy w terminie,
c) gdy termin realizacji przedmiotu umowy nie będzie mógł zostać dochowany z uwagi na wystąpienie siły wyższej,
d) gdy na termin realizacji przedmiotu umowy wpłyną lub będą mogły mieć wpływ okoliczności, związane z wystąpieniem pandemii lub epidemii.
- poleceń wydanych przez wojewodów lub decyzji wydanych przez Prezesa Rady Ministrów związanych z przeciwdziałaniem rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych;
- wstrzymania dostaw produktów lub trudności w realizacji usług transportowych;
- innych okoliczności, które uniemożliwiają bądź w istotnym stopniu ograniczają możliwość wykonania umowy zgodnie z jej treścią;
2) zmianie wynagrodzenia:
a) wynikającej ze zmiany obowiązującej stawki podatku od towarów i usług VAT; w takiej sytuacji wartość netto wynagrodzenia Wykonawcy nie zmieni się, a określona w aneksie wartość brutto wynagrodzenia zostanie wyliczona na podstawie nowych przepisów;
b) na skutek waloryzacji cen jednostkowych netto w skutek inflacji, według miesięcznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszanych przez Główny Urząd Statystyczny.
3) zmianie rzeczowej i ilościowej:
a) w przypadku gdy produkt nie będzie spełniał wymagań Zamawiającego, na produkt tożsamy spełniający wymagania, w cenie określonej w ofercie Wykonawcy;
b) pod warunkiem, że nie spowoduje to naruszenia art. 455 ust. 2 ustawy Pzp.
4) zmianie sposobu konfekcjonowania towarów objętych umową w przypadku:
a) zmiany wielkości opakowania wprowadzonej przez producenta z zachowaniem zasady proporcjonalności w stosunku do ceny objętej umową, na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy, pod warunkiem uzyskania zgody Zamawiającego,
b) wstrzymania lub zakończenia produkcji towarów będących przedmiotem dostawy, pod warunkiem dostarczania odpowiedników towarów objętych umową, o parametrach nie gorszych niż towary objęte ofertą, przy zachowaniu ceny ofertowej dla danego towaru, na podstawie pisemnego wniosku Wykonawcy, pod warunkiem uzyskania zgody Zamawiającego,
c) pozostałe zmiany: w każdym przypadku, gdy zmiana jest korzystna dla Zamawiającego (np. zmniejszenie wartości zamówienia, skrócenie czasu dostaw, obniżenie cen jednostkowych).
2. W sytuacjach, o których mowa w ust. 1 pkt 1, termin realizacji umowy może ulec przedłużeniu o czas trwania okoliczności, stanowiących przeszkody w terminowej i zgodnej z umową realizacji przedmiotu umowy.
3. Wprowadzenie zmian, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. d wymaga przedłożenia przez Wykonawcę informacji o wpływie okoliczności związanych z wystąpieniem pandemii lub epidemii na należyte wykonanie umowy oraz potwierdzenia okoliczności, na które powołuje się Wykonawca, poprzez stosowne oświadczenia lub dokumenty.
4. W sytuacji o której mowa w ust. 1 pkt. 2 lit. b maksymalny dopuszczalny wzrost cen jednostkowych nie może wynieść więcej niż 20 % w stosunku do cen jednostkowych określonych w formularzu ilościowo-cenowym.
5. Zamawiający przewiduje ponadto możliwość wprowadzenia zmian w umowie w przypadkach określonych w art. 455 ustawy Pzp.
6. Zmiana postanowień zawartej Umowy może nastąpić wyłącznie za zgodą obu Stron.
7. Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2023-12-18 12:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem platformy e-Zamówienia pod adresem https://ezamowienia.gov.pl/pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-12-18 13:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-01-16