Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowywanie i wydawanie oraz dowóz gorących posiłków na rzecz: podopiecznych MGOPS w Lubawce, dla dzieci w wieku 7-16 lat będących uczestnikami PWD w Lubawce oraz uczestników DDP Senior+ Bukówka
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: MIEJSKO-GMINNY OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003271870
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Dworcowa 33
1.5.2.) Miejscowość: Lubawka
1.5.3.) Kod pocztowy: 58-420
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL515 - Jeleniogórski
1.5.7.) Numer telefonu: 757411800
1.5.8.) Numer faksu: 757411800
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@mgops.lubawka.eu
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mgops.lubawka.eu
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowywanie i wydawanie oraz dowóz gorących posiłków na rzecz: podopiecznych MGOPS w Lubawce, dla dzieci w wieku 7-16 lat będących uczestnikami PWD w Lubawce oraz uczestników DDP Senior+ Bukówka
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c7f65aa2-6266-11ec-8c2d-66c2f1230e9c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00325980
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-12-21
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://platformazakupowa.pl/pn/lubawka
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Postępowanie prowadzone jest w języku polskim w formie elektronicznej za pośrednictwem platformazakupowa.pl pod adresem: https://platformazakupowa.pl/pn/lubawka
24.2 W celu skrócenia czasu udzielenia odpowiedzi na pytania preferuje się, aby komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w tym wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje, przekazywane były za pośrednictwem platformazakupowa.pl i formularza „Wyślij wiadomość do zamawiającego”.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 2) Kompletną ofertę, o której mowa w pkt 15.3 należy złożyć w formie elektronicznej za pośrednictwem platformy zakupowej do dnia 27 grudnia 2021 r. do godz. 15:00
3) Po wypełnieniu Formularza składania oferty i załadowaniu wszystkich wymaganych załączników należy kliknąć przycisk „Przejdź do podsumowania”.
4) Oferta składana elektronicznie musi zostać podpisana elektronicznym podpisem kwalifikowanym lub podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
5) W procesie składania oferty za pośrednictwem platformy Wykonawca powinien złożyć podpis bezpośrednio na dokumencie przesłanym za pośrednictwem Platformy. Złożenie podpisu na platformie na etapie podsumowania ma charakter nieobowiązkowy, jednak pozwala zweryfikować ważność podpisu przed złożeniem oferty.
3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: https://platformazakupowa.pl/pn/lubawka
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne
rozporządzenie o ochronie danych) (Dz.U.UE.L.2016.119.1 z 04.05.2016), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:
a.1 Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Miejsko – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Lubawce, ul. Dworcowa 33, 58-420 Lubawka, reprezentowany przez Kierownika, tel. (75)7411800,
a.2 Administrator powołał inspektora danych osobowych Pana Tomasza Więckowskiego i ma Pani/Pan prawo kontaktu z nim za pomocą adresu e-mail iod2@synergiaconsulting.pl lub za pomocą nr. telefonu 693337954, adres strony internetowej www.mgops.lubawka.eu
a.3 Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonym w trybie podstawowym na zadanie pn.: „Przygotowywanie i wydawanie oraz dowóz gorących posiłków na rzecz: podopiecznych Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubawce, dla dzieci w wieku 7-16 lat będących uczestnikami Placówki Wsparcia Dziennego w Lubawce oraz uczestników Dziennego Domu Pobytu Senior+ Bukówka” zgodnie z art. 275 pkt 1 i 359 pkt 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2017 r. poz. 1579 z późn. zm.), dalej „ustawa Pzp”.
a.4 Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o ustawę o dostępie do informacji publicznej z dnia 26 września 2001 r. (Dz. U. z 2016 r. poz. 1764) oraz inne podmioty upoważnione na podstawie przepisów ogólnych.
a.5 Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy.
a.6 Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp.
a.7 W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO.
a.8 Posiada Pani/Pan:
1) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
2) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych;
3) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
4) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO
5) nie przysługuje Pani/Panu:
- w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych - osobowych;
- prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
- na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: DO.261.9.2021.MM
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przygotowywanie i wydawanie oraz dowóz gorących posiłków na rzecz: podopiecznych Miejsko – Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lubawce, dla dzieci w wieku 7-16 lat będących uczestnikami Placówki Wsparcia Dziennego w Lubawce oraz uczestników Dziennego Domu Pobytu Senior+ Bukówka
4.2.6.) Główny kod CPV: 85320000-8 - Usługi społeczne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2022-01-03 do 2022-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty zostaną ocenione przez Zamawiającego w oparciu o następujące kryteria:
Część 1
1)Cena – 60 %
a) Kryterium to będzie rozpatrywane na podstawie jednostkowej ceny brutto za wykonanie przedmiotu zamówienia, podanej przez Wykonawcę Formularza Oferty.
b) W kryterium „Cena” oferta otrzyma, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku, ilość punktów wynikającą z działania:
Pi (C) = • Max (C)
gdzie:
Pi (C)
ilość punktów jakie otrzyma oferta „i” (badana) za kryterium „Cena”;
Cmin
najniższa cena spośród wszystkich ważnych i nie podlegających odrzuceniu ofert;
Ci
cena oferty badanej “i”;
Max (C)
maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać oferta za kryterium „Cena" - 60.
2)Doświadczenie – 40% (40 pkt)
a Kryterium doświadczenie wykonawcy:
b W powyższym kryterium oceniane będzie dotychczasowe doświadczenie Wykonawcy. Doświadczenie będzie oceniane na podstawie ilości usług wykonanych przez Wykonawcę, obejmujących przygotowanie co najmniej 3500 gorących posiłków. Maksymalnie w tym kryterium Wykonawca może otrzymać 40 punktów.
Lp.
Ilość wykonanych usług
Liczba punktów
1.
1
20
2.
2-3
30
3.
4-5
40
Część 2
1) Cena - 60%
Cena – 60 %
b) Kryterium to będzie rozpatrywane na podstawie jednostkowej ceny brutto za wykonanie przedmiotu zamówienia, podanej przez Wykonawcę Formularza Oferty.
b) W kryterium „Cena” oferta otrzyma, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku, ilość punktów wynikającą z działania:
Pi (C) = • Max (C)
gdzie:
Pi (C)
ilość punktów jakie otrzyma oferta „i” (badana) za kryterium „Cena”;
Cmin
najniższa cena spośród wszystkich ważnych i nie podlegających odrzuceniu ofert;
Ci
cena oferty badanej “i”;
Max (C)
maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać oferta za kryterium „Cena" - 60.
2) Doświadczenie – 40% (40 pkt)
c Kryterium doświadczenie wykonawcy:
d W powyższym kryterium oceniane będzie dotychczasowe doświadczenie Wykonawcy. Doświadczenie będzie oceniane na podstawie ilości usług wykonanych przez Wykonawcę, obejmujących przygotowanie co najmniej 3500 gorących posiłków. Maksymalnie w tym kryterium Wykonawca może otrzymać 40 punktów.
Lp.
Ilość wykonanych usług
Liczba punktów
1.
1
20
2.
2-3
30
3.
4-5
40
Część 3
1) Cena – 60 %
c) Kryterium to będzie rozpatrywane na podstawie jednostkowej ceny brutto za wykonanie przedmiotu zamówienia, podanej przez Wykonawcę Formularza Oferty.
b) W kryterium „Cena” oferta otrzyma, zaokrągloną do dwóch miejsc po przecinku, ilość punktów wynikającą z działania:
Pi (C) = • Max (C)
gdzie:
Pi (C)
ilość punktów jakie otrzyma oferta „i” (badana) za kryterium „Cena”;
Cmin
najniższa cena spośród wszystkich ważnych i nie podlegających odrzuceniu ofert;
Ci
cena oferty badanej “i”;
Max (C)
maksymalna ilość punktów jakie może otrzymać oferta za kryterium „Cena" - 60.
2) Doświadczenie – 40% (40 pkt)
e Kryterium doświadczenie wykonawcy:
f W powyższym kryterium oceniane będzie dotychczasowe doświadczenie Wykonawcy. Doświadczenie będzie oceniane na podstawie ilości usług wykonanych przez Wykonawcę, obejmujących przygotowanie co najmniej 3500 gorących posiłków. Maksymalnie w tym kryterium Wykonawca może otrzymać 40 punktów.
Lp.
Ilość wykonanych usług
Liczba punktów
1.
1
20
2.
2-3
30
3.
4-5
40
19.2 Łączna ilość punktów będzie liczona jako suma uzyskanych punktów w kryterium „cena” oraz doświadczenie.
19.3. Jeżeli Zamawiający nie może dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty które uzyskały taką samą liczbę punktów (Pi), Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez Zamawiającego ofert dodatkowych. Oferty dodatkowe mogą dotyczyć jedynie kryterium cenowego (ceny ofertowej). Wykonawcy, składając oferty dodatkowe, nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych ofertach.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia
4.3.5.) Nazwa kryterium: doświadczenie wykonawcy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunek udziału w postępowaniu w zakresie:
1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym.
Zamawiający nie określa warunku.
2. Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106 poz. 730 ze zm.), posiada wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na prowadzenie określonej działalności gospodarczej, a w przypadku jednostek, które rozpoczęły działalność gospodarczą przed wejściem w życie ww. rozporządzenia - co najmniej decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na prowadzenie określonej działalności gospodarczej. Spełnienie warunku opisanego powyżej będzie oceniane na podstawie Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
3. Sytuacji ekonomicznej lub finansowej.
Zamawiający nie określa warunku.
4. Zdolności technicznej lub zawodowej.
1) dla Części 1
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę polegającą na przygotowywaniu i podawaniu posiłków, w ilości nie mniejszej niż 3500 gorących posiłków, w ramach jednego kontraktu/umowy. Dopuszcza się możliwość przedstawienia usługi wykonywanej, a jeszcze nie zakończonej. Wymagany jest dokument poświadczający jakość wykonanej usługi
2) Dla Części 2
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę polegającą na przygotowywaniu i podawaniu posiłków, w ilości nie mniejszej niż 3500 gorących posiłków, w ramach jednego kontraktu/umowy. Dopuszcza się możliwość przedstawienia usługi wykonywanej, a jeszcze nie zakończonej. Wymagany jest dokument poświadczający jakość wykonanej usługi
3) Dla Części 3
Warunek zostanie uznany za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje minimum 1 usługę polegającą na przygotowywaniu i podawaniu posiłków, w ilości nie mniejszej niż 3500 gorących posiłków, w ramach jednego kontraktu/umowy. Dopuszcza się możliwość przedstawienia usługi wykonywanej, a jeszcze nie zakończonej. Wymagany jest dokument poświadczający jakość wykonanej usługi
8.2 Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – uzna za spełniony w przypadku łącznego wykazania spełnienia warunku przez Wykonawców.
8.3 Zamawiający oceniając warunek udziału w postępowaniu w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej Wykonawcy, może na każdym etapie postępowania, uznać że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 u.p.z.p. oraz wskazanym w Projekcie Umowy.
Strony dopuszczają dokonanie zmian postanowień umowy w przypadku:
1. zmian powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizacje umowy - w zakresie dostosowania postanowień umowy do zmiany przepisów prawa.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2021-12-27 15:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://platformazakupowa.pl/pn/lubawka
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-12-28 07:00
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni