III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków:
7.1.1. Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej o ile wynika to z odrębnych przepisów – na potwierdzenie Zamawiający żąda złożenia oświadczenia z art. 22 ust. 1b pkt 1) - wg wzoru - ZAŁĄCZNIK NR 3 do SIWZ,
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków:
na potwierdzenie Zamawiający żąda złożenia oświadczenia z art. 22 ust. 1b pkt 1) - wg wzoru - ZAŁĄCZNIK NR 3 do SIWZ,
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
7.1.3. Wykonawca musi posiadać zdolność techniczną i zawodową. Na potwierdzenie Zamawiający żąda złożenia oświadczenia z art. 22 ust.1b pkt. 3) ustawy – wg wzoru ZAŁĄCZNIK NR 3 do SIWZ, oraz przedstawić „Wykaz wykonanych dostaw”- zgodnie z ZAŁĄCZNIKIEM NR 6 do SIWZ i załączyć 2 dokumenty potwierdzające, że dostawy te zostały wykonane lub są wykonywane należycie. Wykaz dostaw wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane. Dowodami tymi są w szczególności: 7.1.3.1. poświadczenie, z tym że w odniesieniu do nadal wykonywanych dostaw okresowych lub ciągłych poświadczenie powinno być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert; 7.1.3.2. w przypadku zamówień na dostawy lub usługi – oświadczenie Wykonawcy – jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia, o którym mowa w punkcie powyżej. W razie konieczności, szczególnie gdy wykaz lub dowody, o których mowa odpowiednio powyżej budzą wątpliwości Zamawiającego lub gdy z poświadczenia albo z innego dokumentu wynika, że zamówienie nie zostało wykonane lub zostało wykonane nienależycie, Zamawiający może zwrócić się bezpośrednio do właściwego podmiotu, na rzecz którego, dostawy lub usługi były lub miały zostać wykonane, o przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów bezpośrednio Zamawiającemu. 7.1.4. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia, lub jego części, polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych. 7.1.5. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji innych podmiotów, musi udowodnić Zamawiającemu, że realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów, w szczególności przedstawiając zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia. 7.1.6. Zamawiający ocenia, czy udostępniane Wykonawcy przez inne podmioty zdolności techniczne lub zawodowe, lub ich sytuacja finansowa lub ekonomiczna, pozwalają na wykazanie przez Wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, o których mowa w art. 24 ust. 1 pkt 13–23 i art. 24 ust. 5.
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
Informacje dodatkowe:
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp
Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
7.2. W celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia, o których mowa w art. 24 ustawy Wykonawca zobowiązany jest złożyć następujące dokumenty: 7.2.1. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 25a, zgodne z art. 24 ust. 1 pkt 12-23 oraz art. 24 ust. 5 ustawy wg wzoru - ZAŁĄCZNIK NR 4 do SIWZ, 7.2.2 Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru w celu wykazania braku podstaw wykluczenia na podstawie o art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy. 7.2.3. Zgodnie z art. 24 ust. 11 Wykonawca w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust 1 pkt 23.- ZAŁĄCZNIK nr 7. Wraz ze złożeniem oświadczenia, Wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym Wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia. 9. Składanie ofert przez podmioty występujące wspólnie 9.1. W przypadku złożenia oferty wspólnej przez kilka podmiotów, każdy z nich zobowiązany jest przedstawić dokumenty wystawione na niego wymienione w pkt: 7.2.1. – 7.2.2, natomiast dokumenty wymienione w pkt: 7.1.1.-7.1.3. podmioty składają wspólnie, tj.: warunki w nich określone są spełnione, gdy podmioty składające ofertę spełniają je łącznie. 9.2. Oferta wspólna musi zostać przygotowana i złożona w następujący sposób: 9.2.1. podmioty wspólnie składające ofertę ustanawiają i wskazują Pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu o udzielenie niniejszego zamówienia i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego - DO OFERTY NALEŻY DOŁĄCZYĆ PEŁNOMOCNICTWO, 9.2.2. oferta musi być podpisana w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkie podmioty wspólnie składające ofertę ; 9.2.3. każdy z podmiotów składających wspólnie ofertę musi złożyć oświadczenie, że nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy - ZAŁĄCZNIK NR 4 DO SIWZ . 9.3. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z Pełnomocnikiem. 9.4. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o niniejsze zamówienie, których oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, przed podpisaniem umowy o realizację zamówienia są zobowiązani dostarczyć Zamawiającemu stosowną umowę regulującą współpracę tych wykonawców. 10. Wykonawcy mający siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej 10.1. Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, składa: 10.1.1. oświadczenia i dokumenty o których mowa w pkt . od 7.1. do 7.2. 10.1.2. oświadczenie o któym mowa w pkt 7.2.1. 10.1.3. ppkt 7.2.2 - składa informację z odpowiedniego rejestru albo, w przypadku braku takiego rejestru, inny równoważny dokument wydany przez właściwy organ sądowy lub administracyjny kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dotyczy Informacja albo dokument, w zakresie określonym w art. 24 ust.5 pkt 1 ustawy; 10.2. W przypadku wątpliwości co do treści dokumentów złożonych przez Wykonawcę, Zamawiający może zwrócić się do właściwych organów odpowiednio kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, o udzielenie niezbędnych informacji dotyczących tego dokumentu.
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
na potwierdzenie Zamawiający żąda złożenia oświadczenia z art. 22 ust. 1b pkt 1) - wg wzoru - ZAŁĄCZNIK NR 3 do SIWZ,
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
11. Dokumenty potwierdzające, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego (dokumenty przedmiotowe) Dla potwierdzenia wymagań Wykonawca wraz z ofertą przedkłada: - oświadczenia: o wdrożeniu lub wdrażaniu zasad GMP (dobra praktyka produkcyjna), GHP ( dobra praktyka higieniczna ) i systemu HACCP w firmie – dotyczy pakietów od 1 do 16 zamówienia. - oświadczenia Wykonawcy, że mięsa i produkty mięsne pochodzą od producentów będących pod opieką weterynaryjną i sanitarną dla pakietu 1 zamówienia
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
Warunki dodatkowe dotyczące przedmiotu zamówienia: Dostawy artykułów spożywczych winny być realizowane do obiektu Specjalistycznego Centrum Medycznego S.A. przy ul. Jana Pawła II 2 w Polanicy-Zdroju, do magazynów żywnościowych położonych w punktach żywienia transportem Wykonawcy i na jego koszt . 3.1.1. Towar winien być dostarczony wyłącznie specjalistycznym transportem, spełniającym warunki określone w ustawie z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. 3.1.2. Każde zamówienie Zamawiającego będzie składane na piśmie (dopuszczalna jest forma faksu i e-maila ), przez specjalistę ds. żywienia, do godziny 10:00 w dniu poprzedzającym dostawę z określeniem asortymentu i jego ilości. 3.1.3. Wykonawca zobowiązuje się do dostaw towaru , które będą odbywały się w okresie obowiązywania umowy – sukcesywnie- w/g ustalonego, tygodniowego harmonogramu tj.: Dla mięsa i wyrobów mięsnych: w poniedziałek –środa -piątek, w godzinach od 800-1000, a w uzasadnionych przypadkach także w inne dni wskazane przez Zamawiającego. Dostawa i odbiór towaru odbywać się będzie zgodnie z formularzem cenowym - pakiet nr 1 do SIWZ. Towar musi spełniać wszelkie wymagania przewidziane obowiązującym prawem, w szczególności wszelkie wymagania weterynaryjne. Pojemniki z dostarczonym artykuły spożywcze muszą być zamknięte oraz opatrzone metką papierową lub opaską z tworzyw sztucznych zawierającą zapis daty i godziny produkcji, pieczęć producenta oraz imię i nazwisko osoby pakującej ( bądź jego numer). Zamawiający wymaga stałości cen w pakiecie nr 1 w okresie obowiązywania umowy, Jednakże w przypadku udokumentowanej zmiany cen żywca ( w pakiecie nr 1) o minimum 30% w stosunku do cen obowiązujących w dniu podpisania umowy Strony zastrzegają sobie prawo negocjowania cen, które zostaną zatwierdzone aneksem do umowy, przy czym wzrost cen lub ich spadek nie może przekroczyć procentowej różnicy zmiany cen. Podstawą do wykazania wzrostu /spadku cen żywca będą notowania Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego znajdującego się na terenie działania Wykonawcy. Dla dostaw innych artykułów spożywczych tj. produktów mleczarskich, różnych produktów spożywczych, drobiu, ryb przetworzonych i konserwowanych oraz warzyw i owoców przetworzonych: Wykonawca zobowiązuje się do: 1. terminowych dostawy produktów mleczarskich (pakiet nr 2), różne produkty spożywcze (pakiet nr 3), produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych (pakiet nr 9) jednorazowo każdego dnia tygodnia (z wyłączeniem sobót niedziel i weekendów) w godzinach 7:00-10:00 i oraz produktów piekarniczych (pakiet nr 8) jednokrotnie w ciągu każdego dnia tygodnia do godziny 7:00 (oprócz sobót, niedziel i świąt) na podstawie szczegółowych zamówień z poszczególnych obiektów, złożonych pisemnie, telefonicznie (faksem) lub e - mailem przez osoby upoważnione przez Zamawiającego bezpośrednio do wskazanych obiektów Zamawiającego, 2. terminowych dostaw towaru trzy razy w tygodniu (z wyjątkiem sobót, niedziel i świąt) w ustalone w drodze ustnego porozumienia dni robocze do godz. 10:00 - na podstawie szczegółowych zamówień z poszczególnych obiektów, złożonych pisemnie, telefonicznie (faksem) lub e - mailem przez osoby upoważnione przez Zamawiającego, zgodnie z pakietem nr ( 1, 4, 5, 6, 7, 10, 11, 12,16). 3. Wykonawca dostarczający kawę, zobowiązuje się do bezpłatnego przekazania kwartalnie 10 szt. filiżanek do kawy. w ramach umowy w cenie kawy oraz , zobowiązuje się do bezpłatnego przekazania kwartalnie 10 szt. filiżanek do herbaty 4. Wykonawca dostarczający mrożonki zobowiązuje się do bezpłatnego wypożyczenia zamrażalki, na czas trwania umowy. 4.1.4. Wykonawca zobowiązuje się realizować na rzecz Zamawiającego systematycznie dostawy towaru wyszczególnionych w „formularzach cenowych” stanowiących pakiety ( 1-16). 4.1.5. Wykonawca będzie wykonywał dostawy na podstawie szczegółowych zamówień z poszczególnych magazynu spożywczego SCM S.A. oraz bezpośrednio do kawiarni SCM S.A złożonych pisemnie (dopuszczalna jest forma faksu i e-maila ), w trakcie bieżącej dostawy przez osoby upoważnione przez Zamawiającego. 4.1.6. Ze strony Zamawiającego upoważnionymi do odbioru towaru i sprawdzenia jego jakości spec. Ds. żywienia i szef kuchni. 4.1.7. Dostarczane produkty winny spełniać wszystkie wymogi określone w obowiązujących dla nich normach. Nadto produkty powinny mieć oznaczony termin przydatności do spożycia i powinny być dostarczone nie później jak przed upływem połowy tego terminu. 4.1.8. W razie wątpliwości co do jakości dostarczanych produktów, Zamawiający zleci przeprowadzenie badań przez specjalistyczne laboratorium. W razie stwierdzenia odchyleń od normy, kosztami badania obciążony zostanie Wykonawca. 4.1.9. Ewentualne zmiany dotyczące zamówienia będą odbywać się w formie telefonicznej. Wykonawca gwarantuje Zamawiającemu, że artykuły spożywcze będzie wolny od cech powszechnie uznawanych za wady jakościowe takie jak: gorzki, kwaśny zbyt słony smak, stęchły, zanieczyszczony mechanicznie, z objawami pleśni, psucia, zawilgocenia oraz uszkodzenia. 4.1.10. W przypadku udokumentowania zmiany cen ( w pakietach nr od 2 do 12 ) przewyższających 40% w stosunku do cen obowiązujących w dniu podpisania umowy, Strony zastrzegają sobie prawo zmiany cen, które zostaną zatwierdzone aneksem do umowy i zmiana taka traktowana będzie jako wyczerpująca przesłanki przewidziane w art. 144 ustawy prawo zamówień publicznych. Dla dostaw warzyw i owoców Wykonawca zobowiązuje się do: 1. Terminowej dostawy warzyw i owoców oraz ziemniaków jednorazowo w ciągu dnia (oprócz sobót, niedziel i świąt), bezpośrednio do wskazanych obiektów Zamawiającego w godz. od 700 do 1000. Terminowej dostawy jaj 3 razy w tygodniu (oprócz sobót, niedziel i Świąt) do godziny 10:00. (pakiet nr 15). 2. W przypadku dostawy jaj obowiązkowo należy dostarczyć Certyfikat (pakiet nr 15). 3. W sytuacjach wyjątkowych ( nie dających się wcześniej przewidzieć ) Zamawiający zastrzega sobie dostawę towaru (ziemniaków) w czasie nie dłuższym niż 2 dni od chwili zgłoszenia telefonicznego przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego, 4. Wykonawca zobowiązuje się realizować na rzecz Zamawiającego systematycznie dostawy warzyw i owoców i jaj wyszczególnionych w „formularzu cenowym” stanowiącym pakiety nr ( 13, 14, 15) do SIWZ. 5. Opakowanie i oznakowanie dostawy: towar dostarczany będzie w opakowaniach zbiorczych - koszach plastikowych odpowiednio oznakowanych zgodnie z przepisami, ułożony wg asortymentu w sposób gwarantujący zachowanie najwyższej jakości produktu. 6.Zamawiający informuje, że ilości i asortyment podane w formularzu cenowym są jedynie szacunkowymi i mogą ulec zmianie (zmniejszeniu) w czasie trwania umowy w zależności od rodzaju stosowanych diet i ilości przyjmowanych pacjentów. 7. Towar dostarczony przez Wykonawcę musi być: - I gatunku, pozbawiony wad, - opatrzony w odpowiednie oznakowanie zawierające: nazwę producenta, warunki przechowywania i datę przydatności do spożycia, - posiadać właściwe atesty, stosownie do obowiązujących przepisów 8. Strony ustalają, że z tytułu wykonania umowy w pakietach nr 13, 14 zamówienia Wykonawcy przysługuje zapłata, która będzie każdorazowo ustalana według minimalnych cen jednostkowych publikowanych przez Dolnośląską Giełdę Rolno-Spożywczą „Targpiast” (www.targpiast.com.pl) lub przez Warszawski Rolno- Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. Bronisze (www.ceny.fresh-market.pl) w sytuacjach wyjątkowych , gdy brak będzie zamawianego artykuły spożywcze-asortymentu na Dolnośląskiej Giełdzie Rolno-Spożywczej „ Targpiast” plus (+/-) marżę/upust zaoferowaną/y przez Wykonawcę. 9. Za wykonane dostawy Strony ustalają wynagrodzenie Wykonawcy, zgodnie z przyjętą ofertą, które będzie wyliczone iloczynem wykonanych dostaw ( szt., kg) i określonych minimalnych cen jednostkowych artykułów spożywczych opublikowanych na stronie internetowej www.targpiast.com.pl lub w wyjątkowych sytuacjach na stronie (www.ceny.fresh-market.pl) z dnia roboczego poprzedzającego dostawę, powiększonych lub pomniejszonych o stałą marżę lub upust zgodnie z pisemnym zamówieniem. 10. Wykonawca łącznie z dostawą towaru przekaże druk WZ z cenami netto dostarczonych towarów z podsumowaną wartością netto oraz fakturą VAT za każdą dostawę (warzywa i owoce). 11. Wykonawca zapewnia stałość marży/upustu stosowanej do średniej ceny giełdowej przez cały okres obowiązywania umowy. 12. Dwa razy w miesiącu Wykonawca dostarczy zbiorcze zestawienie faktur, które będzie podstawą do dokonania zapłaty. Tam, gdzie w opisie przedmiotu zamówienia (formularzach cenowych – do SIWZ ( pakiety 2,3,6,7,8,9) zostało wskazane pochodzenie (marka, znak, producent) produktów spożywczych, Zamawiający dopuszcza oferowanie produktów równoważnych. Gramatura oferowanego produktu równoważnego nie może być niższa niż gramatura produktu wskazanego w załącznikach jak wyżej. Zaoferowane produkty równoważne muszą posiadać te same walory organoleptyczne (smak, zapach, barwa, estetyka, konsystencja) oraz zawierać w swoim składzie te same surowce użyte do produkcji, co produkt określony przez Zamawiającego – patrz załącznik A. Jeżeli Wykonawca zaoferuje produkt równoważny, zobowiązany jest dostarczyć wraz z ofertą : opis pozycji równoważnych z podaniem ich producentów. 4. Oferta wariantowa Zamawiający nie dopuszcza złożenia oferty wariantowej. 5. Oferta częściowa Postępowanie podzielone jest na zadania zwane pakietami. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na jedno lub więcej zadań objętych zamówieniem. Kody CPV: 15000000 Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne Pakiet nr 1 15100000-9 (produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne) Pakiet nr 2 15500000-3 (produkty mleczarskie) Pakiet nr 3 15800000-6 ( różne produkty spożywcze ) Pakiet nr 4 15112000-6 ( drób ) Pakiet nr 5 15200000-0 ( ryby przetworzone i konserwowane) Pakiet nr 6 15300000-1 (owoce, warzywa przetworzone ) Pakiet nr 7 15331170-9 (produkty mrożone) Pakiet nr 8 15810000-9 (pieczywo świeże, wyroby piekarnicze i ciastkarskie) Pakiet nr 9 15600000-4 (produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych) Pakiet nr 10 15400000-2 (oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne) Pakiet nr 11 15980000-1 (napoje bezalkoholowe) Pakiet nr 12 15981000-8 (wody mineralne) Pakiet nr 16 15800000-6 (słodycze) Kody CPV: 03000000 Produkty rolnictwa, hodowli, rybołówstwa, leśnictwa i podobne Pakiet nr 13 03221000-6 (warzywa - giełda), 03222000-3 (owoce - giełda) Pakiet nr 14 03212100-1 (ziemniaki-giełda) Pakiet nr 15 03142500-3 (jaja) 8. Informacja o możliwości powierzenia wykonania zamówienia podwykonawcom Zamawiający dopuszcza możliwość powierzenia wykonania części zamówienia podwykonawcom. W takim przypadku Wykonawca zobowiązany jest wskazać w Formularzu ofertowym, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom i podania firm podwykonawców. 8.1. Dokumenty inne niż oświadczenia składane są w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. 13. Termin związania ofertą 13.1. Termin związania ofertą wynosi 30 dni. Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się z upływem terminu składania ofert. 13.2. W uzasadnionych przypadkach Wykonawca samodzielnie lub na wniosek Zamawiającego zgodnie z art. 85 ust 2 ustawy, może przedłużyć termin związania ofertą, z tym, że Zamawiający może tylko raz, co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą, zwrócić się do Wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu o oznaczony okres, nie dłuższy jednak niż 60 dni. 13.3. Zgodnie z art. 85 ust 2 ustawy przedłużenie terminu związania ofertą jest dopuszczalne tylko z jednoczesnym przedłużeniem okresu ważności wadium albo, jeżeli nie jest to możliwe, z wniesieniem nowego wadium na przedłużony okres związania ofertą. 14. Opis sposobu przygotowania ofert 14.1. Oferta winna być zapakowana w kopertę (koperty), odpowiednio zabezpieczoną/e przed jej/ich przypadkowym otwarciem. Pożądane jest, aby wszystkie strony oferty były kolejno ponumerowane i trwale złączone w sposób uniemożliwiający wysunięcie się którejkolwiek z kartek. Wykonawca jest zobowiązany przygotować ofertę zgodnie z wymaganiami określonymi w SIWZ. Składana oferta winna być opisana według niżej podanego wzoru: "Oferta do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego, oznaczonego ZP/PN/2019/23 – art. żywnościowe nie otwierać przed 12.04.2019 r. godz. 11.30”. 14.2 . Każdy Wykonawca może złożyć tylko jedną ofertę. 14.3. Złożenie przez jednego Wykonawcę lub podmioty występujące wspólnie, więcej niż jednej oferty lub oferty zawierającej rozwiązania alternatywne spowoduje odrzucenie wszystkich ofert danego Wykonawcy. 14.4. Ofertę składa się pod rygorem nieważności w formie pisemnej. Treść oferty musi odpowiadać treści SIWZ. 14.5. Ponadto oferta musi odpowiadać poniższym wymaganiom: 14.5.1.Oferta będzie napisana w języku polskim na maszynie, komputerze lub czytelnie nieścieralnym atramentem oraz będzie podpisana przez upełnomocnionego przedstawiciela Wykonawcy 14.5.2. Wszystkie strony oferty składające się na jej treść muszą być podpisane przez osobę uprawnioną do działania w imieniu i na rzecz danego Wykonawcy. Miejsca w których zostaną dokonane poprawki lub korekty błędów muszą być parafowane przez osobę podpisującą ofertę. 14.6. Upoważnienie do podpisania oferty powinno być dołączone do oferty, o ile nie wynika ono z innych dokumentów załączonych do oferty. 14.7. Wszystkie dokumenty składające się na treść oferty muszą być przedstawione w formie oryginału lub kserokopii poświadczonych za zgodność z oryginałem przez Wykonawcę. 15. Zasady ogólne określenia ceny oferty 15.1. Cena oferty to łączny koszt oferowanego asortymentu, koszt dostawy do magazynu Zamawiającego oraz inne koszty mające wpływ na zaoferowaną cenę oferty. Wykonawca powinien uwzględnić w cenie oferty wszystkie ponoszone koszty wykonania przedmiotu zamówienia, które mają wpływ na cenę oferty z ich wyszczególnieniem. 15.2. Cena oferty ma być skalkulowana i ostateczna. Jakiekolwiek opusty cenowe powinny być wkalkulowane w cenę. 15.3. Cena oferty powinna być wyrażona w złotych polskich i określać wartość przedmiotu zamówienia w całym okresie trwania umowy. 15.4. Cena oferty powinna być zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku. 16. Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów i sposobu oceny ofert 16.1. W prowadzonym postępowaniu Zamawiający kierował się będzie następującymi kryteriami oceny ofert: Cena: - 100 %. 16.2. Dla porównania cen złożonych ofert Zamawiający stosował będzie następujący wzór: Kryterium Waga: (%) Cena ofertowa: - 100 % 16.2.1.Cena (oferta może uzyskać maksymalnie 100% punktów całkowitej oceny): 100 pkt – najniższa oferta cenowa uzyskuje najwyższą ocenę obliczania wg wzoru: Najniższa cena ze złożonych ofert ---------------------------------------------- x 100 pkt = ilość uzyskanych punktów cena oferty badanej 16.3. Wybrana zostanie oferta, która uzyska najwyższą liczbę punktów. 17. Miejsce oraz termin składania i otwarcia ofert 17.1. Oferty należy złożyć w Sekretariacie (parter za recepcją główną) Specjalistycznego Centrum Medycznego im. św. Jana Pawła II, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 12.04.2019 roku, do godziny 1100. 17.2. Otwarcie ofert jest jawne i nastąpi w dniu 12.04.2019 roku, o godzinie 11.30 w sali konferencyjnej Specjalistycznego Centrum Medycznego im. św. Jana Pawła II. 20. Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy zamówienia publicznego W prowadzonym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego Zamawiający nie żąda wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy. 21. Pouczenie o środkach ochrony prawnej Zgodnie z art. 179 Wykonawcy uczestniczącemu w postępowaniau , a także innemu podmiotowi , jeżeli ma lub miał interes w uzyskaniu danego zamówienia oraz poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych. Informacje o sposobie porozumiewania się Zamawiającego z Wykonawcami za pośrednictwem poczty elektronicznej zp@scm.pl z podaniem w tytule symbolu postępowania ZP/PN/2019/23 – art. żywnościowe Odpowiedzi na zadane pytania, informacje dodatkowe itp. umieszczane będą na stronie internetowej (www.bip.scm.pl – zamówienia publiczne).