Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych do Przedszkola nr 7 w Chorzowie, ul. Łagiewnicka 16 – II/2021
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Przedszkole nr 7
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 241784963
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Łagiewnicka 16
1.5.2.) Miejscowość: Chorzów
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-500
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22A - Katowicki
1.5.7.) Numer telefonu: 032 2496022
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przedszkole_7@o2.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkole7.bip.chorzow.eu
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inna państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywne dostawy artykułów żywnościowych do Przedszkola nr 7 w Chorzowie, ul. Łagiewnicka 16 – II/2021
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-d8fbf4b0-d413-11eb-911f-9ad5f74c2a25
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00091890
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-06-23
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00000193/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.3 dostawy żywności do przedszkola
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://portal.smartpzp.pl/zefo.chorzow3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://portal.smartpzp.pl/zefo.chorzow
adres: mrugala@zefo.com.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych i informacji przekazywanych przy ich użyciu zostały opisane w Regulaminie korzystania z usług Systemu (Regulamin Portalu E-Usług) dostępnym z poziomu modułu E-learning dla wszystkich użytkowników Systemu oraz podczas rejestracji konta wykonawcy dla wykonawców. Użycie przez Wykonawcę do kontaktu z Zamawiającym środków komunikacji elektronicznej zapewnionych w Systemie jest uzależnione od uprzedniej akceptacji przez Wykonawcę regulaminu korzystania z usług Systemu na witrynie internetowej przy zakładania profilu Wykonawcy. Użytkownikom zewnętrznym Wykonawcy przysługuje prawo korzystania z asysty obejmującej wsparcie techniczne w kwestiach dotyczących korzystania z Systemu, polegające na doradztwie telefonicznym i e-mailowym na zasadach określonych w Regulaminie korzystania z usług Systemu. W sytuacji awarii Systemu lub niedostępności Systemu, uniemożliwiających komunikację Wykonawcy i Zamawiającego poprzez system, zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na adres mrugala@zefo.com.pl (nie dotyczy składania ofert). Zamawiający informuje, że instrukcje korzystania z Systemu, dotyczące w szczególności logowania, składania wniosków o wyjaśnienie treści SWZ, składania ofert oraz innych czynności podejmowanych w niniejszym postępowaniu przy użyciu Systemu, można uzyskać na infolinii technicznej pod numerem telefonu +48 22 123 77 97.
1. Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami:
1) Z zastrzeżeniem art. 61 ust. 2 ustawy, komunikacja pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcami, w szczególności składanie oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz przekazywanie informacji, odbywa się elektronicznie za pośrednictwem Systemu pod adresem https://portal.smartpzp.pl/zefo.chorzow
2) Zadawanie pytań przez Wykonawców odbywa się w zakładce „Pytania do postępowania”. Po otwarciu ofert, komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w tym wszelkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje, przekazywane są elektronicznie za pośrednictwem Systemu, w zakładce „Korespondencja”, która dla Wykonawcy widoczna jest w zakładce „Oferty”, po zaznaczeniu numeru złożonej oferty.
3) Korespondencja przekazana Zamawiającemu w inny sposób (np. listownie, na pendrive) nie będzie brana pod uwagę.
2. Wymagania techniczne i organizacyjne sporządzania, wysyłania i odbierania korespondencji elektronicznej:
1) Ofertę i oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, a także inne dokumenty składane wraz z ofertą przygotowuję się i składa, pod rygorem nieważności w formie elektronicznej (tj. przy użyciu kwalifikowanego podpisu elektronicznego) lub w postaci elektronicznej, opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
2) W celu złożenia oferty wykonawca zobowiązany jest założyć w Systemie konto użytkownika, jednocześnie wprowadzając do Systemu swój podmiot. Użytkownik ten będzie pełnić rolę administratora podmiotu wykonawcy. Rejestracja w Systemie dostępna jest po kliknięciu przycisku „Załóż konto”. Szczegółowa instrukcja dotycząca tworzenia konta wykonawcy oraz złożenia oferty dostępna jest w Systemie w zakładce E-learning.
3) Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta w Systemie, ani logowania do Systemu.
4) Korzystanie z Systemu przez wykonawców jest bezpłatne.
5) Za datę wpływu oświadczeń, wniosków, zaświadczeń oraz informacji przyjmuje się datę zapisania plików na serwerze. Aktualna data i godzina są zsynchronizowane z Głównym Urzędem Miar.
Pozostałe postanowienia zgodnie z SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
• administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Dyrektor Przedszkola nr 7 w Chorzowie, ul. Łagiewnicka 16, 41-500 Chorzów;
• kontakt do inspektora ochrony danych osobowych: biuro@bitprotect;
• Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z ww. postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego;
• odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 1 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 2019 z późn. zm.), dalej „ustawa Pzp”;
• Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres, który wyznaczony zostanie przede wszystkim na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie działania archiwów zakładowych, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej;
• obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
• w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
• posiada Pani/Pan:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
− na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych *;
− na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych**;
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
• nie przysługuje Pani/Panu:
− w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
− na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP/P7/II/2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 6
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Pieczywo – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: bułek, chlebów pszennych, żytnich, wieloziarnistych, drożdżówek. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1a do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
2. Nabiał – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: mleka, masła, jogurtów, sera śmietany, jaj. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1b do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03142500-3 - Jaja
15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
3. Warzywa i owoce – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: warzyw i owoców krajowych, owoców cytrusowych, kiszonek itp. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1c do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
4. Produkty ogólnospożywcze – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: przypraw, oleju, ryżu, mąki, kasz, cukru, majonezów, musztard, makaronów itp. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1d do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
5. Mięso i wędliny – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: mięsa drobiowego, udek z kurcząt, filetów z kurczaka i indyka, porcji rosołowych, mięsa wieprzowego, mięsa wołowego, wędlin drobiowych i wieprzowych, parówek. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1e do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15110000-2 - Mięso
15111100-0 - Wołowina
15112100-7 - Świeży drób
15113000-3 - Wieprzowina
15131130-5 - Wędliny
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
6. Produkty głęboko mrożone – przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy: warzyw i owoców mrożonych, filetów ryb mrożonych, klusek mrożonych. Szczegółowy wykaz produktów stanowi załącznik nr 1f do swz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15896000-5 - Produkty głęboko mrożone
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-07-01 do 2021-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej będzie cena całkowita brutto – 100%.
Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych otrzyma 100 punktów, pozostałe proporcjonalnie mniej, według wzoru:
Cn/Cb × 100 × 100% = ilość punktów
Gdzie:
Cn – najniższa cena spośród ofert nieodrzuconych
Cb – cena oferty badanej
100 – wskaźnik stały
100% - procentowe znaczenie kryterium ceny
2. Zamawiający uzna za najkorzystniejszą tę ofertę, która uzyska największą ilość punktów.
3. Standardy jakościowe, odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia zostały wskazane przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia. Uwzględniając, iż dokumenty opisujące przedmiot zamówienia są precyzyjne i zestandaryzowane, Zamawiający jest uprawniony do zastosowania ceny jako jedynego kryterium wyboru oferty.
4. Uwaga: Zamawiający zastrzega sobie prawo do wystąpienia do Wykonawców przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej o przedłożenie próbek artykułów będących przedmiotem zamówienia w celu stwierdzenia, czy artykuły te spełniają wymagania określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia – formularzu cenowym.
5. W przypadku stwierdzenia, że któryś z oferowanych artykułów nie spełnia wymagań SWZ, Zamawiający odrzuci ofertę tego Wykonawcy na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp, jako ofertę, której treść nie odpowiada treści SWZ.
6. Zamawiający przyzna zamówienie oddzielnie w każdej z części Wykonawcy, który złoży ofertą niepodlegającą odrzuceniu, i która zostanie uznana za najkorzystniejszą (uzyska największą liczbę punktów przyznanych według kryteriów wyboru oferty określonej w niniejszej SWZ).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Wykonawca, którego oferta zostanie najwyżej oceniona, w celu wykazania braku podstaw (przesłanek) wykluczenia z postępowania, na podstawie art. 274 ust. 1 ustawy zostanie wezwany do złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych (aktualnych na dzień ich złożenia):
Oświadczenia Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1076 i 1086), z innym Wykonawca, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej.
W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie w powyższym zakresie składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
1) W celu wykazania, że oferowane dostawy spełniają wymagania Zamawiającego, Zamawiający żąda, aby Wykonawca złożył wraz z ofertą następujące przedmiotowe środki dowodowe:Oświadczenie Wykonawcy potwierdzające, że oferowane produkty są zgodne z:
• Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. 2020 poz. 2021)
• Ustawą z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (t. j. Dz. U. 2021 poz. 630)
• Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154)
• Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 poz. 29 ze zm.)
• Ustawą z dnia 16 grudnia 2005r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (t. j. Dz. U. 2020 poz. 1753)
– zgodnie z załącznikiem nr 4 do SWZ;
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
2) Mając na uwadze art. 107 ust. 2 ustawy Zamawiający informuje, że przedmiotowe środki dowodowe podlegają uzupełnieniu, w przypadku gdy nie zostaną one złożone lub będą niekompletne.5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Dokumenty wymagane przez Zamawiającego, które należy złożyć składając ofertę:1) Formularz oferty, według wzoru udostępnionego przez Zamawiającego – załącznik nr 1 do SWZ;
2) Formularz cenowy na odpowiednią część lub części zamówienia, według wzoru udostępnionego przez Zamawiającego – załączniki nr 1a; 1b; 1c; 1d; 1e; 1f do SWZ;
3) Pełnomocnictwa lub inne dokumenty potwierdzające umocowanie do reprezentowania (odpowiednio: Wykonawcy, podmiotu udostępniającego zasoby, Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia), jeżeli w imieniu (odpowiednio: Wykonawcy, podmiotu udostępniającego zasoby, Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia) działa osoba, której umocowanie do reprezentowania nie wynika z dokumentów rejestrowych (KRS, CEIDG);
4) Oświadczenia na podstawie art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, traktujące:
a) O spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, według wzoru przekazanego przez Zamawiającego – załącznik nr 3 do SWZ. Informacje zawarte w ww. oświadczeniu stanowią wstępne potwierdzenie, że Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia, np. łącząc się w konsorcja lub spółki cywilne lub inną formę prawną.2. Wykonawcy składający ofertę wspólną ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki bądź wszyscy wspólnicy podpiszą ofertę.
3. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, zobowiązani są złożyć wraz z ofertą stosowne pełnomocnictwo – zgodnie z pkt 3 ust. 1 rozdziału VII SWZ – nie dotyczy spółki cywilnej, o ile upoważnienie/pełnomocnictwo do występowania w imieniu tej spółki wynika z dołączonej do oferty umowy spółki bądź wszyscy wspólnicy podpiszą ofertę
Uwaga: Pełnomocnictwo, o którym mowa powyżej może wynikać albo z dokumentu pod taką samą nazwą, albo z umowy wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
4. Oferta musu być podpisana w taki sposób, by prawnie zobowiązywała wszystkich Wykonawców występujących wspólnie (przez każdego z Wykonawców lub upoważnionego pełnomocnika).
5. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ustawy Pzp składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Oświadczenia te potwierdzają spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w którym wykonawca wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu, oraz podstaw wykluczenia – każdy z wykonawców wspólnie ubiegających o udzielenie zamówienia nie może podlegać wykluczeniu z postępowania w oparciu o wskazane w SWZ podstawy wykluczenia. Powyższe oznacza, że:
a) Oświadczenie w zakresie braku podstaw wykluczenia musi złożyć każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia;
b) Oświadczenie o spełnianiu warunków udziału składa podmiot, który w odniesieniu do danego warunku udziału w postępowaniu potwierdza jego spełnianie; dopuszcza się oświadczenie złożone łącznie, tj. podpisane przez wszystkie podmioty wspólnie składające ofertę lub przez pełnomocnika występującego w imieniu wszystkich podmiotów.
6. Wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z podmiotem występującym jako pełnomocnik Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
7. Wykonawca może powierzyć część zamówienia podwykonawcy.
8. Powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom nie zwalnia Wykonawcy z odpowiedzialności za należyte wykonanie tego zamówienia.