Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Sukcesywna dostawa żywności do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie
1.3.) Oddział zamawiającego: ZSCKR w Karolewie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 280260652
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Karolewo 12
1.5.2.) Miejscowość: Kętrzyn
1.5.3.) Kod pocztowy: 11-400
1.5.4.) Województwo: warmińsko-mazurskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL622 - Olsztyński
1.5.7.) Numer telefonu: 891524753
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zsckr@karolewo.com
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.karolewo.com/bip
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
JEDNOSTKA ORGANIZACYJNA PODLEGŁA I NADZOROWANA PRZEZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Sukcesywna dostawa żywności do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-bd6bef5a-3512-43a8-afc0-197e1b98f915
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00406218
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-07-10
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00239104/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.3 Dostawa żywności dla Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-bd6bef5a-3512-43a8-afc0-197e1b98f915
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl lub za pomocą poczty elektronicznej zsckr@karolewo.com ( nie dotyczy składania ofert).3. Adres strony internetowej prowadzonego postępowania (link prowadzący bezpośrednio do widoku postępowania na stronie e-Zamówienia):
Postępowanie można wyszukać również ze strony głównej Platformy e-Zamówienia (przycisk „Przeglądaj postępowania/konkursy").
Identyfikator (ID) postępowania na Platformie e-Zamówienia:
ocds-148610-bd6bef5a-3512-43a8-afc0-197e1b98f915. Szczegółowe informacje dotyczące środków komunikacji zawarte są w Dziale VI Specyfikacji Warunków Zamówienia.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 6. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”. Korzystania z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz.U .z 2020 r., poz. 2452) - zwanego dalej „rozporządzeniem PRM”.
Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporządzenia PRM, sporządza się w postaci elektronicznej,
w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 12kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (Dz.U z 2017 r., poz. 2247 ze zm.) zwanego dalej "rozporządzeniem RM", z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych i przekazuje się jako załączniki. Szczegółowe informacje zawarte są w Dziale VI SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE ( ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), zwane dalej Rozporządzenie, Zamawiający informuje, że:
1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zamawiający, tj. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie reprezentowany przez Jana Mickiewicza - Dyrektora, z siedzibą przy: Karolewo 12, 11- 400 Kętrzyn.
2) Administrator danych wyznaczył Inspektora ochrony danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować poprzez e-mail: iod.zsckrGkarolewo.com. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.
3) Pani/Pana dane osobo w e będą przetwarzane w celu wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego
na administrator z e na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c Rozporządzenia, wynikającego z aktów prawnych związanych z realizacją zadań administratora, tj. związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia pn. „Sukcesywna dostawa żywności do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie”, prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji stosownie do ustawy Pzp oraz innych obowiązujących przepisów prawa.
4) W związku z przetwarzaniem danych w celach, wskazanych powyżej, odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp. Udostępnianie protokołu postępowania oraz załączników do tego protokołu ma zastosowanie do wszystkich danych osobowych, z wyjątkiem danych, o których mowa w art. 9 ust. 1 Rozporządzenia, zebranych w toku postępowania o udzielenie zamówienia. Ograniczenia zasady jawności, o których mowa w pkt 6 lit. c niniejszego ustępu i art. 18 ust. 3-6 ustawy Pzp, stosuje się odpowiednio.
6) Podanie przez Pania/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp.
7) Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania.
8)Pani/Pana dane osobowe przetwarzane przez administratora przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji celu dla jakiego zostały zebrane, z uwzględnieniem okresów przechowywania określonych w przepisach archiwalnych oraz zgodnie z art. 78 ustawy Pzp.
) Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania.
Zamawiający informuje, że będzie udostępniał dane osobowe, o których mowa w art. 10 Rozporządzenia, w celu umożliwienia korzystania ze środków ochrony prawnej, o których mowa w Dziale IX ustawy Pzp, do upływu terminu na ich wniesienia.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych:
- przysługują Pani/Panu następujące prawa:
a) dostępu do treści danych osobowych jej dotyczących, na podstawie art. 15 Rozporządzenia;
b) sprostowania danych, na podstawie art. 16 Rozporządzenia;
c) ograniczenia przetwarzania danych, na podstawie art. 18 Rozporządzenia, z zastrzeżeniem przypadków , o których mowa w art. 18 ust. 2 Rozporządzenia.
- nie przysługują Pani/Panu prawa:
a) usunięcia danych, na podstawie art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e Rozporządzenia;
b) prawo do przenoszenia danych — na podstawie art. 20 Rozporządzenia;
c)wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzanych danych, na podstawie art. 21 Rozporządzenia.
"W przypadku korzystania przez osobę, której dane osobowe są przetwarzane przez Zamawiającego z uprawienia, o którym
mowa w art. 15 ust. 1-3 Rozporządzenia, Zamawiający może żądać od osoby występującej z żądaniem wskazania
dodatkowych informacji, mających na celu sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postępowania o udzielenie
zamówienia publicznego skorzystanie przez osobę, której dane dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia danych osobowych, o którym mowa w art. 16 Rozporządzenia, nie może skutkować zmianą wyniku postępowani a o udzielenie zamówienia ani zmianą postanowień umowy w sprawie z amówienia publicznego w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu postępowania oraz jego załączników wystąpienie z żądaniem, o którym mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia. W przypadku gdy wniesienie żądania dotyczącego prawa, o którym w mowa w art. 18 ust. 1 Rozporządzenia, spowoduje ograniczenie przetwarzania danych osobowych zawartych w protokole w postępowania lub załącznikach do tego protokołu, od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia Zamawiający w postępowaniach nie udostępnia tych danych, chyba, że zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 18 ust. 2 Rozporządzenia”.
Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy Rozporządzenia.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZSCKR/2/2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.5.) Wartość zamówienia: 587216,20 PLN
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 9
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa przypraw sypkich i różnych produktów spożywczych, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2a do SWZ. . Podane w ww.załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy.W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 69935,26 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa warzyw, owoców i przetworów, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2b do SWZ. Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 114435,10 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa mleka i jego przetworów, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2c do SWZ. Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 79584,22 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa mrożonek, ryb mrożonych, wędzonych i konserw rybnych, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2d do SWZ. . Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 36713,58 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa mięsa wieprzowego, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2e do SWZ. . Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 78898,79 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa mięsa drobiowego, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2f do SWZ. Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 52284,83 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa wędlin wieprzowych i drobiowych, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2g do SWZ. . Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 76984,81 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 8
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa pieczywa, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2h do SWZ. . Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 66973,90 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 9
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Sukcesywna, stosowna do potrzeb Zamawiającego, dostawa jaj, szczegółowo opisanych (rodzaj i ilość) w Załączniku Nr 2i do SWZ. . Podane w ww. załącznikach gramatury towarów stanowią wielkość minimalną. Zamawiający informuje, że tam, gdzie przedmiot zamówienia został opisany przez wskazanie znaków towarowych, patentów lub pochodzenia, źródła lub szczególnego procesu, który charakteryzuje produkty lub usługi dostarczane przez konkretnego Wykonawcę, dopuszcza rozwiązania równoważne opisanym. Za artykuły spożywcze równoważne Zamawiający uzna wyłącznie takie produkty, których skład, tj. Zawartość poszczególnych składników, jest nie gorszy niż skład produktów wskazanych z nazwy. W celu oceny równoważności Zamawiający dokona porównania składu produktów zaoferowanych przez Wykonawcę ze składem produktów wskazanych z nazwy. Dostarczane artykuły spożywcze powinny spełniać wymagania zawarte w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 z późn.zm.) oraz aktach wykonawczych do ww. ustawy. Dostawa będzie realizowana zgodnie z zapisami SWZ i załączników do SWZ.
4.2.5.) Wartość części: 11405,72 PLN
4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
03142500-3 - Jaja
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zgodnie z art. 441 ustawy Pzp Zamawiający zastrzega sobie, że określił ilość przedmiotu zamówienia niezbędną do obliczenia ceny przez Wykonawcę (zamówienie podstawowe). Jednocześnie korzystając z prawa opcji w trakcie realizacji umowy Zamawiający dopuszcza możliwość jednostronnego zwiększenia przez siebie wartości umowy o 20% (zamówienie maksymalne z opcją - 120%) poprzez zwiększenie ilości zamówionego towaru przy zachowaniu jego cen jednostkowych w terminie realizacji zamówienia. Okoliczności związane z uruchomieniem opcji mogą być spowodowane, w szczególności, wzrostem liczby uczniów, a tym samym ilości wykonywanych procedur z użyciem towarów. Możliwość skorzystania z prawa opcji przez Zamawiającego została opisana w Załączniku nr 7 do SWZ - wzór umowy.
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty będą oceniane wg kryteriów oceny ofert z ustalona punktacją do 100 pkt (100 pkt = 100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: serwis posprzedażny, pomoc techniczna, warunki dostawy takich jak termin, sposób lub czas dostawy, oraz okresu realizacji.
4.3.5.) Nazwa kryterium: czas dostawy
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, następujących podmiotowych środków dowodowych, aktualnych na dzień złożenia:
a) odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji,
b) dokumentów wymienionych w pkt a) dotyczących podmiotów udostępniających zasoby, na których zdolnościach lub sytuacji polega Wykonawca.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
nie dotyczy
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Ofertę stanowi wypełniony formularz ofertowy i formularz asortymentowo-cenowy (wg. Załączników nr 1a i/lub 1b i/lub 1c i/lub 1d i/lub 1e i/lub 1f i/lub 1g i/lub 1h i/lub 1i oraz nr 2a i/lub 2b i/lub 2c i/lub 2d i/lub 2e i/lub 2f i/lub 2g i/lub 2h i/lub 2i do SWZ). Ofertę należy złożyć w formie elektronicznej
2. Wraz z ofertą Wykonawca jest zobowiązany złożyć:
1) oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu i niepodleganiu wykluczeniu ( na załączniku nr 3 i załączniku nr 4 do SWZ). Oświadczenia należy złożyć w formie elektronicznej (oznacza to postać elektroniczna opatrzona kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym;
2) oświadczenie, o którym mowa w art.3 ustawy z dnia 5 września 2016 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (t. j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1573) – na załączniku nr 6 do SWZ – tylko w przypadku składania oferty na Część 5 – Dostawa mięsa wieprzowego i/lub Część 7 - Dostawa wędlin wieprzowych i drobiowych. Oświadczenie należy złożyć w formie elektronicznej
3) oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz spełnienie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim Wykonawca powołuje się na jego zasoby – na załączniku nr 5 do SWZ – tylko w przypadku, gdy Wykonawca polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby. Oświadczenie należy złożyć w formie elektronicznej
4) zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, ze Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów – tylko w przypadku, gdy Wykonawca polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby. Zobowiązanie należy złożyć w formie elektronicznej
5) dokument (np. pełnomocnictwo) ustanawiający pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postepowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego zgodnie z art.58 ust.1 i 2 ustawy Pzp, jeżeli umocowanie do reprezentacji nie wynika z odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru – tylko w przypadku wspólnego ubiegania się Wykonawców o udzielenie zamówienia. Dokument należy złożyć w formie elektronicznej (oznacza to postać elektroniczna opatrzona kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym;
6) oświadczenie Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, z którego wynika, które dostawy lub usługi wykonają poszczególni Wykonawcy – tylko w przypadku wspólnego ubiegania się Wykonawców o udzielenie zamówienia. Oświadczenie należy złożyć w formie elektronicznej (oznacza to postać elektroniczna opatrzona kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym;
7) dokument potwierdzający prawo do reprezentowania podmiotu przez osobę/-y podpisującą/-e ofertę – tylko w przypadku podpisania oferty i innych dokumentów przez osobę/-y, której/-ych umocowanie do jego reprezentowania nie wynika z odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Zamawiający przewiduje możliwość składania ofert wspólnych. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego zgodnie z art.58 ust. 1i2 ustawy Pzp. Korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z pełnomocnikiem (liderem). Wypełniając formularz ofertowy, jak również inne dokumenty powołujące się na „Wykonawcę”, w miejscu „np. nazwa i adres Wykonawcy” należy wpisać dane dotyczące konsorcjum , a nie pełnomocnika (lidera). Załącznik nr 3 do SWZ- oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, Załącznik nr 4 -oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu i oświadczenie, z którego wynika, które dostawy lub usługi wykonują poszczególni wykonawcy - składa każdy z wykonawców do oferty.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający przewiduje następujące zmiany umowy w stosunku do treści oferty:
1) zmianę stawki podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego, w przypadku ustawowej zmiany tych stawek, mających miejsce przed datą wystawienia faktury – w takim przypadku Wykonawca jest zobowiązany poinformować Zamawiającego w formie pisemnej o zmianie stawki podatku; zmiana stawki podatkowej nie wymaga pisemnego aneksu, a wartość brutto umowy ulegnie automatycznie zmianie proporcjonalnej do wprowadzonych zmian;
2) zmianę na inny produkt o tych samych bądź lepszych właściwościach, w przypadku wycofania z rynku produktu będącego przedmiotem zamówienia, przy czym zmiana ta nie może powodować wzrostu ceny zawartej w ofercie;
3) zmianę nazwy produktu, sposobu konfekcjonowania i liczby opakowań, w sytuacji gdy produkt zostanie wycofany z produkcji, a do sprzedaży wprowadzony zostanie produkt zmodyfikowany / udoskonalony, przy czym zmiana ta nie może powodować wzrostu ceny zawartej w ofercie;
4) zmianę ceny jednostkowej netto asortymentu objętego umową, w przypadku zmiany przez producenta cen asortymentu objętego umową o co najmniej 25% w stosunku do cen zawartych w ofercie. Zmiana zostanie dokonana w oparciu o dokument producenta potwierdzający zmianę ceny asortymentu na dzień złożenia wniosku w odniesieniu do cen zawartych w ofercie. Zmiana ceny nie może nastąpić wcześniej niż po upływie sześciu miesięcy od rozpoczęcia realizacji umowy;
2. Zamawiający dopuszcza również zmianę postanowień zawartej Umowy w zakresie zmiany (zmniejszenia lub zwiększenia) wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku zmiany cen materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia. Początkowy termin ustalenia zmiany wynagrodzenia ustala się na dzień zaistnienia przesłanki w postaci wzrostu cen materiałów lub kosztów związanych z realizacją zamówienia o co najmniej 15%.
3. Zmiana wynagrodzenia może nastąpić na wniosek Wykonawcy przy wzroście wskaźnika cen usług o co najmniej 15% w stosunku do wskaźnika cen usług z lipca 2024 r ustalonego i publikowanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Informatorze sygnalnej w Tablicy 2; Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2024 r. (wiersz żywność i napoje bezalkoholowe). Wniosek Wykonawcy powinien zawierać szczegółowe wyliczenia proponowanej nowej wysokości tych cen oraz dokumenty poświadczające dokonane kalkulacje i wyliczenia, na podstawie których został określony wpływ zmian cen materiałów lub kosztów na koszt wykonania zamówienia.
4. Zmiana wynagrodzenia może nastąpić na podstawie pisemnej informacji Zamawiającego złożonej Wykonawcy przy spadku wskaźnika cen usług o co najmniej 15 % w stosunku do wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych z lipca 2024 r. ustalonego i publikowanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Informatorze sygnalnej w Tablicy 2; Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w lipcu 2024 r. (wiersz żywność i napoje bezalkoholowe). Informacja Zamawiającego powinna zawierać szczegółowe wyliczenia proponowanej nowej wysokości tych cen oraz dokumenty poświadczające dokonane kalkulacje i wyliczenia, na podstawie których został określony wpływ zmian cen materiałów lub kosztów na koszt wykonania zamówienia.
5. Wniosek i informacje, o których mowa w ust. 3 i 4, można złożyć nie wcześniej niż po upływie 7 miesięcy od dnia zawarcia umowy (początkowy termin ustalenia zmiany wynagrodzenia). Ceny jednostkowe netto za świadczoną usługę mogą podlegać waloryzacji nie częściej niż co 3 miesiące liczone od początkowego terminu ustalenia zmiany wynagrodzenia.
Dalsza część zmian została zawarta w Sekcji IX - pozostałe informacje o zamówieniu.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-07-18 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: platforma e-zamówienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-07-18 09:15
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
Zamawiający informuje, że przewiduje obligatoryjne wykluczenie Wykonawcy na podstawie art.7 ust.1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2023 r. poz. 129 z późn. zm.).
dalsza część rodzaju i zakresu zmian umowy oraz warunków ich wprowadzenia z Sekcji VII ogłoszenia:
6. Zamawiający może żądać od Wykonawcy przedstawienia dodatkowych wyliczeń i dokumentów, jeżeli przedstawione przez Wykonawcę uzna za niewystarczające. Zamawiający zobowiązuje się do uwzględnienia prawidłowo wyliczonych zmian i zawarcia stosownego aneksu do umowy, w terminie 30 dni od dnia otrzymania wniosku wraz z kompletem żądanych dokumentów. Zmiana wysokości cen nastąpi od dnia zawarcia aneksu do umowy.
7. Maksymalna wartość zmiany wynagrodzenia jaka Zamawiający dopuszcza w efekcie zastosowania postanowień o zasadach wprowadzenia zmian wysokości wynagrodzenia, o których mowa w ust.2 niniejszego paragrafu nie przekroczy 10% całkowitej wartości umowy określonej w § 4 ust.1.
8. Wykonawca, którego wynagrodzenie zostało zmienione zgodnie z ust. 2, zobowiązany jest do zmiany wynagrodzenia przysługującego podwykonawcy, z którym zawarł umowę, w zakresie odpowiadającym zmianom cen materiałów lub kosztów dotyczących zobowiązania podwykonawcy, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:
1) przedmiotem umowy są roboty budowlane, dostawy lub usługi,
2) okres obowiązywania umowy przekracza 6 miesięcy.
9. Zmiany umowy mogą nastąpić również w następujących okolicznościach:
1) zaistnienia, po zawarciu umowy, przypadku siły wyższej, przez którą należy rozumieć zdarzenia zewnętrzne wobec łączącej strony więzi prawnej:
a) o charakterze zależnym od stron,
b) którego strony nie mogły przewidzieć przed zawarciem umowy,
c) którego nie można uniknąć ani któremu strony nie mogły zapobiec przy zachowaniu należytej staranności, której nie można przypisać drugiej stronie,
2) zmiany powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu zamówienia lub świadczenia stron,
3) gdy zaistnieje inna, niemożliwa do przewidzenia w momencie zawarcia umowy okoliczność prawna, ekonomiczna lub techniczna, za którą żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności, skutkująca brakiem możliwości należytego wykonania umowy, zgodnie z SWZ.
10. Strona wnioskująca o zmianę umowy, w okolicznościach, o których mowa w ust. 2 pkt. 2 - 6 oraz ust. 3 przedkłada drugiej Stronie pisemny wniosek wraz z uzasadnieniem konieczności wprowadzenia zmian do umowy, w razie potrzeby z załączeniem odpowiednich dokumentów uzasadniających konieczność zmiany. Zmiany zawartej umowy będą wymagały aneksu w formie pisemnej.
11. Wszelkie zmiany niniejszej umowy muszą być dokonywane za zgodą oby Stron wyrażona w formie pisemnej pod rygorem nieważności.