III.1) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
III.1.1) Kompetencje lub uprawnienia do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Określenie warunków:
Informacje dodatkowe
III.1.2) Sytuacja finansowa lub ekonomiczna
Określenie warunków:
Informacje dodatkowe
III.1.3) Zdolność techniczna lub zawodowa
Określenie warunków:
Należyte wykonanie/wykonywanie (w przypadku dostaw okresowych lub ciągłych) przez Wykonawcę w okresie ostatnich trzech lat przynajmniej dwóch zamówień obejmujących asortyment objęty wskazanym w zamówieniu,- każde w cenie minimum : Część nr 1 - 60 000,00 zł, Część nr 2 – 40 000,00 zł, Część nr 3 – 15 000,00 zł, Część nr 4 – 7 000,00 zł
Zamawiający wymaga od wykonawców wskazania w ofercie lub we wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu imion i nazwisk osób wykonujących czynności przy realizacji zamówienia wraz z informacją o kwalifikacjach zawodowych lub doświadczeniu tych osób:
Nie
Informacje dodatkowe:
W przypadku, gdy jakakolwiek wartość dotycząca wymaganej wyrażona będzie w walucie obcej Wykonawca dokona przeliczenia jej wartości na PLN na podstawie średniego kursu złotego w stosunku do tej waluty obcej określonego w Tabeli Kursów Narodowego Banku Polskiego. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do zamówienia, lub jego części, polegać na zdolności zawodowej innych podmiotów. Poleganie na zdolności zawodowej może nastąpić niezależnie od charakteru prawnego łączących Wykonawcę z podmiotem stosunków prawnych. Jeżeli zdolności zawodowe, nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający żąda, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego: a) zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub b) zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zawodowe, o których mowa.
III.2) PODSTAWY WYKLUCZENIA
III.2.1) Podstawy wykluczenia określone w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp
III.2.2) Zamawiający przewiduje wykluczenie wykonawcy na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy Pzp
Tak Zamawiający przewiduje następujące fakultatywne podstawy wykluczenia:
Tak (podstawa wykluczenia określona w art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp)
III.3) WYKAZ OŚWIADCZEŃ SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W CELU WSTĘPNEGO POTWIERDZENIA, ŻE NIE PODLEGA ON WYKLUCZENIU ORAZ SPEŁNIA WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ SPEŁNIA KRYTERIA SELEKCJI
Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Tak
Oświadczenie o spełnianiu kryteriów selekcji
Nie
III.4) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW , SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 3 USTAWY PZP:
1.Odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 5 pkt 1 ustawy Pzp – z datą wystawienia nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast ww. dokumentu składa dokument wystawiony w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości. Jeżeli w kraju, w którym wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania lub miejsce zamieszkania ma osoba, której dokument dotyczy, nie wydaje się dokumentów, o których mowa w ust. 1, zastępuje się je dokumentem zawierającym odpowiednio oświadczenie wykonawcy, ze wskazaniem osoby albo osób uprawnionych do jego reprezentacji, lub oświadczenie osoby, której dokument miał dotyczyć, złożone przed notariuszem lub przed organem sądowym, administracyjnym albo organem samorządu zawodowego lub gospodarczego właściwym ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wykonawcy lub miejsce zamieszkania tej osoby. Daty wystawienia dokumentu lub oświadczenia jak dla odpisu - tj. nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 2. Oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 23 ustawy Pzp,
III.5) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 1 USTAWY PZP
III.5.1) W ZAKRESIE SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU:
W zakresie posiadania zdolności zawodowej – wykaz wykonanych dostaw, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających czy te dostawy zostały wykonane lub są wykonywane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego dostawy były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów - oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu.
III.5.2) W ZAKRESIE KRYTERIÓW SELEKCJI:
III.6) WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW SKŁADANYCH PRZEZ WYKONAWCĘ W POSTĘPOWANIU NA WEZWANIE ZAMAWIAJACEGO W CELU POTWIERDZENIA OKOLICZNOŚCI, O KTÓRYCH MOWA W ART. 25 UST. 1 PKT 2 USTAWY PZP
III.7) INNE DOKUMENTY NIE WYMIENIONE W pkt III.3) - III.6)
Wykonawca, który polega na zasobach innych podmiotów, w celu wykazania spełnienia warunków w postępowaniu zamieszcza informacje o tych zasobach i podmiotach w oświadczeniu. Zobowiązania innych podmiotów do oddania do dyspozycji Wykonawcy niezbędnych zasobów jw. (wg wzoru będącego załącznikiem nr 4 do SIWZ) na potrzeby realizacji zamówienia.
IV.1) OPIS
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:
Przetarg nieograniczony
IV.1.2) Zamawiający żąda wniesienia wadium:
Nie
Informacja na temat wadium
IV.1.3) Przewiduje się udzielenie zaliczek na poczet wykonania zamówienia:
Nie
Należy podać informacje na temat udzielania zaliczek:
IV.1.4) Wymaga się złożenia ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Dopuszcza się złożenie ofert w postaci katalogów elektronicznych lub dołączenia do ofert katalogów elektronicznych:
Nie
Informacje dodatkowe:
IV.1.5.) Wymaga się złożenia oferty wariantowej:
Nie
Dopuszcza się złożenie oferty wariantowej
Złożenie oferty wariantowej dopuszcza się tylko z jednoczesnym złożeniem oferty zasadniczej:
IV.1.6) Przewidywana liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do udziału w postępowaniu
(przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne)
Liczba wykonawców
Przewidywana minimalna liczba wykonawców
Maksymalna liczba wykonawców
Kryteria selekcji wykonawców:
IV.1.7) Informacje na temat umowy ramowej lub dynamicznego systemu zakupów:
Umowa ramowa będzie zawarta:
Czy przewiduje się ograniczenie liczby uczestników umowy ramowej:
Przewidziana maksymalna liczba uczestników umowy ramowej:
Informacje dodatkowe:
Zamówienie obejmuje ustanowienie dynamicznego systemu zakupów:
Adres strony internetowej, na której będą zamieszczone dodatkowe informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów:
Informacje dodatkowe:
W ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów dopuszcza się złożenie ofert w formie katalogów elektronicznych:
Przewiduje się pobranie ze złożonych katalogów elektronicznych informacji potrzebnych do sporządzenia ofert w ramach umowy ramowej/dynamicznego systemu zakupów:
IV.1.8) Aukcja elektroniczna
Przewidziane jest przeprowadzenie aukcji elektronicznej
(przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem)
Nie
Należy podać adres strony internetowej, na której aukcja będzie prowadzona:
Należy wskazać elementy, których wartości będą przedmiotem aukcji elektronicznej:
Przewiduje się ograniczenia co do przedstawionych wartości, wynikające z opisu przedmiotu zamówienia:
Należy podać, które informacje zostaną udostępnione wykonawcom w trakcie aukcji elektronicznej oraz jaki będzie termin ich udostępnienia:
Informacje dotyczące przebiegu aukcji elektronicznej:
Jaki jest przewidziany sposób postępowania w toku aukcji elektronicznej i jakie będą warunki, na jakich wykonawcy będą mogli licytować (minimalne wysokości postąpień):
Informacje dotyczące wykorzystywanego sprzętu elektronicznego, rozwiązań i specyfikacji technicznych w zakresie połączeń:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w aukcji elektronicznej:
Informacje o liczbie etapów aukcji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:
Czy wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Warunki zamknięcia aukcji elektronicznej:
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert:
IV.2.2) Kryteria
IV.2.3) Zastosowanie procedury, o której mowa w art. 24aa ust. 1 ustawy Pzp (przetarg nieograniczony)
Tak
IV.3) Negocjacje z ogłoszeniem, dialog konkurencyjny, partnerstwo innowacyjne
IV.3.1) Informacje na temat negocjacji z ogłoszeniem
Minimalne wymagania, które muszą spełniać wszystkie oferty:
Przewidziane jest zastrzeżenie prawa do udzielenia zamówienia na podstawie ofert wstępnych bez przeprowadzenia negocjacji
Przewidziany jest podział negocjacji na etapy w celu ograniczenia liczby ofert:
Należy podać informacje na temat etapów negocjacji (w tym liczbę etapów):
Informacje dodatkowe
IV.3.2) Informacje na temat dialogu konkurencyjnego
Opis potrzeb i wymagań zamawiającego lub informacja o sposobie uzyskania tego opisu:
Informacja o wysokości nagród dla wykonawców, którzy podczas dialogu konkurencyjnego przedstawili rozwiązania stanowiące podstawę do składania ofert, jeżeli zamawiający przewiduje nagrody:
Wstępny harmonogram postępowania:
Podział dialogu na etapy w celu ograniczenia liczby rozwiązań:
Należy podać informacje na temat etapów dialogu:
Informacje dodatkowe:
IV.3.3) Informacje na temat partnerstwa innowacyjnego
Elementy opisu przedmiotu zamówienia definiujące minimalne wymagania, którym muszą odpowiadać wszystkie oferty:
Podział negocjacji na etapy w celu ograniczeniu liczby ofert podlegających negocjacjom poprzez zastosowanie kryteriów oceny ofert wskazanych w specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
Informacje dodatkowe:
IV.4) Licytacja elektroniczna
Adres strony internetowej, na której będzie prowadzona licytacja elektroniczna:
Adres strony internetowej, na której jest dostępny opis przedmiotu zamówienia w licytacji elektronicznej:
Wymagania dotyczące rejestracji i identyfikacji wykonawców w licytacji elektronicznej, w tym wymagania techniczne urządzeń informatycznych:
Sposób postępowania w toku licytacji elektronicznej, w tym określenie minimalnych wysokości postąpień:
Informacje o liczbie etapów licytacji elektronicznej i czasie ich trwania:
Czas trwania:
Wykonawcy, którzy nie złożyli nowych postąpień, zostaną zakwalifikowani do następnego etapu:
Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej:
Data:
godzina:
Termin otwarcia licytacji elektronicznej:
Termin i warunki zamknięcia licytacji elektronicznej:
Istotne dla stron postanowienia, które zostaną wprowadzone do treści zawieranej umowy w sprawie zamówienia publicznego, albo ogólne warunki umowy, albo wzór umowy:
Wymagania dotyczące zabezpieczenia należytego wykonania umowy:
Informacje dodatkowe:
IV.5) ZMIANA UMOWY
Przewiduje się istotne zmiany postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy:
Tak
Należy wskazać zakres, charakter zmian oraz warunki wprowadzenia zmian:
Zamawiający zastrzega możliwość zmian postanowień umów w stosunku do treści oferty w zakresie: Zmiany wartości wynagrodzenia Wykonawcy wynikającej ze zmian: 1) stawek podatku od towarów i usług, 2) zakończenie produkcji lub wystąpienie braku na rynku niektórych zamówionych produktów -co spowoduje konieczność wprowadzenia dostaw produktów podobnych w ich miejsce. Zmian ewentualnych umów z Podwykonawcami dotyczących: 1) powierzenia realizacji zamówienia Podwykonawcom, mimo nie wskazania w ofercie takiej części do powierzenia podwykonawcom, 2) innego zakresu podwykonawstwa, niż przedstawiony w ofercie; 3) wprowadzenia innych Podwykonawców niż przedstawieni w ofercie; 4) rezygnacji z podwykonawstwa, z zapewnieniem spełnienia warunków z art. 22 ust.1.ustawy Pzp, w przypadku z korzystania przez Wykonawcę z ich zasobów. W razie zaistnienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że wykonanie umowy nie leży w interesie publicznym, czego nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, Zamawiający może odstąpić od umowy w terminie 30 dni od powzięcia wiadomości o tych okolicznościach. W takim przypadku Wykonawca może żądać wyłącznie wynagrodzenia należnego z tytułu wykonania części umowy.
IV.6) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.6.1) Sposób udostępniania informacji o charakterze poufnym
(jeżeli dotyczy):
Środki służące ochronie informacji o charakterze poufnym
IV.6.2) Termin składania ofert lub wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu:
Data:
2019-12-04, godzina:
13:30,
Skrócenie terminu składania wniosków, ze względu na pilną potrzebę udzielenia zamówienia (przetarg nieograniczony, przetarg ograniczony, negocjacje z ogłoszeniem):
Nie
Wskazać powody:
Język lub języki, w jakich mogą być sporządzane oferty lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu
>
Oferty muszą być sporządzone w języku polskim
IV.6.3) Termin związania ofertą: do:
okres w dniach:
30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
IV.6.4) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia:
Nie
IV.6.5) Przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, jeżeli środki służące sfinansowaniu zamówień na badania naukowe lub prace rozwojowe, które zamawiający zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia, nie zostały mu przyznane
IV.6.6) Informacje dodatkowe:
Część nr: |
1 |
Nazwa: |
Ziemniaki, warzywa i owoce (surowe) |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy ziemniaków warzyw, owoców, ziół i przypraw świeżych w terminach: - 3 razy w tygodniu (dni wg wskazań Zamawiających) - w godzinach 7.00 – 8.00, za wyjątkiem: agrest, porzeczka czerwona, figi świeże, kaki, kukurydza kolba, liczi, marchewka mini, pitaja, pomidor koktajlowy żółty, sałata rzymska, Melon kantalupa - o pomarańczowym miąższu, Melon galia, Mandarynka - Tangerynka, Pomarańcza deserowa - odmiany Hamlin (bezpestkowa), Washington Nawel (pomarańcza z pępkiem), Salustiana, Gruszka DESEROWA - odmiany - BERA HARDY, Gruszka DESEROWA - odmiany - BERA HARDY, Gruszka deserowa – FAWORYTKA, Papryka BIAŁA, Marchewka SŁODKA, DESEROWA – KAMILIA, Gruszka RED Faworytka, Czerowna Klapsa, Jabłka – koszela, Grajpfrut CZERWONY - które będą dostarczane tylko w terminach uzgodnionych z dostawcą (w tych samych godzinach). Bieżące ww. sukcesywne dostawy będą zgłaszane nie później niż w dniu poprzedzającym dostawę, przez upoważnionych przedstawicieli Zamawiających. Zamówienia będą zgłaszane w formie faksu, maila lub pisemnie i dodatkowo potwierdzane telefonicznie. Dostawy dokonywane będą w dni robocze: w szkołach w okresach prowadzenia nauki, w przedszkolach - średnio przez 10 miesięcy edukacji przedszkolnej i jednego miesiąca wakacyjnego. Zamawiana żywność musi spełniać wymagania w zakresie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, zgodnie z poniższymi aktami prawnymi: 1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 1541 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 2) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. tj. z 2017 roku, poz. 242 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 3) ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 2164) wraz z aktami wykonawczymi: 4) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych ( Dz. U. z 2017 r., poz. 2461), 5) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016, poz.1154). 6) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. tj. z 2015, poz. 1026). Wyjątkiem jest żywność zamawiana sporadycznie (kilkakrotnie w ciągu roku), w tym okazjonalnie zamawiane słodycze np. na Mikołajki, Dzień Przedszkolaka itp., która nie będzie spełnić powyższych wymagań. Wymagane jest oznakowanie dostarczanej żywności zgodnie z ww. przepisami. Produkty oznaczone etykietą powinny zawierać dane: nazwę produktu, skład surowcowy, wartości energetyczne, oznaczenie partii, klasy jakości, termin przydatności do spożycia/minimalnej trwałości. Minimalne wymagania dotyczące świeżości zamawianej żywności: przed połową okresu przydatności do spożycia (dla produktów nietrwałych) lub okresu wyznaczonego przez termin minimalnej trwałości (dla produktów trwałych). Powyższe wymaganie dotyczy wszystkich artykułów żywnościowych. Wykonawca będzie dostarczał zamawianą żywność do Zamawiającego (wraz z jej rozładunkiem) do wskazanych pomieszczeń w obiektach Zamawiających oraz będzie zobowiązany do używania środków transportu przystosowanych do przewozu danej żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie - na jego własny koszt. Wykonawca zagwarantuje wymaganą dobrą jakość dostarczanej żywności w zakresie spełniania wymagań sanitarnych i higienicznym przewidzianych dla żywności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Szczegółowy opis/parametry produktów żywnościowych wraz z podaniem ich ilości w zakresie przedmiotu zamówień/części zamówień określony został w załączniku nr 2.1. Ilości wskazane w formularzach cenowych stanowią prognozy zużycia żywności mające odzwierciedlenie w cenach złożonych ofert w celu dokonania ich oceny. Ryzyko zmian cen Wykonawca uwzględnia w wartościach jednostkowych zawartych w ofercie. Zaoferowane przez Wykonawców w formularzach cenowych wartości jednostkowe nie ulegną zmianom - poza przypadkami określonymi w SIWZ. Wynikające z wyliczeń w formularzach cenowych zaoferowane ceny dla poszczególnych Zamawiających będą określać nominalne wartości przyszłych zobowiązań wynikających z ilości przewidywanej do zakupu żywności w zawartych umowach dostawy. Faktyczne ilości i wartości dostaw, które Wykonawcy będą zobowiązani realizować w okresie trwania umowy, wynikać będą z sukcesywnych dostaw wg zgłoszeń Zamawiających. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie zgodnie z art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, a jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia, ponieważ Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, przyjmuje się, że wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Opisując przedmiot zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, zgodnie z art. 30 ust 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza również rozwiązania równoważne opisywanym Określenie standardów jakościowych odnoszących się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia: Standardy jakościowe zostały określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w przepisach prawa ww. w SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15300000-1, 03212100-1
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2020-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Cena |
100,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy mięsa (w stanie świeżym) w terminach: 3 razy w tygodniu, wg wyboru Zamawiających, w godzinach 7.00 – 8.00. Bieżące ww. sukcesywne dostawy będą zgłaszane nie później niż w dniu poprzedzającym dostawę, przez upoważnionych przedstawicieli Zamawiających. Zamówienia będą zgłaszane w formie faksu, maila lub pisemnie i dodatkowo potwierdzane telefonicznie. Dostawy dokonywane będą w dni robocze: w szkołach w okresach prowadzenia nauki, w przedszkolach - średnio przez 10 miesięcy edukacji przedszkolnej i jednego miesiąca wakacyjnego. Zamawiana żywność musi spełniać wymagania w zakresie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, zgodnie z poniższymi aktami prawnymi: 1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 1541 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 2) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. tj. z 2017 roku, poz. 242 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 3) ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 2164) wraz z aktami wykonawczymi: 4) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych ( Dz. U. z 2017 r., poz. 2461), 5) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016, poz.1154). 6) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. tj. z 2015, poz. 1026). Wyjątkiem jest żywność zamawiana sporadycznie (kilkakrotnie w ciągu roku), w tym okazjonalnie zamawiane słodycze np. na Mikołajki, Dzień Przedszkolaka itp., która nie będzie spełnić powyższych wymagań. Wymagane jest oznakowanie dostarczanej żywności zgodnie z ww. przepisami. Produkty oznaczone etykietą powinny zawierać dane: nazwę produktu, skład surowcowy, wartości energetyczne, oznaczenie partii, klasy jakości, termin przydatności do spożycia/minimalnej trwałości. Minimalne wymagania dotyczące świeżości zamawianej żywności: przed połową okresu przydatności do spożycia (dla produktów nietrwałych) lub okresu wyznaczonego przez termin minimalnej trwałości (dla produktów trwałych). Powyższe wymaganie dotyczy wszystkich artykułów żywnościowych. Wykonawca będzie dostarczał zamawianą żywność do Zamawiającego (wraz z jej rozładunkiem) do wskazanych pomieszczeń w obiektach Zamawiających oraz będzie zobowiązany do używania środków transportu przystosowanych do przewozu danej żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie - na jego własny koszt. Wykonawca zagwarantuje wymaganą dobrą jakość dostarczanej żywności w zakresie spełniania wymagań sanitarnych i higienicznym przewidzianych dla żywności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. . Szczegółowy opis/parametry produktów żywnościowych wraz z podaniem ich ilości w zakresie przedmiotu zamówień/części zamówień określony został w załączniku nr 2.2 stanowiącym formularz cenowy. Ilości wskazane w formularzu cenowym stanowią prognozy zużycia żywności mające odzwierciedlenie w cenach złożonych ofert w celu dokonania ich oceny. Ryzyko zmian cen Wykonawca uwzględnia w wartościach jednostkowych zawartych w ofercie. Zaoferowane przez Wykonawców w formularzach cenowych wartości jednostkowe nie ulegną zmianom - poza przypadkami określonymi w SIWZ. Wynikające z wyliczeń w formularzach cenowych zaoferowane ceny dla poszczególnych Zamawiających będą określać nominalne wartości przyszłych zobowiązań wynikających z ilości przewidywanej do zakupu żywności w zawartych umowach dostawy. Faktyczne ilości i wartości dostaw, które Wykonawcy będą zobowiązani realizować w okresie trwania umowy, wynikać będą z sukcesywnych dostaw wg zgłoszeń Zamawiających. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie zgodnie z art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, a jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia, ponieważ Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, przyjmuje się, że wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Opisując przedmiot zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, zgodnie z art. 30 ust 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza również rozwiązania równoważne opisywanym Określenie standardów jakościowych odnoszących się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia: Standardy jakościowe zostały określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w przepisach prawa ww. w SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15100000-9,
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2020-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Cena |
80,00 |
Świeżość |
20,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
Część nr: |
3 |
Nazwa: |
Wędliny |
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy wędlin (w stanie świeżym) w terminach: – 3 razy w tygodniu, wg wyboru Zamawiających, w godzinach 7.00 – 8.00. Bieżące ww. sukcesywne dostawy będą zgłaszane nie później niż w dniu poprzedzającym dostawę, przez upoważnionych przedstawicieli Zamawiających. Zamówienia będą zgłaszane w formie faksu, maila lub pisemnie i dodatkowo potwierdzane telefonicznie. Dostawy dokonywane będą w dni robocze: w szkołach w okresach prowadzenia nauki, w przedszkolach - średnio przez 10 miesięcy edukacji przedszkolnej i jednego miesiąca wakacyjnego. Zamawiana żywność musi spełniać wymagania w zakresie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, zgodnie z poniższymi aktami prawnymi: 1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 1541 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 2) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. tj. z 2017 roku, poz. 242 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 3) ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 2164) wraz z aktami wykonawczymi: 4) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych ( Dz. U. z 2017 r., poz. 2461), 5) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016, poz.1154). 6) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. tj. z 2015, poz. 1026). Wyjątkiem jest żywność zamawiana sporadycznie (kilkakrotnie w ciągu roku), w tym okazjonalnie zamawiane słodycze np. na Mikołajki, Dzień Przedszkolaka itp., która nie będzie spełnić powyższych wymagań. Wymagane jest oznakowanie dostarczanej żywności zgodnie z ww. przepisami. Produkty oznaczone etykietą powinny zawierać dane: nazwę produktu, skład surowcowy, wartości energetyczne, oznaczenie partii, klasy jakości, termin przydatności do spożycia/minimalnej trwałości. Minimalne wymagania dotyczące świeżości zamawianej żywności: przed połową okresu przydatności do spożycia (dla produktów nietrwałych) lub okresu wyznaczonego przez termin minimalnej trwałości (dla produktów trwałych). Powyższe wymaganie dotyczy wszystkich artykułów żywnościowych. Wykonawca będzie dostarczał zamawianą żywność do Zamawiającego (wraz z jej rozładunkiem) do wskazanych pomieszczeń w obiektach Zamawiających oraz będzie zobowiązany do używania środków transportu przystosowanych do przewozu danej żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie - na jego własny koszt. Wykonawca zagwarantuje wymaganą dobrą jakość dostarczanej żywności w zakresie spełniania wymagań sanitarnych i higienicznym przewidzianych dla żywności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Szczegółowy opis/parametry produktów żywnościowych wraz z podaniem ich ilości w zakresie przedmiotu zamówień/części zamówień określony został w załączniku nr 2.3 stanowiącym formularz cenowy. Ilości wskazane w formularzu cenowym stanowią prognozy zużycia żywności mające odzwierciedlenie w cenach złożonych ofert w celu dokonania ich oceny. Ryzyko zmian cen Wykonawca uwzględnia w wartościach jednostkowych zawartych w ofercie. Zaoferowane przez Wykonawców w formularzach cenowych wartości jednostkowe nie ulegną zmianom - poza przypadkami określonymi w SIWZ. Wynikające z wyliczeń w formularzach cenowych zaoferowane ceny dla poszczególnych Zamawiających będą określać nominalne wartości przyszłych zobowiązań wynikających z ilości przewidywanej do zakupu żywności w zawartych umowach dostawy. Faktyczne ilości i wartości dostaw, które Wykonawcy będą zobowiązani realizować w okresie trwania umowy, wynikać będą z sukcesywnych dostaw wg zgłoszeń Zamawiających. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie zgodnie z art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, a jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia, ponieważ Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, przyjmuje się, że wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Opisując przedmiot zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, zgodnie z art. 30 ust 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza również rozwiązania równoważne opisywanym Określenie standardów jakościowych odnoszących się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia: Standardy jakościowe zostały określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w przepisach prawa ww. w SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 15131130-5,
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2020-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Cena |
70,00 |
Świeżość |
10,00 |
Jakość |
20,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE:
1) Krótki opis przedmiotu zamówienia
(wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań)
a w przypadku partnerstwa innowacyjnego -określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy jaj kurzych w terminach: - 2 razy w tygodniu (wtorek, piątek), w godzinach 7.30 – 10.00. Bieżące ww. sukcesywne dostawy będą zgłaszane nie później niż w dniu poprzedzającym dostawę, przez upoważnionych przedstawicieli Zamawiających. Zamówienia będą zgłaszane w formie faksu, maila lub pisemnie i dodatkowo potwierdzane telefonicznie. Dostawy dokonywane będą w dni robocze: w szkołach w okresach prowadzenia nauki, w przedszkolach - średnio przez 10 miesięcy edukacji przedszkolnej i jednego miesiąca wakacyjnego. Zamawiana żywność musi spełniać wymagania w zakresie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, zgodnie z poniższymi aktami prawnymi: 1) ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 1541 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 2) ustawa z dnia 16 grudnia 2005 roku o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. tj. z 2017 roku, poz. 242 z późn. zmianami) wraz z aktami wykonawczymi, 3) ustawa z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. tj. z 2018 roku, poz. 2164) wraz z aktami wykonawczymi: 4) Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych ( Dz. U. z 2017 r., poz. 2461), 5) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016, poz.1154). 6) Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz. U. tj. z 2015, poz. 1026). Wyjątkiem jest żywność zamawiana sporadycznie (kilkakrotnie w ciągu roku), w tym okazjonalnie zamawiane słodycze np. na Mikołajki, Dzień Przedszkolaka itp., która nie będzie spełnić powyższych wymagań. Wymagane jest oznakowanie dostarczanej żywności zgodnie z ww. przepisami. Produkty oznaczone etykietą powinny zawierać dane: nazwę produktu, skład surowcowy, wartości energetyczne, oznaczenie partii, klasy jakości, termin przydatności do spożycia/minimalnej trwałości. Minimalne wymagania dotyczące świeżości zamawianej żywności: przed połową okresu przydatności do spożycia (dla produktów nietrwałych) lub okresu wyznaczonego przez termin minimalnej trwałości (dla produktów trwałych). Powyższe wymaganie dotyczy wszystkich artykułów żywnościowych. Wykonawca będzie dostarczał zamawianą żywność do Zamawiającego (wraz z jej rozładunkiem) do wskazanych pomieszczeń w obiektach Zamawiających oraz będzie zobowiązany do używania środków transportu przystosowanych do przewozu danej żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami w tym zakresie - na jego własny koszt. Wykonawca zagwarantuje wymaganą dobrą jakość dostarczanej żywności w zakresie spełniania wymagań sanitarnych i higienicznym przewidzianych dla żywności na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Szczegółowy opis/parametry produktów żywnościowych wraz z podaniem ich ilości w zakresie przedmiotu zamówień/części zamówień określony został w załączniku od nr 2.4 stanowiącym formularz cenowy. Ilości wskazane w formularzu cenowym stanowią prognozy zużycia żywności mające odzwierciedlenie w cenach złożonych ofert w celu dokonania ich oceny. Ryzyko zmian cen Wykonawca uwzględnia w wartościach jednostkowych zawartych w ofercie. Zaoferowane przez Wykonawców w formularzach cenowych wartości jednostkowe nie ulegną zmianom - poza przypadkami określonymi w SIWZ. Wynikające z wyliczeń w formularzach cenowych zaoferowane ceny dla poszczególnych Zamawiających będą określać nominalne wartości przyszłych zobowiązań wynikających z ilości przewidywanej do zakupu żywności w zawartych umowach dostawy. Faktyczne ilości i wartości dostaw, które Wykonawcy będą zobowiązani realizować w okresie trwania umowy, wynikać będą z sukcesywnych dostaw wg zgłoszeń Zamawiających. Jeżeli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty lub pochodzenie zgodnie z art. 29 ust. 3 ustawy Pzp, a jest to uzasadnione specyfiką przedmiotu zamówienia, ponieważ Zamawiający nie może opisać przedmiotu zamówienia za pomocą dostatecznie dokładnych określeń, przyjmuje się, że wskazaniu takiemu towarzyszą wyrazy „lub równoważny”. Opisując przedmiot zamówienia przez odniesienie do norm, europejskich ocen technicznych, aprobat, specyfikacji technicznych i systemów referencji technicznych, zgodnie z art. 30 ust 1 pkt 2 i ust. 3 ustawy Pzp, Zamawiający dopuszcza również rozwiązania równoważne opisywanym Określenie standardów jakościowych odnoszących się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia: Standardy jakościowe zostały określone w szczegółowym opisie przedmiotu zamówienia oraz w przepisach prawa ww. w SIWZ.
2) Wspólny Słownik Zamówień(CPV): 03142500-3,
3) Wartość części zamówienia(jeżeli zamawiający podaje informacje o wartości zamówienia):
Wartość bez VAT:
Waluta:
4) Czas trwania lub termin wykonania:
okres w miesiącach:
okres w dniach:
data rozpoczęcia:
data zakończenia: 2020-12-31
5) Kryteria oceny ofert:
Kryterium |
Znaczenie |
Cena |
100,00 |
6) INFORMACJE DODATKOWE: