Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Przygotowanie i dostawa posiłków do żłobka „Słoneczny Zakątek” w Mońkach.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa posiłków do żłobka „Słoneczny Zakątek” w Mońkach.
Zamawiający zastrzega możliwość przerwania realizacji zamówienia na czas zamknięcia placówki w związku z pandemią COVID -19 lub podobną; w okresie przedmiotowej przerwy Wykonawca nie dostarcza posiłków i za ten czas nie otrzymuje wynagrodzenia.
1. Planowana ilość dzieci uczęszczających do żłobka – 32; wyżywienie całodzienne obejmuje śniadanie z napojem, II śniadanie, obiad (zupa i II danie) z napojem i podwieczorek.
2. Zamówienie będzie wykonywane w dni robocze od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
3. Planowana ilość dostaw ma charakter szacunkowy. W zależności od frekwencji dzieci lub zmiany deklaracji rodziców zgłaszających chęć żywienia dzieci może ulec zmniejszeniu ilość posiłków oraz nie może to stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń.
4. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez dyrektora żłobka. O liczbie wydawanych posiłków dnia następnego Wykonawca informowany będzie do godziny 16:00 dnia poprzedniego. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków.
5. Godziny dostawy posiłków do ustalenia z Zamawiającym.
6. Wykonawca zobowiązuje się do układania jadłospisu na okres 10 dni. Jadłospis z opisem poszczególnych składników, uwzględniający alergie dziecięce zgłoszone przez rodziców będzie dostarczany do Zamawiającego do 3 dni przed okresem jego obowiązywania. Zamawiający ma prawo dokonywania zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę.
7. W jadłospisie należy uwzględnić stosowanie diety: ogólnej, jarskiej, bezmlecznej, bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego.
8. Wykonawca zobowiązany jest w szczególności do:
1) przygotowywania posiłków zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2020 r., poz. 2021),
2) stosowania tylko takich środków spożywczych, które spełniają wymagania, ustalone w przepisach, wydanych w drodze rozporządzenia przez właściwego ministra zdrowia, w szczególności przez rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154),
3) opracowania jadłospisu z uwzględnieniem „Norm żywienia dla populacji Polski” opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w najbardziej aktualnej wersji
4) dostarczania posiłków transportem, spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, zgodnie z normami HACCP: środkiem transportu dopuszczonym decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia dzieci, w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przywożonych potraw,
5) zatrudnienia personelu posiadającego bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym,
6) przestrzegania podczas przygotowywania posiłków ogólnych zaleceń i zasad racjonalnego żywienia dzieci w wieku do lat 3, wynikających z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki,
7) przygotowywania posiłków urozmaiconych, z wykluczeniem półproduktów, na bazie produktów najwyższej jakości,
8) przygotowania posiłków w miejscu prowadzenia działalności,
9) wyłożenia posiłków z opakowań transportowych na zastawę stanowiącą wyposażenie żłobka i przygotowanie do wydania dzieciom,
10) odbierania odpadów pokonsumpcyjnych w przystosowanych do tego celu pojemnikach.
9. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
1) jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potraw nie może powtarzać się w tym samym tygodniu,
2) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez użycia substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, typu Vegeta/maggi,
3) z jadłospisu należy wykluczyć: pasztety, wysoko przetworzone wędliny, zupę grzybową, zupę pieczarkową. Należy wykluczyć posiłki na bazie fast food. Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z glutaminianem sodu, mięsa odkostnionego mechanicznie,
4) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone,
5) posiłki powinny być o gramaturze nie mniejszej niż:
a) Dwudaniowy obiad: zupa – 250 ml, danie mięsne – 100 gram, kasza, ryż, ziemniaki - 100 gram, surówka lub jarzynka - 100 gram, napój 150 ml.
b) Śniadania i podwieczorki (według jadłospisu ustalonego z Zamawiającym).
10. Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt odpowiada za stan higieniczny i sanitarny pojemników, w których dostarczane są posiłki w tym za mycie pojemników po wydaniu posiłków.
11. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście dostarczonych posiłków.
12. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia.
13. Wykonawca, na każde żądanie Zamawiającego, zobowiązany jest do przygotowania dodatkowego zestawu posiłków do wglądu i kontroli dla Zamawiającego. Ponadto przedstawiciel Zamawiającego ma prawo kontrolować w każdej chwili rodzaj i jakość produktów, z których będą sporządzane posiłki, a także przestrzeganie przez Wykonawcę i jego pracowników wymogów wynikających z Umowy oraz z przepisów dotyczących produkcji i jakości świadczonych usług. Zakwestionowane przez przedstawiciela Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegać będą wymianie na koszt Wykonawcy.
14. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Tarasy drewniane
Zubole (podlaskie)
Wycinanie laserowe białystok, cięcie laserem białystok
- Zaścianki (podlaskie)
Wycinanie laserowe białystok, cięcie laserem białystok, gięcie blachy
Zaścianki (podlaskie)
Zbiorniki, wybory ze stali nierdzewnej, producent - Spawak
Konarzyce (podlaskie)
Anistal - profesjonalne usługi laserowego cięcia metali
Sokółka (podlaskie)
Grawerowanie 3d w szkle - krysztaly3d.pl
Białystok (podlaskie)
Szklane statuetki - statuetki3d.pl
Białystok (podlaskie)
WOOD YOU DO creative puzzles - Spersonalizowane puzzle
Białystok (podlaskie)
Cerowanie artystyczne
Białystok (podlaskie)