Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Postępowanie na dostawę artykułów konserwowych i ryb.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania
1.2.) Nazwa zamawiającego: Zakład Karny Kłodzko
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000320561
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Bohaterów Getta 16
1.5.2.) Miejscowość: Kłodzko
1.5.3.) Kod pocztowy: 57-300
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ZP_KLODZKO@SW.GOV.PL
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.sw.gov.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - organ władzy publicznej - organ administracji rządowej (centralnej lub terenowej)
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Porządek i bezpieczeństwo publiczne
1.11.) Dane podmiotu, któremu zamawiający powierzył przeprowadzenie postępowania.
Podmiot 1
1.11.1.) Nazwa podmiotu prowadzącego postępowanie: Zakład Karny Kłodzko
1.11.2.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 8831010732
Adres podmiotu prowadzącego postępowanie:
1.11.3.) Ulica: Bohaterów Getta 16
1.11.4.) Miejscowość: Kłodzko
1.11.5.) Kod pocztowy: 57-300
1.11.6.) Województwo: dolnośląskie
1.11.7.) Kraj: Polska
1.11.8.) Lokalizacja NUTS 3: PL517 - Wałbrzyski
1.11.9.) Numer telefonu: 748651800
1.11.11.) Adres poczty elektronicznej: ZK_KLODZKO@SW.GOV.PL
1.11.12.) Adres strony internetowej: https://sw.gov.pl/
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Postępowanie na dostawę artykułów konserwowych i ryb.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-b09d9cdf-7d57-11ee-a60c-9ec5599dddc1
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00487514
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-11-10
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00166783/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.9 Dostawa ryb na 2024r,
1.2.10 Dostawa artykułów konserwowych na 2024 rok.
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-b09d9cdf-7d57-11ee-a60c-9ec5599dddc1
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1) W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między zamawiającym a wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl/ oraz poczty elektronicznej : zp_klodzko@sw.gov.pl
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: Dkw.2232.13.2023
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 4
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1 Koncentrat pomidorowy-8200 kg
2 Fasolka szparagowa konserwowa-900 kg
3 Groszek konserwowy-960 kg
4 Fasola konserwowa czerwona-630 kg
5 Fasola konserwowa biała-260 kg
6 Kukurydza konserwowa -590 kg
7 Szczaw konserwowy-800kg
8 Chrzan tarty konserwowy - 500 kg
4.2.6.) Główny kod CPV: 15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak
4.2.12.) Opis wznowienia
wrzesień 2024r.
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: . Ocena ofert nastąpi przez ich uszeregowanie - od oferty z najwyższą liczbą punktów do oferty z najniższą liczbą punktów, oddzielnie dla każdej z części zamówienia. Oferty z najwyższą liczbą punktów stanowią oferty najkorzystniejsze.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1 Pasztet drobiowy 130g -195 kg
2 Pasztet drobiowy 300 g - 3200 kg
3 Pasztet mięsny 130 g - 100 kg
4 Pasztet mięsny 300 g - 400 kg
5 Przysmak śniadaniowy 300 g 200 kg-
6 Konserwa mięsna 130 g - 100 kg
7 Konserwa mięsna 300 g - 400 kg
4.2.6.) Główny kod CPV: 15131000-5 - Konserwy i przetwory z mięsa
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak
4.2.12.) Opis wznowienia
wrzecień 2024
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: . Ocena ofert nastąpi przez ich uszeregowanie - od oferty z najwyższą liczbą punktów do oferty z najniższą liczbą punktów, oddzielnie dla każdej z części zamówienia. Oferty z najwyższą liczbą punktów stanowią oferty najkorzystniejsze.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1 paprykarz szczeciński 300-330 g -3650 KG
2 paprykarz szczeciński 130 g-100 KG
3 konserwa rybna w pomidorach- 260 KG
4.2.6.) Główny kod CPV: 15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak
4.2.12.) Opis wznowienia
WRZESIEŃ 2024R.
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: . Ocena ofert nastąpi przez ich uszeregowanie - od oferty z najwyższą liczbą punktów do oferty z najniższą liczbą punktów, oddzielnie dla każdej z części zamówienia. Oferty z najwyższą liczbą punktów stanowią oferty najkorzystniejsze.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1 ryby - filet mrożony - 1720 KG
2 burgery rybne - 5200 KG
4.2.6.) Główny kod CPV: 15211000-0 - Filety rybne
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2024-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak
4.2.12.) Opis wznowienia
WRZESIEŃ 2024R.
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: . Ocena ofert nastąpi przez ich uszeregowanie - od oferty z najwyższą liczbą punktów do oferty z najniższą liczbą punktów, oddzielnie dla każdej z części zamówienia. Oferty z najwyższą liczbą punktów stanowią oferty najkorzystniejsze.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym;
Opis spełnienia warunku:
Zamawiający uzna że Wykonawca spełnia warunek w postępowaniu jeżeli posiada wpis do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych.
Odpis z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencja i Informacji o Działalności Gospodarczej
Wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed jego złożeniem.
W przypadku składania oferty wspólnej ww. zaświadczenie składa każdy z wykonawców składających ofertę wspólną.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1)oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. poz. 835). Zamawiający w dokumentacji postępowania załączył stosowne oświadczenie w załączniku nr 9, który należy wypełnić i przedłożyć Zamawiającemu.
2) Wykonawca którego oferta została najwyżej oceniona składa oświadczenie o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust 1 ustawy PZP w zakresie podstaw wykluczenia z postępowania wskazanych przez zamawiającego, o których mowa w : art. 108 ust. 1 pkt. 3 ustawy PZP; art. 108 ust 1 pkt. 6 ustawy PZP; Zamawiający w dokumentacji postępowania załączył wzór dokumentu załącznik nr 14, z którego może skorzystać wykonawca lub może samodzielnie sporządzić oświadczenie którego treść będzie zgodna z zakresem wskazanym w ppkt. 2).
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Wykonawca do oferty dołączy Odpis z Krajowego Rejestru Sądowego lub Centralnej Ewidencja i Informacji o Działalności Gospodarczej. Wykonawca nie jest zobowiązany do złożenia w/w dokumentów jeżeli Zamawiający może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, o ile wykonawca wskaże dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia.
1) Jeżeli w postępowaniu o udzielenie zamówienia Wykonawcy będą ubiegać się wspólnie o udzielenie zamówienia należy ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarciu umowy w sprawie zamówień publicznych. Niniejsze pełnomocnictwo należy załączyć do dokumentacji postępowania.
2) W stosunku do wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia postanowienia i warunki zawarte w niniejszej SWZ dotyczące wykonawców stosuje się odpowiednio do każdego z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia
3) Jeżeli zostanie wybrana oferta wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia Zamawiający żąda przed zawarciem umowy w sprawie zamówień publicznych kopii umowy regulującej współpracę tych wykonawców.
4) Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych zadań.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Dopuszcza się możliwość dokonania zmiany Umowy w następującym, zakresie :
1) w zakresie zastąpienia danego asortymentu innymi produktami jeżeli:
a) zmiana jest konieczna ze względu na brak dostępności produktów/surowców niezbędnych do wytworzenia zaoferowanego asortymentu, spowodowanego w szczególności zaprzestaniem produkcji;
b) konieczność zmiany jest spowodowana wycofaniem z obrotu produktu niezbędnego do wykonania dostawy lub też wynika z zakończenia serii produkcyjnej danego asortymentu;
Zmiana jest możliwa o ile nowe produkty zaspokoją potrzeby zamawiającego w zakresie potrzeb żywieniowych realizowanych w okresie trwania umowy.
2) w zakresie zmiany wynagrodzenia:
a)w przypadku dokonania zmiany w zakresie przedmiotu Umowy na podstawie okoliczności określonych w pkt. 5 z zastrzeżeniem, że:
-wysokość wynagrodzenia w przypadku dokonania przez Strony zmian Umowy na zasadach określonych w ppkt b), o ile ich wprowadzenie ma wpływ na koszty ponoszone przez Wykonawcę, z zastrzeżeniem, że zmiany, o których mowa w pkt 5, nie mogą skutkować podwyższeniem wynagrodzenia, jeżeli ich wprowadzenie okazało się konieczne na skutek okoliczności, które Wykonawca – działając z należytą starannością – mógł przewidzieć przed złożeniem oferty;
b) w przypadku zmian przepisów prawa mających wpływa na wysokość kosztów wykonania umowy przez Wykonawcę w przypadku:
-zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę albo wysokość minimalnej stawki godzinowej, ustalonych na podstawie przepisów prawa;
- zmiany zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne;
-zasad gromadzenia i wysokości wpłat do pracowniczych planów kapitałowych o których mowa w przepisach prawa.
c) drastycznego wzrostu cen towarów lub kosztów związanych z realizacją Zamówienia względem cen lub kosztów przyjętych i uwzględnionych w wynagrodzeniu wykonawcy wynikającym z oferty z uwzględnieniem następujących zasad:
- zmiana cen poszczególnych artykułów może być dokonana o kwotę nie większą niż wynikającą ze wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych, podanego przez GUS, publikowanego na stronie internetowej www.stat.gov.pl. Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych liczony jest miesięcznie od terminu obowiązywania umowy;
- zmiany można dokonać tylko raz w trakcie trwania umowy.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2023-11-27 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://ezamowienia.gov.p
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-11-27 10:00
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni