Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Dostawa różnych artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej nr 2 oraz Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich w roku kalendarzowym 2024
1.2.5 Dostawa różnych artykułów spożywczych do Szkoły Podstawowej nr 2 oraz Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich w roku kalendarzowym 2024
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
polski
Warzywa, owoce, produkty przetworzone z warzyw i owoców
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Mięso, drób i wędliny
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Różne produkty spożywcze
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Nabiał i przetwory mleczne
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Pieczywo i wyroby cukiernicze
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Produkty mrożone
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Jaja
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Dania gotowe
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa różnych artykułów spożywczych w roku kalendarzowym 2024 do Szkoły Podstawowej nr 2 w Obornikach Śląskich, z siedzibą
w Obornikach Śląskich, ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 24, tel. 71 310 21 56 oraz do Żłobka Integracyjnego w Obornikach Śląskich przy ul. Kasztanowej 2, tel. 532 679 269; za określoną w ofercie cenę jednostkową, wraz z dostawą do siedziby placówki, zgodnie z ilościami określonymi w załączniku nr 1a.
2. Wykonawca gwarantuje, że dostarczane produkty żywnościowe będą wolne od wad,
w gatunku I i będą spełniały wymogi określone przepisami ustawy z 25.08.2006 r.
o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. 2020, poz. 2021) i aktów wykonawczych do niej oraz będą oznakowane zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz.U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.).
3. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca przedłoży dowody potwierdzające zgodność dostarczonych towarów z obowiązującymi normami jakości artykułów żywnościowych dopuszczonych do sprzedaży.
4. Ilości wskazane w załączniku nr 1a do specyfikacji są wielkościami szacunkowymi, służącymi do skalkulowania ceny oferty, porównania ofert i wyboru najkorzystniejszej oferty. Wykonawcy, z którym zamawiający podpisze umowę nie przysługuje roszczenie o realizację dostawy w wielkościach podanych w załączniku nr 1 do oferty (przygotowanym wg załącznika nr 1a do SWZ). Zakupy dokonywane w trakcie obowiązywania umowy mogą dla poszczególnych pozycji różnić się ilościowo od wartości podanych w formularzu oferty, jednak łączna wartość zakupów nie przekroczy całkowitej wartości oferty wybranego wykonawcy.
5. Warzywa i owoce winny być odpowiednio dojrzałe, świeże, wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia. Artykuły spożywcze – przyprawy zapach świeży po otwarciu produktów, bez oznak spleśnienia, grudek, produkty z puszki bez pleśni, mętnej konsystencji.
6. W przypadku, gdy przedmiotem umowy są produkty lub towary zwierzęce, mięso
i produkty mięsne, przez cały okres realizacji umowy Wykonawca musi posiadać:
a) aktualną decyzję właściwego organu Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej dotyczącą możliwości produkcji lub obrotu danego produktu lub towaru będącego przedmiotem zamówienia,
b) dokument potwierdzający stosowanie systemu HACCP (certyfikat wydany przez jednostkę certyfikującą lub zaświadczenie Państwowego Lekarza Weterynarii).
7. Mięso dostarczane będzie w zamkniętych, plombowanych lub metkowanych opakowaniach bądź pojemnikach plastikowych z pokrywami posiadającymi stosowne atesty. Pojemniki będą czyste i nieuszkodzone. Barwa mięsa świeżego powinna być bladoróżowa do czerwonej, soczyste, barwa, zapach, konsystencja powierzchnia i przekrój mają świadczyć
o świeżości produktu, wędliny konsystencja ścisła, barwa na przekroju jasno różowa, smak i zapach charakterystyczne dla mięsa peklowanego, parzonego i użytych przypraw.
8. Jaja muszą być klasy A, o wadze 63-73g (klasa wagowa L), świeże, czyste,
w nienaruszonej skorupce z co najmniej 21 dniowym terminem ważności, dezynfekowane promieniami UV, pakowane w wytłaczanki a’30 szt.
9. Zamawiający dopuszcza ujęcie przez Wykonawcę w formularzu ofertowym towaru posiadającego mniejszą gramaturę od określonej przez Zamawiającego w SWZ, jeżeli okaże się, że proponowany przez Zamawiającego towar został zastąpiony i jest obecnie produkowany
w zmniejszonej gramaturze.
10. W przypadku, gdy w trakcie obowiązywania umowy z wybranym Wykonawcą producent danego produktu spożywczego zawartego w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia zmieni jego gramaturę, Wykonawca zobowiązuje się naliczyć nową cenę, proporcjonalnie do ceny zaoferowanej w formularzu cenowym i gramatury produktu.
11. Wykonawca dostarczy towar środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności tj. samochodami-chłodniami ewentualnie innymi pojazdami przystosowanymi do transportu produktów spożywczych zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdów do przewozu tych produktów przez Państwowego Inspektora Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany jest należycie zabezpieczyć towar na czas przewozu i ponosi odpowiedzialność za braki i wady powstałe w czasie transportu.
12. Wykonawca dostarczy zamówione artykuły żywnościowe do magazynu placówki edukacyjnej na własny koszt i własne ryzyko. Wykonawca dokona również rozładunku zamówionego towaru do magazynów tych placówek. Osobą upoważnioną do kontroli jakości dostarczonego towaru jest pracownik upoważniony do dokonania tej czynności przez kierownika placówki. Po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów podpisany zostanie protokół przyjęcia towaru do placówki. W przypadku złej jakości dostarczonych produktów żywnościowych przedstawiciel placówki nie dokona ich odbioru, a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej wymiany wadliwego asortymentu.
13. Dostawy realizowane będą na podstawie zamówień przekazywanych przez poszczególne placówki telefonicznie lub drogą e-mailową. W zamówieniach tych będą określane dokładne ilości i rodzaj zamawianego asortymentu. Zamówienia mogą być składane codziennie
w godzinach 8.00 - 14.00, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.
14. Zamówienia będą składane Wykonawcy z wyprzedzeniem, tj.:
- zamówienia składane z jednodniowym wyprzedzeniem: pieczywo i produkty cukiernicze;
- zamówienia składane z dwudniowym wyprzedzeniem: nabiał, warzywa i owoce, dania
i produkty mrożone, produkty spożywcze i jajka;
- zamówienia składane z tygodniowym wyprzedzeniem: dania gotowe;
- zamówienia składane indywidualne po ustaleniu z Wykonawcą: mięso i wędliny.
Wykonawca będzie realizował dostawy sukcesywnie w ilościach uzależnionych od bieżących potrzeb Zamawiającego (za wyjątkiem niedziel i świąt). Zamawiający wymaga, by dostawa nabiału, mięsai wędlin oraz warzyw i owoców odbywała się do godziny 7:30 w poniedziałki, środy i piątki.
15. Dostarczone produkty muszą posiadać czytelne etykiety umieszczone na produkcie
w sposób uniemożliwiający ich przemieszczanie się, z opisem produktu, terminem ważności, temperaturą przechowywania oraz numerem partii.
16. Oferowane artykuły spożywcze muszą być wysokiej jakości pod względem właściwości organoleptycznych (wygląd, smak, zapach) jak i odżywczych. Termin przydatności do spożycia od chwili dostarczenia produktu do magazynów poszczególnych placówek nie może być krótszy niż 3/4 okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia określoną na opakowaniu produktu. Jeżeli producent nie podaje na opakowaniu terminu ważności wyrażonej w dniach,
a jedynie końcowy termin przydatności do spożycia, wówczas towary te muszą posiadać co najmniej 3/4 terminu upływu ważności odpowiadającemu terminom ważności stosowanym
w obrocie handlowym dla podobnych towarów.
17. Zamawiający zastrzega sobie możliwość odmowy przyjęcia towarów lub produktów
w przypadku, gdy w trakcie oceny wizualnej zostaną stwierdzone uszkodzenia spowodowane niewłaściwym zabezpieczeniem produktów lub towarów, złymi warunkami transportowymi lub niewłaściwym stanem higienicznym środków transportu przewożących przedmiot umowy.
18. Jeżeli w trakcie umowy po dokonaniu kontroli jakości dostarczonych produktów, stwierdzi się złą jakość dostarczonych produktów żywnościowych, nie dokona się ich odbioru,
a Wykonawca zobowiązany będzie do niezwłocznej, nie dłużej niż w ciągu 3 godzin od momentu dostawy, wymiany wadliwego towaru na inny pełnowartościowy.
19. W pilnych sytuacjach w przypadku zakwestionowania asortymentu, jego ilości, jakości lub terminów ważności Wykonawca wymieni towar na zgodny z zamówieniem w tym samym dniu, nie dłużej niż w ciągu 2 godzin od momentu dostawy. W przeciwnym wypadku Zamawiający ma prawo zakupić towar zgodny ze specyfikacją w tym samym dniu, w którym nastąpiła dostawa zakwestionowanego asortymentu, na koszt Wykonawcy bez zastosowania cen i czynników cenotwórczych z oferty Wykonawcy w zakresie zakupu towaru u osoby trzeciej. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia kwoty na jaką została wystawiona faktura za zakup niedostarczonych towarów zgodnie z umową z faktur Wykonawcy.
20. Rozliczenia pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą będą następowały w okresach 10-cio dniowych, po zrealizowanym prawidłowo zamówieniu lub cyklu zamówień, według cen jednostkowych przedstawionych w ofercie za 1 kg/szt., na podstawie ilości faktycznie zrealizowanych dostaw wyszczególnionych, wg nomenklatury określonej w załączniku nr 1 do SWZ, w protokołach przyjęcia dostaw podpisanych przez upoważnionych przedstawicieli placówki edukacyjnej. Protokoły przyjęcia dostaw będą załącznikami do składanych przez Wykonawcę faktur.
21. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie ze wszystkimi wymaganiami Zamawiającego wskazanymi w SWZ.
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit a
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit b
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit c
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
Część 1 : Tak
Część 2 : Tak
Część 3 : Tak
Część 4 : Tak
Część 5 : Tak
Część 6 : Tak
Część 7 : Tak
Część 8 : Tak