Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Dostawa artykułów spożywczych z przeznaczeniem na potrzeby żywieniowe do Szkoły Podstawowej nr 2 w Miechowie
1.2.1 Dostawa artykułów spożywczych z przeznaczeniem na potrzeby żywieniowe do Szkoły Podstawowej nr 2 w Miechowie
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Część 1 - Sukcesywna dostawa różnych artykułów spożywczych
Wymagania dotyczące gotowych artykułów spożywczych:
• opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
• produkt o właściwej dla niego konsystencji, brak wilgoci,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – oryginalne dla produktu, zawierająca etykietę producenta. Oznakowanie opakowania powinno zawierać (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy żywności,
• wykazu składników,
• wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
• nietolerancji użytych przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym (nawet, jeżeli ich forma uległa zmianie),
• ilości określonych składników,
• ilości netto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
• specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia,
• instrukcji użycia,
• danych identyfikujących podmiot odpowiedzialny za przekazywanie,
• informacji na temat żywności,
• informacji o wartości odżywczej.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Część 2 – Sukcesywna dostawa mięsa i wędlin Wymagania dotyczące mięsa:
• powierzchnia gładka, niezakrwawiona, niepostrzępiona, bez opiłków kości, przekrwień, pomiażdżonych kości, głębokich ponacinań, powierzchnia tkanki mięśniowej i tłuszczowej połyskująca, sucha lub lekko wilgotna; niedopuszczalna oślizgłość, nalot pleśni,
• czystość – mięso czyste, bez śladów jakichkolwiek zanieczyszczeń,
• barwa – mięśni jasnoróżowa do czerwonej, dopuszczalne zmatowienie, niedopuszczalny odcień szary lub zielonkawy; tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym,
• konsystencja – jędrna, elastyczna;
• zapach – swoisty, charakterystyczny dla mięsa świeżego, bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach obcy.
Zawartość zanieczyszczeń w produkcie zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem; Wymagania mikrobiologiczne zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem.
Trwałość - okres przydatności do spożycia deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 5 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – pojemniki plastikowe lub inne zapewniające higieniczną dostawę (materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością), zamkniętych pokrywą. Każdy asortyment produktów powinien być dostarczony w oddzielnym pojemniku.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
• nazwę asortymentu,
• dane identyfikujące producenta asortymentu,
• dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
• zawartość netto asortymentu,
• data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
• warunki przechowywania,
• oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona,
• zastosowane środki konserwujące np. octany, askorbiniany, sól peklująca,
• objawy obniżenia jędrności i elastyczności, objawy wskazujące na zaparzenie mięsa,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości;
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Wymagania dotyczące wędlin:
Trwałość: okres przydatności do spożycia produktu deklarowany przez producenta powinien wynosić nie mniej niż 10 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Opakowania:
• jednostkowe – może stanowić folia zawierająca oznaczenia wyrobów zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami, przeznaczona do kontaktu z żywnością, pakowane w atmosferze modyfikowanej, gramatura opakowań musi mieścić się w przedziałach od 1/2 do 4 kg dla poszczególnych wyrobów;
• transportowe – zamawiane produkty dostarczane będą w pojemnikach wykonanych z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zamkniętych pokrywą.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
• nazwę produktu,
• skład surowcowy produktu gotowego,
• dane identyfikujące producenta produktu,
• dane identyfikujące miejsce pochodzenia,
• zawartość netto produktu,
• data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia,
• warunki przechowywania,
• oznaczenie partii produkcyjnej.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• obce posmaki, zapachy, obślizgłość, nalot pleśni, barwa szarozielona, zawilgocenie powierzchni, uszkodzenie, połamanie, składniki użyte do produkcji zbyt rozdrobnione, pozaklasowe lub z chrząstkami, ścięgnami, itp., skupiska jednego ze składników,
• obecność bakterii salmonelli w 25 g, gronkowców chorobotwórczych w 0,1 g i z grupy coli 0,1 g, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• brak oznakowania opakowań, ich uszkodzenia mechaniczne, zabrudzenia.
Część 3 – Sukcesywna dostawa mrożonek, ryb i przetworów rybnych
Wymagania dotyczące produktów mrożonych, owoców i warzyw:
• opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
• produkt o właściwej dla niego konsystencji, luźno ułożony, bez zbitych/zmrożonych produktów – wskazujących na częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie produktu,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania powinny być wykonane z materiałów, które zachowują swe podstawowe cechy użytkowe podczas: zamrażania w temperaturze do -38°C, przechowywania w temperaturze do-30°C, transportu i sprzedaży. Wszystkie opakowania stykające się bezpośrednio z wyrobem muszą mieć atest kompetentnej jednostki resortu zdrowia. Opakowanie jednostkowe i zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy wyrobu,
• wykazu składników (jeżeli jest ich więcej niż jeden podstawowy) oraz ich ilości,
• wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
• nazwa i adres firmy i/lub producenta,
• ilości netto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
• specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia oraz treść: CHRONIĆ PRZED ROZMROŻENIEM.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• produkt wskazujący na uprzednie częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie (kawałki lodu wewnątrz opakowania, produkt pozbijany),
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Wymagania dla ryb w filetach – ryby i przetwory rybne mrożone:
• filety całe, nie porwane,
• filety dające się łatwo oddzielić od siebie,
• paluszki rybne nie posklejane, dające się łatwo oddzielić od siebie,
• paluszki rybne całe, nie połamane,
• opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
• produkt o właściwej dla niego konsystencji, luźno ułożony, bez zbitych/zmrożonych produktów – wskazujących na częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie produktu,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Termin przydatności: zgodnie z zaleceniami min. 75% okresu oferowanego przez producenta liczony od dnia dostarczenia do magazynu.
Pakowanie – Opakowania powinny być wykonane z materiałów, które zachowują swe podstawowe cechy użytkowe podczas: zamrażania w temperaturze do -38°C, przechowywania w temperaturze do -30°C, transportu i sprzedaży. Wszystkie opakowania stykające się bezpośrednio z wyrobem muszą mieć atest kompetentnej jednostki resortu zdrowia. Opakowanie jednostkowe i zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy wyrobu,
• wykazu składników (jeżeli jest ich więcej niż jeden podstawowy) oraz ich ilości,
• wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
• nazwa i adres firmy i/lub producenta,
• ilości netto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
• specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia oraz treść: CHRONIĆ PRZED ROZMROŻENIEM.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• produkt wskazujący na uprzednie częściowe rozmrożenie i powtórne zamrożenie (kawałki lodu wewnątrz opakowania, produkt pozbijany),
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości, opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
15220000-6 - Ryby mrożone, filety rybne i pozostałe mięso ryb
Część 4 – Sukcesywna dostawa produktów mleczarskich i jaj.
Wymagania dotyczące produktów mleczarskich:
• opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
• produkt o właściwej dla niego konsystencji,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania oryginalne producenta, przystosowane do kontaktu z żywnością. Opakowanie jednostkowe i zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy wyrobu,
• wykazu składników (jeżeli jest ich więcej niż jeden podstawowy) oraz ich ilości,
• wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
• nazwa i adres firmy i/lub producenta,
• ilości netto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia,
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zjełczały, zepsuty, z pleśnią,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Wymagania dotyczące jaj:
• klasy I o normalnym kształcie, skorupka nie uszkodzona,
• komora powietrzna o wysokości nieprzekraczającej 6mm, nieruchoma,
• białko przejrzyste, gęste, bez ciał obcych,
• żółtko słabo widoczne, kuliste, przy obracaniu jajem słabo ruchliwe, powracające do centralnego położenia, bez ciał obcych,
• tarczka zarodka niewidoczna,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu,
• rozmiar M
Trwałość - okres przydatności do spożycia deklarowany 14 dni od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – pojemniki wytłoczki lub inne zapewniające higieniczną dostawę (materiał opakowaniowy dopuszczony do kontaktu z żywnością), zamkniętych pokrywą/wytłoczką. Opakowanie zbiorcze zabezpieczone folią oraz posiadające opis producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać:
- datę minimalnej trwałości, która nie powinna przekraczać 28 dni,
• nazwę, adres i numer zakładu pakującego jaja,
• liczbę jaj,
• klasę jakościową,
• metodę chowu kur np. jaja od kur utrzymywanych na ściółce,
• klasę wagową.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• pobite, nadtłuczone jaja,
• pojemniki wskazujące na wyciek białka/żółtka jaja,
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
03142500-3 - Jaja
Część 5 – Sukcesywna dostawa pieczywa
Wymagania dotyczące pieczywa:
• opakowanie nienaruszone, czyste, brak zawilgocenia,
• produkt świeży, wypieczony, nieprzypalony, bez pleśni,
• kromki pieczywa nie kruszą się/rozpadają na części, konsystencja umożliwia swobodne smarowanie masłem, serkiem itp.,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania oryginalne producenta, przystosowane do kontaktu z żywnością. Dopuszczane jest opakowanie jednostopniowe. Opakowanie zbiorcze musi zawierać etykietę producenta.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy wyrobu,
• wykazu składników,
• wszelkich składników lub substancji powodujących alergie lub reakcje,
• nazwa i adres firmy i/lub producenta,
• ilości netto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty, z pleśnią,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Część 6 – Sukcesywna dostawa świeżych owoców i warzyw
Wymagania dotyczące owoców i warzyw:
• owoce i warzywa całe, zdrowe, czyste,
• wolne od chorób i szkodników,
• o odpowiednim stopniu dojrzałości, nadające się do bezpośredniego użycia lub przeróbki,
• zapach swoisty, bez obcego zapachu.
Trwałość - okres przydatności do spożycia min. 75% okresu deklarowanego przez producenta, liczony od daty dostawy do magazynu odbiorcy.
Pakowanie – Opakowania zbiorcze zawierające etykietę producenta. Czyste, trwałe, zabezpieczające towar przed rozsypaniem się.
Oznakowanie opakowania powinno zawierać co najmniej (odpowiednio do rodzaju produktu):
• nazwy wyrobu,
• nazwa i adres firmy i/lub producenta,
• ilości brutto żywności,
• daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Towar będzie nieprzyjęty, jeżeli będą:
• opakowania będą zniszczone, zawilgocone, brudne, wskazujące na ubytek produktu,
• zapach, konsystencja wskazująca na produkt stary, zepsuty, z pleśnią,
• obecność bakterii salmonelli, gronkowców chorobotwórczych i z grupy coli, obecność szkodników oraz ich pozostałości,
• opakowania bez oznakowania, uszkodzone mechaniczne, zabrudzone.
Jelita naturalne
Sucha Beskidzka (małopolskie)
Osłonki poliamidowe
Sucha Beskidzka (małopolskie)
Szlifierka
Kraków (małopolskie)
Narzędzia ręczne
Kraków (małopolskie)
Obróbka metalu
Kraków (małopolskie)
Kompleksowa obróbka metali: cięcie, spawanie, lutowanie, malowanie
Kraków (małopolskie)
Cięcie laserem, gięcie blach, spawanie, malowanie proszkowe
Balice (małopolskie)
Projektowanie CAD/CAM
Nowodworze (małopolskie)
Układanie paneli
Bolesław (małopolskie)