Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Dostawa artykułów spożywczych do stołówki szkolnej w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Książu Wielkim w 2024 roku
1.2.1 Dostawa artykułów spożywczych
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa wraz ze złożeniem artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Książu Wielkim: ul. Reja 4, 32-210 Książ Wielki w 2024 roku.
2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, tzn. wykaz artykułów spożywczych wraz z ich opisem oraz szacowaną ilością zawiera Zał. nr 4 do SWZ – Formularz cenowy.
3. Szczegółowe wymagania związane z przedmiotem zamówienia:
1) Wykonawca zobowiązuje się do zaopatrywania Zamawiającego w artykuły spożywcze w pierwszym gatunku zgodne z cechami podanymi w SWZ.
2) Wykonawca udziela gwarancji jakości na dostarczone produkty, zgodnej z terminem przydatności do spożycia określonym przez producenta. Dostarczane produkty nie mogą przekraczać ¾ okresu, w którym towar zachowuje zdatność do spożycia, powinny być dostarczane w ich początkowym okresie gwarancji.
3) Data dostawy oraz produkty i ich ilości będą podawane Wykonawcy każdorazowo w formie zamówienia telefonicznego lub osobistego przez osobę upoważnioną nie później niż na jeden dzień (do godziny 16.00) przed planowaną dostawą.
4) Zamawiający przewiduje dostawy w dni nauki szkolnej między 7.00 – 7.30 rano. Dostawa obejmuje wniesienie towaru na miejsce wskazane przez pracownika Zamawiającego.
5) Dostarczone towary muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartymi w Polskich Normach oraz prawie żywnościowym, a w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2023, poz. 1448 z późn. zm.), ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023r., poz. 1980 z późn. zm.), Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. z 2015 r. poz. 29 z późn. zm.), Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz. U. UE L Nr 304 z 2011 r., poz. 18 z późn. zm.) oraz Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
6) Dostarczane warzywa i owoce muszą być świeże, niezwiędnięte, twarde, bez śladów zepsucia i pleśni, jednolite pod względem wielkości.
Warzywa okopowe ponadto muszą być niepopękane, bez bocznych rozwidleń i rozgałęzień, jednolite pod względem wielkości i odmiany.
Ziemniaki po ugotowaniu muszą być sypkie, o białej i kremowej barwie oraz o przyjemnym zapachu.
7) Wygląd, tekstura i konsystencja: charakterystyczne dla rodzaju i stopnia rozdrobnienia, konsystencja sypka, bez grudek, niezlepiająca się przy ucisku, bez zbryleń, delikatna.
Smak: charakterystyczny dla rodzaju surowca, bez obcych posmaków.
Zapach: charakterystyczny dla rodzaju surowca, bez obcych posmaków.
Właściwości fizykochemiczne i biologiczne: brak zanieczyszczeń fizycznych, biologicznych, oznak i pozostałości szkodników, pleśni oraz bakterii chorobotwórczych.
Opakowanie: torebki odpowiednio oznakowane, czyste, bez oznak zawilgocenia, zapleśnienia, obecności szkodników, całe, szczelne.
8) Żywność będzie dostarczana w pojemnikach Wykonawcy, spełniających wymogi sanitarne, za które nie będzie pobierana opłata. Zamawiający będzie zobowiązany do zwrotu pojemników Wykonawcy podczas kolejnej dostawy produktów.
9) Towar musi być dostarczony w oryginalnych opakowaniach producenta, oznakowanych i zawierających informacje dotyczące m.in.: nazwy i adresu producenta, nazwy dystrybutora, nazwy towaru, jego klasy jakości, daty produkcji, terminu przydatności do spożycia, ilości sztuk i warunków przechowywania oraz innych informacji wymaganych odpowiednimi przepisami. Opakowania muszą być nieuszkodzone i wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
10) Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć i złożyć towar do stołówki szkolnej własnym lub zleconym transportem przystosowanym do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami, na własny koszt i własne ryzyko oraz do elastycznego reagowania na zwiększone lub zmniejszone potrzeby Zamawiającego w stosunku do danego asortymentu lub całości dostawy.
11) Każdy samochód, którym będzie dostarczana żywność musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego stwierdzającą spełnienie warunków do higienicznego przewozu określonych produktów (np. artykułów spożywczych, jaj, mięsa i wędlin, itp.).
12) Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć należycie żywność na czas załadunku, transportu i rozładunku.
13) W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego braków ilościowych lub wadliwej partii dostarczonego towaru, reklamacja zostanie zgłoszona osobiście w trakcie dostawy lub telefonicznie po jej zakończeniu. Wykonawca zobowiązuje się do jego uzupełnienia bądź wymiany na towar wolny od wad w ciągu 1 godziny, w ilościach zakwestionowanych przez Zamawiającego pod rygorem natychmiastowego odstąpienia od umowy przez Zamawiającego. Odstąpienie od umowy przez Zamawiającego nie zwalnia Wykonawcy od wymiany towaru lub uzupełnienia braków ilościowych w towarze już dostarczonym.
14) Za dostarczoną żywność odpowiada Wykonawca do czasu odbioru przedmiotu zamówienia przez Zamawiającego.
15) Zamawiający dokonuje odbioru ilościowego i jakościowego dostarczonego towaru. Ilość dostarczonego towaru oraz jego zgodność z zamówieniem zostanie sprawdzona przez przedstawicieli Zamawiającego przed przyjęciem dostawy. Podstawą odbioru towaru będzie dokument wystawiony przez Wykonawcę potwierdzony przez Zamawiającego.
16) Ilości poszczególnych produktów spożywczych na cały 2024 rok zostały określone na potrzeby przeprowadzenia postępowania i wyboru najkorzystniejszej oferty, na podstawie planowanej liczby dzieci korzystających z żywienia. Wielkość asortymentu została określona w formularzu cenowym – zał. nr 4 do SWZ. Podane ilości produktów są szacunkowe i mogą ulec zmniejszeniu lub zwiększeniu. Określone ilości asortymentu będą służyć wyłącznie do porównania ofert oraz wybrania oferty najkorzystniejszej, tzn. że nie stanowią ostatecznej wielkości zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych zmniejszeniem ilości i wartości dostaw.
15100000-9 - Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne
15200000-0 - Ryby przetworzone i konserwowane
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne
15500000-3 - Produkty mleczarskie
15600000-4 - Produkty przemiału ziarna, skrobi i produktów skrobiowych
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
03142500-3 - Jaja
Jelita naturalne
Sucha Beskidzka (małopolskie)
Osłonki poliamidowe
Sucha Beskidzka (małopolskie)
Szlifierka
Kraków (małopolskie)
Narzędzia ręczne
Kraków (małopolskie)
Obróbka metalu
Kraków (małopolskie)
Kompleksowa obróbka metali: cięcie, spawanie, lutowanie, malowanie
Kraków (małopolskie)
Cięcie laserem, gięcie blach, spawanie, malowanie proszkowe
Balice (małopolskie)
Projektowanie CAD/CAM
Nowodworze (małopolskie)
Układanie paneli
Bolesław (małopolskie)