Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Dostawa artykułów spożywczych dla Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Łączniku.
1.2.4 Dostawa artykułów spożywczych dla ZSP w Łączniku
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Jaja
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do w następujących przedziałach czasowych od Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
03142500-3 - Jaja
3) Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
4) Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
5) Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
6) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
7) Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
8) Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
9) Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
10) Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
11) Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
12) Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
13) Wykonawca dostarcza produkty do w następujących przedziałach czasowych od
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
14) Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
3. Warzywa i owoce świeże
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do w następujących przedziałach czasowych od
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
4. Warzywa i owoce mrożone
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty
15331170-9 - Warzywa mrożone
5. Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne.
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
6. Produkty przemiału ziarna
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
7. Pieczywo i świeże wyroby piekarskie
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
8. Mięso i wędliny
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
9. Produkty mleczarskie
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
10. Produkty ogólnospożywcze
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
15800000-6 - Różne produkty spożywcze
15900000-7 - Napoje, tytoń i produkty podobne
11.Produkty garmażeryjne
Przedmiotem zamówienia będzie dostawa artykułów spożywczych dla placówek szkolnych i przedszkolnych na terenie gminy Biała.
Wykonawca może złożyć ofertę na jedną, kilka, lub wszystkie części zamówienia. Przez ofertę częściową Zamawiający rozumie cały asortyment obejmujący daną część zamówienia. Oferta musi być kompletna i zawierać wszystkie pozycje w zakresie poszczególnych części zamówienia. Nie uwzględnienie w danej części, na którą składana jest oferta, chociażby jednej z zamawianych pozycji asortymentowych spowoduje odrzucenie oferty.
Wykonawca zobowiązany będzie do dostarczenia przedmiotu umowy do wskazanego placówki oświatowej należącej do ZSP w Łączniku po uprzednim zamówieniu telefonicznym, pisemnym lub elektronicznym (z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, składanym do godziny 15:00) przez pracownika upoważnionego przez Zamawiającego oraz wniesienia przedmiotu zamówienia do pomieszczeń wskazanych przez Kierownika ZSP w Łączniku.
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych towarów do 20 % wartości netto zamawianego towaru w poszczególnej części spowodowanej zmianą liczby osób korzystających z posiłków. Z tytułu zmniejszenia zamawianego towaru Wykonawcy nie przysługuje żadne roszczenie finansowe ani prawne.
Zamawiający nie przewiduje waloryzacji cen w trakcie realizacji umowy.
Należność za dostawy w danym miesiącu będzie płatna przelewem na konto Wykonawcy w terminie do 14 dni po otrzymaniu prawidłowo wystawionej faktury od Wykonawcy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy z ZSP w Łączniku odbywać się będzie na podstawie ilości i rodzaju faktycznie dostarczonych do ZSP w Łączniku produktów spożywczych i ich cen jednostkowych podanych przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym na poszczególne części.
Wykonawca dostarczać będzie zamówioną partię towaru do ZSP w Łączniku i jej oddziałów własnym środkiem transportu i na własne ryzyko oraz nie będzie obciążał kosztami transportu ZSP w Łączniku. Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia towarów do magazynów żywnościowych znajdujących się w obiektach.
Oferowane produkty winny spełniać wymogi sanitarno- epidemiologiczne i zasady systemu HACCP oraz powinny być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. ( DZ.U. z 2016 poz.1154) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach między innymi: odpowiednie normy jakościowe i atesty.
Dostarczane produkty będą świeże, pełnowartościowe, należytej jakości oraz będą dostarczane nie później, niż w połowie okresu przydatności do spożycia przewidzianego dla danego produktu, z zastrzeżeniem:
a) pieczywo i wyroby cukiernicze - wyprodukowane będą w dobie dostawy;
b) ryby i mrożonki będą posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 30 dni od dostawy;
c) jaja konsumpcyjne nie będą starsze niż 7 dni od daty pakowania;
d) warzywa i owoce świeże cechować się będą regularnym kształtem właściwym dla danej odmiany, będą wolne od szkodników, zanieczyszczeń ziemią, uszkodzeń, oznak wyrastania korzenia w pęd nasienny, brakiem oznak więdnięcia, wyschnięcia czy gnicia;
e) mięso i wędliny będą produktami świeżymi, z terminem przydatności do spożycia nie krótszym niż 5 dni od dostawy.
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za wady jakościowe dostaw (ukryte, nie ukryte) oraz uszkodzenia powstałe w transporcie produktów oraz zobowiązany jest do niezwłocznej wymiany wadliwego towaru we własnym zakresie i na własny koszt. W przypadku zakwestionowania przez Zamawiającego danego towaru Wykonawca zobowiązuje się do jego wymiany na pełnowartościowe w terminie jednej godziny; w uzasadnionych przypadkach Zamawiający może zwiększyć ten czas do 24 godzin od zgłoszenia reklamacji. Zakwestionowany towar zostanie zwrócony Wykonawcy i odebrany transportem na koszt Wykonawcy. Zamawiający nie odpowiada za straty poniesione przez Wykonawcę z tytułu zwrotu kwestionowanej partii towaru.
Wykonawca dostarcza produkty do siedziby zamawiającego w następujących przedziałach godzinowych i do następujących podległych placówek:
a) dostawa artykułów spożywczych ( 07:00 – 09:00 ) do stołówki ZSP w Łączniku
b) dostawa artykułów spożywczych ( 07: 00 – 09:00 ) do stołówki Przedszkole w Chrzelicach
Wystawianie faktur lub WZ za okres dostawy nie częściej niż dwa razy w miesiącu. Zamawiający przewiduje przerwy w dostawie artykułów spożywczych wynikające z organizacji roku szkolnego.
15894300-4 - Dania gotowe
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7