Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Dostawa artykułów spożywczych dla stołówki internatu przy Zespole Szkół Nr 2 im. prof. Tadeusza Kotarbińskiego w Dzierżoniowie w roku 2022
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawarto w załączniku nr 1 do SWZ. 1. Miejsce dostawy przedmiotu zamówienia: budynek internatu przy Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, ul. Mickiewicza 1, 58-200 Dzierżoniów.
2. Faktyczne zamówienie (co do ilości i asortymentu) wynikać będzie ze składanego przez Zamawiającego zapotrzebowania. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane Wykonawcy nie musi obejmować wszystkich towarów. Podane w formularzach ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5 wielkości zapotrzebowania na towary w ciągu trwania umowy mają charakter jedynie szacunkowy. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert i wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania na towary będące przedmiotem zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Oznacza to, iż wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania zamówień w wymiarze nie mniejszym niż 30% kwoty brutto, wynikającej z formularzy ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5.
3. Dostarczane produkty muszą być dopuszczone do powszechnego stosowania
i posiadać wszelkie wymagane przepisami prawa zezwolenia i atesty obowiązujące w aktach
prawnych, a w szczególności określone w:
1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.
z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.),
2) ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.
z 2020 r., poz. 1753 z późn. zm.),
3) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2021 r., poz. 630 z późn. zm.),
4) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
5) rozporządzeniu WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., str. 55),
6) normach systemu HACCP,
7) innych obowiązujących aktach prawnych dotyczących żywności i żywienia.
4. Dostawy towarów będą realizowane na podstawie zamówień pisemnych składanych
przez Zamawiającego drogą elektroniczną lub za pomocą faksu, sukcesywnie, wg potrzeb.
5. Wykonawca odpowiada za należyte zabezpieczenie przedmiotu zamówienia na czas
transportu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi
całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość towaru.
6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru własnym środkiem transportu,
przystosowanym do transportu zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi,
określonymi w odrębnych przepisach i ponosi koszt dostawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły spożywcze w nienaruszonych
opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę
przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta.
8. Dostarczone towary w każdej dostawie cząstkowej powinny pochodzić od jednego
producenta i być tego samego rodzaju i z tej samej partii, jak również być w jednakowym
Specyfikacja warunków zamówienia opakowaniu jednostkowym.
9. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość dokonywanych dostaw, ich
zgodność z zamówieniem oraz za szkody poniesione przez Zamawiającego lub osoby trzecie,
a będące następstwem niedotrzymania terminów dostaw, właściwości i jakości dostarczanych
towarów.
10. Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do
posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, co najmniej na kwotę 50 tys. zł, w
zakresie prowadzonej działalności, obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego
za szkody osobowe lub rzeczowe spowodowane przez dostarczone towary.
11. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia osób poszkodowanych
i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych oraz do zaspokojenia roszczeń odszkodowawczych
wynikających z zatruć dostarczonymi towarami.
12. Produkty muszą posiadać aktualne terminy przydatności do spożycia nie krótsze niż 5
dni od dnia dostawy.
13. Zamawiający dokonuje odbioru jakościowego i ilościowego towarów każdorazowo po
dostawie kolejnej partii. W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada
normom jakościowym lub z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom
w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół
zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
14. Wykonawca zobowiązuje się wymienić zakwestionowaną partię przedmiotu
zamówienia na towar pełnowartościowy w terminie określonym w umowie. Wykonawcy nie
przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. W przypadku niedokonania przez
Wykonawcę wymiany wadliwego przedmiotu zamówienia w terminie określonym w umowie,
Zamawiający ma prawo dokonać interwencyjnego zakupu tego towaru u innego dostawcy, zaś
poniesionymi kosztami wynikającymi z różnicy cen brutto za towar obciąży Wykonawcę
03142500-3 - Jaja
15431100-9 - Margaryna
15511000-3 - Mleko
15512000-0 - Śmietana
15530000-2 - Masło
15540000-5 - Produkty serowarskie
15551300-8 - Jogurt
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawarto w załączniku nr 2 do SWZ. 1. Miejsce dostawy przedmiotu zamówienia: budynek internatu przy Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, ul. Mickiewicza 1, 58-200 Dzierżoniów.
2. Faktyczne zamówienie (co do ilości i asortymentu) wynikać będzie ze składanego przez Zamawiającego zapotrzebowania. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane Wykonawcy nie musi obejmować wszystkich towarów. Podane w formularzach ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5 wielkości zapotrzebowania na towary w ciągu trwania umowy mają charakter jedynie szacunkowy. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert i wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania na towary będące przedmiotem zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Oznacza to, iż wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania zamówień w wymiarze nie mniejszym niż 30% kwoty brutto, wynikającej z formularzy ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5.
3. Dostarczane produkty muszą być dopuszczone do powszechnego stosowania
i posiadać wszelkie wymagane przepisami prawa zezwolenia i atesty obowiązujące w aktach
prawnych, a w szczególności określone w:
1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.
z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.),
2) ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.
z 2020 r., poz. 1753 z późn. zm.),
3) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2021 r., poz. 630 z późn. zm.),
4) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
5) rozporządzeniu WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., str. 55),
6) normach systemu HACCP,
7) innych obowiązujących aktach prawnych dotyczących żywności i żywienia.
4. Dostawy towarów będą realizowane na podstawie zamówień pisemnych składanych
przez Zamawiającego drogą elektroniczną lub za pomocą faksu, sukcesywnie, wg potrzeb.
5. Wykonawca odpowiada za należyte zabezpieczenie przedmiotu zamówienia na czas
transportu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi
całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość towaru.
6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru własnym środkiem transportu,
przystosowanym do transportu zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi,
określonymi w odrębnych przepisach i ponosi koszt dostawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły spożywcze w nienaruszonych
opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę
przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta.
8. Dostarczone towary w każdej dostawie cząstkowej powinny pochodzić od jednego
producenta i być tego samego rodzaju i z tej samej partii, jak również być w jednakowym
Specyfikacja warunków zamówienia opakowaniu jednostkowym.
9. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość dokonywanych dostaw, ich
zgodność z zamówieniem oraz za szkody poniesione przez Zamawiającego lub osoby trzecie,
a będące następstwem niedotrzymania terminów dostaw, właściwości i jakości dostarczanych
towarów.
10. Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do
posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, co najmniej na kwotę 50 tys. zł, w
zakresie prowadzonej działalności, obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego
za szkody osobowe lub rzeczowe spowodowane przez dostarczone towary.
11. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia osób poszkodowanych
i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych oraz do zaspokojenia roszczeń odszkodowawczych
wynikających z zatruć dostarczonymi towarami.
12. Produkty muszą posiadać aktualne terminy przydatności do spożycia nie krótsze niż 5
dni od dnia dostawy.
13. Zamawiający dokonuje odbioru jakościowego i ilościowego towarów każdorazowo po
dostawie kolejnej partii. W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada
normom jakościowym lub z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom
w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół
zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
14. Wykonawca zobowiązuje się wymienić zakwestionowaną partię przedmiotu
zamówienia na towar pełnowartościowy w terminie określonym w umowie. Wykonawcy nie
przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. W przypadku niedokonania przez
Wykonawcę wymiany wadliwego przedmiotu zamówienia w terminie określonym w umowie,
Zamawiający ma prawo dokonać interwencyjnego zakupu tego towaru u innego dostawcy, zaś
poniesionymi kosztami wynikającymi z różnicy cen brutto za towar obciąży Wykonawcę
15811000-6 - Pieczywo
15811100-7 - Chleb
15811400-0 - Bułeczki
15842300-5 - Wyroby cukiernicze
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawarto w załączniku nr 3 do SWZ. 1. Miejsce dostawy przedmiotu zamówienia: budynek internatu przy Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, ul. Mickiewicza 1, 58-200 Dzierżoniów.
2. Faktyczne zamówienie (co do ilości i asortymentu) wynikać będzie ze składanego przez Zamawiającego zapotrzebowania. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane Wykonawcy nie musi obejmować wszystkich towarów. Podane w formularzach ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5 wielkości zapotrzebowania na towary w ciągu trwania umowy mają charakter jedynie szacunkowy. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert i wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania na towary będące przedmiotem zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Oznacza to, iż wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania zamówień w wymiarze nie mniejszym niż 30% kwoty brutto, wynikającej z formularzy ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5.
3. Dostarczane produkty muszą być dopuszczone do powszechnego stosowania
i posiadać wszelkie wymagane przepisami prawa zezwolenia i atesty obowiązujące w aktach
prawnych, a w szczególności określone w:
1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.
z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.),
2) ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.
z 2020 r., poz. 1753 z późn. zm.),
3) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2021 r., poz. 630 z późn. zm.),
4) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
5) rozporządzeniu WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., str. 55),
6) normach systemu HACCP,
7) innych obowiązujących aktach prawnych dotyczących żywności i żywienia.
4. Dostawy towarów będą realizowane na podstawie zamówień pisemnych składanych
przez Zamawiającego drogą elektroniczną lub za pomocą faksu, sukcesywnie, wg potrzeb.
5. Wykonawca odpowiada za należyte zabezpieczenie przedmiotu zamówienia na czas
transportu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi
całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość towaru.
6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru własnym środkiem transportu,
przystosowanym do transportu zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi,
określonymi w odrębnych przepisach i ponosi koszt dostawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły spożywcze w nienaruszonych
opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę
przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta.
8. Dostarczone towary w każdej dostawie cząstkowej powinny pochodzić od jednego
producenta i być tego samego rodzaju i z tej samej partii, jak również być w jednakowym
Specyfikacja warunków zamówienia opakowaniu jednostkowym.
9. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość dokonywanych dostaw, ich
zgodność z zamówieniem oraz za szkody poniesione przez Zamawiającego lub osoby trzecie,
a będące następstwem niedotrzymania terminów dostaw, właściwości i jakości dostarczanych
towarów.
10. Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do
posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, co najmniej na kwotę 50 tys. zł, w
zakresie prowadzonej działalności, obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego
za szkody osobowe lub rzeczowe spowodowane przez dostarczone towary.
11. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia osób poszkodowanych
i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych oraz do zaspokojenia roszczeń odszkodowawczych
wynikających z zatruć dostarczonymi towarami.
12. Produkty muszą posiadać aktualne terminy przydatności do spożycia nie krótsze niż 5
dni od dnia dostawy.
13. Zamawiający dokonuje odbioru jakościowego i ilościowego towarów każdorazowo po
dostawie kolejnej partii. W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada
normom jakościowym lub z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom
w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół
zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
14. Wykonawca zobowiązuje się wymienić zakwestionowaną partię przedmiotu
zamówienia na towar pełnowartościowy w terminie określonym w umowie. Wykonawcy nie
przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. W przypadku niedokonania przez
Wykonawcę wymiany wadliwego przedmiotu zamówienia w terminie określonym w umowie,
Zamawiający ma prawo dokonać interwencyjnego zakupu tego towaru u innego dostawcy, zaś
poniesionymi kosztami wynikającymi z różnicy cen brutto za towar obciąży Wykonawcę
15221000-3 - Ryby mrożone
15234000-7 - Ryby wędzone
15331170-9 - Warzywa mrożone
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawarto w załączniku nr 4 do SWZ. 1. Miejsce dostawy przedmiotu zamówienia: budynek internatu przy Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, ul. Mickiewicza 1, 58-200 Dzierżoniów.
2. Faktyczne zamówienie (co do ilości i asortymentu) wynikać będzie ze składanego przez Zamawiającego zapotrzebowania. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane Wykonawcy nie musi obejmować wszystkich towarów. Podane w formularzach ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5 wielkości zapotrzebowania na towary w ciągu trwania umowy mają charakter jedynie szacunkowy. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert i wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania na towary będące przedmiotem zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Oznacza to, iż wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania zamówień w wymiarze nie mniejszym niż 30% kwoty brutto, wynikającej z formularzy ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5.
3. Dostarczane produkty muszą być dopuszczone do powszechnego stosowania
i posiadać wszelkie wymagane przepisami prawa zezwolenia i atesty obowiązujące w aktach
prawnych, a w szczególności określone w:
1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.
z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.),
2) ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.
z 2020 r., poz. 1753 z późn. zm.),
3) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2021 r., poz. 630 z późn. zm.),
4) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
5) rozporządzeniu WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., str. 55),
6) normach systemu HACCP,
7) innych obowiązujących aktach prawnych dotyczących żywności i żywienia.
4. Dostawy towarów będą realizowane na podstawie zamówień pisemnych składanych
przez Zamawiającego drogą elektroniczną lub za pomocą faksu, sukcesywnie, wg potrzeb.
5. Wykonawca odpowiada za należyte zabezpieczenie przedmiotu zamówienia na czas
transportu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi
całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość towaru.
6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru własnym środkiem transportu,
przystosowanym do transportu zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi,
określonymi w odrębnych przepisach i ponosi koszt dostawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły spożywcze w nienaruszonych
opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę
przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta.
8. Dostarczone towary w każdej dostawie cząstkowej powinny pochodzić od jednego
producenta i być tego samego rodzaju i z tej samej partii, jak również być w jednakowym
Specyfikacja warunków zamówienia opakowaniu jednostkowym.
9. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość dokonywanych dostaw, ich
zgodność z zamówieniem oraz za szkody poniesione przez Zamawiającego lub osoby trzecie,
a będące następstwem niedotrzymania terminów dostaw, właściwości i jakości dostarczanych
towarów.
10. Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do
posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, co najmniej na kwotę 50 tys. zł, w
zakresie prowadzonej działalności, obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego
za szkody osobowe lub rzeczowe spowodowane przez dostarczone towary.
11. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia osób poszkodowanych
i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych oraz do zaspokojenia roszczeń odszkodowawczych
wynikających z zatruć dostarczonymi towarami.
12. Produkty muszą posiadać aktualne terminy przydatności do spożycia nie krótsze niż 5
dni od dnia dostawy.
13. Zamawiający dokonuje odbioru jakościowego i ilościowego towarów każdorazowo po
dostawie kolejnej partii. W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada
normom jakościowym lub z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom
w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół
zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
14. Wykonawca zobowiązuje się wymienić zakwestionowaną partię przedmiotu
zamówienia na towar pełnowartościowy w terminie określonym w umowie. Wykonawcy nie
przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. W przypadku niedokonania przez
Wykonawcę wymiany wadliwego przedmiotu zamówienia w terminie określonym w umowie,
Zamawiający ma prawo dokonać interwencyjnego zakupu tego towaru u innego dostawcy, zaś
poniesionymi kosztami wynikającymi z różnicy cen brutto za towar obciąży Wykonawcę
15332000-4 - Przetworzone owoce i orzechy
15332290-3 - Dżemy
15411100-3 - Olej roślinny
15411110-6 - Oliwa z oliwek
15612100-2 - Mąka pszenna
15613311-1 - Płatki kukurydziane
15614000-5 - Ryż przetworzony
15820000-2 - Sucharki i herbatniki; wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonej trwałości
15831000-2 - Cukier
15842100-3 - Czekolada
15851100-9 - Makaron niegotowany
15861000-1 - Kawa
15863000-5 - Herbata
15872000-1 - Zioła i przyprawy korzenne
15981000-8 - Wody mineralne
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia, zawarto w załączniku nr 5 do SWZ. 1. Miejsce dostawy przedmiotu zamówienia: budynek internatu przy Zespole Szkół Nr 2 w Dzierżoniowie, ul. Mickiewicza 1, 58-200 Dzierżoniów.
2. Faktyczne zamówienie (co do ilości i asortymentu) wynikać będzie ze składanego przez Zamawiającego zapotrzebowania. Jednorazowe zapotrzebowanie zgłaszane Wykonawcy nie musi obejmować wszystkich towarów. Podane w formularzach ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5 wielkości zapotrzebowania na towary w ciągu trwania umowy mają charakter jedynie szacunkowy. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert i wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania na towary będące przedmiotem zamówienia w okresie obowiązywania umowy. Oznacza to, iż wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się do zrealizowania zamówień w wymiarze nie mniejszym niż 30% kwoty brutto, wynikającej z formularzy ilościowo-cenowych – załączniki nr 1-5.
3. Dostarczane produkty muszą być dopuszczone do powszechnego stosowania
i posiadać wszelkie wymagane przepisami prawa zezwolenia i atesty obowiązujące w aktach
prawnych, a w szczególności określone w:
1) ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.
z 2020 r., poz. 2021 z późn. zm.),
2) ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U.
z 2020 r., poz. 1753 z późn. zm.),
3) ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
(Dz. U. z 2021 r., poz. 630 z późn. zm.),
4) rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków
spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu
oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154),
5) rozporządzeniu WE 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r., ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności
pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L139 z dnia 30 kwietnia 2004 r., str. 55),
6) normach systemu HACCP,
7) innych obowiązujących aktach prawnych dotyczących żywności i żywienia.
4. Dostawy towarów będą realizowane na podstawie zamówień pisemnych składanych
przez Zamawiającego drogą elektroniczną lub za pomocą faksu, sukcesywnie, wg potrzeb.
5. Wykonawca odpowiada za należyte zabezpieczenie przedmiotu zamówienia na czas
transportu (opakowania, pojemniki przystosowane do przewozu danego asortymentu) i ponosi
całkowitą odpowiedzialność za dostawę i jakość towaru.
6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia towaru własnym środkiem transportu,
przystosowanym do transportu zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi,
określonymi w odrębnych przepisach i ponosi koszt dostawy.
7. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać artykuły spożywcze w nienaruszonych
opakowaniach zawierających oznaczenia fabryczne, tzn. rodzaj, nazwę wyrobu, ilość, datę
przydatności do spożycia, nazwę i adres producenta.
8. Dostarczone towary w każdej dostawie cząstkowej powinny pochodzić od jednego
producenta i być tego samego rodzaju i z tej samej partii, jak również być w jednakowym
Specyfikacja warunków zamówienia opakowaniu jednostkowym.
9. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość dokonywanych dostaw, ich
zgodność z zamówieniem oraz za szkody poniesione przez Zamawiającego lub osoby trzecie,
a będące następstwem niedotrzymania terminów dostaw, właściwości i jakości dostarczanych
towarów.
10. Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do
posiadania ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej, co najmniej na kwotę 50 tys. zł, w
zakresie prowadzonej działalności, obejmującym również odpowiedzialność ubezpieczonego
za szkody osobowe lub rzeczowe spowodowane przez dostarczone towary.
11. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów leczenia osób poszkodowanych
i przeprowadzenia zabiegów sanitarnych oraz do zaspokojenia roszczeń odszkodowawczych
wynikających z zatruć dostarczonymi towarami.
12. Produkty muszą posiadać aktualne terminy przydatności do spożycia nie krótsze niż 5
dni od dnia dostawy.
13. Zamawiający dokonuje odbioru jakościowego i ilościowego towarów każdorazowo po
dostawie kolejnej partii. W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada
normom jakościowym lub z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom
w zakresie warunków zdrowotnych żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół
zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru.
14. Wykonawca zobowiązuje się wymienić zakwestionowaną partię przedmiotu
zamówienia na towar pełnowartościowy w terminie określonym w umowie. Wykonawcy nie
przysługuje z tego tytułu dodatkowe wynagrodzenie. W przypadku niedokonania przez
Wykonawcę wymiany wadliwego przedmiotu zamówienia w terminie określonym w umowie,
Zamawiający ma prawo dokonać interwencyjnego zakupu tego towaru u innego dostawcy, zaś
poniesionymi kosztami wynikającymi z różnicy cen brutto za towar obciąży Wykonawcę
15110000-2 - Mięso
15112100-7 - Świeży drób
15113000-3 - Wieprzowina
15131130-5 - Wędliny
Art. 109 ust. 1 pkt 4