Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przeprowadzenie certyfikowanych szkoleń dla studentów kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach w ramach projektu Studia dualne w PWSZ w Suwałkach POWR.03.01.00-00-DU28/18
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: PAŃSTWOWA WYŻSZA SZKOŁA ZAWODOWA IM. PROF. EDWARDA F. SZCZEPANIKA W SUWAŁKACH
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 200026507
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Teofila Noniewicza 10
1.5.2.) Miejscowość: Suwałki
1.5.3.) Kod pocztowy: 16-400
1.5.4.) Województwo: podlaskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL843 - Suwalski
1.5.7.) Numer telefonu: 87 562 84 32
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@pwsz.suwalki.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.pwsz.suwalki.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - uczelnia publiczna
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przeprowadzenie certyfikowanych szkoleń dla studentów kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach w ramach projektu Studia dualne w PWSZ w Suwałkach POWR.03.01.00-00-DU28/18
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-7a69118d-be02-11eb-911f-9ad5f74c2a25
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00066397
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-05-27
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00012695/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.6 Przygotowanie i przeprowadzenie certyfikowanych szkoleń dla studentów, kadry zarządzającej, pracowników administracji oraz kadry dydaktycznej PWSZ w Suwałkach
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.15.) Nazwa projektu lub programu
Studia dualne w PWSZ w Suwałkach nr POWR.03.01.00-00-DU28/18
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://miniportal.uzp.gov.pl/ , https://bip.pwsz.suwalki.pl/zamowienia-publiczne/powyzej130tys/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://miniportal.uzp.gov.pl/https://bip.pwsz.suwalki.pl/zamowienia-publiczne/powyzej130tys/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu miniPortalu, który dostępny jest pod adresem: https://miniportal.uzp.gov.pl/, ePUAPu, https://epuap.gov.pl/wps/portal oraz poczty elektronicznej. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do następujących formularzy:„Formularz do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” oraz do „Formularza do komunikacji”. Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych,elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu opisane zostały w Regulaminie korzystania z systemu miniPortal oraz Warunkach korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP). Max rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku”i „Formularza do komunikacji” wynosi 150 MB. Złożenie oferty w postępowaniu: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty” dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na miniPortalu. Funkcjonalność do zaszyfrowania oferty przez Wykonawcę jest dostępna dla
wykonawców na miniPortalu, w szczegółach danego postępowania. 2. Oferta powinna być sporządzona w języku polskim, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym - w formacie danych .txt, .rtf, .pdf, .ods, .odp, .xls, .ppt, .doc, .docx, .xlsx, .pptx, .xps, .odt., csv. 3. W przypadku zastosowania innego formatu Zamawiający może nie mieć możliwości zapoznania się z ofertą, co może spowodować jej odrzucenie. 4.
Zamawiający zaleca format kwalifikowanego podpisu elektronicznego: 1) dokumenty w formacie„pdf” należy podpisywać tylko formatem PAdES; 2) zamawiający dopuszcza podpisanie dokumentów w formacie innym niż „pdf”, należy wówczas użyć formatu XAdES. 5. Sposób złożenia oferty, w tym zaszyfrowania oferty opisany został w „Instrukcji użytkownika”, dostępnej na stronie: https://miniportal.uzp.gov.pl/ Sposób komunikowania się Zamawiającego z Wykonawcami (nie dotyczy składania ofert) 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcami w szczególności składanie oświadczeń, wniosków (innych niż wskazanych
powyżej),zawiadomień oraz przekazywanie informacji odbywa się elektronicznie za pośrednictwem dedykowanego formularza: „Formularz do komunikacji” dostępnego na ePUAP oraz udostępnionego przez miniPortal. 2. Zamawiający może również komunikować się z Wykonawcami za pomocą poczty elektronicznej, email: przetargi@pwsz.suwalki.pl 3. Zaleca się, żeby we wszelkiej
korespondencji związanej z niniejszym postępowaniem Zamawiający i Wykonawcy posługiwali się numerem postępowania. 4. Dokumenty elektroniczne, składane są przez Wykonawcę za pośrednictwem„Formularza do komunikacji” jako załączniki. Zamawiający dopuszcza również możliwość składania dokumentów elektronicznych za pomocą poczty elektronicznej, na wskazany powyżej adres email. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych musi być zgody z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla
dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U.z 2020 poz. 2452) oraz rozporządzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z 23.12.2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz
innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy ((Dz. U. z 2020 poz. 2415)
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informuję, że:
1) Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest: Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach z siedzibą przy ul. Teofila Noniewicza 10, 16-400 Suwałki, 87/ 562 84 32 reprezentowana przez Dyrektora administracyjnego;
2) Inspektorem ochrony danych osobowych w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. prof. Edwarda F. Szczepanika w Suwałkach jest Pan Adam Bogusz, mail: iod@pwsz.suwalki.pl
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego /dane identyfikujące postępowanie, np. nazwa, numer/ prowadzonym w trybie podstawowym na podstawie art. 275 ust. 1 ustawy Pzp na: Postępowanie nr KO-120.3730.05.2021 Przygotowanie i przeprowadzenie certyfikowanych szkoleń dla studentów kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach w ramach projektu Studia dualne w PWSZ w Suwałkach nr POWR.03.01.00-00-DU28/18
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 4) Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 8 oraz art. 96 ust. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1603), dalej „ustawa Pzp”;
5) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 97 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
6) Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
7) W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
8) Posiada Pani/Pan:
a. na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
b. na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych**
c. na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO ***;
d. prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
9) Nie przysługuje Pani/Panu:
a. w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b. prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
c. na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: KO-120.3730.05.2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 3
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia w zakresie części 1 jest przygotowanie i przeprowadzenie certyfikowanego szkolenia - Planowanie i organizacja produkcji
Szkoleniem objęta będzie grupa 15 osób (1 grupa – 15 osób) studenci III roku studiów stacjonarnych kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach. Zrealizowana zostanie 1 edycja szkolenia, w której udział weźmie 15 osób, w terminie maksymalnie 6 miesięcy od dnia podpisania umowy nie dłużej niż do 31.12.2021 r.
Zarys treści programowych:
- Planowanie – planowanie logistyczne operacji (SOP), planowanie zagregowane, planowanie operacyjne, taktyczne, strategiczne, planowanie zstępujące i wstępujące, strategie produkcyjne i rodzaje planów, analiza przepływów pieniężnych, wdrażanie SOP, szeregowanie zadań operacyjnych w produkcji i usługach.
- Zasady systemu ssącego w logistyce produkcji.
- Projektowanie pętli Kanban.
- Ustalenie wielkości zapasów.
- Butterfly - zasilanie stanowisk.
Efekty kształcenia:
- Zdobycie umiejętności rozwiązywania zagadnień częstych zmian planów produkcji oraz znajomość najnowszych metod radzenia sobie w takich wypadkach.
- Zdobycie wiedzy na temat metod optymalizacji harmonogramów oraz dynamicznego sterowania zleceniami produkcyjnymi w oparciu o niskie serie i zmienne zamówienia klientów.
- Zapoznanie się z nowoczesnymi metodami optymalnego (nisko kosztowego) zarządzania planem przepływu komponentów, materiałów i surowców w firmie produkcyjnej.
Informacje dodatkowe dotyczące organizacji i przeprowadzenia szkolenia
- Planowany harmonogram realizacji szkolenia
Szkolenie zrealizowane zostanie w okresie maksymalnie 6 miesięcy od dnia podpisania umowy nie dłużej niż do końca grudnia 2021 r. Szczegółowe terminy realizacji zostaną ustalone z wyłonionym wykonawcą.
- Zakłada się szkolenie w formule 3- dniowej po 8h dydaktycznych w ciągu dnia.
I grupa – 15 osób x 24h
- Miejsce realizacji: PWSZ w Suwałkach – sala wykładowa uczelni (wyposażona w rzutnik multimedialny, ekran, tablicę).
- Forma prowadzenia zajęć: wykłady połączone z ćwiczeniami
- Przyjmuje się, iż 1 godzina dydaktyczna = 45 minut. Do czasu zajęć nie wlicza się przerw.
- Wykonawca, zobowiązany jest do przygotowania programu szkolenia i przesłania do Zamawiającego, w celu zatwierdzenia go przez Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i przeprowadzenia egzaminu oraz wydania certyfikatu ze szkolenia Planowanie i organizacji produkcji.
- Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej, po zrealizowaniu każdej grupy szkoleniowej, dotyczącej indywidualnej oceny szkolenia przez każdego z uczestników i przekazania tych ankiet Zamawiającemu. Komplet ankiet dla całej grupy zostanie przekazany Wykonawcy przed szkoleniem.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia materiałów szkoleniowych dla uczestników – w formie papierowej. Minimalnie w formie prezentacji ze szkolenia.
- Wykonawca zobowiązany jest do zebrania podpisów uczestników szkolenia w wersji pisemnej listy obecności na każdy dzień szkolenia oraz dostarczenia listy do Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia w ramach kosztu szkolenia przerw kawowych oraz lunchu każdego dnia szkolenia.
4.2.6.) Główny kod CPV: 80500000-9 - Usługi szkoleniowe
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55110000-4 - Hotelarskie usługi noclegowe
55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
80530000-8 - Usługi szkolenia zawodowego
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 6 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie podlegać będą oferty nieodrzucone.
W celu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający przyjął następujące kryteria oceny ofert przypisując im odpowiednią wagę procentową:
W zakresie części 1:
Kryterium Waga
1 Cena - C 60%
2 Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu z zakresu danej części zamówienia - D 40%
Sposób obliczania wartości punktowej kryteriów:
1) Kryterium nr 1 cena oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Cena (C) – maks. 60 pkt. przy założeniu że w kryterium zostanie zastosowany następujący wzór arytmetyczny
C = (C najniższa/C badana) × 100 x 60%
gdzie:
C najniższa to cena najniższa brutto spośród wszystkich badanych ofert
C badana to cena brutto badanej oferty
2) Kryterium 2 doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Doświadczenie (D) – maks. 40 pkt.
Ocenie zostanie poddane doświadczenie osoby, skierowanej prze Wykonawcę do realizacji danej części zamówienia według następujących zasad :
Doświadczenie osoby Liczba punktów
zrealizowane min. 2 szkolenia 5 pkt.
zrealizowane min. 3 szkolenia 10 pkt.
zrealizowane min. 4 szkolenia 15 pkt.
zrealizowane min. 5 szkoleń 20 pkt.
zrealizowane min. 6 szkoleń 25 pkt.
zrealizowane min. 7 szkoleń 30 pkt.
zrealizowane min. 8 szkoleń 35 pkt.
zrealizowane min. 9 szkoleń 40 pkt.
Uwagi:
a) Punkty w tym kryterium zostaną przyznane, w przypadku gdy Wykonawca wykaże że co najmniej 1 trener skierowany do realizacji zamówienia w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert zrealizował szkolenia w minimalnych ilościach wskazanych powyżej. Nie ma możliwości przyznania punktów częściowych. Wskazanie większego doświadczenia niż opisane powyżej nie spowoduje przyznania większej ilości punktów.
b) Doświadczenie więcej niż jednej osoby wskazanej do realizacji danej części zamówienia nie sumują się.
c) W przypadku gdy Wykonawca nie wskaże w ofercie wielkości w ogóle – ilości zrealizowanych szkoleń – Zamawiający przyzna 0 pkt. w ramach kryterium doświadczenie.
3) Suma punktów (S) – maks. 100 pkt.
Za najkorzystniejszą uważać się będzie ofertę, która uzyska najwyższą ilość punktów będącą sumą punktów uzyskanych za kryterium cena oraz kryterium doświadczenie, według następującego wzoru:
S = C + D
Wszystkie obliczenia będą dokonywane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglania (końcówki poniżej 0,005 pkt pomija się a końcówki 0,005 i wyższe zaokrągla się do 0,01 pkt).
Ocena w zakresie kryteriów zostanie dokonana na podstawie wypełnionego Formularza ofertowego i złożonej w nim deklaracji Wykonawcy.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu
4.3.6.) Waga: 40,00
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia w zakresie części 2 jest przygotowanie i przeprowadzenie certyfikowanego szkolenia - Optymalizacja procesów metodą VSM
Szkoleniem objęta będzie grupa 15 osób (1 grupa – 15 osób) studenci III roku studiów stacjonarnych kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach. Zrealizowana zostanie 1 edycja szkolenia, w której udział weźmie 15 osób, w terminie maksymalnie 6 miesięcy od dnia podpisania umowy nie dłużej niż do 31.12.2021 r.
Zarys treści programowych:
- Lean Manufacturing.
- Wartość Dodana (VAA), Marnotrawstwo (NVAA).
- Parametry przepływu, jego wartości i czasy przejścia.
- Mapowanie procesów.
- Techniki pomiaru czasu przejścia i metody ich wyliczania.
- Rodzaje systemów produkcji.
- Przejście od Push do Pull.
- Metodologia przygotowania Mapy Stanu Obecnego MSO.
- Parametry oraz metody analizy bieżącej sytuacji na podstawie MSO.
- Analiza wartości przepływów.
- Typy strat związanych z przepływami.
- Techniki przyspieszania przepływów.
- Metodologia przygotowania Mapy Stanu Przyszłego.
- Plan wdrożenia zmian.
Efekty kształcenia:
- Zdobycie umiejętności analizy lead time produkcyjnego (czas od wejścia materiałów do wyjścia wyrobu gotowego) oraz jego optymalizacji.
- Doświadczenie w rozwiązywaniu kłopotów związanych ze spowolnieniami przepływu materiałów, nadmiernie gromadzonymi zapasami lub innymi ograniczeniami.
- Znajomość sposobów przyspieszania procesów produkcji oraz zwiększania ich elastyczności na zmiany zamówień.
- Zapoznanie z metodyką skrócenia czasu wytwarzania przy zachowaniu tej samej jakości.
Informacje dodatkowe dotyczące organizacji i przeprowadzenia szkolenia
- Planowany harmonogram realizacji szkolenia
Szkolenie zrealizowane zostanie w okresie maksymalnie 6 miesięcy od dnia podpisania umowy nie dłużej niż do końca grudnia 2021 r. Szczegółowe terminy realizacji zostaną ustalone z wyłonionym wykonawcą.
- Zakłada się szkolenie w formule 2- dniowej po 8h dydaktycznych w ciągu dnia.
I grupa – 15 osób x 16h
- Miejsce realizacji: PWSZ w Suwałkach – sala wykładowa uczelni (wyposażona w rzutnik multimedialny, ekran, tablicę).
- Forma prowadzenia zajęć: wykłady połączone z ćwiczeniami.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i przeprowadzenia egzaminu oraz wydania certyfikatu z ze szkolenia Optymalizacja procesów metodą VSM.
- Przyjmuje się, iż 1 godzina dydaktyczna = 45 minut. Do czasu zajęć nie wlicza się przerw.
- Wykonawca, zobowiązany jest do przygotowania programu szkolenia i przesłania do Zamawiającego, w celu zatwierdzenia go przez Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i przeprowadzenia egzaminu oraz wydania certyfikatu ze szkolenia Planowanie i organizacji produkcji.
- Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej, po zrealizowaniu każdej grupy szkoleniowej, dotyczącej indywidualnej oceny szkolenia przez każdego z uczestników i przekazania tych ankiet Zamawiającemu. Komplet ankiet dla całej grupy zostanie przekazany Wykonawcy przed szkoleniem.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia materiałów szkoleniowych dla uczestników – w formie papierowej. Minimalnie w formie prezentacji ze szkolenia.
- Wykonawca zobowiązany jest do zebrania podpisów uczestników szkolenia w wersji pisemnej listy obecności na każdy dzień szkolenia oraz dostarczenia listy do Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia w ramach kosztu szkolenia przerw kawowych oraz lunchu każdego dnia szkolenia.
4.2.6.) Główny kod CPV: 80500000-9 - Usługi szkoleniowe
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55110000-4 - Hotelarskie usługi noclegowe
55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
80530000-8 - Usługi szkolenia zawodowego
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 6 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie podlegać będą oferty nieodrzucone.
W celu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający przyjął następujące kryteria oceny ofert przypisując im odpowiednią wagę procentową:
W zakresie części 2:
Kryterium Waga
1 Cena - C 60%
2 Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu z zakresu danej części zamówienia - D 40%
Sposób obliczania wartości punktowej kryteriów:
1) Kryterium nr 1 cena oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Cena (C) – maks. 60 pkt. przy założeniu że w kryterium zostanie zastosowany następujący wzór arytmetyczny
C = (C najniższa/C badana) × 100 x 60%
gdzie:
C najniższa to cena najniższa brutto spośród wszystkich badanych ofert
C badana to cena brutto badanej oferty
2) Kryterium 2 doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Doświadczenie (D) – maks. 40 pkt.
Ocenie zostanie poddane doświadczenie osoby, skierowanej prze Wykonawcę do realizacji danej części zamówienia według następujących zasad :
Doświadczenie osoby Liczba punktów
zrealizowane min. 2 szkolenia 5 pkt.
zrealizowane min. 3 szkolenia 10 pkt.
zrealizowane min. 4 szkolenia 15 pkt.
zrealizowane min. 5 szkoleń 20 pkt.
zrealizowane min. 6 szkoleń 25 pkt.
zrealizowane min. 7 szkoleń 30 pkt.
zrealizowane min. 8 szkoleń 35 pkt.
zrealizowane min. 9 szkoleń 40 pkt.
Uwagi:
a) Punkty w tym kryterium zostaną przyznane, w przypadku gdy Wykonawca wykaże że co najmniej 1 trener skierowany do realizacji zamówienia w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert zrealizował szkolenia w minimalnych ilościach wskazanych powyżej. Nie ma możliwości przyznania punktów częściowych. Wskazanie większego doświadczenia niż opisane powyżej nie spowoduje przyznania większej ilości punktów.
b) Doświadczenie więcej niż jednej osoby wskazanej do realizacji danej części zamówienia nie sumują się.
c) W przypadku gdy Wykonawca nie wskaże w ofercie wielkości w ogóle – ilości zrealizowanych szkoleń – Zamawiający przyzna 0 pkt. w ramach kryterium doświadczenie.
3) Suma punktów (S) – maks. 100 pkt.
Za najkorzystniejszą uważać się będzie ofertę, która uzyska najwyższą ilość punktów będącą sumą punktów uzyskanych za kryterium cena oraz kryterium doświadczenie, według następującego wzoru:
S = C + D
Wszystkie obliczenia będą dokonywane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglania (końcówki poniżej 0,005 pkt pomija się a końcówki 0,005 i wyższe zaokrągla się do 0,01 pkt).
Ocena w zakresie kryteriów zostanie dokonana na podstawie wypełnionego Formularza ofertowego i złożonej w nim deklaracji Wykonawcy.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia w zakresie części 3 jest przygotowanie i przeprowadzenie certyfikowanego szkolenia - Ekspert ds. prawa żywnościowego
Szkoleniem objęta będzie grupa 15 osób (2 grupy – 7 i 8 osób) studenci IV roku studiów stacjonarnych kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji PWSZ w Suwałkach. Zrealizowane zostaną 2 edycje szkolenia, w której udział weźmie łącznie 15 osób, realizacja przez okres maks. 3 miesięcy, w okresie 01-03.2022.
Zarys treści programowych:
- Wprowadzenie do bezpieczeństwa żywności.
- Tworzenie prawa żywnościowego w Unii Europejskiej.
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności – rozporządzenie 178/2002 ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, pakiet higieniczny: rozporządzenia 852/2004, 853/2004, 854/2004, mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności, chemiczne zanieczyszczenia żywności.
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością: rozporządzenie 1935/2004 w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, rozporządzenie 2023/2006 w zakresie dobrych praktyk produkcyjnych, rozporządzenie 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Wymagania prawne w Polsce i UE w zakresie znakowania żywności: rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wymagania dotyczące jakości handlowej a nowe wymagania znakowania.
- Kompetencje urzędowej kontroli żywności.
- Warsztaty, ćwiczenia, interpretacje, analizy zapytań.
Efekty kształcenia:
- Zdobycie wiedzy na temat wymagań prawnych w Polsce i UE w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, w zakresie materiałów do kontaktu z żywnością tj.: materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dobrych praktyk produkcyjnych, materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością; w zakresie znakowania żywności.
Informacje dodatkowe dotyczące organizacji i przeprowadzenia szkolenia
- Planowany harmonogram realizacji szkolenia
Szkolenie zrealizowane zostanie w okresie od stycznia do marca 2022 r. Szczegółowe terminy realizacji zostaną ustalone z wyłonionym wykonawcą.
- Szkolenie powinno być przeprowadzone w odległości do 300 km od Suwałk ( w jedną stronę). Zamawiający dopuszcza możliwość organizacji zajęć w odległości większej niż podana powyżej, jednakże w takim przypadku Wykonawca zabezpieczy we własnym zakresie, na własną odpowiedzialność i na własny koszt dojazd Uczestnika/czki szkolenia sprzed PWSZ w Suwałkach, a także zapewni powrót przed ten budynek oraz opiekę na czas podróży, jak również pokryje koszt dodatkowych noclegów uczestnika projektu.
- Zakłada się szkolenie w formule 3- dniowej po 8h dydaktycznych w ciągu dnia.
I grupa – 7-8 osób x 24h – 01-03.2022 r.
II grupa – 7-8 osób x 24h – 01-03.2022 r.
- Przyjmuje się, iż 1 godzina dydaktyczna = 45 minut. Do czasu zajęć nie wlicza się przerw.
- Wykonawca, zobowiązany jest do przygotowania programu szkolenia i przesłania do Zamawiającego, w celu zatwierdzenia go przez Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i przeprowadzenia egzaminu oraz wydania certyfikatu z Eksperta ds. prawa żywnościowego.
- Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia ankiety ewaluacyjnej, po zrealizowaniu każdej grupy szkoleniowej, dotyczącej indywidualnej oceny szkolenia przez każdego z uczestników i przekazania tych ankiet Zamawiającemu. Komplet ankiet dla całej grupy zostanie przekazany Wykonawcy przed szkoleniem.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia materiałów szkoleniowych dla uczestników – w formie papierowej. Minimalnie w formie prezentacji ze szkolenia.
- Wykonawca zobowiązany jest do zebrania podpisów uczestników szkolenia w wersji pisemnej listy obecności na każdy dzień szkolenia oraz dostarczenia listy do Zamawiającego.
- Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia w ramach kosztu szkolenia przerw kawowych oraz lunchu każdego dnia szkolenia.
- W ramach noclegu Wykonawca zapewnia śniadanie Uczestnikom szkoleń.
4.2.6.) Główny kod CPV: 80500000-9 - Usługi szkoleniowe
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55110000-4 - Hotelarskie usługi noclegowe
55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
80530000-8 - Usługi szkolenia zawodowego
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2022-01-01 do 2022-03-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Ocenie podlegać będą oferty nieodrzucone.
W celu wyboru najkorzystniejszej oferty Zamawiający przyjął następujące kryteria oceny ofert przypisując im odpowiednią wagę procentową:
W zakresie części 3:
Kryterium Waga
1 Cena - C 60%
2 Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu z zakresu danej części zamówienia - D 40%
Sposób obliczania wartości punktowej kryteriów:
1) Kryterium nr 1 cena oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Cena (C) – maks. 60 pkt. przy założeniu że w kryterium zostanie zastosowany następujący wzór arytmetyczny
C = (C najniższa/C badana) × 100 x 60%
gdzie:
C najniższa to cena najniższa brutto spośród wszystkich badanych ofert
C badana to cena brutto badanej oferty
2) Kryterium 2 doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu oceniane będzie jak niżej:
dotyczy wszystkich części zamówienia:
Doświadczenie (D) – maks. 40 pkt.
Ocenie zostanie poddane doświadczenie osoby, skierowanej prze Wykonawcę do realizacji danej części zamówienia według następujących zasad :
Doświadczenie osoby Liczba punktów
zrealizowane min. 2 szkolenia 5 pkt.
zrealizowane min. 3 szkolenia 10 pkt.
zrealizowane min. 4 szkolenia 15 pkt.
zrealizowane min. 5 szkoleń 20 pkt.
zrealizowane min. 6 szkoleń 25 pkt.
zrealizowane min. 7 szkoleń 30 pkt.
zrealizowane min. 8 szkoleń 35 pkt.
zrealizowane min. 9 szkoleń 40 pkt.
Uwagi:
a) Punkty w tym kryterium zostaną przyznane, w przypadku gdy Wykonawca wykaże że co najmniej 1 trener skierowany do realizacji zamówienia w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert zrealizował szkolenia w minimalnych ilościach wskazanych powyżej. Nie ma możliwości przyznania punktów częściowych. Wskazanie większego doświadczenia niż opisane powyżej nie spowoduje przyznania większej ilości punktów.
b) Doświadczenie więcej niż jednej osoby wskazanej do realizacji danej części zamówienia nie sumują się.
c) W przypadku gdy Wykonawca nie wskaże w ofercie wielkości w ogóle – ilości zrealizowanych szkoleń – Zamawiający przyzna 0 pkt. w ramach kryterium doświadczenie.
3) Suma punktów (S) – maks. 100 pkt.
Za najkorzystniejszą uważać się będzie ofertę, która uzyska najwyższą ilość punktów będącą sumą punktów uzyskanych za kryterium cena oraz kryterium doświadczenie, według następującego wzoru:
S = C + D
Wszystkie obliczenia będą dokonywane z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku zgodnie z matematycznymi zasadami zaokrąglania (końcówki poniżej 0,005 pkt pomija się a końcówki 0,005 i wyższe zaokrągla się do 0,01 pkt).
Ocena w zakresie kryteriów zostanie dokonana na podstawie wypełnionego Formularza ofertowego i złożonej w nim deklaracji Wykonawcy.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60,00
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie co najmniej 1 trenera skierowanego do prowadzenia kursu
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy :1) nie podlegają wykluczeniu oraz
2) spełniają warunki udziału w postępowaniu określone przez Zamawiającego dotyczące:
a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
b) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
w zakresie wszystkich części zamówienia od 1 do 3:
c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia szczegółowych wymagań w zakresie spełniania tego warunku.
d) zdolności technicznej lub zawodowej:
w zakresie wszystkich części zamówienia od 1 do 3:
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że:
- posiada doświadczenie w prowadzeniu kursów lub szkoleń odpowiadających zakresem przedmiotowi zamówienia w danej części zamówienia tj. szkoleń/kursów (odpowiadających takiej samej tematyce co dana część) w liczbie co najmniej 3 w okresie ostatnich 3 lat – zgodnie z wykazem usług stanowiącym załącznik nr 4 do ogłoszenia.
- skieruje do realizacji przedmiotowego zamówienia co najmniej jedną osobę odpowiedzialną za realizację szkolenia/kursu posiadającą wykształcenie wyższe kierunkowe i/lub certyfikaty/zaświadczenia potwierdzające znajomość dziedziny oraz z doświadczeniem w zrealizowaniu co najmniej jednego szkolenia objętego przedmiotem zamówienia w okresie ostatnich 3 lat – zgodnie z wykazem osób stanowiącym załącznik nr 5 do ogłoszenia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: W celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia podmiotowe środki dowodowe wymagane od Wykonawcy obejmują:
1. Oświadczenia wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2020 r. poz. 1076 i 1086) z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej – Załącznik nr 3 do SWZ.
2. Oświadczenie własne wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu o którym mowa w art. 125 ust. 1 w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia o których mowa w art. 108 ust. 1 pkt. 1,2 i 4 oraz art. 109 ust. 1 pkt. 4 Ustawy.
3. Oświadczenie własne wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu o którym mowa w art. 125 ust. 1 Ustawy w celu potwierdzenia braku podstaw wykluczenia o których mowa w art. 108 ust. 1 pkt. 3 - 6 oraz art. 109 ust. 1 pkt. 5-10 Ustawy.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 2. W celu potwierdzenia spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub kryteriów selekcji:
1) dotyczących zdolności technicznej lub zawodowej podmiotowe środki dowodowe wymagane od Wykonawcy obejmują:
1. Wykaz usług wykonanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów określających, czy te usługi zostały wykonane należycie, przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty sporządzone przez podmiot, na rzecz którego usługi zostały wykonane, a jeżeli wykonawca z przyczyn niezależnych od niego nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy - Załącznik nr 4 do SWZ.
2. Wykaz osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia publicznego, odpowiedzialnych za przeprowadzenie szkolenia/warsztatu, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, doświadczenia, wykształcenia niezbędnych do wykonania zamówienia publicznego a także informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami- Załącznik nr 5 do SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku, Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.2. Przepisy dotyczące Wykonawcy stosuje się odpowiednio do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
3. Jeżeli została wybrana oferta Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, Zamawiający może żądać przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego kopii umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.
4. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy i wniesienie zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
5. Dokument potwierdzający ustanowienie pełnomocnika powinien zawierać:
1) wskazanie postępowania o zamówienie publiczne, którego dotyczy,
2) Wykonawców ubiegających się wspólnie o udzielenie zamówienia,
3) ustanowionego pełnomocnika oraz
4) zakres jego umocowania.
6. Pełnomocnictwo, sporządza się w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym. Jeżeli Pełnomocnictwo, zostało sporządzone jako dokument w postaci papierowej i opatrzone własnoręcznym podpisem, przekazuje się cyfrowe odwzorowanie tego dokumentu opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym - mocodawcy, poświadczającym zgodność cyfrowego odwzorowania z dokumentem w postaci papierowej.
7. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, żaden z nich nie może podlegać wykluczeniu zgodnie z rozdziałem XIII.
8. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki, o których mowa w rozdziale XII, Zamawiający będzie oceniał łącznie.
9. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonają sługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
10. W przypadku, o którym mowa w ust. 9, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonają poszczególni Wykonawcy.
11. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie wstępne o niepodleganiu wykluczeniu, spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, składa każdy z Wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
12. Wszelka korespondencja prowadzona będzie z Pełnomocnikiem
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Wybrany Wykonawca jest zobowiązany do zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych we Wzorze Umowy, stanowiącym Załącznik nr 7 do SWZ.2. Zakres świadczenia Wykonawcy wynikający z umowy jest tożsamy z jego zobowiązaniem zawartym w ofercie.
3. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 Pzp oraz wskazanym we wzorze Umowy stanowiącym załącznik nr 7.
4. Zmiana umowy wymaga dla swej ważności, pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej.