Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
"Wykonanie usługi w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków w formie cateringu kompletnego dla dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego nr 4 w Wieliczce"
1.3.2 usługa cateringowa
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi w zakresie przygotowania i dostarczania posiłków w formie cateringu kompletnego dla maksymalnie 90 dzieci uczęszczających do Przedszkola Samorządowego nr 4 w Wieliczce w okresie od 03.01.2022 r. do 30.06.2022 r., od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni wolnych od zajęć, w których przedszkole jest zamknięte.
2. Przewidywana liczba pakietu całodziennego wyżywienia (śniadanie, obiad i podwieczorek) wynosi 11 250.
- Ilość śniadań maksymalnie 11 250 szt.,
- Ilość obiadów maksymalnie 11 250 szt.,
- Ilość podwieczorków maksymalnie 11 250 szt.
W oparciu o dane frekwencyjne zamawiający informuje, iż z uwagi na absencję chorobową dzieci rzeczywista liczba wydawanych posiłków może być mniejsza o ok. 25 % od liczby maksymalnej podanej powyżej.
Zamawiający zastrzega, że ilość planowanych posiłków może ulec zmianie (zwiększenie lub zmniejszenie), czego Zamawiający nie mógł przewidzieć na etapie realizacji niniejszego postępowania np. działanie siły wyższej, nieprzewidzianej jak ogłoszenie pandemii, zmian organizacyjnych itp., a Wykonawca nie będzie dochodził z tego tytułu roszczeń.
W związku z czym Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości przedmiotu zamówienia. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. Wykonawca godzi się z faktem, że za ilości planowane posiłków przez Zamawiającego w niniejszym postępowaniu lecz niezrealizowane przez Wykonawcę w trakcie trwania umowy, Wykonawca nie otrzyma wynagrodzenia.
Dokładna ilość zamawianych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci.
Liczba śniadań zgłaszana będzie Wykonawcy codziennie przez pracownika przedszkola (wyznaczonego przez Dyrektora placówki) do godziny 16.00 w dniu poprzedzającym wykonanie usługi. Wykonawca dostarczy przygotowane śniadanie z napojami do godziny 8:00.
Liczba obiadów i podwieczorków wraz z napojami zgłaszana będzie Wykonawcy codziennie przez pracownika przedszkola (wyznaczonego przez Dyrektora placówki) do godziny 10: 00 wg aktualnego stanu przedszkolaków. Wykonawca dostarczy obiady wraz z podwieczorkami i napojami do godz. 11.30.
3. W szczególnych sytuacjach istnieje możliwość zmiany godzin dostarczania posiłków z jednodniowym wyprzedzeniem, zarówno przez Zamawiającego, jak i Wykonawcę.
4. Cena jednego zestawu posiłku winna zawierać koszt przygotowania i dostarczania posiłku, zmywanie naczyń zbiorczych oraz zagospodarowanie wszelkich odpadów.
W cenie oferty należy uwzględnić równy koszt posiłków standardowych i dietetycznych (w razie zgłoszenia przez zamawiającego potrzeby przygotowania takowych).
. Rodzaje posiłków:
a) Śniadanie: zupa mleczna lub potrawy mleczne i mleko pochodne ( pojemność 250 ml) oraz kanapki ( 2 rodzaje do wyboru dla każdego dziecka, przygotowane z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego, na zakwasie: żytniego, pszennego, mieszanego, z masłem wysokogatunkowym o zawartości tłuszczu mlecznego w przedziale 80-90%, wędliną ( z jadłospisu dziennego wyklucza się wędliny z mielonek), serem żółtym lub białym do tego warzywa, pastą jajeczną lub rybną. Woda mineralna, herbaty owocowe, owocowo – ziołowe, sok naturalny, kakao, kawa inka, napój mleczny. Świeże owoce i warzywa (wyłączając owoce w puszce), orzechy (bez dodatku soli i cukru), owoce suszone.
b) Obiad: zupa (pojemność 300 ml) oraz drugie danie ( w tym: produkt węglowodanowy (200 g): ziemniaki, kasza, ryż, makaron lub np. kluski śląskie, kopytka, pierogi, naleśniki; produkt białkowy pochodzenia zwierzęcego – gotowy 80 g ( mięso np.: sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka, kotlet schabowy, stek z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz, kotlety mielone, bądź ryba; surówka, jarzyny gotowane lub owoc – 100 g ( asortyment podawanych warzyw i owoców powinien być różnorodny), kompot lub sok z produktów świeżych i pełnowartościowych (200 ml).
c) Podwieczorek (trzy produkty): świeży owoc, ciasto własnego wyrobu, budyń, galaretka, kisiel, jogurt tylko naturalny, serek homogenizowany, owoce suszone, orzechy (bez dodatku soli i cukru. Woda mineralna, herbaty owocowe, owocowo – ziołowe, sok naturalny, kakao, kawa inka, napój mleczny.
d) Napoje: napoje przygotowane na miejscu mogą być słodzone cukrem w ilości nieprzekraczającej 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia. Wykonawca dostarcza również napoje (wodę mineralną niegazowaną) do codziennego korzystania przez dzieci – dziennie 0,5 l na dziecko.
7. Wymagania dotyczące przedmiotu zamówienia:
1) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
2) Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów.
3) Wartość odżywcza posiłków oraz gramatura powinna być zgodna z normami opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia a produkty wykorzystywane do ich przyrządzenia zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U.2016.1154)
4) Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego oraz umieszczenia tych diet w jadłospisie. Na obecną chwilę ilość dzieci z dietami – 3 diety bezmleczna (eliminacja z diety produktów mlecznych, zastosowanie produktów zamiennych); 1 dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym (zalecane spożycie produktów pełnoziarnistych, nieprzetworzonych, odpowiednie przygotowanie potraw z wykorzystaniem produktów o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, eliminacja cukru i produktów słodzonych z diety); 1 dieta ubogo niklowa (eliminacja z diety produktów bogatych w nikiel, odpowiednie przygotowanie potraw); 1 dieta eliminacyjna (eliminacja z diety produktów zakazanych i zastąpienie ich produktami dozwolonymi). Posiłki dla dzieci z dietami muszą być odpowiednio opisane.
5) Wykonawca sporządzając jadłospis zobowiązany jest współtworzyć go z dietetykiem. Przedstawiony przez Wykonawcę jadłospis powinien być sporządzony przez osobę posiadającą dyplom dietetyka. Dietetyka zatrudnia Wykonawca przez cały okres trwania umowy.
Jadłospis powinien zawierać informacje o produktach wchodzących w skład posiłku oraz alergenach występujących w posiłkach. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania jadłospisów dekadowych do przedszkola najpóźniej na 5 dni przed rozpoczęciem kolejnego okresu żywieniowego. Każda zmiana w jadłospisie ze strony Wykonawcy wymaga akceptacji Zamawiającego. Zamawiający ma prawo dokonania wiążących zmian w jadłospisie przedstawionym przez Wykonawcę, na co Wykonawca wyraża zgodę.
6) Planując jadłospis Wykonawca zobowiązany jest do uwzględniania norm żywienia, zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze dla danej grupy wiekowej oraz przestrzegania, aby na całodzienne żywienie dziecka składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych.
7) Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku dzieci.
8) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków:
a) zupy – temperatura 77 °C (+/-2°C),
b) II danie – temperatura 65°C (+/-2°C),
c) potrawy na zimno (surówki, sałatki, wędliny, desery) - temperatura 30C (+/-2°C),
d) napoje gorące - 80°C (+/-2°C).
W przypadku stwierdzenia niezgodności dostarczanych posiłków z wymogami zawartymi w SWZ oraz umowie , sporządzany jest protokół. Protokół podpisany przez Zamawiającego oraz Wykonawcę stanowi podstawę obniżenia wynagrodzenia Wykonawcy tj. za posiłki niezgodne z wymogami Wykonawcy nie należy się wynagrodzenie.
9) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany zakresu usługi, tj. zmiany zarówno składu, jak i rodzaju posiłków przygotowywanych / dostarczanych w dany dzień o czym poinformuje Wykonawcę z wyprzedzeniem 2 dni roboczych. W sytuacjach szczególnych (np. zorganizowane wyjazdy wychowanków przedszkola) Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw.
Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
11) Dowożone posiłki winny być dostarczane własnym klimatyzowanym transportem Wykonawcy przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach, termo boksach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw do punktu wydawania posiłków w przedszkolu. Posiłki będą wydawane w naczyniach własnych przedszkola.
12) Wykonawca zobowiązany jest do odbioru codziennie termosów po posiłkach oraz ich mycia i wyparzania. Wykonawca zapewnia wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny w zakresie oznakowania pojemników do transportu naczyń czystych i brudnych.
13) Wykonawca ma obowiązek odbierania odpadów pokonsumpcyjnych i ich utylizacji na własny koszt, zgodnie z ustawą o odpadach (tj. Dz. U. z 2019 r. poz. 701 z późn. zm.)
14) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania.
Z uwagi na ograniczenie ilości znaków dalsza część opisu zamówienia dostępny w pkt. III SWZ
Scena, nagłośnienie, światło, dźwięk
Poronin, Zakopane (małopolskie)
"Muzykant" Szymon Mikołajczyk - DJ i wodzirej na Twoje wesele!
(małopolskie)
Cafe PR Agencja Eventowa Kraków
Kraków (małopolskie)
Wynajem namiotów, wypożyczalnia namiotów
Korzenna (małopolskie)
Prosta - Pasta Fresca - Restauracja wegetariańska Restauracja Kraków
Kraków (małopolskie)
Multi Qlti Tap Bar Kraków
Kraków (małopolskie)
Weźże Krafta
Kraków (małopolskie)
Klub sportowy Kraków Klub sportowy Zabierzów Klub piłkarski Kraków
Giebułtów (małopolskie)
Smacznej Kawusi kawiarnia / cafe specialty
Kraków (małopolskie)