Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji całodobowych posiłków dla...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji całodobowych posiłków dla pacjentów Powiatowego Centrum Zdrowia Sp. z o.o. w Drezdenku
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoDrezdenko
  • WojewództwoLubuskie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)
  • Termin składania wniosków2021-07-30
  • Zamawiający"POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
  • Data publikacji ogłoszenia2021-07-22
  • Numer ogłoszenia2021/BZP 00122972
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji całodobowych posiłków dla pacjentów Powiatowego Centrum Zdrowia Sp. z o.o. w Drezdenku

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: "POWIATOWE CENTRUM ZDROWIA" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 080396330

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Piłsudskiego 8

1.5.2.) Miejscowość: Drezdenko

1.5.3.) Kod pocztowy: 66-530

1.5.4.) Województwo: lubuskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL431 - Gorzowski

1.5.7.) Numer telefonu: +48 95 7620505

1.5.8.) Numer faksu: +48 95 7620218

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@szpital-drezdenko.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://szpital-drezdenko.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - osoba prawna, o której mowa w art. 4 pkt 3 ustawy (podmiot prawa publicznego)

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Usługi społeczne w zakresie przygotowywania i dystrybucji całodobowych posiłków dla pacjentów Powiatowego Centrum Zdrowia Sp. z o.o. w Drezdenku

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ffcd0ba6-e9f1-11eb-b885-f28f91688073

2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00122972

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2021-07-22

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

http://szpital-drezdenko.pl/kategoria/zamowienia-publiczne/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami (przekazywanie oświadczeń, wniosków, zawiadomień, informacji, nie dotyczy składania ofert), odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, tj.: a) za pośrednictwem poczty elektronicznej: zamowienia@szpital-drezdenko.pl; b) przy użyciu miniPortalu https://miniportal.uzp.gov.pl/; c) za pośrednictwem ePUAPu https://epuap.gov.pl/wps/portal/ lub https://obywatel.gov.pl/nforms/ezamowienia - dedykowany formularz do komunikacji. 2. Adres ePUAP Zamawiającego: /szpitaldrezdenko/SkrytkaESP. 3. Ofertę składa się za pośrednictwem: „Formularza do komunikacji” udostępnionego na miniPortalu https://miniportal.uzp.gov.pl/GeneralInformation, który odsyła do https://moj.gov.pl/nforms/ezamowienia .

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy użyciu miniPortalu/ ePUAP opisane zostały w: a) Regulaminie korzystania z miniPortalu https://miniportal.uzp.gov.pl/WarunkiUslugi.aspx; b) Warunkach korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP) https://www.gov.pl/web/gov/warunki-korzystania; c) Instrukcji użytkownika systemu miniPortal - rozdział IV, VI , VII , VIII https://miniportal.uzp.gov.pl/InstrukcjaUzytkownikaSystemuMiniPortalePUAP.pdf ; d) Regulaminie ePUAP https://epuap.gov.pl/wps/portal/strefa-klienta/regulamin ; e) Rozporządzeniu Ministra Cyfryzacji z dnia 5 października 2016 r. w sprawie zakresu i warunków korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej (t.j. Dz.U. z 2019, poz. 1969) https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190001969/O/D20191969.pdf;
2. Wymagania techniczne systemu miniPortal: Wykonawca składający ofertę w niniejszym postępowaniu musi posiadać konto na ePUAP. W celu korzystania z systemu miniPortal konieczne jest dysponowanie przez użytkownika urządzeniem teleinformatycznym z dostępem do sieci Internet. Aplikacja działa na Platformie Windows, Mac i Linux. Specyfikacja połączenia, formatu przesyłanych danych oraz kodowania i oznaczania czasu odbioru danych:a) specyfikacja połączenia - Formularze udostępnione są za pomocą protokołu TLS 1.2; b) format danych oraz kodowanie miniPortal - Formularze dostępne są w formacie HTML z kodowaniem UTF-8; c) oznaczenia czasu odbioru danych – miniPortal - wszelkie operacje opierają się o czas serwera i dane zapisywane są z dokładnością co do setnej części sekundy,d) integracja z systemem ePUAP jest wykonana z wykorzystaniem standardowego mechanizmu ePUAP. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem ePUAP wynosi 150 MB. Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przy użyciu ePUAP, przyjmuje się datę ich przekazania na ePUAP.
3. W korespondencji związanej z postępowaniem Zamawiający i Wykonawcy posługują się numerem ogłoszenia o zamówieniu (BZP) lub ID postępowania (numer identyfikacyjny postępowania generowany przez miniPortal, podany na stronie prowadzonego postępowania lub numerem sprawy PCZSzp/TP-MN/S/3/2021.
4. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgody z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie oraz rozporządzeniu Ministra Rozwoju z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz Innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy.
5. Ofertę oraz oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust.1 Ustawy, kłada się pod rygorem nieważności, w formie elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym lub postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
6. W celu wymiany zasobów informacyjnych przez podmioty realizujące zadania publiczne stosuje się do danych zawierających dokumenty tekstowe, tekstowo-graficzne lub multimedialne co najmniej jeden z następujących formatów danych: .txt, rtf, .pdf, .xps, .odt, .ods, .odp, .doc, .xls, .ppt, .docx, .xlsx, .pptx, .csv. Zamawiający rekomenduje wykorzystanie następujących formatów: .pdf, .doc, .xls, .docx, .xlsx.
7. Do kompresji (zmniejszenia objętości) dokumentów elektronicznych stosuje się co najmniej jeden z następujących formatów danych: .zip, .tar, .gz, .7z. Zamawiający rekomenduje wykorzystanie następujących formatów kompresji: .zip, .7z.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 RODO, Zamawiający informuje, że: Administratorem danych osobowych przekazanych w toku niniejszego postępowania jest: Powiatowe Centrum Zdrowia Sp. z o.o., ul. Piłsudskiego 8, 66-530 Drezdenko. Inspektorem ochrony danych osobowych jest: Pani Ewa Rudnicka, adres e-mail: rodo@szpital-drezdenko.pl .
2. Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO (przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze) w celu związanym z postępowaniem o udzielenie niniejszego zamówienia publicznego. 3. Odbiorcami danych osobowych przekazanych przez Wykonawcę w toku niniejszego postępowania będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ust. 1 Ustawy oraz ustawę z dnia6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej. 4. Odbiorcami danych mogą być także instytucje państwowe uprawnione do pozyskiwania dokumentów postępowania w toku prowadzonych przez nie działań prawnych. 5. Odbiorcami danych mogą być również dostawcy usług zaopatrujących Szpital w rozwiązania techniczne oraz organizacyjne, umożliwiające zarządzanie Szpitalem (w szczególności dostawcy usług teleinformatycznych, firmy kurierskie i pocztowe), a także dostawcy usług prawnych i doradczych oraz wspierających w dochodzeniu należnych roszczeń (w szczególności kancelarie prawne, podatkowe, firmy windykacyjne). 6. Dane osobowe przekazane przez Wykonawcę w niniejszym postępowaniu będą przechowywane zgodnie z art. 77 ust. 1 Ustawy, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas obowiązywania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas obowiązywania umowy. 7. Obowiązek podania przez Wykonawcę danych osobowych bezpośrednio dotyczących Wykonawcy jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach Ustawy, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z Ustawy. 8. W odniesieniu do przekazanych przez Wykonawcę danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób automatyzowany. 9. Jako Administrator danych, zapewniamy prawo żądania przez osobę, której dane dotyczą: a) dostępu do danych, przekazanych przez Wykonawcę w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (na podstawie art. 15 RODO); b) sprostowania danych, które są nieprawidłowe, a zostały podane przez Wykonawcę (na podstawie art. 16 RODO); c) ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (na podstawie art. 18 RODO);
- z zastrzeżeniem poniższych ograniczeń.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 1. Jednocześnie informujemy, iż nie przysługuje Wykonawcy prawo do: a) usunięcia danych osobowych w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub lit.e RODO; b) przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO; c) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych na podstawie art. 21 RODO, gdyż podstawą prawną przetwarzania danych osobowych przekazanych przez Wykonawcę jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO. 2. Skorzystanie przez osobę, której dane dotyczą z prawa do sprostowania lub uzupełnienia, o którym mowa w art. 16 RODO, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z Ustawą oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników. 3. Zgłoszenie żądania ograniczenia przetwarzania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 RODO nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia tego postępowania. 4. W przypadku, gdy wniesienie żądania dotyczącego prawa, o którym mowa w art. 18 ust. 1 RODO (ograniczenia przetwarzania), spowoduje ograniczenie przetwarzania danych osobowych zawartych w protokole postępowania lub załącznikach do tego protokołu, od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia Zamawiający nie udostępnia tych danych, chyba że zachodzą przesłanki, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO, czyli jeżeli na mocy art. 18 ust. 1 RODO przetwarzanie zostało ograniczone, takie dane osobowe można przetwarzać, z wyjątkiem przechowywania, wyłącznie za zgodą osoby, której dane dotyczą, lub w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń, lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego. 5. Udostępnianie protokołu oraz załączników do protokołu, o których mowa w art. 74 ust. 1 i 2 Ustawy, ma zastosowanie do wszystkich danych osobowych, z wyjątkiem danych, o których mowa w art. 9 ust. 1 RODO (m.in.: danych osobowych ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub światopoglądowe, przynależność do związków zawodowych oraz przetwarzania danych genetycznych, danych biometrycznych w celu jednoznacznego zidentyfikowania osoby fizycznej lub danych dotyczących zdrowia, seksualności lub orientacji seksualnej tej osoby), zebranych w toku postępowania o udzielenie zamówienia. Ograniczenia zasady jawności, o których mowa w art. 74 ust. 3 i art. 18 ust. 3-6 Ustawy, stosuje się odpowiednio.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: PCZSzp/TP-MN/S/3/2021

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Usługa przygotowywania i dystrybucji do Zamawiającego całodobowych posiłków dla hospitalizowanych pacjentów, z uwzględnieniem zróżnicowania diet. Średnia dzienna ilość całodobowych posiłków: 100-120.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55320000-9 - Usługi podawania posiłków

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

I. Zamawiający określa następujące warunki udziału w postępowaniu w zakresie: 1. zdolności występowania w obrocie gospodarczym - nie określa się szczegółowego warunku;
2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile to wynika z odrębnych przepisów - warunek I: O zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który posiada aktualną decyzję wydaną przez właściwy miejscowo (pod względem lokalizacji miejsca przygotowywania posiłków) organ Państwowego Inspektora Sanitarnego, zatwierdzającą zakład w którym będzie przygotowywany przedmiot zamówienia co najmniej w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków (cateringu); warunek II: Zakład Wykonawcy, w którym będzie przygotowywany przedmiot zamówienia, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.. U. z 2020 r., poz. 2021 ze zm.), jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej co najmniej w zakresie nadzoru nad przygotowaniem i wydaniem wyżywienia.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunek I i II określony w powyższym pkt. 2 musi być spełniony przez tego z Wykonawców, który będzie odpowiedzialny za wykonanie zakresu prac, dla których wymagane jest posiadanie ww. dokumentów.
3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej: nie określa się szczegółowego warunku;
4. zdolności technicznej lub zawodowej - warunek I: o zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który dysponuje potencjałem własnym (z podaniem podstawy dysponowania) lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie następującego zaplecza technologicznego, tj.: obiekt, w którym Wykonawca będzie realizował przedmiot zamówienia zawiera niezbędne pomieszczenia, wyposażenie i sprzęt pozwalający na przygotowanie minimum 120 posiłków całodobowych codziennie, zlokalizowanym w odległości nie więcej niż 100km od siedziby Zamawiającego; warunek II: o zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który dysponuje potencjałem własnym lub będzie dysponował potencjałem podmiotów udostępniających zasoby w zakresie potencjału zawodowego w postaci co najmniej 1 osoby, posiadającej co najmniej wykształcenie średnie w zawodzie dietetyk lub kucharz, która w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert wykonywała lub wykonuje odpowiednio zawód dietetyka lub kucharza, przez okres minimum 6 miesięcy. Osoba ta zobowiązana będzie co najmniej do nadzorowania oraz przygotowywania posiłków, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia w obszarze zamawianych diet.
W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia warunki określone w powyższym pkt 4 muszą być spełnione przez tego z Wykonawców, który będzie realizował zakres zamówienia dla którego niezbędne jest posiadanie ww. zasobów.
II. Udostępnianie zasobów: 1. Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. 2. W zakresie wykształcenia, kwalifikacji zawodowych Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających te zasoby wyłącznie, jeżeli podmioty te będą brały udział w wykonywaniu usług wchodzących w zakres przedmiotu zamówienia, do realizacji których te zdolności są wymagane. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić
Zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, w szczególności przedstawiając w tym celu pisemne zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji niniejszego zamówienia lub inny środek dowodowy, potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów. Wykonawca zobowiązany będzie także przedstawić wraz z ofertą dokumenty określające w szczególności: a) zakres dostępnych Wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby; b) sposób i okres udostępnienia Wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia; c) czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Podmiot, który zobowiązał się do udostępnienia zasobów odpowiada solidarnie z Wykonawcą, za szkody poniesione przez Zamawiającego powstałe wskutek nieudostępnienia tych zasobów, chyba, że za udostępnienie tych zasobów podmiot nie ponosi winy. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe, sytuacja ekonomiczna lub finansowa podmiotu udostępniającego zasoby nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych pomiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający będzie żądał, aby Wykonawca zastąpił ten podmiot innym podmiotem albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu. Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert powoływać się na zdolności lub sytuacje podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji tych podmiotów.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Wykonawca w przypadku polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby przedstawia wraz z ofertą oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw do wykluczenia tego podmiotu - oświadczenie z art. 125 ust. 1 ustawy składane wraz z ofertą. 2. Negatywne przesłanki wykluczenia - procedura self-cleaning: Wykonawca, nie podlega wykluczeniu na podstawie art. 108 ust. 1 pkt 1, 2, 5 Ustawy, jeżeli udowodni Zamawiającemu, że spełnił łącznie przesłanki wskazane w art. 110 ust. 2 Ustawy. Dowody składane wraz z ofertą. Warunkiem procedury samooczyszczenia jest przyznanie przez Wykonawcę, że popełnił delikt, którego ma dotyczyć samooczyszczenie. Wykonawca nie może skorzystać z procedury samooczyszczenia, jeśli nie przyzna się, iż podlega wykluczeniu.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wzywa Wykonawcę, którego oferta została najwyżej
oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, podmiotowych środków dowodowych aktualnych na dzień złożenia: 1. dokument potwierdzający, że zakład, w którym będzie realizowana usługa, wskazany w oświadczeniu o spełnieniu warunków udziału, wpisany jest do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jego złożeniem. Dokument składany na wezwanie Zamawiającego. 2. aktualna decyzja administracyjna, wydana przez właściwy miejscowo organ Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego, zatwierdzająca zakład, w którym będzie realizowany przedmiot zamówienia (wskazany w oświadczeniu o spełnieniu warunków udziału), co najmniej w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków (cateringu) - zgodnie z art. 61, 62, 63 oraz 64 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.. U. z 2020 r., poz. 2021 ze zm.) oraz art. 6 Rozporządzenia nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004 r. L 139 ze zm.) Jeżeli dokument wystawiony był wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert – należy przedstawić zaświadczenie wydane przez właściwy miejscowo organ Państwowego Powiatowego lub Granicznego Inspektora Sanitarnego, że zakład o którym mowa w ww. decyzji administracyjnej nadal prowadzi działalność objętą niniejszą decyzją - zaświadczenie winny być wystawione nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jego złożeniem. Dokument składany na wezwanie Zamawiającego. 3. Jeśli dotyczy – Wykonawca w przypadku polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby przedstawia wraz z ofertą oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające odpowiednio spełnienie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim Wykonawca powołuje się na jego zasoby. Oświadczenie z art. 125 ust. 1 ustawy składane wraz z ofertą. 4. Jeśli dotyczy – dokumenty i oświadczenia wskazane w powyższym punkcie 5.4 ppkt. "II. Udostępnienie zasobów", potwierdzające udostępnienie zasobów przez podmiot udostępniający zasoby w celu spełnienia warunków udziału w postępowaniu składane wraz z ofertą. 5. Jeśli dotyczy – wykonawcy wspólnie ubiegający się o zmówienie (w tym spółka cywilna) -w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie składają wraz z ofertą oświadczenie, z którego wynika, które usługi objęte przedmiotem zamówienia, do których wykonywania niezbędne jest posiadanie wymaganych uprawnień wykonają poszczególni Wykonawcy oraz który z Wykonawców dysponuje wymaganymi zasobami technicznymi i osobowymi, niezbędnymi do realizacji zamówienia. Oświadczenie z art. 117 ust. 4 Ustawy, składane wraz z ofertą.

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

Przedmiot zamówienia winien być przygotowywany w warunkach sanitarnych i higienicznych określonych w obowiązujących aktach prawnych, w szczególności: 1. Rozporządzeniu nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE L 139 z 30 kwietnia 2004r. ze zm.); 2. Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych; 3. Ustawie z dnia 17 marca 2021 roku o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. z 2021, poz. 616 ze zm.),4. Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 17 kwietnia 2007 r. ws. pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zamkniętego (Dz.U. z 2007nr 80 poz.545 ze zm.); 5. systemie HACCP. Przedmiotowe środki dowodowe składane wraz z ofertą: 1. dokument, z którego wynika, że w zakładzie, w którym będą przygotowywane posiłki (wskazanym w oświadczeniu o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu) jest wprowadzony i stosowany system HACCP; 2. oświadczenie (wzór stanowi dodatek do SWZ).

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak

5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:

1. dokument, z którego wynika, że w zakładzie, w którym będą przygotowywane posiłki (wskazanym w oświadczeniu o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu) jest wprowadzony i stosowany system HACCP; 2. oświadczenie (wzór stanowi dodatek do SWZ).

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

Wykonawcy występujący wspólnie ustanawiają pełnomocnika (lidera) do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i do zawarcia umowy. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązani są do złożenia wraz z ofertą pełnomocnictwa do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia lub innego dokumentu potwierdzającego
umocowanie do reprezentowania Wykonawcy. Wszelka korespondencja w toku postępowania będzie prowadzona wyłącznie z Pełnomocnikiem Wykonawcy. W przypadku składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, na podstawie art.58 Ustawy, żądane oświadczenie z art. 125 ust. 1 składa wraz z ofertą każdy z Wykonawców.
Oświadczenie to ma potwierdzać brak podstaw wykluczenia w stosunku do każdego z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. Żaden z Wykonawców, którzy wspólnie ubiegają się o zamówienie, nie może podlegać wykluczeniu z postępowania. Jeżeli choć jeden z tych wykonawców podlega wykluczeniu, to każdy z pozostałych wykonawców również zostaje wykluczony, a ich oferta wspólną podlega odrzuceniu. Postanowienia SWZ dotyczące Wykonawcy, stosuje się odpowiednio do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. W odniesieniu do wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia Zamawiający nie określa wymagań związanych z realizacją zamówienia w inny sposób niż w odniesieniu do pojedynczych wykonawców.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje możliwość zmian postanowień zawartej umowy w następującym zakresie:1. zmiana danych rejestrowych stron umowy; 2. zmianę warunków płatności i terminów płatności w granicach obowiązujących aktów prawnych; 3. obniżenie zaoferowanych cen jednostkowych; 4. przedłużenia terminu obowiązywania umowy ponad czas określony w umowie, w przypadku niewykorzystania całkowitej wartości umowy o okres, w którym zostanie wykorzystana wartość brutto umowy; 5. zmian jednostek organizacyjnych, do których będą dostarczane posiłki (utworzenie lub zamknięcie oddziałów szpitalnych); 6. zmiana miejsca realizacji umowy, wskazanego w ofercie/umowie, pod warunkiem, że zakład będzie spełniał wskazany w postępowaniu warunek dotyczący zdolności technicznej, realizuje wdrożony system HACCP, przedstawienia decyzji administracyjnej zatwierdzającej zakład co najmniej w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków oraz dokument potwierdzający wpisanie zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej; 7. zmiana częstotliwości bieżących rozliczeń; 8. zmiana systemu dystrybucji posiłków, pod warunkiem zaproponowania systemu nie gorszego niż określony w SWZ; 9. zmianę cen określonych w załączniku nr 1 (w tym wartości brutto) w sytuacji ustawowej zmiany stawki podatku VAT, pod warunkiem, iż zmianie nie ulega zaoferowana cena jednostkowa netto poszczególnych pozycji asortymentowych. O zmianie (wraz z podaniem podstawy prawnej)
Wykonawca powiadomi pisemnie Zamawiającego w terminie 14 dni przed jej wprowadzeniem. Zmiana ta skutkuje z dniem wejścia w życie nowej stawki VAT, zmianą wynagrodzenia brutto należnego Wykonawcy oraz zmianą kalkulacji cenowej stanowiącej załącznik nr 1 do umowy w zakresie stawki VAT i nie wymaga aneksu;10. zmiany w przedmiocie umowy związane z udziałem Zamawiającego w programie „Dieta Mamy” lub równoważnym, określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy” (t.j. Dz.U. z 2021, poz. 329 ze zm.) dotyczące m.in.: wymagań w zakresie wyżywienia (w szczególności jakość i rodzaj produktów, kaloryczność), ceny jednostkowej posiłków, wymagań w zakresie nadzoru, uwzględniania wyników weryfikacji i badania opinii realizowanej przez niezależne laboratorium referencyjne w zakresie weryfikacji zaawansowanej); 11. jednokrotna zmiana ceny netto poszczególnych/ wybranych pozycji asortymentowych maksymalnie o prognozowany średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem z ustawy budżetowej na 2022 r., na wniosek Wykonawcy. 12. jednorazowa waloryzacja cen (nie wcześniej niż 6 miesięcy od daty wejścia w życie umowy) w przypadku wzrostu cen produktów i surowców wykorzystywanych do przygotowywania posiłków oparta o procentowy wzrost cen dla poszczególnych posiłków głównych. Wzrost nie większy niż 10% ceny jednostkowej netto zawartej w umowie. Warunkiem wprowadzenia waloryzacji jest przedstawienie pisemnie do 30.10.2021 r. faktycznej kalkulacji zakupu produktów i surowców do przygotowania 100 porcji całodobowego wyżywienia dla diety lekkiej, która będzie stanowiła wartość bazową. Kalkulacja wg zatwierdzonego jadłospisu w ujęciu tabelarycznym i rozbiciu na posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierająca: nazwę produktu /surowca, cenę zakupu dla jednostki miary, ilość surowca/produktu niezbędna do przygotowania 100 porcji posiłku wg przyjętej j.m., wartość surowca/ produktu dla 100 porcji (czyli cena jednostkowa x ilość dla 100 porcji), łączna wartość danego posiłku dla 100 porcji. Cena zakupu produktów/ surowców winna wynikać z załączonych kopii faktur (z okresu ostatnich 30 dni).13. Zamawiający przewiduje zmianę umowy w trybie art. 455 ust. 2 Ustawy w wysokości maksymalnie 9% wartości umowy brutto. Zmiana ta będzie dotyczyła zwiększenia liczby wybranych posiłków, zawartych w dodatku nr 2 do SWZ (załącznik nr 1 do umowy);

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2021-07-30 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Ofertę składa się za pośrednictwem:„Formularza do komunikacji” udostępnionego na miniPortalu https://miniportal.uzp.gov.pl/GeneralInformation, który odsyła do https://moj.gov.pl/nforms/ezamowienia

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-07-30 10:30

8.4.) Termin związania ofertą: do 2021-08-28

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak

2021-07-22 Biuletyn Zamówień Publicznych Ogłoszenie o zamówieniu - Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy - Usługi
NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę zorganizowanie bożonarodzeniowego wydarzenia integracyjnego - Nowa Sól
  • Lokalizacja zlecenialubuskie
  • Data dodania22-11-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę zorganizowanie bożonarodzeniowego wydarzenia integracyjnego. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI