Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„Usługa przygotowania, wydawania i podawania gorących posiłków na rzecz klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bytowie”
1.3.1 Przygotowanie, wydawanie i podawanie gorących posiłków na rzecz klientów MOPS w Bytowie
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania, wydawania oraz podawania gorących posiłków na rzecz osób dorosłych, w tym osób bezdomnych oraz dzieci i młodzieży nie dożywianych
w szkołach, na podstawie decyzji administracyjnych wydanych przez Zamawiającego t.j.:
- przygotowanie, wydawanie – dla osób dorosłych, dzieci i młodzieży nie dożywianych
w szkołach w godz. 12.00 – 14.30: w okresie od 01.01.2024 r. do 31.12.2024 r. w każdy roboczy dzień tygodnia, poza sobotą, niedzielą i świętami;
- podawanie – dla osób bezdomnych, w lokalu przy ul. Przemysłowej 38
w Bytowie w godz. 13.00 – 14.00:
• w dniach: 01.01.2024 r. do dnia 30.04.2024 r. i od 01.10.2024 r. do dnia 31.12.2024 r. – w każdy dzień tygodnia (łącznie z sobotą, niedzielą i świętami),
• od dnia 01.05.2024 r. do dnia 30.09.2024 r. – w każdy roboczy dzień tygodnia (poza sobotą, niedzielą i świętami).
Szacuje się, że przedmiotem zamówienia w dni robocze objętych będzie około 40 osób dziennie
(w tym bezdomnych) i około 17 osób bezdomnych w dni wolne od pracy.
Gorący posiłek powinien się składać w każdy dzień roboczy przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem świąt z (dania mięsnego 3 x w tygodniu, dania jarskiego 2 x w tygodniu, zupy na wywarze mięsnym 5 x w tygodniu wraz z pieczywem).
W dni wolne od pracy gorący posiłek powinien się składać z dania mięsnego lub dania jarskiego, oraz zupy na wywarze mięsnym wraz z pieczywem.
Przez święta rozumie się dni ustawowo wolne od pracy.
Planuje się wielkość zamówienia w ilości szacunkowej 10.000 szt. posiłków.
2. Ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia faktyczna liczba osób, korzystających
z posiłków może ulec zmniejszeniu – Zamawiający szacuje, że zmniejszenie miesięcznej ilości posiłków może wynieść do 20%. Okoliczność taka nie może być powodem wypowiedzenia umowy.
3. Posiłki powinny być sporządzane z zachowaniem obowiązujących norm żywieniowych
i sanitarnych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności
i żywienia (tj.: Dz.U. z 2023 r. poz. 1448) oraz przepisami wykonawczymi wydanymi na podstawie wyżej wymienionej ustawy.
4. Posiłki powinny być sporządzane według następujących norm ilościowych dla jednego posiłku:
W każdy roboczy dzień tygodnia:
1. Danie mięsne 3 x w tygodniu (ziemniaki, kasza, ryż – 300 g, mięso – 150 g, surówka - 100 g).
2. Danie jarskie 2 x w tygodniu (400 g).
3. Zupa na wywarze mięsnym 5 x w tygodniu (400 ml z pieczywem).
W dni wolne od pracy:
1. Danie mięsne (ziemniaki, kasza, ryż – 300 g, mięso – 150 g, surówka – 100 g)
lub
2. Danie jarskie (400 g),
3. Zupa na wywarze mięsnym (400 ml z pieczywem).
5. Wszystkie posiłki Wykonawca wykona w swoim przedsiębiorstwie bez możliwości powierzenia osobom trzecim, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Posiłki powinny być urozmaicone oraz posiadać wysoką wartość odżywczą. Te same potrawy nie mogą się powtarzać częściej niż co 10 dni.
6. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem dopuszczonym do przewozu żywności w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
7. Wykonawca przygotuje i dostarczy posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne
w zakresie używanych surowców i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków, zapewnia mycie i dezynfekcje we własnym zakresie termosów i opakowań, w których będą dostarczane posiłki, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych).
8. Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis w formie elektronicznej lub papierowej do wiadomości Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Bytowie oraz do wiadomości publicznej, poprzez codzienne jego wywieszanie w miejscu wydawania i podawania posiłków.
9. Zamawiający zobowiązany jest do przekazania Wykonawcy listy osób, które będą korzystać
z usług Wykonawcy w formie dożywiania do dnia 31.12.2023 roku, a w razie zaistnienia zmiany poinformuje telefonicznie, a później drogą elektroniczną o każdej zmianie, z obowiązkiem jej wprowadzenia po zawiadomieniu.
10. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia
z pełnowartościowych produktów, o wartości kalorycznej nie mniej niż 600 kcal.
11. Wykonawca zobowiązany będzie do zapewnienia i wskazania miejsca realizacji zamówienia
- wydawania w granicach administracyjnych miasta Bytowa oraz podawania w miejscu wskazanym przez Zleceniodawcę (Ogrzewalnia, 77-100 Bytów, ul. Przemysłowa 38) posiłków dla osób bezdomnych w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami.
12. Posiłki należy przygotowywać zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie
z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
13. Wykonawca usługi jest zobowiązany do pobierania próbek posiłków we własnym zakresie oraz przechowywania zgodnie z wytycznymi.
14. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru, wywożenia i utylizacji odpadów związanych z usługą żywienia i ponosi tym samym odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz ponosi koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach.
15. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie wszelkie koszty związane
z przedmiotem zamówienia: koszty przygotowania posiłku, koszty transportu i wniesienia oraz utylizacji.
16. Wykonawca zapewnia na własny koszt i we własnym zakresie ciągłość żywienia w przypadku awarii urządzeń, bądź wystąpienia innych okoliczności uniemożliwiających kontynuację procesu.
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
EventStacja.pl
Gdynia (pomorskie)
Cafe Nr 5 Palarnia Kawy, Kawiarnia
Łeba (pomorskie)
Salon masażu erotycznego VINNERI Koszalin
Słupsk (pomorskie)
Vegagastro
Słupsk (pomorskie)
Sushi Shama
Gdańsk (pomorskie)
Redakcja i korekta tekstu - Ewelina Biernaś
Kowale Gdańsk (pomorskie)
Hot King Tczew
Tczew (pomorskie)
Restauracja RUMIANA w Białym Dworku
Rumia (pomorskie)
7 Kontynent Restauracja
Jastarnia (pomorskie)