Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Usługa przygotowania i dostarczania śniadań i obiadów dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach w 2022 r.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest „Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu śniadań i obiadów w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz obiadów w formie cateringu dla uczniów klas I-VIII w Szkole Podstawowej w Brzeźcach, Gminy Pszczyna w 2022 r. w dniach w których pracują oddziały przedszkolne i szkoła”.
2. Zamawiający planuje, że w okresie od 2 stycznia 2022 roku do 31 grudnia 2022 roku należy dostarczyć następujące posiłki:
- śniadanie – około 6270 porcji - oddział przedszkolny
- obiad – około 6270 porcji - oddział przedszkolny
- obiad – około 15 200 porcji – szkoła podstawowa
3. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków, według bieżących potrzeb Zamawiającego. Ilości dostarczanych posiłków w danym dniu Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy telefonicznie w tym dniu do godziny 8:00. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków.
4. W przypadku gdy łączna ilość dostarczonych posiłków będzie mniejsza niż planowana przez Zamawiającego (łącznie 27.740) Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu.
5. Dostawa posiłków będzie odbywać się począwszy od dnia 2 stycznia 2022 roku do 31 grudnia 2022 roku od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od zajęć szkolnych lub przedszkolnych, w dwóch dostawach. Godzina 9:00 (śniadanie), 11.30 (obiad).
6. Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I-VIII szkoły podstawowej. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym obywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto poszczególnych posiłków dla jednego dziecka z oddziału przedszkolnego i ucznia klas I-VIII szkoły podstawowej. W przypadku zachorowalności lub nieobecności dzieci i uczniów Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy oddziału przedszkolnego lub szkoły, dostawa posiłków odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.
7. Wykonawca w pierwszym roboczym dniu tygodnia przekazywał będzie do wiadomości Zamawiającego tygodniowy jadłospis, z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania odpowiedniej jakości posiłków zgodnie z przedstawionym jadłospisem.
8. Wszystkie posiłki winny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2020r. poz. 2021) oraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach obowiązuje we wszystkich placówkach oświaty. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
9. Posiłki muszą spełniać następujące warunki ilościowe oraz rodzajowe:
1) Śniadanie - oddział przedszkolny: 5 x w tygodniu:
a) zupa lub napój mleczny - pojemność 200 ml (zupy mleczne: mleko z płatkami kukurydzianymi, ryżowymi, sucharami, biszkoptami, kaszą manną, , lub
b) kanapki – 150 g w zależności od rodzaju obiadu w danym dniu - z jajkiem, serem białym, serem żółtym, serem topionym, wędliną (wysokiej jakości tj. min z 98% mięsa na 100 g produktu), szynką (min z 98% mięsa na 100 g) produktu, kiełbasą (min z 98% mięsa na 100 g produktu), kiełbaski na gorąco, zielenina (pomidor, papryka, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka i inne), pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne. Herbata owocowa, herbata zwykła z cytryną – 200 ml (słodzone miodem).
Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 300 – 350 kcal.
2) Obiad - oddział przedszkolny: 5 x w tygodniu, w tym:
a) 2 razy w tygodniu pożywna zupa z wkładka mięsną, nie mniej niż 400 gram i kaloryczność 400 kcal oraz 1 bułka lub 2 kromki chleba,
b) 1 x w tygodniu danie mięsne z przewagą mięsa drobiowego,
c) 1 x w tygodniu danie rybne (z wyjątkiem pangi) – wyłącznie z filetów rybnych bez ości.
d) 5 x w tygodniu kompot z owoców (truskawki, wiśnie, maliny, jagody, wieloowocowe), woda.
Gramatura obiadu ok. 400 gram i kaloryczność 400 kcal, w przypadku dania mięsnego lub rybnego: ziemniaki, kasza, ryż, makaron – nie mniej niż 130g; mięso/ryba nie mniej niż 120 gram, surówka nie mniej niż 150g, danie jarskie i półmięsne – gramatura nie mniej niż 400 gram i kaloryczność 400 kcal.
Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 400 -500 kcal (odpowiednio do kaloryczności śniadania).
3) Obiad - szkoła: 5 x w tygodniu II danie, w tym:
a) 2 x w tygodniu danie mięsne z przewagą mięsa drobiowego,
b) 1 x w tygodniu danie rybne (z wyjątkiem pangi) – wyłącznie z filetów rybnych bez ości;
Gramatura ok. 500 gram i kaloryczność 700 kcal, w przypadku dania mięsnego lub rybnego: ziemniaki, kasza, ryż, makaron – nie mniej niż 160g; mięso/ryba nie mniej niż 140g, surówka nie mniej niż 150g, danie jarskie i półmięsne – gramatura nie mniej niż 500 gram.
UWAGA: W przypadku dostarczania posiłków do szkoły, Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć obiady w pojemnikach jednorazowych, osobnych dla każdego ucznia wraz z kompletem jednorazowych sztućców. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór brudnych pojemników jednorazowych i jednorazowych sztućców oraz ich utylizacja, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu.
10. Jadłospis powinien być urozmaicony i atrakcyjny, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polską tradycję kulinarną.
11. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczniów, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego.
12. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
13. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.
14. Do przygotowania posiłku zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, oraz stosowanie soli i substancji słodzących zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
15. Obiady Wykonawca dostarczać będzie własnym, przystosowanym do przewozu żywności transportem, w specjalistycznych pojemnikach (termosach), gwarantujących utrzymanie higieny, odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Transport powinien odbywać się w dwóch lub większej ilości pojemników, aby po otwarciu jednego, w kolejnych pojemnikach posiłki zachowywały odpowiednią temperaturę.
16. Do obowiązków Zamawiającego, realizowanych za pomocą personelu własnego, należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków, zapewnienie miejsca spożycia posiłków, sprzątanie po posiłku w miejscu spożywania wraz z ponoszeniem kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku w miejscu jego spożywania. Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczane posiłki. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór brudnych pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu.
17. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych każdego dnia posiłków przez okres nie krótszy niż 72 godziny z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
18. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty srodowiskowe
The Legendary Żywiec Pub & Restaurant
Żywiec (śląskie)
Dj na wesele Śląsk, szalone wesele pozytywny dj opolskie małopolska
Pyskowice (śląskie)
Imprezy firmowe z Paczka Events Twój sukces integracji
Katowice (śląskie)
Night Club The Club 1 Katowice
Katowice (śląskie)
Masaże Częstochowa, także dojazd do klienta. Relaksacyjne, Ayurvedy
Częstochowa (śląskie)
Fotobudka 360, Fotobudka 360 wynajem
Jastrzębie-Zdrój, Wrocław, Katowice, Kraków (śląskie)
VastSound - DJ na imprezy okolicznościowe - Urodziny, 18, Wesele
Katowice, Bielsko-Biała, Kraków, Tychy, Oświęcim (śląskie)
Druk3D, czekolada, event firmowy
Tarnowskie Góry (śląskie)
Mijuba Sushi Bartłomiej Sawka
Katowice (śląskie)