Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
˜Świadczenie usługi cateringu dla Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Tychach
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: ˜Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 4
1.3.) Oddział zamawiającego: ˜Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 4
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: ˜REGON 363626066
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ˜Pogodna 37
1.5.2.) Miejscowość: ˜Tychy
1.5.3.) Kod pocztowy: ˜43-100
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22C - Tyski
1.5.7.) Numer telefonu: ˜32 438 46 52
1.5.8.) Numer faksu: ˜brak
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ˜zsp4@oswiata.tychy.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: ˜http://zsp4.bip.tychy.edu.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
˜Świadczenie usługi cateringu dla Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 4 w Tychach
2.4.) Identyfikator postępowania: ˜ocds-148610-8c3b8df2-ccd7-11eb-911f-9ad5f74c2a25
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00081587
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-06-14
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
˜https://zsp4.bip.tychy.edu.pl/16465/strona3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: ˜https://zsp4.bip.tychy.edu.pl/16465/strona
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: ˜Ofertę, a także oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 Ustawy PZP, składa się pod rygorem nieważności, zgodnie z wyborem Wykonawcy:w formie elektronicznej (oznacza to postać elektroniczną opatrzoną kwalifikowanym podpisem elektronicznym), lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.Komunikacja ustna dopuszczalna jest wyłącznie w odniesieniu do informacji, które nie są istotne, w szczególności nie dotyczą ogłoszenia o zamówieniu lub dokumentów zamówienia, ofert, o ile jej treść jest udokumentowana (wymagana jest pisemna notatka z ustnej rozmowy).Zamawiający nie przewiduje komunikowania się Zamawiającego z Wykonawcami w inny sposób niż przy użyciu środków komunikacji elektronicznej w przypadku zaistnienia jednej z sytuacji określonych w art. 65 ust. 1, art. 66 i art. 69 Ustawy PZP.Ofertę sporządza się, w formacie danych PDF
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): ˜1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1 ze zm.), dalej „RODO”, Zamawiający informuje, że:1.1. Administratorem danych osobowych jest Zespół Szkolno Przedszkolny nr 4 w Tychach.1.2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z którym można się skontaktować w sprawach związanych z ochroną danych osobowych, w następujący sposób:1.2.1. pod adresem poczty zsp4@oswiata.tychy.pl1.2.2. pisemnie na adres siedziby Administratora.1.3. Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z przedmiotowym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego.1.4. Odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych.1.5. Dane osobowe będą przechowywane jedynie w okresie niezbędnym do spełnienia celu, dla którego zostały zebrane lub w okresie przewidzianym przepisami prawa.1.6. Po spełnieniu celu, dla którego dane zostały zebrane, mogą one być przechowywane jedynie w celach archiwalnych, przez okres, który wyznaczony zostanie przede wszystkim na podstawie rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.1.7. Obowiązek podania danych osobowych bezpośrednio dotyczących Wykonawcy/Podwykonawcy/Podmiotu, na zasoby którego powołuje się Wykonawca, jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach Ustawy PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z Ustawy PZP.1.8. W odniesieniu do udostępnionych danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO.1.9. Osoba udostępniająca dane posiada: 1.9.1. na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych jej dotyczących, 1.9.2. na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania swoich danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z Ustawą PZP oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników), 1.9.3. na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego.), 1.9.4. prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna, że przetwarzanie danych osobowych jej dotyczących narusza przepisy RODO. 1.10. Osobie udostępniającej dane nie przysługuje: 1.10.1. w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych; 1.10.2. prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO, 1.10.3. na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): ˜Nie ujawnia się informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, jeżeli wykonawca, wraz z przekazaniem takich informacji, zastrzegł, że nie mogą być one udostępniane oraz wykazał, że zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. Wykonawca nie może zastrzec informacji, o których mowa w art. 222 ust. 5. Ustawy PZP. Informacje stanowiące tajemnicę przedsiębiorstwa powinny być złożone w odrębnym pliku.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Tak
4.1.2.) Numer referencyjny: ˜2/2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 2
4.1.10.) Ofertę można składać na kilka części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
˜Posiłek, na który składa się: obiad dwudaniowy z kompotem/napojem dla uczniów w okresie od 13.09.2021 do 15.06.2022 r., gdzie:Szacunkowa liczba dzieci - 150Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki - 165Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy – 24 750Posiłki dostarczane będą do szkoły do godziny 11.20 Posiłki wydawane będą w godzinach od 11.40 do 12.50
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-09-13 do 2022-06-15
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: ˜1. Wykonawca za realizację przedmiotu zamówienia poda cenę brutto, w sposób określony w Formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 2 do SWZ.2. Cena oferty jest ceną za określoną w pkt 1.2 załącznika nr 1 do SWZ ilość posiłków dla cześci I i II. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktyczną ilość wydanych posiłków (całodzienne wyżywienie) 3. Ceny całodziennego wyżywienia są cenami ryczałtowymi.4. Cena oferty musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do zrealizowania zamówienia wynikające z SWZ, jak również koszty w nich nieujęte, a bez których nie można wykonać przedmiotu zamówienia. Oznacza to iż cena musi dodatkowo obejmować wszelkie koszty, jakie poniesie Wykonawca z tytułu należytej staranności oraz realizacji zgodnej z obowiązującymi przepisami.5. Podana w ofercie cena musi być wyrażone w PLN (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku), jeżeli cena ma więcej miejsc po przecinku należy je zaokrąglić w ten sposób, że cyfry od 1 do 4 należy zaokrąglić w dół, natomiast cyfry od 5 do 9 należy zaokrąglić w górę.6. Wykonawca, składając ofertę, informuje Zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując wartość bez kwoty podatku za dostawę objętą przedmiotem zamówienia - wskazanie niniejszego nastąpi w Formularzu oferty. Brak wskazania powyższej informacji w treści załącznika nr 2 do SWZ będzie jednoznaczny z brakiem powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego.7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia publicznego.8. Podatek VAT rozliczy Zamawiający lub Wykonawca zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W przypadku, gdy obowiązujące przepisy wskazują, że rozliczenie podatku VAT jest po stronie Zamawiającego, Wykonawca winien w pkt. 1 formularza oferty wskazać cenę/ceny bez podatku od towarów i usług (cena netto).9. Zamawiający będzie rozliczał się z Wykonawcą wyłącznie w walucie polskiej (PLN).10. Jeżeli zaoferowana cena lub koszt, lub ich istotne części składowe, wydają się rażąco niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzą wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących wyliczenia ceny lub kosztu.11. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny lub kosztu spoczywa na Wykonawcy.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: ˜Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: ˜udział produktów ekologicznych w wydawanych posiłkach
4.3.6.) Waga: 40
4.3.8.) Sposób oceny ofert:
˜1. Wykonawca za realizację przedmiotu zamówienia poda cenę brutto, w sposób określony w Formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 2 do SWZ.2. Cena oferty jest ceną za określoną w pkt 1.2 załącznika nr 1 do SWZ ilość posiłków dla cześci I i II. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktyczną ilość wydanych posiłków (całodzienne wyżywienie) 3. Ceny całodziennego wyżywienia są cenami ryczałtowymi.4. Cena oferty musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do zrealizowania zamówienia wynikające z SWZ, jak również koszty w nich nieujęte, a bez których nie można wykonać przedmiotu zamówienia. Oznacza to iż cena musi dodatkowo obejmować wszelkie koszty, jakie poniesie Wykonawca z tytułu należytej staranności oraz realizacji zgodnej z obowiązującymi przepisami.5. Podana w ofercie cena musi być wyrażone w PLN (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku), jeżeli cena ma więcej miejsc po przecinku należy je zaokrąglić w ten sposób, że cyfry od 1 do 4 należy zaokrąglić w dół, natomiast cyfry od 5 do 9 należy zaokrąglić w górę.6. Wykonawca, składając ofertę, informuje Zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując wartość bez kwoty podatku za dostawę objętą przedmiotem zamówienia - wskazanie niniejszego nastąpi w Formularzu oferty. Brak wskazania powyższej informacji w treści załącznika nr 2 do SWZ będzie jednoznaczny z brakiem powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego.7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia publicznego.8. Podatek VAT rozliczy Zamawiający lub Wykonawca zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W przypadku, gdy obowiązujące przepisy wskazują, że rozliczenie podatku VAT jest po stronie Zamawiającego, Wykonawca winien w pkt. 1 formularza oferty wskazać cenę/ceny bez podatku od towarów i usług (cena netto).9. Zamawiający będzie rozliczał się z Wykonawcą wyłącznie w walucie polskiej (PLN).10. Jeżeli zaoferowana cena lub koszt, lub ich istotne części składowe, wydają się rażąco niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzą wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących wyliczenia ceny lub kosztu.11. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny lub kosztu spoczywa na Wykonawcy.4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
˜Posiłek, na który składa się: śniadanie, obiad dwudaniowy z kompotem/napojem, podwieczorek dla dzieci w okresie od 01.09.2021 do 31.08.2022 r, gdzieSzacunkowa liczba dzieci – 250Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki – 224Łączna ilość posiłków w okresie trwania umowy – 53 900Posiłki dostarczane będą do przedszkola w godzinach : od 7.00 do 7.30 ( śniadanie)od 10.45 do 11.30 (obiad i podwieczorek) Posiłki wydawane będą w godzinach:od 8.30 do 9.15 (śniadanie)od 11.45 do 12.30 (obiad)od 13.30 do 14.00 (podwieczorek)
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-09-01 do 2022-08-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.1.) Sposób oceny ofert: ˜1. Wykonawca za realizację przedmiotu zamówienia poda cenę brutto, w sposób określony w Formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 2 do SWZ.2. Cena oferty jest ceną za określoną w pkt 1.2 załącznika nr 1 do SWZ ilość posiłków dla cześci I i II. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktyczną ilość wydanych posiłków (całodzienne wyżywienie) 3. Ceny całodziennego wyżywienia są cenami ryczałtowymi.4. Cena oferty musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do zrealizowania zamówienia wynikające z SWZ, jak również koszty w nich nieujęte, a bez których nie można wykonać przedmiotu zamówienia. Oznacza to iż cena musi dodatkowo obejmować wszelkie koszty, jakie poniesie Wykonawca z tytułu należytej staranności oraz realizacji zgodnej z obowiązującymi przepisami.5. Podana w ofercie cena musi być wyrażone w PLN (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku), jeżeli cena ma więcej miejsc po przecinku należy je zaokrąglić w ten sposób, że cyfry od 1 do 4 należy zaokrąglić w dół, natomiast cyfry od 5 do 9 należy zaokrąglić w górę.6. Wykonawca, składając ofertę, informuje Zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując wartość bez kwoty podatku za dostawę objętą przedmiotem zamówienia - wskazanie niniejszego nastąpi w Formularzu oferty. Brak wskazania powyższej informacji w treści załącznika nr 2 do SWZ będzie jednoznaczny z brakiem powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego.7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia publicznego.8. Podatek VAT rozliczy Zamawiający lub Wykonawca zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W przypadku, gdy obowiązujące przepisy wskazują, że rozliczenie podatku VAT jest po stronie Zamawiającego, Wykonawca winien w pkt. 1 formularza oferty wskazać cenę/ceny bez podatku od towarów i usług (cena netto).9. Zamawiający będzie rozliczał się z Wykonawcą wyłącznie w walucie polskiej (PLN).10. Jeżeli zaoferowana cena lub koszt, lub ich istotne części składowe, wydają się rażąco niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzą wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących wyliczenia ceny lub kosztu.11. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny lub kosztu spoczywa na Wykonawcy.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: ˜Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: jakość, w tym do parametry techniczne, właściwości estetyczne i funkcjonalne takie jak dostępność dla osób niepełnosprawnych lub uwzględnianie potrzeb użytkowników
4.3.5.) Nazwa kryterium: ˜udział produktów ekologicznych w wydawanych posiłkach
4.3.6.) Waga: 40
4.3.8.) Sposób oceny ofert:
˜1. Wykonawca za realizację przedmiotu zamówienia poda cenę brutto, w sposób określony w Formularzu ofertowym, który stanowi załącznik nr 2 do SWZ.2. Cena oferty jest ceną za określoną w pkt 1.2 załącznika nr 1 do SWZ ilość posiłków dla cześci I i II. Wykonawca otrzyma wynagrodzenie za faktyczną ilość wydanych posiłków (całodzienne wyżywienie) 3. Ceny całodziennego wyżywienia są cenami ryczałtowymi.4. Cena oferty musi zawierać wszelkie koszty niezbędne do zrealizowania zamówienia wynikające z SWZ, jak również koszty w nich nieujęte, a bez których nie można wykonać przedmiotu zamówienia. Oznacza to iż cena musi dodatkowo obejmować wszelkie koszty, jakie poniesie Wykonawca z tytułu należytej staranności oraz realizacji zgodnej z obowiązującymi przepisami.5. Podana w ofercie cena musi być wyrażone w PLN (z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku), jeżeli cena ma więcej miejsc po przecinku należy je zaokrąglić w ten sposób, że cyfry od 1 do 4 należy zaokrąglić w dół, natomiast cyfry od 5 do 9 należy zaokrąglić w górę.6. Wykonawca, składając ofertę, informuje Zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując wartość bez kwoty podatku za dostawę objętą przedmiotem zamówienia - wskazanie niniejszego nastąpi w Formularzu oferty. Brak wskazania powyższej informacji w treści załącznika nr 2 do SWZ będzie jednoznaczny z brakiem powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego.7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania zamówienia publicznego.8. Podatek VAT rozliczy Zamawiający lub Wykonawca zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. W przypadku, gdy obowiązujące przepisy wskazują, że rozliczenie podatku VAT jest po stronie Zamawiającego, Wykonawca winien w pkt. 1 formularza oferty wskazać cenę/ceny bez podatku od towarów i usług (cena netto).9. Zamawiający będzie rozliczał się z Wykonawcą wyłącznie w walucie polskiej (PLN).10. Jeżeli zaoferowana cena lub koszt, lub ich istotne części składowe, wydają się rażąco niskie w stosunku do przedmiotu zamówienia i budzą wątpliwości zamawiającego co do możliwości wykonania przedmiotu zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi przez zamawiającego lub wynikającymi z odrębnych przepisów, zamawiający zwraca się o udzielenie wyjaśnień, w tym złożenie dowodów, dotyczących wyliczenia ceny lub kosztu.11. Obowiązek wykazania, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny lub kosztu spoczywa na Wykonawcy.4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 10