Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usługi cateringowej w zakresie przygotowania, gotowania i dostarczenia całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łubiu w 2022 roku.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000686523
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Pyskowicka 34
1.5.2.) Miejscowość: Łubie
1.5.3.) Kod pocztowy: 42-674
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL228 - Bytomski
1.5.7.) Numer telefonu: +48 32 233-12-24
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: kancelaria@dpslubie.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://dpslubie.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
Pomoc Społeczna - Dom Pomocy Społecznej
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usługi cateringowej w zakresie przygotowania, gotowania i dostarczenia całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łubiu w 2022 roku.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c750dfd1-36fb-11ec-a3fb-0a24f8cd532c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00247951
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-10-27
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://miniportal.uzp.gov.pl/ https://www.bip.dps.tarnogorski.pl/
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://miniportal.uzp.gov.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu opisane zostały w regulaminie korzystania z systemu miniportalu oraz warunków korzystania z elektronicznej platformy usług administracji publicznej ePUAP.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: DPSL.KA.272.1.2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania, gotowania i dostarczania całodziennego wyżywienia dla 68 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łubiu dalej jako "DPS".
2. Przedmiot zamówienia jest określony we Wspólnym Słowniku Zamówień pod pojęciem:
55321000-6 - usługi przygotowania posiłków
55322000-3 - usługi gotowania posiłków
55521200-0 - usługi dowożenia posiłków
90511000-2 - usługi wywozu odpadów
Zamawiający określa następujące szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i świadczenia usług:
- posiłki dla mieszkańców winny być dostarczone o ściśle określonych porach dnia tj. o godzinie 06:30-07:00 - śniadanie; 11:30-12:00 - obiad (pierwsze i drugie danie), podwieczorek i kolacja.
Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniami lekarza oraz normami kaloryczności dla dorosłych. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach. Niżej wymienione diety powinny być odpowiednio przygotowane, podawane w całości oraz miksowane (w zależności od potrzeb).
Dieta podstawowa 50 osoby
Dieta łatwostrawna z modyfikacją konsystencji (papka, przecierana itp.) 550 g posiłek 0 osób
Dieta bogato resztkowa 1 osoba
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 7 osób
Dieta z ograniczeniem tłuszczy 9 osób
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz z ograniczeniami substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 1 osoba.
Szczegółowy wykaz diet zamawiający przekaże wykonawcy przed przystąpieniem do realizacji zamówienia.
3. Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z:
- śniadanie (zupa mleczna z dodatkiem węglowodanowym: ryż, płatki owsiane, kasza manna od poniedziałku do piątku, nie mniej niż 350 ml; pieczywo mieszane: chleb, bułki graham, porcja nie mniej niż 150 g; masło prawdziwe o zawartości tłuszczu 82 %, porcja nie mniej niż 20 g; różnorodny asortyment wędlin, porcja nie mnij niż 60 g; jajko nie mniej niż 1 szt. klasy L, nie częściej niż raz na dekadę; serek homogenizowany nie mniej niż 100 g po jednym dla każdego; ser żółty nie rzadziej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 60 g; kiełbasa grzana zawsze w soboty lub niedziele na śniadanie, porcja nie mniej niż 100 g z dodatkiem ketchupu i musztardy; pasztet drobiowy, metka nie częściej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 60 g; dżem nie częściej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 50 g; dodatek warzywny w postaci ogórka zielonego, ogórka kiszonego, pomidora, rzodkiewki nie mniej niż 80 g; miód nie częściej niż raz na dekadę; napój na bazie mleka: kawa, kakao lub herbata porcja nie mniej niż 250 ml.
- obiad składający się z zupy zawierającej warzywa, węglowodany (ryz, kaszę, makarony, ziemniaki) oraz tłuszcz, porcja 400 ml.
Drugie danie obiadowe należy uwzględnić 5 razy w dekadzie potrawę mięsną (schab, mięso panierowane, drobiowe, pulpety, zrazy, pieczeń, golonko itp.); ziemniaki porcja nie mniej niż 300 g z dodatkiem koperku; kasze nie mniej niż 200g , nie częściej niż raz na dekadę; kluski lub kopytka w każda niedzielę; bigos nie częściej niż raz na dekadę; jajko sadzone przynajmniej raz na dekadę; surówki do obiadu dostosowane do pory roku, nie mniej niż 100 g; ryba panierowana raz na dekadę, nie mniej niż 200 g; zawsze kompot lub napój do obiadu, nie mniej niż 250 ml.
-podwieczorek: ciasta różne w każdą niedzielę; ciastka w postaci biszkoptów; herbatników nie częściej niż raz na dekadę; owoce przyjemniej 6 razy w ciągu dekady, w sezonie letnim należy uwzględniać truskawki, arbuzy, brzoskwinie przynajmniej 2 razy w tygodniu, kisiel lub budyń nie częściej niż raz dekadę, jogurt przynajmniej raz na dekadę.
-kolacja: masło prawdziwe o zawartości tłuszczu 82% nie mniej niż 20 g; chleb mieszany nie mniej niż 150 g; pasty jajeczne, rybne, sałatki warzywne, nie mniej niż 100 g; różnorodny asortyment wędlin nie mniej niż 60 g; do kolacji herbata słodzona z cytryną ok 250 ml; należy uwzględnić do kolacji warzywa sezonowe szczególnie pomidory przynajmniej 3 razy w tygodniu.
4. Posiłki musza odpowiadać wymagania sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności z zachowaniem wartości odżywczych i energetycznych. Dobowa kaloryczność posiłków w przeliczeniu na osobodzień powinna się zawierać w 2200 kcal z dopuszczalnym dziennym odchyleniem +/- 5%. Węglowodany powinny stanowić ok 350 g, białko ogółem ok 70 g, tłuszcze 65 g. Zobowiązuje się wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowania ich zgodnie z prawnymi regulacjami w warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów poprzez urozmaicenia sezonowości itp.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
90511000-2 - Usługi wywozu odpadów
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2022-01-01 do 2022-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 70
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin płatności
4.3.6.) Waga: 30
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454-455 Pzp oraz wskazanym we wzorze umowy, stanowiącym Załącznik nr 5 do SWZ.
Zmiana umowy wymaga dla swej ważności, pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2021-11-10 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Oferty należy składać za pośrednictwem: https://miniportal.uzp.gov.pl/. Oferty można również przekazać na skrzynkę podawczą Domu Pomocy Społecznej w Łubiu pod adresem: /DPSLubie/domyslna
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-11-10 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni