Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Pomoc Społeczna - Dom Pomocy Społecznej
Zamówienia publicznego
Świadczenie usługi cateringowej w zakresie przygotowania, gotowania i dostarczenia całodziennego wyżywienia dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łubiu w 2022 roku.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania, gotowania i dostarczania całodziennego wyżywienia dla 68 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łubiu dalej jako "DPS".
2. Przedmiot zamówienia jest określony we Wspólnym Słowniku Zamówień pod pojęciem:
55321000-6 - usługi przygotowania posiłków
55322000-3 - usługi gotowania posiłków
55521200-0 - usługi dowożenia posiłków
90511000-2 - usługi wywozu odpadów
Zamawiający określa następujące szczegółowe wymagania w zakresie żywienia i świadczenia usług:
- posiłki dla mieszkańców winny być dostarczone o ściśle określonych porach dnia tj. o godzinie 06:30-07:00 - śniadanie; 11:30-12:00 - obiad (pierwsze i drugie danie), podwieczorek i kolacja.
Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniami lekarza oraz normami kaloryczności dla dorosłych. Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach. Niżej wymienione diety powinny być odpowiednio przygotowane, podawane w całości oraz miksowane (w zależności od potrzeb).
Dieta podstawowa 50 osoby
Dieta łatwostrawna z modyfikacją konsystencji (papka, przecierana itp.) 550 g posiłek 0 osób
Dieta bogato resztkowa 1 osoba
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów 7 osób
Dieta z ograniczeniem tłuszczy 9 osób
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów oraz z ograniczeniami substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 1 osoba.
Szczegółowy wykaz diet zamawiający przekaże wykonawcy przed przystąpieniem do realizacji zamówienia.
3. Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z:
- śniadanie (zupa mleczna z dodatkiem węglowodanowym: ryż, płatki owsiane, kasza manna od poniedziałku do piątku, nie mniej niż 350 ml; pieczywo mieszane: chleb, bułki graham, porcja nie mniej niż 150 g; masło prawdziwe o zawartości tłuszczu 82 %, porcja nie mniej niż 20 g; różnorodny asortyment wędlin, porcja nie mnij niż 60 g; jajko nie mniej niż 1 szt. klasy L, nie częściej niż raz na dekadę; serek homogenizowany nie mniej niż 100 g po jednym dla każdego; ser żółty nie rzadziej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 60 g; kiełbasa grzana zawsze w soboty lub niedziele na śniadanie, porcja nie mniej niż 100 g z dodatkiem ketchupu i musztardy; pasztet drobiowy, metka nie częściej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 60 g; dżem nie częściej niż raz na dekadę, porcja nie mniej niż 50 g; dodatek warzywny w postaci ogórka zielonego, ogórka kiszonego, pomidora, rzodkiewki nie mniej niż 80 g; miód nie częściej niż raz na dekadę; napój na bazie mleka: kawa, kakao lub herbata porcja nie mniej niż 250 ml.
- obiad składający się z zupy zawierającej warzywa, węglowodany (ryz, kaszę, makarony, ziemniaki) oraz tłuszcz, porcja 400 ml.
Drugie danie obiadowe należy uwzględnić 5 razy w dekadzie potrawę mięsną (schab, mięso panierowane, drobiowe, pulpety, zrazy, pieczeń, golonko itp.); ziemniaki porcja nie mniej niż 300 g z dodatkiem koperku; kasze nie mniej niż 200g , nie częściej niż raz na dekadę; kluski lub kopytka w każda niedzielę; bigos nie częściej niż raz na dekadę; jajko sadzone przynajmniej raz na dekadę; surówki do obiadu dostosowane do pory roku, nie mniej niż 100 g; ryba panierowana raz na dekadę, nie mniej niż 200 g; zawsze kompot lub napój do obiadu, nie mniej niż 250 ml.
-podwieczorek: ciasta różne w każdą niedzielę; ciastka w postaci biszkoptów; herbatników nie częściej niż raz na dekadę; owoce przyjemniej 6 razy w ciągu dekady, w sezonie letnim należy uwzględniać truskawki, arbuzy, brzoskwinie przynajmniej 2 razy w tygodniu, kisiel lub budyń nie częściej niż raz dekadę, jogurt przynajmniej raz na dekadę.
-kolacja: masło prawdziwe o zawartości tłuszczu 82% nie mniej niż 20 g; chleb mieszany nie mniej niż 150 g; pasty jajeczne, rybne, sałatki warzywne, nie mniej niż 100 g; różnorodny asortyment wędlin nie mniej niż 60 g; do kolacji herbata słodzona z cytryną ok 250 ml; należy uwzględnić do kolacji warzywa sezonowe szczególnie pomidory przynajmniej 3 razy w tygodniu.
4. Posiłki musza odpowiadać wymagania sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności z zachowaniem wartości odżywczych i energetycznych. Dobowa kaloryczność posiłków w przeliczeniu na osobodzień powinna się zawierać w 2200 kcal z dopuszczalnym dziennym odchyleniem +/- 5%. Węglowodany powinny stanowić ok 350 g, białko ogółem ok 70 g, tłuszcze 65 g. Zobowiązuje się wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowania ich zgodnie z prawnymi regulacjami w warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów poprzez urozmaicenia sezonowości itp.
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
90511000-2 - Usługi wywozu odpadów
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
The Legendary Żywiec Pub & Restaurant
Żywiec (śląskie)
Dj na wesele Śląsk, szalone wesele pozytywny dj opolskie małopolska
Pyskowice (śląskie)
Imprezy firmowe z Paczka Events Twój sukces integracji
Katowice (śląskie)
Night Club The Club 1 Katowice
Katowice (śląskie)
Masaże Częstochowa, także dojazd do klienta. Relaksacyjne, Ayurvedy
Częstochowa (śląskie)
Fotobudka 360, Fotobudka 360 wynajem
Jastrzębie-Zdrój, Wrocław, Katowice, Kraków (śląskie)
VastSound - DJ na imprezy okolicznościowe - Urodziny, 18, Wesele
Katowice, Bielsko-Biała, Kraków, Tychy, Oświęcim (śląskie)
Druk3D, czekolada, event firmowy
Tarnowskie Góry (śląskie)
Mijuba Sushi Bartłomiej Sawka
Katowice (śląskie)