„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH”...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH” - Usługa Społeczna
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoSiemiatycze
  • WojewództwoPodlaskie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
  • Termin składania wniosków2022-11-07
  • ZamawiającySamodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach
  • Data publikacji ogłoszenia2022-10-28
  • Numer ogłoszenia2022/BZP 00416706
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH” - Usługa Społeczna

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach

1.3.) Oddział zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 050653482

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Szpitalna 8

1.5.2.) Miejscowość: Siemiatycze

1.5.3.) Kod pocztowy: 17-300

1.5.4.) Województwo: podlaskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL842 - Łomżyński

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia.publiczne@spzozsiemiatycze.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://spzozsiemiatycze.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

„ŚWIADCZENIE USŁUGI CAŁODOBOWEGO KOMPLEKSOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓWSP ZOZ w SIEMIATYCZACH” - Usługa Społeczna

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-74f80fa9-56fa-11ed-9171-f6b7c7d59353

2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00416706

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2022-10-28

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00037152/10/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.2 ŚWIADCZENIE USLUGI CAŁODOBOWEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW DLA SP ZOZ w SIEMIATYCZACH

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-74f80fa9-56fa-11ed-9171-f6b7c7d59353

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Komunikacja pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym w tym składanie ofert odbywa się przy użyciu platformy http://ezamowienia.gov.pl.
2. Wykonawca, który będzie ubiegał się o niniejsze zamówienie publiczne jest zobowiązany do założenia konta na w/w platformie.
3. Wykonawca dla pełnego korzystania z platformy powinien zweryfikować konto oraz nadać pełne uprawnienia dla użytkowników/osób uprawnionych po jego stronie do składania ofert.
4. Opis weryfikacji konta oraz nadawania uprawnień zawiera instrukcja użytkownika dostępna na stronie platformy w dziale FAQ https://ezamowienia.gov.pl/soz/faqs
oraz https://ezamowienia.gov.pl/pl/instrukcje-interaktywn_category/dla-wykonawcy/.
Sposób przesyłania dokumentów i ich podpisywania opisany jest w instrukcjach znajdujących się na stronie: https://ezamowienia.gov.pl/pl/komponent-edukacyjny/.

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 6. Zamawiający dopuszcza składanie wniosków o wyjaśnienie treści SWZ za pomocą poczty elektronicznej na adres zamowienia.publiczne@spzozsiemiatycze.pl lub poprzez http://ezamowienia.gov.pl. Odpowiedzi zostaną zamieszczone na stronie internetowej prowadzonego postępowania http://ezamowienia.gov.pl. Na stronie tej także m.in. udostępniane będą zmiany treści SWZ oraz inne dokumenty zamówienia bezpośrednio związane z postępowaniem.
7. Zamawiający dopuszcza przesłanie wezwań do wyjaśnienia treści ofert; wyjaśnień rażąco niskiej ceny, uzupełnień dokumentów podmiotowych; wezwań odnośnie przedłużenia związania ofertą; informacji z otwarcia ofert i o wyborze oferty; lub wezwań do poprawy omyłek pisarskich i rachunkowych; zawiadomienia o unieważnieniu postępowania; zawiadomień o odrzuceniu ofert za pomocą zamowienia.publiczne@spzozsiemiatycze.pl lub poprzez http://ezamowienia.gov.pl
8. Zamawiający dopuszcza aby odpowiedzi Wykonawcy w związku z wezwaniami lub zawiadomieniami opisanymi w pkt 7 odbywały się za pomocą zamowienia.publiczne@spzozsiemiatycze.pl lub poprzez http://ezamowienia.gov.pl.
9. Osobami po stronie Zamawiającego do kontaktu w kwestiach wyjaśnienia treści SWZ jest Pan Krzysztof Prochowicz oraz Pan Paweł Kosiński.
10. Zamawiający nie dopuszcza telefonicznego udzielania wyjaśnień.
11. Dane postępowanie można wyszukać również na Liście wszystkich postępowań w http://ezamowienia.gov.pl klikając wcześniej kafelek „Przegląd postępowania/konkursy”.
12. Zamawiający dopuszcza zamieszczanie informacji/zawiadomień oraz udzielanie odpowiedzi o wyjaśnienie treści SWZ jeżeli storna prowadzonego zamówienia t.j. http://ezamowienia.gov l ulegnie awarii lub zamieszczanie informacji za jej pośrednictwem nie będzie możliwe. W powyższej sytuacji informacje będą publikowane za pomocą strony internetowej Zamawiającego http://spzozsiemiatycze.pl w zakładce zamówienia publiczne/aktualne postępowania

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): O:
1. Zamawiający informuje, że Administratorem danych osobowych Wykonawcy jest SP ZOZ w Siemiatyczach, ul. Szpitalna 8, 17-300 Siemiatycze;
2. W sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych, można kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, za pośrednictwem adresu e-mail: Iodo@spzozsiemiatycze.pl;.
3. Dane osobowe takie jak imię, nazwisko, nazwa, adres siedziby/korespondencyjny, telefon, adres mail będą przetwarzane w celu przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz w celu archiwizacji.
4. Podstawę prawną przetwarzania danych osobowych zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. c) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, Dz. Urz. UE. L z 2016, nr 119, str. 1 z późn. zm., dalej RODO) stanowi ustawa Prawo zamówień publicznych, wydane na jej podstawie akty wykonawcze, a także ustawa o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.
5. Dane osobowe będą ujawniane pozostałym Wykonawcom oraz wszystkim zainteresowanym z uwzględnieniem przepisów w zakresie zamówień publicznych, a także podmiotom przetwarzającym dane na podstawie zawartych z Zamawiającym umów.
6. Dane osobowe Wykonawcy będą przechowywane przez okres obowiązywania umowy a następnie 5 lat, albo 15 lat w przypadku zamówień współfinansowanych ze środków UE, począwszy od 1 stycznia roku kalendarzowego następującego po zakończeniu okresu obowiązywania umowy. Okresy te dotyczą również Wykonawców, którzy złożyli oferty i nie zostały one uznane, jako najkorzystniejsze (nie zawarto z tymi Wykonawcami umowy).
7. Osobie, której dane dotyczą przysługuje prawo:
- dostępu do danych. W przypadku, gdy wykonanie obowiązku związanego z prawem dostępu do danych wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku, Zamawiający może żądać od osoby, której dane dotyczą, wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu;
- sprostowania danych, ograniczenia ich przetwarzania na warunkach określonych w przepisach RODO. Wystąpienie z żądaniem ograniczenia przetwarzania, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu;
- wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
8. Osobie, której dane dotyczą nie przysługuje prawo:
- usunięcia danych osobowych;
- żądania przeniesienia danych osobowych.
9. W odniesieniu do podanych danych osobowych Wykonawcy, decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany.
10. Podanie danych jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie może uniemożliwić Zamawiającemu dokonanie oceny spełniania warunków udziału w postępowaniu oraz zdolności Wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, co skutkować może wykluczeniem Wykonawcy z postępowania lub odrzuceniem jego oferty.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Tak

4.1.2.) Numer referencyjny: SP ZOZ ZP/17/22

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1. Usługa obejmuje przygotowanie posiłków w ilościach wynikających z ilości hospitalizowanych pacjentów z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych, który uwzględniać będzie żywienie na bazie diety podstawowej lekkostrawnej oraz diet specjalnych, dostarczanie posiłków 3 razy dziennie z zastrzeżeniem 5 posiłków we wskazanych przypadkach, do wydzielonych miejsc w oddziałach Szpitala („miejsca dostarczenia posiłków”).
2. Świadczenie usługi odbywać będzie się w formie cateringowej w systemie tacowym do łóżka pacjenta.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik nr 1 do SWZ, który będzie integralną częścią umowy.
4. Wykonawca jest zobligowany do wypełnienia załącznika nr 2 stanowiącego integralną część oferty.
5. Zamawiający zastrzega, że wskazana w załączniku nr 2 liczba osobodni ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb zamówienia, zależnych od ilości leczonych pacjentów.
6. Wszelkie koszt związane z realizacją zamówienia są po stronie Wykonawcy.
7. Odbiór resztek pokonsumpcyjnych (3 razy dziennie), Wykonawca dostarczał będzie odpowiednie pojemniki (po 3 sztuki) do resztek pokonsumpcyjnych zgodnie z zasadami segregacji resztek na każdy oddział Szpitala. Wszystkie elementy wykonywanej usługi muszą być zgodne z procedurami systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)). Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U. z 2022, poz. 2132 z późn. zm.).
8. Wykonawca we własnym zakresie zakupi produkty do produkcji posiłków.
9. Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków gotowych (nie wykonanych przez Wykonawcę)
10. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostawy posiłków w oparciu o zasady GHP, GMP oraz system HACCP, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i z podziałem na diety - wg Zamówień z poszczególnych oddziałów.
11. Wykonanie przedmiotu zamówienia odbywać się będzie przy użyciu zaplecza kuchennego Wykonawcy oraz jego sprzętów poza siedzibą Zamawiającego.
II. Wymagania dotyczące posiłków.
1. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z produktów znajdujących się w jego dyspozycji. Zakup i transport produktów spożywczych, będących podstawą posiłków powinien odbywać się w sposób gwarantujący świeżość, zachowanie wymaganych walorów termicznych i bezpieczeństwo sanitarno-higieniczne przygotowywanych dań.
2. Przygotowanie posiłków odbywać się będzie w całości w pomieszczeniach Wykonawcy i przy pomocy urządzeń znajdujących się w jego dyspozycji („Kuchnia Wykonawcy”). Kuchnia Wykonawcy musi posiadać stosowne zezwolenie Powiatowej Inspekcji Sanitarnej.
3. Wykonawca dostarczy posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi w trakcie całej drogi od Kuchni Wykonawcy do miejsca dostarczenia posiłków, tj. zupa min 75˚C, drugie danie min 65˚C, surówki i sałatki 4˚C, napoje gorące min. 75˚C, napoje zimne 0˚C - 14˚C.
4. Gramaturę posiłków, ich wartość kaloryczną i zawartość składników odżywczych określa nomenklatura diet w Samodzielnym Publicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej w Siemiatyczach (załącznik nr 1 pkt 10) przy czym należy uwzględnić produkty i potrawy, których nie podaje się w oddziałach szpitala (załącznik nr 1 pkt. 13) oraz konieczność stosowania diet specjalnych (indywidualnych). W zakresie nieuregulowanym przez Zamawiającego, stosuje się aktualne normy żywienia dla populacji polskiej wydane przez Instytut Żywności i Żywienia oraz wykaz norm dziennych racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Instytut Matki i Dziecka.
5. Posiłki obejmują: I śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot) i kolację, a w przypadku diet cukrzycowych i innych specjalnych wymagających dodatkowych posiłków (dzieci - Oddział Pediatryczny oraz kobiety karmiące - Oddział Położniczy): I śniadanie, II śniadanie, obiad (zupa, II danie, kompot), podwieczorek i kolację. Pacjenci z cukrzycą oraz kobiety karmiące otrzymują również posiłek nocny. Rozkład dobowy kaloryczności potraw, mając na względzie ostateczne dobowe zaopatrzenie pacjenta w 100% przypisanej mu kaloryczności, powinien uwzględniać średnio:
W systemie 3-posiłkowym
30 - 35% kaloryczności na śniadanie
35 – 40% na obiad
25 – 30% na kolację
W systemie 5 – posiłkowym:
25-30% I śniadanie
5-10% II śniadanie
30-35% obiad
5-10% podwieczorek
15-25% kolacja
6. Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w oddziałach szpitala. Posiłki powinny być urozmaicone, muszą charakteryzować się wysoką jakością, posiadać właściwe walory estetyczne i smakowe oraz odpowiednią temperaturę.
7. Na każdą dietę będzie obowiązywał opracowany przez Wykonawcę dekadowy (10-dniowy) jadłospis z uwzględnieniem sezonowości. Jadłospis powinien być przedstawiony do akceptacji osobie wyznaczonej przez Zamawiającego z 5-dniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zapewni Zamawiającemu możliwość kontaktu z dietetykiem Wykonawcy.
8. Jadłospis dekadowy powinien być tak zaplanowany, aby w ciągu 10 dni, w ramach obiadu nie wystąpiła powtarzalność tej samej potrawy.
Jadłospis dekadowy będzie składany do uzgodnienia na 5 dni przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie zawierał wyszczególnienie dla każdej z diet gramaturę ze składem oraz rozliczeniem zawartości energii i podstawowych składników odżywczych: białko ogółem w tym zwierzęce, tłuszcze, NNKT, węglowodany, błonnik pokarmowy, zawartość składników alergicznych, wit. A, wit. C oraz kaloryczności. Gramatura, kaloryczność i zawartość składników zawartych w posiłkach, muszą odpowiadać nomenklaturze diet.
9. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania codziennych wykazów surowców („Rozdzielnik potraw”) uwzględniających gramaturę poszczególnych surowców na jedną porcję posiłku. Wykonawca na prośbę Zamawiającego ma obowiązek przedstawić dokumentację przedstawiającą wartość kaloryczną i odżywczą posiłków.
10. Wykonawca zobowiązany jest do udostępnienia upoważnionemu przedstawicielowi Zamawiającego na jego żądanie jednej porcji każdego posiłku w celu dokonania oceny organoleptycznej, kontroli wagi i estetyki zestawionego posiłku.
11. W przypadku, gdy dostarczone posiłki będą niezgodne z wymaganiami Zamawiającego określonymi w treści umowy i niniejszym SWZ, Wykonawca zobowiązany jest do natychmiastowej wymiany wadliwej partii dostawy w czasie nie dłuższym niż 45 minut. W przypadku rozbieżności w ocenie jakości dostarczanych posiłków, Zamawiający zleci wykonanie kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy czym koszt tej kontroli ponosi ta Strona, której twierdzenia nie zostały poparte wynikiem kontroli.
12. W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię, Święta Bożego Narodzenia należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze.
13. Zamawiający będzie dostarczał informacje koordynatorowi Wykonawcy o ilościach diet na dany dzień w następujący sposób: do godziny 05:00 (zamówienie na śniadanie danego dnia), do godziny 09:30 (zamówienie na obiad danego dnia), do godziny 14:00 (zamówienie na kolację danego dnia), z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia korekt danego dnia na dwie godziny przed planowanym posiłkiem.
14. Wykonawca zapewni kompleksową usługę żywienia chorych wg zapotrzebowania Zamawiającego, zgodnie ze zgłoszoną dietą. Zamawiający ma prawo do zmiany rozkładu posiłków w czasie trwania umowy.
15. Żywienie pacjentów realizowane będzie na podstawie:
Uzgodnionego pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym jadłospisu dekadowego (jadłospis 10-dniowy), a uzgodnienie nie zwalnia Wykonawcy z odpowiedzialności za jakość wyżywienia.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 36 miesiące

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Wykonawca poda cenę ofertową na formularzu oferty, zgodnie z Załącznikiem nr od 1 do SWZ.
2. Podana cena ofertowa musi zawierać wszystkie koszty związane z realizacją zamówienia wynikające z opisu przedmiotu zamówienia. Cena będzie stała i nie może się zmienić przez cały okres trwania umowy.
3. Cena ofertowa brutto musi być podana w złotych polskich, cyfrowo (do drugiego miejsca po przecinku).
4. Cena podana przez Wykonawcę nie będzie podlegać negocjacjom.
5. Jeżeli złożono ofertę, której wybór prowadziłby do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług, Zamawiający w celu oceny takiej oferty dolicza do przedstawionej w niej ceny podatek od towarów i usług, który miałby obowiązek rozliczyć zgodnie z tymi przepisami. Wykonawca składając ofertę, informuje Zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u Zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując nazwę towaru/usługi, których dostawa będzie prowadzić do jego powstania oraz wskazując jego wartość bez kwoty podatku.
6. Przy wyborze oferty najkorzystniejszej Zamawiający będzie się kierował następującymi kryteriami:
Kryterium - Cena - 100 %

7. Każdy z Wykonawców kryterium cena otrzyma odpowiednią ilość punktów, wyliczoną w następujący sposób:

Cena najniższa brutto
C = --------------------------------------- x 100% x 100 [pkt.]
Cena oferty badanej brutto


Końcowy wynik powyższego działania zostanie zaokrąglony do dwóch miejsc po przecinku, przy czym zaokrąglenie będzie się odbywać według następującej zasady. Wynik zakończony cyfrą „5” i wyższą zaokrągla się w górę, a wynik zakończony cyfrą niższą niż „5” zaokrągla się w dół.
8. Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która przedstawia najkorzystniejszy bilans ceny Jeżeli nie będzie można dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny, Zamawiający wezwie Wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez Zamawiającego ofert dodatkowych.
9. Wykonawca uwzględni w ofercie wszelkie koszty związane wykonaniem zamówienia.
10. W toku badania i oceny ofert Zamawiający może żądać od Wykonawcy wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty.
11. Zamawiający w treści oferty poprawi oczywiste omyłki pisarskie, oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek oraz inne omyłki polegające na niezgodności oferty z dokumentami zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty, niezwłocznie zawiadamiając o tym Wykonawcę, którego oferta została poprawiona.

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu i spełniają niżej określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu:
a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie

b) dotyczące uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże:
Aktualną decyzję wydaną przez właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy oraz świadczenia usług dla odbiorców zewnętrznych, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

c) dotyczące sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie określa warunku w ww. zakresie.

d) zdolność techniczna lub zawodowa:
Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli wykonawca wykaże iż:
a. dysponuje środkami transportu ( min. 1) przeznaczonym(i) do realizacji zamówienia dostosowanym(i) do przewozu żywności, pozytywnie zaopiniowanymi przez Państwową Stację Sanitarno –Epidemiologiczną;
b. dysponuje osobami zdolnymi do wykonania zamówienia – w tym co najmniej: 2 osobami do przygotowania posiłków z wykształceniem gastronomicznym (kucharz) i minimum rocznym doświadczeniem, 1 osobą na stanowisku dietetyka legitymującą się wykształceniem o profilu dietetyka i minimum rocznym doświadczeniem w zawodzie.
2. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę, w stosunku do którego zachodzi którakolwiek z okoliczności, o których mowa w art. 108 ust. 1 pkt.1) – 6), a także w art. 109 ust. 1 pkt 4) ustawy PZP. Wykonawca zobowiązany jest wykazać brak podstaw do wykluczenia w oparciu o przesłanki określone w art. 108 ust. 1 pkt 1) - 6) ustawy PZP. Zamawiający przewiduje wykluczenie Wykonawcy na podstawie przesłanki wskazanej w art. 109 ust. 1 pkt 4) ustawy PZP. Wykonawca może zostać wykluczony przez Zamawiającego na każdym etapie postępowania o udzielenie zamówienia.
3. Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13.04.2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz. U. z 2022, poz. 835 z późn. zm.) Zamawiający wyklucza z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego:
1) Wykonawcę, którego wymienia wykaz z Rozporządzenia Rady (WE) nr 765/2006 z dnia 18.05.2006 r. dotyczącego środków ograniczających w związku z sytuacją na Białorusi i udziałem Białorusi w agresji Rosji wobec Ukrainy (Dz. Urz. UE. L z 2006, nr 134, str. 1 z późn. zm.)i Rozporządzenia Rady (UE) nr 269/2014 z dnia 17.03.2014 r. w sprawie środków ograniczających w odniesieniu do działań podważających integralność terytorialną, suwerenność i niezależność Ukrainy lub im zagrażających(Dz. Urz. UE. L z 2014, nr 78, str. 6 z późn. zm.) albo lista, na której znalazł się on na podstawie decyzji w sprawie wpisu na listę rozstrzygającej o zastosowaniu środka, o którym mowa w art. 1 pkt 3 tej ustawy;
2) Wykonawcę, którego beneficjentem rzeczywistym w rozumieniu ustawy z 01.03.2018 r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (t. j. Dz.U. z 2022 r., poz. 593 z późn. zm.) jest osoba wymieniona w wykazach z rozporządzenia nr 765/2006 i 269/2014 albo wpisana na liście lub będąca takim beneficjentem rzeczywistym od 24.02.2022 r., o ile została wpisana na listę;
3) Wykonawcę, którego jednostką dominującą w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z 29.09.1994 r. o rachunkowości, jest podmiot wymieniony w powyższych wykazach albo wpisany na listę lub będący taką jednostką dominującą od 24 .02.2022 r., o ile został wpisany na listę.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiający przed wyborem najkorzystniejszej oferty, wzywa Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni, aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych w celu potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia:
1. Oświadczenia Wykonawcy w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5) PZP, o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (t. j. Dz. U. z 2021 r., poz. 275 z późn. zm.), z innym Wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, ofertę częściową lub wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, oferty częściowej lub wniosku o dopuszczenie do udziału w postępowaniu niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej - załącznik nr 6 do SWZ;
2. Odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, w zakresie art. 109 ust. 1 pkt 4)PZP, sporządzonych nie wcześniej niż 3 miesiące przed jej złożeniem, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji;
3. Oświadczenia Wykonawcy o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy (wzór stanowi załącznik nr 2 i 2a do SWZ), w zakresie podstaw wykluczenia z postępowania wskazanych przez Zamawiającego, o których mowa w:
a) art. 108 ust. 1 pkt 3)PZP,
b) art. 108 ust. 1 pkt 4)PZP, dotyczących orzeczenia zakazu ubiegania się o zamówienie publiczne tytułem środka zapobiegawczego,
c) art. 108 ust. 1 pkt 5) PZP, dotyczących zawarcia z innymi Wykonawcami porozumienia mającego na celu zakłócenie konkurencji,
d) art. 108 ust. 1 pkt 6)PZP,
4. Informacja z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie dotyczącym podstaw wykluczenia wskazanych w art. 108 ust. 1 pkt 1),2) i 4)PZP sporządzona nie wcześniej niż 6 miesięcy przed jej złożeniem.
5. Dokumenty od Wykonawców zagranicznych:
Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast:
 informacji z Krajowego Rejestru Karnego, o której mowa w pkt 4) powyżej – składa informację z odpowiedniego rejestru, takiego jak rejestr sądowy, albo w przypadku braku takiego rejestru, inny równoważny dokument wydany przez właściwy organ sądowy lub administracyjny kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, w zakresie, o którym mowa w pkt 4);
 odpisu albo informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, o których mowa w pkt 2), składa dokument lub dokumenty wystawione w kraju, w którym Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania, potwierdzające odpowiednio, że nie otwarto jego likwidacji, nie ogłoszono upadłości, jego aktywami nie zarządza likwidator lub sąd, nie zawarł układu z wierzycielami, jego działalność gospodarcza nie jest zawieszona ani nie znajduje się on w innej tego rodzaju sytuacji wynikającej z podobnej procedury przewidzianej w przepisach miejsca wszczęcia tej procedury.
6. Zamawiający samodzielnie podejmie weryfikację braku przesłanek o których mowa w rozdziale VII pkt 3 SWZ w stosunku do konkretnego podmiotu. Zamawiający może dokonać tego za pomocą wszelkich dostępnych środków. Jako przykład takich metod weryfikacji można wskazać chociażby ogólnodostępne rejestry takie jak: Krajowy Rejestr Sądowy, Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej czy Centralny Rejestr Beneficjentów Rzeczywistych, lista czy wykaz osób i podmiotów objętych sankcjami.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 7. Zamawiający może żądać od Wykonawcy na dowód spełnienia warunków udziału w postępowaniu dotyczących uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów wskazanych w rozdziale VII pkt. 1 lit. b) SWZ
może żądać decyzji, zezwolenia, licencji, koncesji lub wpisu do rejestru działalności regulowanej.
8. Wykonawca na dowód spełnienia warunków udziału w postępowaniu dotyczących zdolności technicznych lub zawodowych wskazanych w rozdziale VII pkt. 1 lit. d) przedstawi na wezwanie następujące środki dowodowe:
1) wykaz środków transportu pozytywnie zaopiniowanych przez Państwową Stację Sanitarno –Epidemiologiczną dostępnych Wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego wraz z informacją o podstawie do dysponowania tymi środkami transportu załącznik nr
2) wykaz osób skierowanych przez Wykonawcę do realizacji zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług wraz z informacjami potwierdzającymi ich kwalifikacje zawodowe – Załącznik nr 5 i 5a

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

Zamawiający nie wymaga

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Szczegółowe informacje odnośnie zmiany umowy zawiera załącznik nr 3 do SWZ § 11

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2022-11-07 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: https://ezamowienia.gov.pl

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-11-07 10:10

8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-12-06

NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę rekonstrukcję szabli XIX wiek- Białystok
  • Lokalizacja zleceniapodlaskie
  • Data dodania16-04-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę rekonstrukcję szabli XIX wiek. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI