Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
ŚWIADCZENIE USŁUG RESTAURACYJNYCH I PODAWANIA POSIŁKÓW dla „SOLPARK KLESZCZÓW” Sp. z o.o., w Kleszczowie.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SOLPARK KLESZCZÓW SP. Z O.O.
1.3.) Oddział zamawiającego: SOLPARK
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 100686253
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: SPORTOWA 8
1.5.2.) Miejscowość: Kleszczów
1.5.3.) Kod pocztowy: 97-410
1.5.4.) Województwo: łódzkie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL713 - Piotrkowski
1.5.7.) Numer telefonu: 44 731 65 00
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowieniapubliczne@kompleks-solpark.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.solpark-kleszczow.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Rekreacja, kultura i religia
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
ŚWIADCZENIE USŁUG RESTAURACYJNYCH I PODAWANIA POSIŁKÓW dla „SOLPARK KLESZCZÓW” Sp. z o.o., w Kleszczowie.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-7021b8b1-56b9-11ed-9171-f6b7c7d59353
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00416500
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-10-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2022/BZP 00024301/04/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.3 USŁUGI RESTAURACYJNE I PODAWANIA POSIŁKÓW
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
http://www.solpark.bip.kleszczow.pl
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: http://www.solpark.bip.kleszczow.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Informacje opisane w Rozdziale XVII SWZ
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Informacje opisane w Rozdziale XLIV SWZ
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: CRZPU/9/2022
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1.1.Przedmiotem zamówienia jest „Świadczenie usług restauracyjnych i podawania posiłków dla „Solpark Kleszczów” Sp. z o.o. (przygotowanie, wydanie, usługa kelnerska).
1.2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia został zawarty w formularzu cenowym który stanowi załącznik nr 2 do SWZ, który jednocześnie stanowić będzie załącznik nr 1 do umowy o świadczenie usług restauracyjnych i podawania posiłków.
1.3. Wykonawca zobowiązany jest świadczyć usługi przygotowywania i podawania: śniadań, obiadów, kolacji, zestawów sportowych, bufetów kawowych, posiłków na eventy, posiłków na imprezach integracyjnych i innych według potrzeb Zamawiającego.
1.4. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym poziomie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa oraz do przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowania artykułów spożywczych, tj. muszą spełniać wymogi określone przepisami ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
1.5. Wykonawca zobowiązany do przygotowania i wydawania posiłków w restauracji „Jedynka”, „Bistro”, Pizzerii oraz Grillu dla klientów indywidualnych i innych, które nie będą nadzorowane z ramienia Zamawiającego.
1.6. Świadczenie usług restauracyjnych i podawania posiłków w okresie obowiązywania umowy będzie odbywało się sukcesywnie.
1.7. Ilość asortymentu będącego przedmiotem zamówienia określona w kalkulacji cenowej stanowiącej (załącznik nr 2 do SWZ) jest ilością szacunkową. Zamawiający zastrzega sobie prawo do jednostronnego ograniczenia ilości i związanej z nią wartości przedmiotu umowy do faktycznie zamówionego asortymentu w zależności od rzeczywistych potrzeb w okresie obowiązywania niniejszej umowy wynikających ze zmiennej ilości klientów Zamawiającego uzależnionych od zakresu zarezerwowanych szkoleń, konferencji, eventów, sezonu, w związku z zakresem świadczonych usług i prowadzonej przez Zamawiającego działalności. W takiej sytuacji Wykonawca nie będzie wnosił żadnych roszczeń z tego tytułu, w szczególności o zapłatę za ilość stanowiącą różnicę między maksymalną ilością usług, a ilością rzeczywiście zrealizowaną na podstawie poszczególnych zleceń.
1.8. Zamawiający dopuszcza także możliwość dokonania zakupu asortymentu spoza Kalkulacji cenowej, jeśli zaistnieje konieczność dokonania zakupu z uwagi na przyjazd gości oczekujących przygotowania niestandardowych – mało popularnych posiłków itp.; wartość dokonanych usług spoza Kalkulacji cenowej zostanie doliczona do wartości niniejszego zamówienia.
1.9. W przypadku zamawiania całego zestawu, Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w posiłkach wchodzących w jego skład, w tym zamiany na posiłek wegetariański, wegański lub bezglutenowy. Wybór zestawów oraz ich ilość każdorazowo uzgadniana i zatwierdzana przez osobę ze strony Zamawiającego z pięciodniowym wyprzedzeniem z zastrzeżeniem możliwości obniżenia ilości osób o maksymalnie 10 % zgłoszonych wcześniej.
2.0. W przypadku rezygnacji z któregoś z produktów lub całego dania, Wykonawca obniży cenę zestawu o różnice wynikającą ze zmniejszenia zamówienia o wybrane produkty lub danie, z którego Zamawiający zrezygnował. W przypadku zamiany produktu lub dania na inne, Wykonawca zweryfikuje cenę zestawu o różnicę wynikającą ze zmian produktów lub dań, jakich Zamawiający dokonał, przy czym cena modyfikowanego zestawu nie może przekroczyć ceny zestawu bazowego. W przypadku zmniejszenia zestawu o dany produkt/danie lub rezygnacji z części zestawu, wartość zestawu po pomniejszeniu będzie obliczana jako suma wartości po uwzględnieniu zamiany dla poszczególnych składowych zestawu.
2.1. Rozliczanie wartości świadczonych usług w zakresie śniadań, zamówień dodatkowych wyżywienia klienta grupowego (sportowego i konferencyjnego) realizowanych w każdym miesiącu kalendarzowym, nastąpi 1 raz, ostatniego dnia miesiąca na podstawie właściwego Miesięcznego Zestawienia Przedmiotu Zamówienia stanowiącego Załącznik nr 2 do Umowy
2.2. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do:
• przygotowania i podawania posiłków w terminie i miejscach wskazanych przez Zamawiającego,
• przygotowania stołów w sposób adekwatny do okoliczności i uzgodniony z Zamawiającym,
• podawania posiłków na zastawie czystej, nieuszkodzonej i wysterylizowanej zgodnie z przepisami w tym zakresie obowiązującymi,
• zagwarantowania obsługi na właściwym poziomie, zgodnie z zasadami w tym zakresie obowiązującymi (dotyczy to w szczególności kultury obsługi personelu kelnerskiego oraz ubrań personelu, spełniającego wymagane standardy, adekwatnie do obsługiwanego zdarzenia).
2.3. Wykonawca powinien określić w cenie oferty koszt poszczególnych posiłków w zestawach sportowych, które składają się na całodzienne wyżywienie wraz z dodatkami przewidzianymi dla poszczególnych zestawów sportowych.
2.4. Wykonawca ma obowiązek zapewnienia posiłków we wszystkie dni tygodnia.
2.5. Wykonawca zobowiązany jest do podpisania wraz z umową na świadczenie Usług Restauracyjnych i podawania posiłków - umowy poddzierżawy na pomieszczenia gastronomiczne w obiektach „Solpark Kleszczów” Sp. z o.o. (przy ul. Sportowej 8, Hotelu „Solpark” przy ul. Sportowej 3, Złobnicy 41), a także do ponoszenia wszelkich kosztów z tym związanych – wzór umowy poddzierżawy wraz z określoną wysokością miesięcznego czynszu oraz innymi opłatami - stanowi załącznik nr 6 do SWZ wraz załącznikami.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2023-01-01 do 2023-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: : Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która nie zostanie odrzucona na podstawie art. 226 ust. 1
Pzp oraz uzyska maksymalną liczbę punktów na podstawie kryteriów oceny
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
2. Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów;
Warunek ten będzie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie działalności w zakresie przygotowywania posiłków od surowca do gotowej potrawy i cateringu.
4. Wykonawca spełni warunek udziału w postępowaniu dotyczący zdolności technicznej lub zawodowej, jeżeli wykaże, że:
• warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu do składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, w tym okresie, wykonał lub wykonuje co najmniej 1 usługę, odpowiadającą swoim rodzajem usługom - stanowiącym przedmiot niniejszego postępowania, o łącznej wartości zrealizowanej umowy nie mniejszej niż 100.000,00 zł netto.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Wykaz znajduje się w rozdziale XII SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykaz znajduje się w rozdziale XI SWZ
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1) Oferta składana przez Wykonawcę musi zawierać:
1.1 Formularz ofertowy– którego wzór stanowi załącznik nr 1 do SWZ
1.2 Formularz cenowy– którego wzór stanowi załącznik nr 2 do SWZ
1.3 Oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu oraz spełnianiu warunków udziału w postępowaniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 Pzp - załącznik nr 3 do SWZ.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Informacje zawarte w Rozdziale X SWZ
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zostały opisane w Rozdziale XVI SWZ
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2022-11-07 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: miniPortal
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2022-11-07 11:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-12-06
8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak