Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usług gastronomicznych polegających
na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb
Gminno – Miejskiego Centrum Pomocy „Wiara-Nadzieja-Miłość” w Odolanowie
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gminno-Miejskie Centrum Pomocy "Wiara-Nadzieja-Miłość"
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 250968305
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Raszkowska 36
1.5.2.) Miejscowość: Odolanów
1.5.3.) Kod pocztowy: 63-430
1.5.4.) Województwo: wielkopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL416 - Kaliski
1.5.7.) Numer telefonu: 62 733 25 90
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat.gmcp@odolanow.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.gmcentrum.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
Pomoc społeczna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usług gastronomicznych polegających
na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb
Gminno – Miejskiego Centrum Pomocy „Wiara-Nadzieja-Miłość” w Odolanowie
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-8614d279-5dd6-11ee-a60c-9ec5599dddc1
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00418181
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-09-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00061538/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji dla potrzeb Gminno- Miejskiego Centrum Pomocy "Wiara- Nadzieja- Miłość" w Odolanowie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-8614d279-5dd6-11ee-a60c-9ec5599dddc1
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/tenders/ocds-148610-8614d279-5dd6-11ee-a60c-9ec5599dddc1
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Postępowanie prowadzone jest w języku polskim w formie elektronicznej za pośrednictwem (dalej jako „Platforma”) pod adresem : https://ezamowienia.gov.pl/pl
2. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału
w postępowaniu, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”). W przypadku załączników, które są zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem ws. komunikacji elektronicznej (Dz. U z 2020r. poz. 2452) opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem wykonawcy/wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia/podmiotu udostępniającego zasoby, podpisem typu zewnętrznego lub wewnętrznego. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) dodaje się uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
3. Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie
e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” służących do zadawania pytań dotyczących treści dokumentów zamówienia wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie
e-Zamówienia.
4. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
5. Składanie ofert następuje za pośrednictwem modułu składania ofert i wniosków (MOW) Platformy
e-Zamówienia.
6. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne.
7. W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu poczty elektronicznej zgodnie z danymi zawartymi w mniejszej SWZ.
8. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Wykonawca posiadający konto na Platformie ma dostęp do formularzy: złożenia, wycofania oferty lub wniosku oraz do formularza do komunikacji.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (dalej RODO), informujemy, że:
1. Administratorem Pana/i danych osobowych jest Gminno – Miejskiego Centrum Pomocy “Wiara – Nadzieja – Miłość” w Odolanowie” z siedzibą w Odolanowie (63-430), ul. Raszkowska 36, adres do korespondencji: 63-430 Odolanów ul. Raszkowska 36 z dopiskiem IOD.
2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych: w_dolata@wp.pl
3. Celem przetwarzania Pana/i danych osobowych jest udział Pana/i w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. c) RODO.
4. Odbiorcami przetwarzanych Pana/i danych osobowych w rozumieniu art. 4 pkt 9 RODO będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o ustawę z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2019).
5. Pana/i dane osobowe będą przechowywane przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekroczy 4 lata, okres przechowywania obejmie cały czas trwania umowy zgodnie z art. 78 ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2019).
6. Ma Pan/i prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania. Prawo do usunięcia danych, ograniczenia ich przetwarzania oraz wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania przysługuje Panu/i w przypadku danych przetwarzanych bezpodstawnie.
7. Ma Pan/i prawo wniesienia skargi do polskiego organu nadzorczego lub organu nadzorczego innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej, właściwego ze względu na miejsce Pan/i zwykłego pobytu.
8. Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i określonym w ustawie z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2019).
9. Pana/i dane nie będą podlegały profilowaniu w rozumieniu art. 22 RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP.262.1.2023
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych polegających na przygotowywaniu posiłków, dostarczaniu oraz ich dystrybucji przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej, uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy, a także seniorów Dziennego Domu Senior+.4. W Gminno – Miejskim Centrum Pomocy zwanym dalej „Centrum” może przebywać do 80 osób, w tym:
15 mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej,
35 uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy,
30 seniorów Dziennego Domu Senior+.
Liczba osób żywionych nie jest stała. Liczba mieszkańców oraz uczestników i seniorów może zmieniać się okresowo, ze względu na wyjazdy, urlop, pobyty w szpitalach itp. Może ona także ulec zmniejszeniu w sposób naturalny.
W okresie trwania umowy Wykonawca zapewni:
codzienne wyżywienie składające się z 5 dań dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej,
w dni robocze obiad – I danie (zupa) dla uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy,
w dni robocze obiad (zupa lub II danie) dla seniorów z Dziennego Domu Senior+.
Maksymalnie można żywić 15 mieszkańców oraz 35 uczestników ŚDS i 30 seniorów DDS+. Rzeczywista ilość wynikać będzie z bieżących potrzeb zamówienia zależnych od ilości przebywających mieszkańców i uczestników ŚDS oraz seniorów DDS+. Wykonawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone posiłki.
Dla mieszkańców ODPS przygotowywanych jest codziennie 5 posiłków o ustalonych porach dnia:
śniadanie w godzinach 8.00 – 10.00
obiad - pierwsze danie w godzinach 12:30- 14:30
obiad - drugie danie w godzinach 12:30-14:30
podwieczorek - w godzinach 15:00-17:00
Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć posiłki pod adres:
ul. Raszkowska 36, 63-430 Odolanów dla Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej oraz Środowiskowego Domu Samopomocy;
ul. Dworcowa 2, 63-430 Odolanów dla Dziennego Domu „Senior+”.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 r. w sprawie domów pomocy społecznej ( Dz. U. z 2018r., poz. 734) mieszkańcy powinni przez całą dobę mieć dostęp do podstawowych produktów żywnościowych i napojów (chleb – 1 bochenek, masło – 1 kostka, herbata – 5 saszetek, dżem – 1 słoik 250 g ) w miejscu wskazanym przez Zamawiającego.
Usługa obejmuje przygotowanie posiłków z produktów zakupionych przez Wykonawcę, dowóz posiłków na adresy wskazane w pkt. 7 własnym transportem Wykonawcy oraz dystrybucję posiłków przez Wykonawcę w godzinach wskazanych w pkt.6. Przygotowywanie posiłków musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach Ustawy z dnia 28 października 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r., poz. 2021) i innych w tym zakresie, jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia.
Wymaga się od wykonawcy przygotowywania następujących diet dla mieszkańców Odolanowskiego Domu Pomocy Społecznej:
dieta podstawowa,
dieta lekkostrawna,
dieta łatwostrawna z ograniczeniem węglowodanów prostych (cukrzycowa).
Wykonawca zobowiązany będzie dostarczyć o określonych w niniejszej SWZ porach dnia własnym pojazdem (przystosowanym do transportu żywności), w termoportach.
Dystrybucję posiłków zapewnią pracownicy Wykonawcy. Wydawać będą posiłki dla mieszkańców ODPS oraz obiady dla uczestników ŚDS, natomiast dystrybucją posiłków dla seniorów zajmują się pracownicy Zamawiającego.
Wykonawca w okresie Świąt Wielkanocnych, Bożego Narodzenia i innych, będzie uwzględniał w jadłospisie produkty żywnościowe niezbędne do sporządzenia potraw właściwych dla tych świąt. Do obowiązków Wykonawcy będzie również należało zapewnienie pączków z okazji Tłustego Czwartego, posiłków postnych w Środę Popielcową i Wielki Piątek (w oparciu o jadłospisy zaakceptowane przez zamawiającego) wraz z dochowaniem stosownej oprawy tych posiłków.
Wykonawca zobowiązany jest przedstawiać Zamawiającemu propozycje jadłospisów dekadowych z 3 - dniowym wyprzedzeniem, w którym uwzględnione zostaną diety. Wykonawca zobowiązany jest do stosowania i uwzględniania sugestii i uwag Zamawiającego w zakresie planowanych produktów i potraw. O ewentualnych zmianach w jadłospisie należy niezwłocznie powiadomić Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki powinny pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka z przewagą pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne. Jadłospis powinien uwzględniać dostępność i wykorzystanie produktów sezonowych. Wykonawca zapewni posiłki wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących w szczególności nie będzie używać produktów typu instant oraz gotowych produktów typu: konserwy mięsne, mielonki, pasztety, szynki, gulasze angielskie, mięsa mrożone, suszone, ziemniaki instant, jajka w proszku, zupy instant, pierogi mrożone, klopsy, gołąbki, krokiety itp., jaja surowe bezpośrednio do spożycia w postaci kremów, majonezów, legumin. Używać będzie masła świeżego 82 % tłuszczu, a nie produktów masłopodobnych, mleka o zawartości min. 2% tłuszczu, Używać będzie serów, a nie produktów seropodobnych, twarogów min. półtłustych. Zapewni różnorodne wędliny wysokiej jakości ( bez dodatków skrobi, soi ) zawierające min. 70% mięsa oraz mięso odkostnione w sposób niemechaniczny, warzywa – papryka, pomidor, ogórki. Uwzględniać należy potrawy z mięsa wieprzowego i drobiowego. Zupy powinny być gotowane na wywarze mięsnym, zabielane śmietaną lub jogurtem, zawierać widoczne nierozgotowane warzywa lub inne produkty stosowane do danego rodzaju zupy w ilości 200 g na 500 ml. Potrawy powinny być doprawione. Smak potraw urozmaicony za sprawą przypraw i ziół.
Zamawiający wymaga, aby dostarczone posiłki były zróżnicowane pod względem rodzajowym.
Pierwszy jadłospis zostanie dostarczony Zamawiającemu nie później niż 1 dzień od dnia podpisania umowy.
Proponowany jadłospis obowiązkowo powinien zawierać:
1. ciasta w sobotę, niedzielę i święta dla wszystkich diet
2. produkty wymienione w propozycjach dla każdej z diet uwzględniając, aby:
a) śniadanie składało się z: zupy mlecznej – za wyjątkiem soboty i niedzieli, w sobotę kakao, pieczywa, masła, wędliny lub pasty lub sera lub inne z propozycji wymienionych w tabeli, warzyw, dodatków, kawy lub herbaty,
b) obiad składa się z: zupy, dania głównego w tym: 3 x mięso niemielone, 2 x forma mięsa mielonego, 1 x kluski lub pierogi, naleśniki, racuchy, lub placki ziemniaczane, 1 x ryba, 1 x w m-cu śledź w śmietanie, 3 x inne z propozycji wymienionych w tabeli, warzyw, napoju,
c) podwieczorek dla diet składał się z propozycji wymienionych w tabeli,
d) kolacja składała się z: pieczywa, masła, wędliny lub pasty lub sera lub inne z propozycji wymienionych w tabeli, kawy lub herbaty.
Zamawiający wymaga, aby mieszkańcy otrzymywali jeden raz w dekadzie ciepłą kolację.
Przygotowania posiłków powinny być zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzane z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności oraz zgodnie z bezpieczeństwem (zgodnie z normami HACCP).
Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-01-01 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: określony został w rozdziale 17 SWZ
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: doświadczenie w żywieniu zbiorowym
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym
Zamawiający wymaga, aby Wykonawcy prowadzący działalność gospodarczą lub zawodową byli wpisani do jednego z rejestrów zawodowych lub handlowych prowadzonych w kraju, w którym mają siedzibę lub miejsce zamieszkania.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów, sytuacji ekonomicznej lub finansowej,
Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał uprawnienia stwierdzone aktualną decyzją terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego dot. zakładu przygotowującego posiłki, o której mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2020, poz. 2021.), potwierdzające, że:
obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji i obrocie środkami spożywczymi oraz do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej tych artykułów w zakresie produkcji żywności, dozwolonych substancji dodatkowych lub innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub obrotem nimi,
Wykonawca może produkować i obracać żywnością czyli wykonywać i dostarczać posiłki na zewnątrz. Decyzja musi dotyczyć prowadzenia żywienia zbiorowego i realizacji usługi w systemie cateringowym.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) zdolności technicznej lub zawodowej
Opis spełnienia warunku: Zamawiający uzna spełnienie przedmiotowego warunku jeżeli wykonawca:
a) przedłoży wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, stanowiska, doświadczenia i informacją o podstawie do dysponowania tymi osobami. Wykaz powinien potwierdzać dysponowanie, co najmniej jedną osobą posiadającą wykształcenie co najmniej zawodowe gastronomiczne oraz co najmniej roczne doświadczenie zawodowe, a także posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Ocena spełniania przedmiotowego warunku zostanie dokonana na podstawie złożonego wykazu osób wg wzoru stanowiącego załącznik Nr 5 do SWZ, na zasadzie spełnia – nie spełnia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: zgodnie z dokumentami zamówienia
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: zgodnie z dokumentami zamówienia
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Oświadczenie wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający, zgodnie z art. 455 ust. 1 ustawy Pzp, przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w sprawie zamówienia publicznego, w sposób i na warunkach określonych w projekcie umowy.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2023-10-12 10:15
8.2.) Miejsce składania ofert: oferty należy składać przez portal e-zamowienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-10-12 10:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2023-11-10