Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej w 2022 roku dla 40 podopiecznych
Dziennego Domu Senior + w Starachowicach
1.3.2 Usługa przygotowania posiłków
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest „ Sukcesywne świadczenie usługi cateringowej w 2022 roku dla 40 podopiecznych Dziennego Domu Senior + w Starachowicach”.
2. Miejsce dostaw:
2.1. Ośrodek wsparcia Dzienny Dom Senior+ z siedzibą przy al. Armii Krajowej 28, 27-200 Starachowice.
2.2. W przypadku czasowego zamknięcia Dziennego Domu Senior + na podstawie aktów prawa powszechnie obowiązującego (w związku z epidemią COVID-19) i zawieszenia działalności Dziennego Domu Senior+ w Starachowicach z siedzibą przy al. Armii Krajowej 28, Galeria Handlowa Skałka, dowozu posiłków do miejsca zamieszkania podopiecznych placówki, znajdujących się na terenie Miasta Starachowice, pod adres i w godzinach wskazanych przez Zamawiającego.
3. Termin realizacji zamówienia odbywać się będzie w dni pracujące od poniedziałku do piątku w godzinach 13.00-13.15, w okresie od 03.01.2022 r. – do 30.12.2022 r. Maksymalna przewidywana ilość posiłków to około 10 040 sztuk – według kalkulacji 40 posiłków dziennie razy 251 dni robocze w okresie trwania zamówienia.
4. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
- w tygodniu powinien być dostarczany cztery razy obiad z drugim daniem mięsnym, jeden raz z daniem rybnym, w tym dwa razy z daniem mącznym; do obiadów z daniem mięsnym lub rybnym powinna zostać wykonana surówka,
- danie mięsne smażone może być dostarczone maksymalnie jeden raz w tygodniu,
- potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, nieprzetworzonych, z ograniczoną ilością substancji zagęszczających, bez substancji konserwujących, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych,
- jadłospis powinien opierać się na potrawach gotowanych, pieczonych i duszonych,
- do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów spożywczych takich jak np. oleje, masło, a w przypadku smażenia oleje roślinne rafinowane,
- stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli,
- zupy powinny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym, niedopuszczalne jest stosowanie wywarów stanowiących efekt użycia substancji typu „kostki rosołowe” lub tym podobne,
- przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów,
- Zamawiający wyklucza sporządzanie posiłków na bazie półproduktów. 5. Wymagany przez Zamawiającego schemat posiłków:
-cztery razy w tygodniu – np. zupa + drugie danie mięsne + lekko słodzony kompot + deser
-jeden raz w tygodniu - np. zupa + drugie danie bezmięsne + lekko słodzony kompot + deser
6. Waga gotowych potraw nie może być mniejsza niż:
zupa – minimum 400 ml
pieczywo – minimum 100 g
kompot – minimum 200 ml
ziemniaki, kasza, makaron, ryż – minimum 250 g
danie mięsne, ryba itp. – minimum 100 g, bez kości, sosu i panierki,
surówka – minimum 100 g
warzywa gotowane - minimum 150 g
danie mięsno-warzywne, jarskie np. pierogi itp. – minimum 250 g
7. Wykonawca zapewni przygotowanie około 2% posiłków dietetycznych w szczególności takie jak: lekkostrawne, cukrzycowe. Ich ilość jest zmienna, uzależniona od rzeczywistych potrzeb zgłaszanych
na bieżąco przez osoby uprawnione do korzystania z obiadów, które ze względów zdrowotnych lub innych nie mogą jeść potraw tradycyjnych. Dania nie mogą powtarzać się w okresie dekady (10 dni). Wykonawca będzie podawał jadłospis na dekadę (10 dni) do wiadomości Zamawiającego.
8. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o najwyższym standardzie, zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2020.2021 t.j.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.
9. Zamawiający wymaga, aby przygotowywanie posiłków odbywało się na bieżąco, z produktów świeżych, w I gatunku (to znaczy o charakterystycznej barwie i zapachu, bez odkształceń oraz uszkodzeń), zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.2020.2021 t.j) oraz zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki muszą być dobrej jakości, posiadać odpowiednie walory smakowe i estetyczne;
10. Wykonawca zapewnia własne pojemniki na odpady i odbieranie tych odpadów tzw. resztek po posiłku odbywać się będzie każdego dnia do godziny 16:00.
11. Zamawiający wymaga aby dostarczone obiady posiadały temperaturę co najmniej+ 65°C do +75°C utrzymywaną w trakcie jego wydawania przy pomocy zbiorczych pojemników termicznych. Zamawiający wymaga również, by dostarczony obiad wchodzący w skład posiłku, a także dostarczone ciepłe posiłki i kompot były przygotowane w dniu jego wydawania.
12. Realizując umowę Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie pełną odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca będzie przestrzegał obowiązujących przepisów prawnych.
13. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
14. Sprawdzania spełnienia kryteriów określonych powyżej dokonywać będzie przedstawiciel Zamawiającego w trakcie umowy. Niespełnienie któregoś z w/w kryteriów skutkować będzie bezzwłocznym rozwiązaniem umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy oraz konsekwencjami z tym związanymi.
15. Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, kubki, sztućce).
16. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków podopiecznym. Koszty związane z wydawaniem posiłków, myciem naczyń, sprzątaniem po posiłku ponosić będzie Zamawiający – nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny.
17. Dania nie mogą powtarzać się w okresie dekady (10 dni). Wykonawca będzie podawał jadłospis na dekadę (10 dni) do wiadomości Zamawiającego.
18. W przypadku, gdy Wykonawca nie dostarczy w godzinie wskazanej w pkt 3 posiłków w zamówionej ilości, lub gdy z powodu złej jakości nie będą nadawały się do spożycia Wykonawca zobowiązany jest do uzupełnienia brakujących porcji lub dostarczenia posiłków odpowiedniej jakości w czasie nie dłuższym niż 30 minut od telefonicznego wezwania przez Zamawiającego do usunięcia w/w nieprawidłowości. Wezwanie do usunięcia nieprawidłowości Zamawiający przekaże osobie, którą Wykonawca wskaże w umowie jako osobę do kontaktu z Zamawiającym, a w przypadku braku możliwości skontaktowania się z tą osobą bezpośrednio osobie, która dostarcza posiłki do Dzienny Dom Senior+.
19. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Pałac w Konarach - wyjątkowy hotel w województwie świętokrzyskim
Stopnica (świętokrzyskie)
Fotobudka360, Barmix
Kielce (świętokrzyskie)
Park Rozrywki FlySky
Kielce (świętokrzyskie)
Agencja COSMOS
Chmielnik (świętokrzyskie)
Buona Sera Band (zespół muzyczny)
Jędrzejów (świętokrzyskie)
Organizacja imprez i zawodów sportowych
Kielce (świętokrzyskie)
DJ Kielce
Kielce (świętokrzyskie)
Dj na imprezę, studniówkę, wesele
Kielce (świętokrzyskie)
Lepszego zespołu nie znajdziesz - Geminix!
Kielce, Busko Zdrój, Jędrzejów, Starachowice (świętokrzyskie)