Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„REALIZACJA WIELOLETNIEGO RZĄDOWEGO PROGRAMU: „POSIŁEK W SZKOLE I W DOMU” NA OKRES WRZESIEŃ - GRUDZIEŃ 2022” - PRZYGOTOWANIE I DOSTARCZANIE CIEPŁYCH JEDNODANIOWYCH POSIŁKÓW DLA OSÓB UPRAWIONYCH......”
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiotem zamówienia jest:
1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie i dostarczenie gorących posiłków jednodaniowych do poszczególnych placówek tj.
• Szkoły Podstawowej w Nawojowej – 20 uczniów,
• Szkoły Podstawowej we Frycowej -30 uczniów,
• Szkoły podstawowej w Homrzyskach – 20 uczniów,
• Szkoły podstawowej w Baczej – Kuninie – 20 uczniów,
• Szkoły Podstawowej w Żeleźnikowej Małej 20 uczniów
• Szkoły Podstawowej w Żeleźnikowej Wielkiej - 10 uczniów.
Szacowana liczba dni w których wydawane będą posiłki: 78
Szacowana liczba osób korzystających z dożywiania - 120
a) Gorący posiłek ma składać się z drugiego dania oraz napoju ( kompot, sok, woda mineralna)zgodnie z poniższymi zasadami:
• Przynajmniej dwa razy w tygodniu danie mięsne z dodatkiem warzywnym (surówki)
• Przynajmniej dwa razy w miesiącu ryba z dodatkiem warzywnym (surówki),
• Sporadycznie danie typu np. naleśniki , pierogi, kopytka, makarony na słodko itp.
b) Gramatura obiadów powinna odpowiadać normom żywieniowym dopasowana do wieku osób.
c) Posiłki powinny być sporządzone ze świeżych produktów posiadających aktualne terminy ważności.
d) Posiłki mają być sporządzone zgodnie z przepisami i wymaganiami sztuki kulinarnej oraz sanitarnej dla żywienia zbiorowego, a także zgodnie z zalecanym modułem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku.
e) Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd, powinny być sporządzone z uwzględnieniem norm żywieniowych o wysokiej wartości odżywczej.
f) Posiłki musza być sporządzane w dniu wydania . Godziny wydawania posiłków: 10.00 – 12.00. Posiłki muszą mieć odpowiednią temperaturę, wymagana dla posiłków obiadowych.
g) Posiłek, sposób jego przygotowania oraz wydana powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno – sanitarnych oraz spełniać warunki określone w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. z 2020r, poz. 2021 ze zmian.)
h) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego tygodnia. Zamawiający zastrzega, ze ilość osób korzystających z posiłków oraz liczba dni w których będą wydawane posiłki podana powyżej została określona szacunkowo i może ulec zmianie – zmniejszenia lub zwiększenia w trakcie obowiązywania umowy, w zależności od ilości osób uprawnionych do otrzymywania posiłków. Zamawiąjący każdorazowo poinformuje o tym Wykonawcę.
i) Dodatkowo zamawiający zastrzega w związku z faktem występowania pandemii COVID -19, że w przypadku braku możliwości realizacji zamówienia będzie na bieżąco informował Wykonawcę o realizacji ( wstrzymaniu, uruchomieniu oraz innych ewentualnościach ) zamówienia.
j) Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowego przeprowadzenia kontroli należytego wykonania przedmiotu umowy przez Wykonawcę oraz przestrzegania obowiązujących przepisów higieniczno – sanitarnych, jak tez innych wymogów, w szczególności w zakresie świeżości potraw i terminu przydatności do spożycia oraz estetyki podawania posiłków. Zgłoszone przez Zamawiającego zastrzeżenia winny być uwzględnione niezwłocznie przez Wykonawcę. Jeżeli Wykonawca wykonuje przedmiot umowy w sposób wadliwy albo sprzeczny z umową, Zamawiający może wezwać go do usunięcia nieprawidłowości i wyznaczyć mu w tym celu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu, Zamawiający może wypowiedzieć umowę z winy Wykonawcy.
k) Zamawiający wymaga, aby surowcowy uśredniony tzw. wsad do kotła umożliwiający wyprodukowanie gorącego posiłku o charakterze obiadu jednodaniowego z uwzględnieniem niniejszej specyfikacji nie był niższy niż 5,50 zł brutto licząc w cenach hurtowych.
Dostarczenie/wydawanie posiłków - w godzinach umówionych z Dyrektorami Szkół.
2. W ramach realizacji zamówienia należy zapewnić posiłek:
2.1. Do Szkoły Podstawowej w Nawojowej i we Frycowej w naczyniach ceramicznych. Firma cateringowa musi zapewnić dostarczenie naczyń czystych i odbiór naczyń brudnych zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi.
2.2 Do szkoły w Bączej-Kuninie, Homrzyskach, Żeleźnikowej Małej i Żeleźnikowej Wielkiej w naczyniach porcjowanych jednorazowych. Firma cateringowa musi zapewnić również odbiór naczyń jednorazowych do utylizacji najpóźniej w dniu następnym.
3. Wykonawca zapewnia transport posiłków we własnym zakresie. Wykonawca zapewni transport posiłków w taki sposób, aby posiłki dostarczone do spożycia posiadały wymaganą przepisami prawa temperaturę.
4. Firma cateringowa dostarczająca posiłki musi posiadać zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej oraz na transport posiłków.
5. Przygotowanie posiłków w okresie od dnia 02.09.2022 r. do 22.12.2022 r. z uwzględnieniem dni ustawowo wolnych od nauki w szkole i przerw w nauce w szkole.
6. Oznaczenie wg Wspólnego Słownika Zamówień:
55.52.31.00-3 – Usługi w zakresie posiłków szkolnych,
55.52.40.00-9 – Usługi dostarczania posiłków do szkół.
7. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zachowując jakość i estetykę wykonania zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Scena, nagłośnienie, światło, dźwięk
Poronin, Zakopane (małopolskie)
"Muzykant" Szymon Mikołajczyk - DJ i wodzirej na Twoje wesele!
(małopolskie)
Cafe PR Agencja Eventowa Kraków
Kraków (małopolskie)
Wynajem namiotów, wypożyczalnia namiotów
Korzenna (małopolskie)
Prosta - Pasta Fresca - Restauracja wegetariańska Restauracja Kraków
Kraków (małopolskie)
Multi Qlti Tap Bar Kraków
Kraków (małopolskie)
Weźże Krafta
Kraków (małopolskie)
Klub sportowy Kraków Klub sportowy Zabierzów Klub piłkarski Kraków
Giebułtów (małopolskie)
Smacznej Kawusi kawiarnia / cafe specialty
Kraków (małopolskie)