Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i działającego w jego strukturze OWiRON
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoWarszawa
  • WojewództwoMazowieckie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
  • Termin składania wniosków2023-11-22
  • ZamawiającyOŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ DZIELNICY BEMOWO M. ST. WARSZAWY
  • Data publikacji ogłoszenia2023-11-14
  • Numer ogłoszenia2023/BZP 00491579
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i działającego w jego strukturze OWiRON

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ DZIELNICY BEMOWO M. ST. WARSZAWY

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 010773800

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: ul. Rozłogi 10

1.5.2.) Miejscowość: Warszawa

1.5.3.) Kod pocztowy: 01-310

1.5.4.) Województwo: mazowieckie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa

1.5.7.) Numer telefonu: 224871301

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@opsbemowo.waw.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://opsbemowo.waw.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce gorących zestawów obiadowych klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy i działającego w jego strukturze OWiRON

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-f871c170-81f1-11ee-a60c-9ec5599dddc1

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00491579

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-11-14

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00167679/03/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.3 Przygotowywanie i dowożenie we wskazane miejsce obiadów klientom Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy , w tym do jednostek wsparcia

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-f871c170-81f1-11ee-a60c-9ec5599dddc1

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl oraz poczty elektronicznej

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1.Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
2.Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani konieczności logowania.
3.Wykonawca przystępując do niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, akceptuje warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia, określone w Regulaminie Platformy e-Zamówienia oraz zobowiązuje się korzystając z Platformy e-Zamówienia do przestrzegania jego postanowień.
4.Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
5.Za datę przekazania oferty, oferty dodatkowej, oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, podmiotowych środków dowodowych, przedmiotowych środków dowodowych oraz innych informacji, oświadczeń lub dokumentów, przekazywanych w postępowaniu, przyjmuje się datę ich przekazania na Platformę e-Zamówienia.
6.Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” służących do zadawania pytań dotyczących treści SWZ oraz załączników do zamówienia wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
7.Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez Wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
8.W przypadku problemów technicznych i awarii związanych z funkcjonowaniem Platformy e-Zamówienia użytkownicy mogą skorzystać ze wsparcia technicznego dostępnego pod numerem telefonu (32) 77 88 999 lub drogą elektroniczną poprzez formularz udostępniony na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl w zakładce „Zgłoś problem”.
9.Zamawiający może również komunikować się z Wykonawcami za pomocą poczty elektronicznej: sekretariat@opsbemowo.waw.pl
10.Dokumenty elektroniczne, oświadczenia lub elektroniczne kopie dokumentów lub oświadczeń składane są przez Wykonawcę za pośrednictwem Formularza do komunikacji jako załączniki. Zamawiający dopuszcza również możliwość składania dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń za pomocą poczty elektronicznej na adres sekretariat@opsbemowo.waw.pl . Sposób sporządzania dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30.12.2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 r., poz. 2452).
11.Zamawiający nie przewiduje sposobu komunikowania się z Wykonawcami w inny sposób niż przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, wskazanych w SWZ.
12.Zamawiający nie przewiduje zwołania zebrania Wykonawców w celu wyjaśnienia wątpliwości dotyczących SWZ
13.Osobami uprawnionymi do komunikowania się z Wykonawcami ze strony Zamawiającego są:
1) w sprawach merytorycznych: Magdalena Trzeszczkowska, tel. 22 48 71 371, email m.trzeszczkowska@opsbemowo.waw.pl ;
2) w sprawach proceduralnych: Sławomir Janicki - tel. 22 48 71 377 email s.janicki@opsbemowo.waw.pl

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Administratorem danych osobowych jest Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m. st. Warszawy (Ośrodek) z siedzibą przy ul. Rozłogi 10 w Warszawie (01-310) i adresem korespondencyjnym ul. Pełczyńskiego 26, lok. LU-4, 01-471 Warszawa, adres e-mail: sekretariat@opsbemowo.waw.pl, tel. + 48-22-48-71-301 https://opsbemowo.waw.pl/, https://opsbemowo.bip.um.warszawa.pl/default.htm.
2. Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych Osobowych (IOD), z którym można się skontaktować mailowo pod adresem iod@opsbemowo.waw.pl lub pocztą na adres korespondencyjny Ośrodka wskazany w ust. 1.
3. Administrator przetwarza dane osobowe w celu prowadzenia postępowań o udzielenie zamówień klasycznych oraz organizowania konkursów, których wartość jest równa lub przekracza kwotę 130 000 złotych netto na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. prawo zamówień publicznych (ustawa PZP).
4. Odbiorcami danych osobowych mogą być:
1) organy władzy publicznej i podmioty uprawnione do tego na podstawie przepisów prawa, w tym osoby i podmioty, którym zostanie udostępniona dokumentacja postępowania na podstawie art. 18 i 74 ustawy PZP oraz podmioty kontrolne i sprawujące nadzór;
2) Prezydent m st. Warszawy w zakresie zadań związanych z obsługą jednostek organizacyjnych m.st. Warszawy, uprawnione podmioty, którym Administrator zleca usługi (np. operator pocztowy) lub dostarczające administratorowi obsługę np. informatyczną, w tym hostingową, prawną, brakowania dokumentacji, na podstawie umów powierzenia przetwarzania danych;
5. Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej.
6. Dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów przetwarzania (minimum przez okres lat 4 od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia) jednak nie krócej niż okres wskazany w przepisach o archiwizacji (ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach), w oparciu o instrukcję kancelaryjną i archiwalną obowiązujące w Ośrodku.
7. W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługują prawa: dostępu do treści swoich danych osobowych (art. 15 RODO) z zastrzeżeniem, że udostępniane dane nie mogą naruszać tajemnic prawnie chronionych, do których zachowania zobowiązany jest Administrator, prawo do ich sprostowania (art. 16 RODO), jak również prawo żądania ograniczenia ich przetwarzania (art. 18 RODO)
8. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa jeśli Pani/Pana zdaniem przetwarzanie narusza przepisy prawa.
9. Decyzje związane z przetwarzaniem danych nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany a dane nie będą podlegały profilowaniu (art. 22 RODO), co oznacza, że żadne decyzje nie zapadają wyłącznie automatycznie oraz że nie buduje się żadnych profili osób.
10. Obowiązek podania danych osobowych jest wymogiem ustawowym.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Przy przetwarzaniu danych na podstawie i w celu określonym w powyższej informacji (ust. 3) nie mają zastosowania prawa do przenoszenia danych (art. 20 RODO) i sprzeciwu wobec przetwarzania danych (art. 21 RODO) oraz prawo do złożenia żądania usunięcia danych (art. 17 RODO).

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: IOD.26.1.3.2023.SJ

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak

4.1.5.) Łączna wartość poszczególnych części zamówienia: 401873,06 PLN

4.1.6.) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 269675,00 PLN

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 2

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przygotowanie i dowożenie we wskazane miejsce w granicach administracyjnych Dzielnicy Bemowo m. st. Warszawy (tj. miejsce zamieszkania osób korzystających z posiłków) gorących zestawów obiadowych dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy przez 7 dni w tygodniu, w tym soboty, niedziele i święta. Szczegóły:
1) Przewidywana, szacunkowa liczba wydawanych zestawów obiadowych:
• w skali miesiąca wynosić będzie średnio 945 sztuk,
• w skali realizacji całej umowy wyniesie do 11 340 sztuk.
2) Przewidywana liczba osób zgłoszonych do korzystania z pomocy w formie gorącego posiłku – obiadu wynosić będzie dziennie ok. 35 osób.
3) Liczba osób, a tym samym liczba zamawianych zestawów obiadowych, może być zmienna i różnić się w poszczególnych miesiącach.
4) Gorące zestawy obiadowe dla osób uprawnionych będą dowożone do ich miejsca zamieszkania na terenie Dzielnicy Bemowo przez Wykonawcę w szczelnie zamkniętych, termicznych i jednorazowych biodegradowalnych pojemnikach.
5) Zestawy obiadowe będą dowożone przez Wykonawcę do miejsca zamieszkania osób na terenie Dzielnicy Bemowo od poniedziałku do niedzieli w godzinach 13:00 – 15:00.
6) Wszelkie koszty związane z dowozem zestawów obiadowych ponosi Wykonawca.
7) Istnieje możliwość dowożenia w uzasadnionych przypadkach, suchego prowiantu jako zamiennika za gorący posiłek, po uprzednim pisemnym uzgodnieniu Wykonawcy z Zamawiającym.
8) Sposób zgłaszania osób uprawnionych do otrzymania zestawów obiadowych:
a) Upoważniony pracownik OPS będzie przekazywał Wykonawcy listy imienne klientów z adresami zamieszkania i numerami telefonów wraz z liczbą zamówionych zestawów obiadowych dla każdej osoby uprawnionej nie później niż 2 dni robocze przed końcem danego miesiąca, na każdy następny miesiąc;
b) W przypadku zmian w danym miesiącu dotyczących liczby osób lub liczby zestawów obiadowych, informacja o tych zmianach będzie przekazana do godz. 9.00 dnia poprzedzającego dowiezienie obiadów.
9) Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania obiadów z zachowaniem poniżej określonych warunków.
10) Zestawy obiady powinny być urozmaicone, składać się z tradycyjnych potraw złożonych z co najmniej z dwóch dań:
a) I danie: zupa z pieczywem;
b) II danie wieloskładnikowe, surówka/warzywa oraz kompot lub napój.
11) W ciągu siedmiodniowego żywienia klienci powinni otrzymać cztery razy w tygodniu obiad z porcją mięsa (np. sztuka mięsa, kotlet schabowy, udziec z kurczaka, kotlet mielony) lub sosu mięsnego, raz w tygodniu obiad z rybą, w pozostałe dni dowolność ustalenia menu.
12) Poszczególne osoby mogą, w konkretnych miesiącach otrzymywać obiady w dniach dostosowanych do indywidualnych potrzeb, tj. w mniejszej liczbie niż 7 dni w tygodniu.

ZAPISY WSPÓLNE DLA Części I jak i Części II przedmiotu zamówienia:

Opis:
1) Wymagana wartość energetyczna jednego zestawu obiadowego - co najmniej 1200 kcal;
2) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego nastąpi wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie.
3) Minimalna wymagana waga/objętość gotowych potraw:
• zupa – 500 ml + pieczywo (100g),
• sztuka mięsa lub inne mięso bez panierki – 100 g bez kości,
• kotlet schabowy – 150 g,
• kotlet mielony – 120 g,
• gulasz/potrawka – 150 g,
• udko z kurczaka – 150 g,
• ryba bez panierki – 100 g,
• ryba z panierką – 150 g,
• bigos – 250 g,
• ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka – 250 g,
• ryż z jabłkami – 300 g,
• surówka – 150 g,
• warzywa gotowane – 150 g,
• kompot/napój – 250 ml,
• pierogi, naleśniki, knedle – 400 g.
4) Posiłki będą przygotowane z pełnowartościowych produktów, z uwzględnieniem świeżych warzyw i owoców sezonowych.
5) Wartość odżywcza i energetyczna posiłków musi być zgodna z normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia osób dorosłych.
6) Co tydzień - najpóźniej do piątku do godz. 16.00 Wykonawca przekaże Zamawiającemu (pocztą elektroniczną) jadłospis na tydzień następny. Jadłospis będzie obejmował gramaturę poszczególnych dań.
7) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawnych w tym również przepisów w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych.
8) Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wszystkie wymogi ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U z 2023 r. poz. 1448).
9) Samochód/samochody, którym dowożone będą posiłki będzie dostosowany do przewozu żywności, spełniający wszystkie wymagania określone stosownymi przepisami. Wykonawca musi dysponować zaświadczeniem/decyzją/opinią stwierdzającym zatwierdzenie środków transportu przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.
10) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
11) Rozliczenie między Zamawiającym i Wykonawcą odbywać się będzie raz w miesiącu do 10 dnia następnego miesiąca, na podstawie prawidłowo wystawionej przez Wykonawcę faktury z podaną liczbą wydanych obiadów, co Wykonawca udokumentuje przedstawiając wygenerowany raport z liczby wydanych obiadów w miesiącu poprzednim.
12) Złożona faktura wraz z listą osób i liczbą obiadów podlega sprawdzeniu pod względem zgodności dostarczenia do klientów z liczbą wydanych obiadów przez Wykonawcę w miesięcznym okresie rozliczeniowym.
13) Za prowadzenie dokumentacji stanowiącej podstawę rozliczenia liczby obiadów Zamawiający nie przewiduje dodatkowej opłaty, stanowi to koszt Wykonawcy.
14) Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji jadłospisu oraz przeprowadzenia kontroli jakości, wartości odżywczych oraz gramatury potraw przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. W szczególności poprzez:
a) porównanie zgodności z jadłospisem,
b) ocenę organoleptyczną (ocena wyglądu potraw, zapachu, oraz smaku poprzez degustację),
c) ważenie potraw,
d) porównanie z tabelami wartości odżywczych Instytutu Żywności i Żywienia.

Klauzula społeczna:
1) Wykonawca przy realizacji zamówienia zatrudni na podstawie umowy o pracę wszystkie osoby wykonujące czynności związane bezpośrednio z przygotowaniem posiłków tj. obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna), posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów, utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego).
2) W terminie 7 dni od rozpoczęcia realizacji umowy i na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca przedstawi Zamawiającemu umowy o pracę osób, o których mowa powyżej. Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE7 (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO (Dz. Urz. UE L 119, s. 1 ze zm.) tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników.
3) Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania.
4) Zamawiający dopuszcza spełnienie klauzuli społecznej poprzez wyznaczenie do realizacji tego zamówienia zatrudnionych już pracowników.
5) Zamawiający określa w projektowanych postanowieniach umowy, stanowiących Załącznik nr 1 do SWZ:
a) rodzaj czynności związanych z realizacją zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia:
b) sposób weryfikacji zatrudnienia tych osób:
c) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań związanych z zatrudnianiem tych osób oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań.
6) Zatrudnienie kierowcy do rozwożenia posiłków na podstawie umowy o pracę stanowi pozacenowe kryterium oceny ofert (opisane w Rozdziale SWZ dot. oceny ofert).

Elektromobilność :
(art. 68 ust. 3 ustawy z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 875 z późn. zm. - dalej „ustawa o elektromobilności”) - Wykonawca zobowiązuje się do spełnienia przez cały okres obowiązywania umowy wymogu określonego w art. 68 ust. 3 ustawy o elektromobilności. W związku z tym, Wykonawca zobowiązuje się do przekazania Zamawiającemu, nie później niż do dnia zawarcia umowy i bezzwłocznie na każde żądanie Zamawiającego w terminie późniejszym, pisemnego oświadczenia o jego spełnianiu. Brak złożenia pisemnego oświadczenia w wyznaczonym terminie będzie traktowane przez Zamawiającego jako niespełnienie wymogu ww. ustawy. Przedłożenie oświadczenia, o którym mowa powyżej, nie wyłącza uprawnienia Zamawiającego do weryfikacji spełnienia wymogu w sposób wybrany przez Zamawiającego, w szczególności poprzez żądanie okazania pojazdów lub dokumentów dotyczących pojazdów. W przypadku niespełnienia wymogu określonego w niniejszym ustępie, Zamawiający będzie uprawniony do rozwiązania Umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia wskazanego przez Zamawiającego.
Zamawiający zawrze umowę z wybranym Wykonawcą. Projektowane postanowienia umowy
w sprawie zamówienia publicznego, które zostaną wprowadzone do treści tej umowy, określone zostały w Załączniku nr 1 do SWZ.
Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w SWZ, jak i w projektowanych postanowieniach umowy stanowiących Załącznik nr 1 do SWZ,
Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w zakresie i na warunkach przewidzianych
w ustawie Pzp (Dział VII, Rozdział III ustawy Pzp – Zmiany umowy) oraz w Załączniku nr 1 do SWZ.
Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu. Wszelkie koszty przygotowania oferty i udziału w postępowaniu obciążają Wykonawcę.

4.2.5.) Wartość części: 187425 PLN

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-01-01 do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty zostaną ocenione wg wzorów podanych w SWZ

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: doświadczenie zawodowe kucharza

4.3.6.) Waga: 30

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium: organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie dietetyka

4.3.6.) Waga: 5

Kryterium 4

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie kierowcy na podstawie umowy o pracę

4.3.6.) Waga: 5

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

1) Przygotowanie i dowożenie do siedziby Ośrodka Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych (OWiRON) przy ul. Rozłogi 10 w Warszawie gorących zestawów obiadowych dla uprawnionych klientów OWiRON przez 5 dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych i świąt
2) Przewidywana, szacunkowa liczba wydawanych zestawów obiadowych:
• w skali miesiąca wynosić będzie średnio 450 sztuk,
• w skali realizacji całej umowy wyniesie do 5 400 sztuk.
3) Przewidywana liczba osób zgłoszonych do korzystania z pomocy w formie gorącego posiłku – obiadu wynosić będzie dziennie ok. 25 osób.
4) Liczba osób, a tym samym liczba zamawianych zestawów obiadowych, może być zmienna i różnić się w poszczególnych miesiącach.
5) Gorące zestawy obiadowe dla osób uprawnionych będą dowożone przez Wykonawcę w szczelnie zamkniętych, termicznych i jednorazowych biodegradowalnych pojemnikach;
6) Zestawy obiadowe będą dowożone przez Wykonawcę uprawnionym klientom do OWiRON od poniedziałku do piątku, z wyłączeniem dni wolnych i świąt, w godzinach 12:30 – 14:00;
7) Wszelkie koszty związane z dowozem zestawów obiadowych ponosi Wykonawca;
8) Istnieje możliwość dowożenia do Ośrodka Wsparcia i Rehabilitacji dla Osób Niepełnosprawnych, w uzasadnionych przypadkach, suchego prowiantu jako zamiennika za gorący posiłek, po uprzednim pisemnym uzgodnieniu Wykonawcy z Zamawiającym.
9) Sposób zgłaszania osób uprawnionych do otrzymania zestawów obiadowych:
a) Upoważniony pracownik OPS będzie przekazywał Wykonawcy liczbę zamówionych zestawów obiadowych na poszczególne dni nie później niż 2 dni robocze przed końcem danego miesiąca, na każdy następny miesiąc;
b) W przypadku zmian w danym miesiącu dotyczących liczby zestawów obiadowych, informacja o tych zmianach będzie przekazana do godz. 9.00 dnia poprzedzającego dowiezienie obiadów.
10) Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania obiadów z zachowaniem poniżej określonych warunków.
11) Zestawy obiady powinny być urozmaicone, składać się z tradycyjnych potraw złożonych z co najmniej z dwóch dań:
a) I danie : zupa z pieczywem;
b) II danie wieloskładnikowe, surówka/warzywa oraz kompot lub napój.
12) W ciągu pięciodniowego żywienia klienci powinni otrzymać trzy razy w tygodniu obiad z porcją mięsa (np. sztuka mięsa, kotlet schabowy, udziec z kurczaka, kotlet mielony) lub sosu mięsnego, raz w tygodniu obiad z rybą, w pozostały dzień dowolność ustalenia menu.

ZAPISY WSPÓLNE DLA Części I i Części II przedmiotu zamówienia

Opis:
1) Wymagana wartość energetyczna jednego zestawu obiadowego - co najmniej 1200 kcal;
2) W miarę potrzeb przygotowanie ciepłego posiłku dietetycznego nastąpi wg wskazań lekarza dla osób będących na diecie.
3) Minimalna wymagana waga/objętość gotowych potraw:
• zupa – 500 ml + pieczywo (100g),
• sztuka mięsa lub inne mięso bez panierki – 100 g bez kości,
• kotlet schabowy – 150 g,
• kotlet mielony – 120 g,
• gulasz/potrawka – 150 g,
• udko z kurczaka – 150 g,
• ryba bez panierki – 100 g,
• ryba z panierką – 150 g,
• bigos – 250 g,
• ziemniaki, kasza, makaron, ryż, kopytka – 250 g,
• ryż z jabłkami – 300 g,
• surówka – 150 g,
• warzywa gotowane – 150 g,
• kompot/napój – 250 ml,
• pierogi, naleśniki, knedle – 400 g.
4) Posiłki będą przygotowane z pełnowartościowych produktów, z uwzględnieniem świeżych warzyw i owoców sezonowych.
5) Wartość odżywcza i energetyczna posiłków musi być zgodna z normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia osób dorosłych.
6) Co tydzień - najpóźniej do piątku do godz. 16.00 Wykonawca przekaże Zamawiającemu (pocztą elektroniczną) jadłospis na tydzień następny. Jadłospis będzie obejmował gramaturę poszczególnych dań.
7) Wykonawca realizując przedmiot zamówienia zobowiązany jest do przestrzegania przepisów prawnych w tym również przepisów w zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych.
8) Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i wydawania muszą spełniać wszystkie wymogi ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz. U z 2023 r. poz. 1448).
9) Samochód/samochody, którym dowożone będą posiłki będzie dostosowany do przewozu żywności, spełniający wszystkie wymagania określone stosownymi przepisami. Wykonawca musi dysponować zaświadczeniem/decyzją/opinią stwierdzającym zatwierdzenie środków transportu przez Państwowa Inspekcję Sanitarną.
10) W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
11) Rozliczenie między Zamawiającym i Wykonawcą odbywać się będzie raz w miesiącu do 10 dnia następnego miesiąca, na podstawie prawidłowo wystawionej przez Wykonawcę faktury z podaną liczbą wydanych obiadów, co Wykonawca udokumentuje przedstawiając wygenerowany raport z liczby wydanych obiadów w miesiącu poprzednim.
12) Złożona faktura wraz z listą osób i liczbą obiadów podlega sprawdzeniu pod względem zgodności dostarczenia do klientów z liczbą wydanych obiadów przez Wykonawcę w miesięcznym okresie rozliczeniowym.
13) Za prowadzenie dokumentacji stanowiącej podstawę rozliczenia liczby obiadów Zamawiający nie przewiduje dodatkowej opłaty, stanowi to koszt Wykonawcy.
14) Zamawiający zastrzega sobie prawo weryfikacji jadłospisu oraz przeprowadzenia kontroli jakości, wartości odżywczych oraz gramatury potraw przez wytypowanych pracowników Zamawiającego. W szczególności poprzez:
a) porównanie zgodności z jadłospisem,
b) ocenę organoleptyczną (ocena wyglądu potraw, zapachu, oraz smaku poprzez degustację),
c) ważenie potraw,
d) porównanie z tabelami wartości odżywczych Instytutu Żywności i Żywienia.

Klauzula społeczna:
1) Wykonawca przy realizacji zamówienia zatrudni na podstawie umowy o pracę wszystkie osoby wykonujące czynności związane bezpośrednio z przygotowaniem posiłków tj. obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna), posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów, utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego).
2) W terminie 7 dni od rozpoczęcia realizacji umowy i na każde żądanie Zamawiającego, Wykonawca przedstawi Zamawiającemu umowy o pracę osób, o których mowa powyżej. Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27.04.2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE7 (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – RODO (Dz. Urz. UE L 119, s. 1 ze zm.) tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników.
3) Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania.
4) Zamawiający dopuszcza spełnienie klauzuli społecznej poprzez wyznaczenie do realizacji tego zamówienia zatrudnionych już pracowników.
5) Zamawiający określa w projektowanych postanowieniach umowy, stanowiących Załącznik nr 1 do SWZ:
a) rodzaj czynności związanych z realizacją zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie stosunku pracy przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia:
b) sposób weryfikacji zatrudnienia tych osób:
c) uprawnienia zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań związanych z zatrudnianiem tych osób oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań.
6) Zatrudnienie kierowcy do rozwożenia posiłków na podstawie umowy o pracę stanowi pozacenowe kryterium oceny ofert (opisane w Rozdziale SWZ dot. oceny ofert).

Elektromobilność:
(art. 68 ust. 3 ustawy z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 875 z późn. zm. - dalej „ustawa o elektromobilności”) - Wykonawca zobowiązuje się do spełnienia przez cały okres obowiązywania umowy wymogu określonego w art. 68 ust. 3 ustawy o elektromobilności. W związku z tym, Wykonawca zobowiązuje się do przekazania Zamawiającemu, nie później niż do dnia zawarcia umowy i bezzwłocznie na każde żądanie Zamawiającego w terminie późniejszym, pisemnego oświadczenia o jego spełnianiu. Brak złożenia pisemnego oświadczenia w wyznaczonym terminie będzie traktowane przez Zamawiającego jako niespełnienie wymogu ww. ustawy. Przedłożenie oświadczenia, o którym mowa powyżej, nie wyłącza uprawnienia Zamawiającego do weryfikacji spełnienia wymogu w sposób wybrany przez Zamawiającego, w szczególności poprzez żądanie okazania pojazdów lub dokumentów dotyczących pojazdów. W przypadku niespełnienia wymogu określonego w niniejszym ustępie, Zamawiający będzie uprawniony do rozwiązania Umowy z zachowaniem okresu wypowiedzenia wskazanego przez Zamawiającego.
Zamawiający zawrze umowę z wybranym Wykonawcą. Projektowane postanowienia umowy
w sprawie zamówienia publicznego, które zostaną wprowadzone do treści tej umowy, określone zostały w Załączniku nr 1 do SWZ.
Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych w SWZ, jak i w projektowanych postanowieniach umowy stanowiących Załącznik nr 1 do SWZ,
Zamawiający dopuszcza możliwość zmiany umowy, w zakresie i na warunkach przewidzianych
w ustawie Pzp (Dział VII, Rozdział III ustawy Pzp – Zmiany umowy) oraz w Załączniku nr 1 do SWZ.

Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu. Wszelkie koszty przygotowania oferty i udziału w postępowaniu obciążają Wykonawcę.

4.2.5.) Wartość części: 82250,00 PLN

4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55322000-3 - Usługi gotowania posiłków

55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-01-02 do 2024-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Oferty zostaną ocenione wg wzorów podanych w SWZ

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: doświadczenie zawodowe kucharza

4.3.6.) Waga: 30

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium: organizacja, kwalifikacje zawodowe i doświadczenie osób wyznaczonych do realizacji zamówienia

4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie dietetyka

4.3.6.) Waga: 5

Kryterium 4

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: zatrudnienie kierowcy na podstawie umowy o pracę

4.3.6.) Waga: 5

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 4

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym: Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów: warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca, zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106 poz. 730 ze zm.), posiada wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na prowadzenie określonej działalności gospodarczej, a w przypadku jednostek, które rozpoczęły działalność gospodarczą przed wejściem w życie ww. rozporządzenia - co najmniej decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zezwalającą na prowadzenie określonej działalności gospodarczej. Spełnienie warunku opisanego powyżej będzie oceniane na podstawie Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej: warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że posiada ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej (OC) w zakresie prowadzonej działalności, związanej z przedmiotem niniejszego zamówienia, na kwotę nie niższą niż 150.000,00 zł (słownie: sto pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100). Spełnienie warunku opisanego powyżej będzie oceniane na etapie oceny i wyboru oferty na podstawie Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu ze wskazaniem sumy gwarancyjnej tego ubezpieczenia.
4) zdolności technicznej lub zawodowej: warunek zostanie uznany za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że:
a) w ciągu ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy, to w tym okresie, wykonał należycie lub wykonuje należycie co najmniej jedno zamówienie porównywalne co do charakteru i wielkości. Wielkość porównywalna, to dla zamawiającego liczba wydanych/dostarczonych posiłków, nie mniejsza niż 80% wielkości zamówienia określonego w niniejszym postępowaniu. Spełnienie warunku opisanego powyżej będzie oceniane na podstawie Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu;
b) dysponuje co najmniej jednym samochodem dostosowanym do przewozu żywności, spełniającym wszystkie wymagania określone stosownymi przepisami. Spełnienie warunku opisanego powyżej będzie oceniane na podstawie Oświadczenia Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu.

Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne spełnianie warunku przez Wykonawców (warunki te musi spełniać co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Wykaz wykonanych przez Wykonawcę usług – wg wzoru określonego w Załączniku nr 5 do SWZ;
Wykaz środków transportu - wg wzoru określonego w Załączniku nr 6 do SWZ;
Wykaz podwykonawców wraz z zakresem jaki zostanie im powierzony przy realizacji zamówienia wg wzoru określonego w Załączniku nr 7 do SWZ – jeśli dotyczy
Zobowiązania innego podmiotu - wg wzoru określonego w Załączniku nr 8 do SWZ - jeśli dotyczy.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wzywa Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania oświadczenia Wykonawcy, w zakresie art. 108 ust. 1 pkt 5 ustawy Pzp o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, z innym wykonawcą, który złożył odrębną ofertę, albo oświadczenia o przynależności do tej samej grupy kapitałowej wraz z dokumentami lub informacjami potwierdzającymi przygotowanie oferty, niezależnie od innego Wykonawcy należącego do tej samej grupy kapitałowej – wzór stanowi Załącznik nr 9 do SWZ.

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

dokumenty potwierdzające doświadczenie zawodowe kucharza

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak

6.4.1) Informacje dotyczące wadium:

1. Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium, przed upływem terminu składania ofert, w wysokości:
* 2 000,00 PLN (słownie dwa tysiące złotych 00/100) na Część I zamówienia, * 1.000,00 PLN (słownie jeden tysiąc złotych 00/100) na Część II zamówienia.
2. Wadium musi być wniesione przed upływem terminu składania ofert w jednej lub kilku następujących formach, w zależności od wyboru Wykonawcy:
a) w pieniądzu, przelewem na rachunek depozytowy nr 11 1030 1508 0000 0005 5046 4007 z zaznaczeniem, że przelew dotyczy: „Wadium przetargowe – nr sprawy IOD.26.1.3.2023.SJ”;
b) gwarancjach bankowych;
c) gwarancjach ubezpieczeniowych;
d) poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 462 ze zm).
3. Zgodnie z art. 97 ust. 10 PZP, jeżeli wadium będzie wnoszone w formie gwarancji lub poręczenia, o których mowa w art. 97 ust. 7 pkt 2–4 ustawy Pzp, wykonawca przekazuje zamawiającemu oryginał gwarancji lub poręczenia, w postaci elektronicznej zgodnie z wymogami określonymi w SWZ.
4. Wadium wniesione przez jednego ze wspólników konsorcjum w imieniu całego konsorcjum uważa się za wniesione prawidłowo.
5. Wadium wniesione w pieniądzu przelewem na rachunek bankowy musi wpłynąć na wskazany w ust. 2 rachunek bankowy Zamawiającego, najpóźniej przed upływem terminu składania ofert.
6. Ze względu na ryzyko związane z czasem trwania okresu rozliczeń międzybankowych Zamawiający zaleca dokonanie przelewu ze stosownym wyprzedzeniem.
7. Zwrot oraz zatrzymanie wadium przez Zamawiającego reguluje art. 98 ustawy Pzp.

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.
2. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które dostawy/usługi wykonają poszczególni Wykonawcy.
3. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
4. W przypadku wspólnego ubiegania się przez Wykonawców o zamówienie, Zamawiający dopuszcza możliwość łącznego spełnienia i dokumentowania warunków udziału w postępowaniu dotyczących sytuacji ekonomicznej i zdolności zawodowej.
5. Przed podpisaniem umowy z Zamawiającym (w przypadku wyboru ich oferty jako najkorzystniejszej) Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia przedstawią Zamawiającemu umowę regulującą współpracę tych Wykonawców.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Opisane w par. 15 projektowanych postanowień umowy (zał. nr 1 do SWZ)

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak

7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:

w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2023-11-22 11:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia dostępnej pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl/pl/

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-11-22 12:00

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę dostawę artykułów spożywczych - Ciechanów
  • Lokalizacja zleceniamazowieckie
  • Data dodania19-11-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę dostawę artykułów spożywczych. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
Poprzednie ogłoszenie o zamówieniu: Sukcesywne dostawy oleju opałowego w 2024 r.
Poprzednie ogłoszenie o zamówieniu z miasta Warszawa: zestaw sprzętu do leczenia padaczki lekoopornej
Następne ogłoszenie o zamówieniu z miasta Warszawa: Dostawa warzyw i owoców
Poprzednie ogłoszenie o zamówieniu z kategorii Rozrywka, imprezy i sztuka: Prowadzenie stołówki w Szkole Podstawowej w Tenczynie
Następne ogłoszenie o zamówieniu z kategorii Rozrywka, imprezy i sztuka: Przygotowanie, dowiezienie i wydanie posiłków dla uczniów na terenie Gminy Rzeczyca w 2024 roku
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI