Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dla uczniów Szkół Podstawowych i Przedszkola Samorządowego w Gminie Izbica
1.3.5 Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dla uczniów Szkół Podstawowych i Przedszkola Samorządowego w Gminie Izbica
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiotem zamówienia jest „Przygotowanie oraz dostarczanie posiłków dla uczniów
Szkół Podstawowych i Przedszkola Samorządowego w Gminie Izbica”. Przewidywana liczba obiadów wynosi 147 dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej określone
przez Ministra Edukacji Narodowej w kalendarzu roku szkolnego 2021/2022 z uwzględnieniem
przerw w nauce, tj. przyjmuje się 192 dni, razem 28 224 posiłków. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków.
Ewentualne zmiany ilości Zamawiający będzie zgłaszać Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00
danego dnia. W imieniu Zamawiającego z Wykonawcą kontaktować się będą pracownicy
poszczególnych szkół i przedszkola. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki rzeczywiście wydane, zgodnie z
codziennym zapotrzebowaniem. Dostawa posiłków będzie się odbywać od dnia podpisania umowy do dnia 24.06.2022r. (bez
uwzględniania dni rozpoczęcia oraz zakończenia roku szkolnego) od poniedziałku do piątku, z
wyłączeniem dni ustawowo wolnych od nauki. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą
organizacji dnia szkoły/przedszkola, dostawa obiadu odbędzie się w inny dzień i o innej godzinie –
po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia tygodniowego jadłospisu, z co najmniej 3-
dniowym wyprzedzeniem, do akceptacji Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do
zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami
prawa. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków zgodnie z zasadami
określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U.
2020 poz. 2021 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy – Rozporządzenie
Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do
sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą
spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych
jednostkach. Bezwzględnie przestrzegać należy norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze
określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Obiady muszą być przygotowane zgodnie z
zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.
Posiłki dostarczane będą naprzemiennie tj. zupa z pieczywem, w następnym dniu: danie
mięsne/rybne z ziemniakami/kaszą/ryżem, surówką i napojem/kompotem lub danie
jarkie/półmięsne z napojem/kompotem.
Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe i ilościowe:
– jadłospis dwudekadowy winien być urozmaicony – rodzaj zupy nie może się powtarzać w
ciągu tygodnia, natomiast rodzaj drugiego dania w dekadzie;
– w ciągu tygodnia co najmniej dwa razy powinien być dostarczany obiad z drugim daniem
mięsnym/rybnym, a jeden raz danie jarskie/półmięsne (wykluczając risotto z mięsem i
bigos);
– potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z wysokiej jakości składników –
świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych
– konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych;
– w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie
smażone. Mięso powinno być miękkie;
– do przygotowania posiłków zaleca się stosowanie tłuszczów roślinnych (co za tym idzie –
ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców,
w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj,
cukru i soli;
– zupy winny być sporządzone na wywarze warzywno-mięsnym;
– istotna jest estetyka potraw i posiłków;
– posiłki powinny być przygotowane ze składników wcześniej nieprzetworzonych (świeżego
mięsa, surowych warzyw i owoców). W sezonie zimowym dopuszcza się przygotowanie
posiłków na bazie półproduktów;
– nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu
puree.
55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
Wróżby Andrzejkowe
Lublin (lubelskie)
Striptizerka Lublin - 576 170 483 - Striptiz na kawalerski Lublin
Lublin, Zamość, Chełm, Przemyśl (lubelskie)
Fabryka Kreatywności Animacje dla dzieci
Lublin (lubelskie)
Degustacje win - Saint Vincent
Nowe Miasteczko (lubelskie)
Współpraca muzyczna - Chełm
Chełm (lubelskie)
Wypożyczalnia namiotów
Ryki (lubelskie)
Usługi cateringowe i gastronomiczne dla firm
Lublin (lubelskie)
Dworek Arkadia
Strzyżewice (lubelskie)
Zespół muzyczny, Dj, konferansjer - na wesele!
Lublin (lubelskie)