Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów szkół podstawowych
w Gminie Łomża w roku szkolnym 2021/2022
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Łomża
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 450009886
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Marii Skłodowskiej Curie 1a
1.5.2.) Miejscowość: Łomża
1.5.3.) Kod pocztowy: 18-400
1.5.4.) Województwo: podlaskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL842 - Łomżyński
1.5.7.) Numer telefonu: 862162199 798300015
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: opsgmlomza@4lomza.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.bip.ops.gminalomza.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - organ władzy publicznej - organ administracji rządowej (centralnej lub terenowej)
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów szkół podstawowych
w Gminie Łomża w roku szkolnym 2021/2022
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c29ecceb-e865-11eb-b885-f28f91688073
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00131959
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-07-30
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00118114/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.1 Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów szkół podstawowych w Gminie Łomża w roku szkolnym 2021/2022
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
http://www.bip.ops.gminalomza.pl/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://www.epuap.gov.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wymagane jest ażeby każdy wysyłany dokument opatrzony był podpisem elektronicznym (z użyciem podpisu kwalifikowanego) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym, lub podpisem osobistym
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): http://www.bip.ops.gminalomza.pl/index.php?k=46
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: OPS.26.1.2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przygotowywanie oraz dostarczenie posiłków w ramach wieloletniego programu „Posiłek w szkole i w domu” do sześciu punktów wydawania posiłków tj.
1) Szkoła Podstawowa w Wygodzie, ul. Łomżyńska 2, 18-400 Łomża,
2) Szkoła Podstawowa w Kupiskach, Nowe Kupiski 137, 18-400 Łomża
3) Szkoła Podstawowa w Jarnutach, Jarnuty 1, 18-400 Łomża
4) Szkoła Podstawowa w Pniewie, ul. Akacjowa 1, 18-400 Łomża
5) Szkoła Podstawowa w Konarzycach, ul. Szkolna 4, 18-400 Łomża
6) Szkoła Podstawowa w Podgórzu, ul. Szkolna 1, 18-400 Łomża
zgodnie z przepisami ustawy o pomocy społecznej z dnia
12 marca 2004 r. (tekst jedn. Dz. U. z 2019, poz.1507 z późn. zm.) art. 17 ust. 1. Pkt
3.2. Ilość zamawianych posiłków dziennie szacuje się średnio, w okresie od
2 września 2021 r. do 23 czerwca 2022 r. dla punktów:
- Szkoła Podstawowa w Wygodzie ok. 11 obiadów dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 2 057 posiłków;
- Szkoła Podstawowa w Kupiskach ok. 9 obiadów dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 1 683 posiłków;
- Szkoła Podstawowa w Jarnutach ok. 12 obiadów dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 2 244 posiłków;
- Szkoła Podstawowa w Pniewie ok. 12 obiady dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 2 244 posiłków;
- Szkoła Podstawowa w Konarzycach ok. 10 obiadów dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 1 870 posiłków;
- Szkoła Podstawowa w Podgórzu ok. 5 obiadów dziennie przez 187 dni,
tj. ok. 935 posiłków.
Razem szacunkowa ilość posiłków dziennie ok. 59 obiadów.
Ogółem - 11 033 posiłków.
3.3. Zamówienie przewiduje przygotowanie i wydawanie około 59 porcji/zestawów posiłków dziennie w trakcie roku szkolnego 2021/2022 za wyjątkiem dni wolnych
od zajęć szkolnych (sobót, niedziel, świąt i ferii). Przewiduje się, że w czasie realizacji zamówienia od 02.09.2021 r. do 23.06.2022 r. wydanych zostanie około
11 033 posiłków. Ilość zamawianych posiłków może ulec zmianie w związku
z frekwencją uczniów w szkołach oraz aktualną sytuacją epidemiczną. Z racji zmniejszenia liczby wydawanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego.
3.4. Minimalna wartość kaloryczna 1 (jednej) szt. zestawu obiadowego - 950 kcal;
Wymagane parametry jednej porcji obiadowej:
a) zupa o pojemności nie mniejszej niż 300 ml – kaloryczność 250 kcal
b) drugie danie – kaloryczność 600 kcal w tym:
- ziemniaki (kasza, ryż, makaron) – 200g
- mięso, ryba – 80g
- surówki lub jarzyny gotowane – 100g
- naleśniki, pierogi – 200g
c) sok w 100% z owoców – 200 ml
Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych
np. mięsa, ryb, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych, albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami), przy czym potrawa rybna powinna być podawana przynajmniej raz
w tygodniu z wykorzystaniem fileta rybnego (smażona lub pieczona).
Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw
z warzyw.
W skład posiłku powinny wchodzić warzywa i owoce, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, posiłki dla dzieci i młodzieży powinny być urozmaicone
o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym
i witaminowym, bogatym w składniki mineralne.
3.5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości
o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym
i odżywczym. Posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie
do wieku osoby uprawnionej do posiłku (dla dzieci i młodzieży) w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne – zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Obiady powinny obejmować kuchnię tradycyjną, charakterystyczną dla regionu z uwzględnieniem produkcji własnej posiłków.
Posiłki powinny być urozmaicone o temperaturze minimum – pierwsze danie
75 stopni Celsjusza, drugie danie minimum 63 stopni Celsjusza, temperatura sałatek, surówek – poniżej 4 stopni Celsjusza.
3.6. Dania nie mogą powtarzać się przynajmniej w okresie dekady – dotyczy okresu zadeklarowanego przez Wykonawcę. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami dobrej praktyki higienicznej oraz przestrzegał norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca przygotowywał będzie posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne zgodnie z wytycznymi MEN, MZ i GIS dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r., biorąc pod uwagę aktualny stan prawny w odniesieniu do zabezpieczeń przed koronawirusem w zakresie personelu i warunków produkcji, pakowania i transportu oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
Wykonawca podawał będzie jadłospis w formie pisemnej podpisany przez osobę upoważnioną z wyprzedzeniem na dekadę (10 dni) do wiadomości dyrektora każdej ze szkół objętych dożywianiem oraz Zamawiającemu.
3.7. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania obiadów własnym transportem, przystosowanym do tego typu usług.
3.8. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru z dnia bieżącego z punktów wydawania posiłków brudnych pojemników i termosów oraz odpadków pokonsumpcyjnych pozostałych po posiłku i zbieranych do specjalnych pojemników uprzednio przez niego dostarczonych do tych miejsc.
3.9. Dostarczenie posiłków do siedziby poszczególnych punktów wydawania posiłków powinno odbywać się codziennie od godz. 10:00 do godz. 12:00. Szczegółowe godziny dostawy posiłków do poszczególnych punktów zostaną ustalone z dyrektorami szkół. Przy każdorazowej dostawie posiłków, Wykonawca zobowiązany jest dodatkowo do przygotowania i przechowywania dla celów kontrolnych dodatkowej porcji obiadowej z każdego dnia w punkcie przygotowywania posiłków (u Wykonawcy).
3.10. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
3.11. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych obiadów i ich ceny jednostkowej na podstawie codziennych raportów składanych Zamawiającemu przez Dyrektorów szkół.
3.12. Ilość zamawianych obiadów na dany dzień, dyrektor każdej ze szkół objętych programem będzie zgłaszał Wykonawcy i Zamawiającemu najpóźniej do godz. 8:30 dnia bieżącego w formie e-mailowej, w związku z tym Wykonawca jest zobowiązany do podania w formie pisemnej danych kontaktowych osoby upoważnionej do kontaktów z Zamawiającym i dyrektorami szkół. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-09-02 do 2022-06-23
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 18.1. Kryterium oceny ofert jest:
a) cena brutto za realizację całego przedmiotu zamówienia – 60 %;
b) ilość tygodni niepowtarzalnego menu – 40 %.
18.2. Ocena poszczególnych ofert będzie obliczona według następującego wzoru:
(wzór dostępny w SWZ punkt 8.2.)
18.3. W celu obliczenia punktów wyniki poszczególnych działań matematycznych będą zaokrąglane do dwóch miejsc po przecinku lub z większą dokładnością, jeśli przy zastosowaniu wymienionego zaokrąglenia nie występuje różnica w ilości przyznanych punktów.
18.4. Zamawiający udzieli zamówienia Wykonawcy, którego oferta odpowiadać będzie wszystkim wymaganiom przedstawionym w ustawie Pzp, oraz w niniejszej SWZ i zostanie oceniona jako najkorzystniejsza w oparciu o podane kryteria wyboru.
18.5. Za najkorzystniejszą ofertę zostanie uznana ta oferta, która uzyska najwyższą liczbę punktów po podsumowaniu przyznanych punktów w dwóch kryteriach.
18.6. Za kryterium „ilość tygodni niepowtarzającego się menu” rozumie się oryginalność i niepowtarzalność posiłków pod względem technologii przyrządzania (np. smażone, pieczone, gotowane, itd.), rodzaju głównego składnika tj. mięsa (np. schab, filet, mięso mielone, filet rybny itd.) lub innego typu składników dania drugiego, oraz jego pochodzenia (np. wieprzowina, drób, wołowina, itd.).
Wymóg minimalny – 10 dni (2 tygodnie menu w którym dania nie powtarzają się).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: niepowtarzalność menu
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
6.1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale 7 SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.6.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
6.2.1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
6.2.2. Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
a) Warunek uważa się za spełniony, gdy Wykonawca wykaże, że posiada aktualną decyzję Państwowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzająca do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie produkcji od surowca do wyrobu gotowego dań kulinarnych na potrzeby usług cateringowych przewożonych środkiem transportu lub posiada zaświadczenie Państwowego Inspektora Sanitarnego o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej w zakresie produkcji od surowca do wyrobu gotowego dań kulinarnych na potrzeby usług cateringowych przewożonych środkiem transportu.
6.2.3. Sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
a) Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na sumę gwarancyjną nie mniejszą niż 50 000,00 zł (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych 00/100).
6.2.4. Zdolności technicznej lub zawodowej:
a) Wykonawca powinien wykazać, że w okresie ostatnich 3 lat (a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie), wykonał należycie co najmniej jedną usługę polegającą na dostawie przygotowywanych przez siebie posiłków w ilości przynajmniej 5 000 sztuk (pięć tysięcy) i o wartości co najmniej 50 000 zł brutto każda, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: -oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu - zał. nr 3
-oświadczenie dot. grupy kapitałowej - zał. nr 4
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: -oświadczenie o spełnianiu warunków - zał. nr 2
-wykaz zrealizowanych umów - zał. nr 6
-oświadczenie o zobowiązaniach podmiotu - zał. nr 7
-oświadczenie dot. aktualności informacji - zał. nr 8
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Na podstawie art. 7 pkt 20 ustawy p.z.p., Zamawiający wymaga złożenia wraz z ofertą przedmiotowych środków dowodowych w postaci przykładowego menu na okres określony w ofercie (minimum 2 tygodnie – tj. 10 dni żywieniowych) z podaniem dokładnego menu w którym żadne z dań nie może się powtarzać.5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Przykładowe menu na okres zadeklarowany przez WYKONAWCĘSEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
11.1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.11.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenia, o których mowa w pkt 8.1.1. i 8.2.1. SWZ, składa każdy z Wykonawców, Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
11.3. Oświadczenia i dokumenty potwierdzające brak podstaw do wykluczenia z postępowania składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie.
11.4. W przypadku, o którym mowa w art. 117 ust. 2 i 3 ustawy Pzp, wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni wykonawcy.