Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowanie i dostawa całodziennych posiłków dla pacjentów Opolskiego Centrum Onkologii w Opolu
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ OPOLSKIE CENTRUM ONKOLOGII IM. PROF. TADEUSZA KOSZAROWSKIEGO W OPOLU
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 531420768
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Katowicka 66A
1.5.2.) Miejscowość: Opole
1.5.3.) Kod pocztowy: 45-061
1.5.4.) Województwo: opolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL524 - Opolski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@onkologia.opole.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://nowa.onkologia.opole.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowanie i dostawa całodziennych posiłków dla pacjentów Opolskiego Centrum Onkologii w Opolu
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ee574ae2-4214-11ec-8c2d-66c2f1230e9c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00265224
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-11-10
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00030308/06/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.3 usługi cateringowe (żywienie pacjentów)
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://platformazakupowa.pl/pn/onkologia_opole/proceedings
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://platformazakupowa.pl/pn/onkologia_opole/proceedings
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Zapytania, wnioski, zawiadomienia i inne informacje istotne dla interesariuszy postepowania należy przesyłać jako wiadomość do zamawiającego za pośrednictwem strony prowadzonego postępowania na platformie zakupowej: https://platformazakupowa.pl/pn/onkologia_opole/proceedings
2. Zamawiający udzieli wyjaśnień niezwłocznie, nie później niż na 2 dni przed upływem terminu składania ofert, pod warunkiem, że wniosek o udzielenie wyjaśnień wpłyną do Zamawiającego nie później niż na 4 dni przed upływem terminu składania ofert.
3. Treść zapytań wraz z wyjaśnieniami zamawiający udostępni na stronie internetowej prowadzonego postępowania, bez ujawniania źródła zapytania.
4. Sposób sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie, określa ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 30 grudnia 2020 r. wydane na podstawie art. 70 ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień publicznych
5. Dokumenty elektroniczne w postępowaniu muszą spełniać łącznie następujące wymagania:
1) są utrwalone w sposób umożliwiający ich wielokrotne odczytanie, zapisanie i powielenie, a także przekazanie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej lub na informatycznym nośniku danych z zachowaniem weryfikowalności podpisu elektronicznego
2) umożliwiają prezentację treści w postaci elektronicznej, w szczególności przez wyświetlenie tej treści na monitorze ekranowym;
3) umożliwiają prezentację treści w postaci papierowej, w szczególności za pomocą wydruku;
4) zawierają dane w układzie niepozostawiającym wątpliwości co do treści i kontekstu zapisanych informacji
6.Wskazówki techniczne i instrukcje dotyczące w szczególności logowania, składania wniosków o wyjaśnienie treści SWZ, składania ofert oraz innych czynności podejmowanych w niniejszym postępowaniu przy użyciu platformazakupowa.pl znajdują się w zakładce „Instrukcje dla Wykonawców"
na stronie internetowej pod adresem: https://platformazakupowa.pl/strona/45-instrukcje
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: FAZ.2800.103.2021-TP
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przygotowanie i dostawa całodziennych posiłków dla pacjentów Opolskiego Centrum Onkologii w Opolu oraz odbiór resztek pokonsumpcyjnych w okresie od 1.12.2021 do 31.12.2021r.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
15894220-9 - Posiłki szpitalne
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 70
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Jakość - ilość posiłków wydawanych dziennie
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Jakość - certyfikaty ISO
4.3.6.) Waga: 10
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają warunki w zakresie:
1.1 kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej
Opis warunku: Wykonawca winien posiadać aktualną decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, stwierdzającego, ze zakład, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla pacjentów spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych, zezwalającej na prowadzenie w/w działalności oraz aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno-sanitarnych.
1.2 Zdolności technicznej i zawodowej
Warunek spełnią Wykonawcy, którzy:
1) Posiadają doświadczenie w zakresie wykonania usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji.
Dla Zamawiającego warunkiem wystarczającym będzie wykazanie wykonania w okresie ostatnich 3 lat (licząc od daty składania ofert):
• Usługi polegającej na przygotowywaniu i dostarczaniu codziennych posiłków składających się ze śniadania, obiadu i kolacji - dla co najmniej 2 różnych podmiotów leczniczych, przez minimum 12 miesięcy w ilości minimum 2000 osobodni /miesiąc dla każdego podmiotu i łącznie nie mniej niż 100 posiłków dziennie (potwierdzone referencjami)
lub
• co najmniej 3 letniego doświadczenia w zakresie przygotowywania i dostarczania posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji dla pacjentów szpitala (minimum 100 łóżek) – w przypadku , gdy Wykonawca jest podmiotem prowadzącym działalność leczniczą (Szpitalem), a kuchnia jest jednostką organizacyjną tego podmiotu
2) Zatrudniają i w okresie realizacji zamówienia będą zatrudniać minimum1 wykwalifikowanego dietetyka
3) Dysponują przynajmniej 2 (dwoma) samochodami przystosowanymi do wykonywania przedmiotowej usługi, posiadającymi decyzję właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno – sanitarnych,
lub
- w przypadku, gdy odległość kuchni przygotowującej posiłki od miejsca dostawy nie przekracza 300 metrów w linii prostej (wskazanie mapy Google)Wykonawca może przedstawić dowód dysponowania innymi środkami transportu (np. 2 wózki ) spełniającym wymogi sanitarne w zakresie transportu artykułów spożywczych.
4) Zamawiający wymaga, by kuchnia w której przygotowywane będą posiłki dla Zamawiającego znajdowała się w odległości nie większej niż 60 km od siedziby Zamawiającego (przynajmniej jedna trasa samochodowa wskazywana przez mapę google), przy czym dopuszcza się zwiększenie tej odległości do 100 km, pod warunkiem, że Wykonawca będzie przewoził posiłki w termosach typu „BLU BOX” lub równoważnych - do aktywnej i pasywnej izolacji cieplnej przewożonych wewnątrz pojemników GN. Za równoważny uznany zostanie termos z pokrywą i z listwa grzewczą – przystosowany do zakresu temperatur od -20 °C do +100 °C.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: oświadczenie o aktualności informacji zawartych w oświadczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy, w zakresie wskazanych podstaw wykluczenia
z postępowania
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Aktualna decyzja właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, potwierdzająca, że zakład, w którym będą przygotowywane posiłki przeznaczone dla pacjentów spełnia konieczne wymagania niezbędne do zapewnienia higieny i właściwej jakości zdrowotnej w zakresie produkcji posiłków oraz usług cateringowych, zezwalającej na prowadzenie w/w działalności oraz aktualnej decyzji właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego, o spełnieniu przez środek transportu żywności wymogów higieniczno-sanitarnych
2) Wykaz wykonanych usług o podobnym charakterze, polegających na przygotowywaniu i dostarczaniu posiłków składających się minimum ze śniadania, obiadu i kolacji, w okresie ostatnich 3 lat (licząc od daty składania ofert) ze wskazaniem średniej ilości posiłków wydawanych dziennie i miesięcznie dla każdego ze wskazanych usługobiorców, potwierdzony referencjami
3) Kserokopia dyplomu dietetyka, potwierdzająca uzyskanie tytułu zawodowego magistra lub licencjata na kierunku dietetyka lub tytułu dietetyka uzyskanego w Medycznym Studium Zawodowym lub ukończenie studiów wyższych na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności żywienie człowieka i uzyskanie tytułu magistra lub inżyniera na tym kierunku.
4) oświadczenie wykonawcy (wykaz środków transportu)
5) oświadczenie Wykonawcy – formularz oferty
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Przykładowe, tygodniowe jadłospisy wraz z gramaturą posiłków i wartością odżywczą (kcal, tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik), obliczoną na każdy dzień tygodnia – w postaci wydruku z programu dietetycznego:
a. diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu, oraz
b. diety łatwostrawnej,
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany umowy, w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy
2. Zmiany danych teleadresowych Stron oraz danych osób uprawnionych do ich reprezentacji lub upełnomocnionych w umowie do dokonywania czynności nie stanowią zmiany umowy, o ile informacja o dokonaniu zmiany została skutecznie doręczona drugiej Stronie na piśmie.
3. Zmiany Umowy, o których mowa w ust. 1 mogą nastąpić w następujących przypadkach:
a) w przypadku zmiany przepisów prawa obowiązującego mających wpływ na treść umowy (od daty wejścia w życie przepisów określających zmianę)
b) w przypadku, gdy dotyczą poprawienia błędów i oczywistych omyłek słownych, literowych, liczbowych, numeracji jednostek redakcyjnych lub uzupełnień treści nie powodujących zmiany celu i istoty umowy,
c) gdy powstała możliwość dokonania nowszych i korzystniejszych dla Zamawiającego rozwiązań technologicznych i technicznych, organizacyjnych niż te istniejące w chwili podpisania umowy nie prowadzące do zmiany przedmiotu zamówienia,
d) w przypadku działania organów administracji publicznej, organów władzy lub wymiaru sprawiedliwości, które uniemożliwiają zgodne z prawem wykonywanie zobowiązań umownych.
e) w przypadku konieczności zmian o których mowa w ust.6, 7 i 9 niniejszego paragrafu
f) w przypadku wystąpienia siły wyższej jeśli ma wpływ na realizację postanowień niniejszej umowy
4. Zmiany mogą zostać wprowadzone w przypadku, gdy obie strony umowy zgodnie uznają, że zaszły wskazane okoliczności oraz wprowadzenie zmian jest konieczne i niezbędne dla prawidłowej realizacji umowy
5. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia zakresu świadczonych usług i w związku z tym wynagrodzenia Wykonawcy, w przypadku: wystąpienia prac remontowych, inwestycyjnych, zmian organizacyjnych u Zamawiającego, wyłączenia pomieszczeń w których udzielane są świadczenia na rzecz pacjentów (budynków) z eksploatacji. Zmniejszenie wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy w przypadku zaistnienia okoliczności, o których mowa w niniejszym ustępie nastąpi proporcjonalnie do okresu wyłączenia zakresu (powierzchni), na której wykonywana jest usługa.
6. Zamawiający poinformuje Wykonawcę o wystąpieniu okoliczności wskazanych w ust. 5 z 7-dniowym wyprzedzeniem.
7. Zmiana umowy w zakresie dotyczącym czasowych dostaw asortymentu zamiennego w miejsce wymaganego w Opisie Przedmiotu Zamówienia i Załącznikach o parametrach nie gorszych niż wskazane w SWZ, w przypadku niemożności realizowania dostaw zgodnie z umową stanowi zmianę umowy nie wymagającą zawarcia aneksu. Dla ww. czynności wymagana jest każdorazowo zgoda Zamawiającego.
8. Zmiana w zakresie potencjału osobowego oraz technicznego Wykonawcy wykazanego dla wykonania przedmiotu niniejszej umowy o warunkach nie gorszych aniżeli określone w ogłoszeniu o zamówieniu nie stanowi zmiany umowy. Wykonawca powiadomi Zamawiającego każdorazowo o zmianie na piśmie.
9. Zmiana umowy w zakresie dotyczącym zmiany formy organizacyjno-prawnej Wykonawcy w trakcie trwania umowy wymaga zawarcia aneksu. Dla ww. czynności wymagana jest każdorazowo zgoda Zamawiającego.
10. Zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej w postaci aneksu po rygorem nieważności.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2021-11-18 12:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://platformazakupowa.pl/pn/onkologia_opole/proceedings
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-11-18 12:05
8.4.) Termin związania ofertą: do 2021-12-17
8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak
8.6.) Maksymalna liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do negocjacji: 3
8.7) Kryteria oceny ofert, które zamawiający zamierza stosować w celu ograniczenia liczby wykonawców:
Zamawiający przewiduje możliwość przeprowadzenia negocjacji w celu ulepszenia treści ofert, które podlegają ocenie w ramach kryteriów oceny ofert. W przypadku podjęcia przez Zamawiającego decyzji o ich prowadzeniu, do negocjacji zostanie zaproszonych trzech Wykonawców, którzy w odpowiedzi na ogłoszenie o zamówieniu złożyli oferty niepodlegające odrzuceniu i zawierają najkorzystniejszy bilans punktów w kryteriach oceny ofert, o których mowa w pkt XVIII SWZ. Po przeprowadzonych negocjacjach Zamawiający zaprosi Wykonawców do składania ofert dodatkowych.