Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu...

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoGorzyce
  • WojewództwoPodkarpackie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
  • Termin składania wniosków2024-08-19
  • ZamawiającyZespół Szkół im. por. J. Sarny w Gorzycach
  • Data publikacji ogłoszenia2024-08-08
  • Numer ogłoszenia2024/BZP 00451216
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Zespół Szkół im. por. J. Sarny w Gorzycach

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000037210

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Żwirki i Wigury 2

1.5.2.) Miejscowość: Gorzyce

1.5.3.) Kod pocztowy: 39-432

1.5.4.) Województwo: podkarpackie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski

1.5.7.) Numer telefonu: 158362087

1.5.8.) Numer faksu: 158362087

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zsgorzyce@wp.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: zsgorzyce.pl

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Edukacja

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-3114d287-66d4-4e09-834f-b48d85894d0a

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00451216

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-08-08

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00448379/01/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.3.1 Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-3114d287-66d4-4e09-834f-b48d85894d0a

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/pl/ i formularza ePUAPu https://epuap.gov.pl/wps/portal „Wyślij wiadomość do zamawiającego”

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Wykonawca zamierzający wziąć udział
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, musi
posiadać konto na ePUAP. Wykonawca posiadający konto na ePUAP ma dostęp do następujących
formularzy: „Formularz do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” oraz do „Formularza do
komunikacji”.
Wymagania techniczne i organizacyjne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych,
elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu
opisane zostały w Regulaminie korzystania z systemu miniPortal oraz Warunkach korzystania z
elektronicznej platformy usług administracji publicznej (ePUAP).
Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem dedykowanych formularzy: „Formularz
złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” i „Formularza do komunikacji” wynosi 150 MB.
Za datę przekazania oferty, wniosków, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub
elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji przyjmuje się datę ich
przekazania na ePUAP.
Postępowanie można wyszukać na Liście wszystkich postępowań w miniPortalu klikając wcześniej opcję „Dla Wykonawców” lub ze
strony głównej z zakładki Postępowania.

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie
danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informujemy, że:
1. administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Zespół Szkół im. por. J. Sarny w Gorzycach z
siedzibą przy ul. Żwirki i Wigury 2; 39-432 Gorzyce, tel. (48) 15 836 20 87, adres e-mail:
zsgorzyce@wp.pl;
2. kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Panią Małgorzatą Urbaniak – Zespół Szkół im. por. J. Sarny
w Gorzycach z siedzibą przy ul. Żwirki i Wigury 2; 39-432 Gorzyce.
3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji ustawowych zadań urzędu - na
podstawie art. 6 ust. 1 lit. b, c ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27
kwietnia 2016r. oraz na podstawie Art. 9 ust 2 lit a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych
osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r.;
4. odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania
danych osobowych na podstawie przepisów prawa;
5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą w czasie określonym przepisami prawa, zgodnie z
instrukcją kancelaryjną;
6. posiada Pani/Pan na podstawie art. 15 RODO prawo do żądania od administratora dostępu do
danych osobowych
- na podstawie art. 16 RODO prawo do ich sprostowania*
- na podstawie art.18 RODO prawo do ograniczenia przetwarzania prawo żądania od administratora
ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18
ust. 2 RODO **;
7. ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego ( tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych
Osobowych);
8. nie przysługuje Pani/Panu:
- w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
- prawo do przenoszenia danych osobowych, o których mowa w art. 20 RODO,
- na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż
podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
* skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o
udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą
Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników.
** prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w
celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby
fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub
państwa członkowskiego. Zamawiający dodatkowo informuje, że: Wykonawca ubiegający się o
udzielenie zamówienia publicznego jest zobowiązany do wypełnienia obowiązków informacyjnych
przewidzianych w art. 13 lub art. 14 RODO wobec osób fizycznych, od których dane osobowe
bezpośrednio lub pośrednio pozyskał w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia publicznego w
niniejszym postępowaniu.

3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): Zamawiający nie planuje przetwarzania danych
osobowych wykonawcy w celu innym niż cel określony powyżej. Jeżeli administrator będzie planował
przetwarzać dane osobowe w celu innym niż cel, w którym dane osobowe zostały zebrane (tj. cel
określony w ppkt 2) powyżej), przed takim dalszym przetwarzaniem poinformuje on osobę, której dane
dotyczą, o tym innym celu oraz udzieli jej wszelkich innych stosownych informacji, o których mowa w
art. 13 ust. 2 RODO

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: ZS.01.08.2024

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.5.) Wartość zamówienia: 1024605,40 PLN

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa polegająca na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków dla uczniów - mieszkańców internatu Zespołu Szkół im.por.J.Sarny w Gorzycach.
1. Catering obejmuje całodzienne wyżywienie dla wychowanków internatu Zespołu Szkół w Gorzycach. W realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawcę obowiązuje „System HACCP” regulowany: Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.) oraz rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154) a także przepisami Unii Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności.
2. Posiłki muszą być urozmaicone, odpowiadające normom zarówno pod względem ilości, jak i jakości oraz wartości odżywczych, bogate w witaminy, dużą ilość warzyw i owoców. Wykonawca musi gwarantować przygotowanie różnego rodzaju diet zgodnie z zaleceniem lekarza. Posiłki powinny spełniać Zasady Racjonalnego Żywienia
3. Posiłki muszą spełniać zalecane normy żywności i żywienia dla młodzieży w przedziale wiekowym od 14 do 20 lat.
Wykonawca zobowiązany jest:
a) zapewnić ciągłość usługi żywienia,
b) do dostarczania posiłków płynnych (zupy, sosy, napoje) w szczelnie zamkniętych pojemnikach (termosach), które są zabezpieczone przed otwarciem i uniemożliwiają wylanie zawartości oraz zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku;
c) do dostarczania posiłków stałych w zamykanych zbiorczych pojemnikach (termosach), zabezpieczonych przed otwarciem i uniemożliwiające wysypanie się zawartości oraz zapewniają utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłku;
d) zapewnić odpowiednią ilość termosów i opakowań zbiorczych niezbędnych do przewozu posiłków gwarantujących właściwą temperaturę i ochronę oraz jakość przewożonych potraw wraz z ich myciem, wyparzaniem oraz ich odbiór; posiłki serwowane na gorąco powinny być transportowane w pojemnikach, które utrzymują temperaturę wewnątrz + 60oC, a ich czas przewozu nie przekroczy 0,5 godziny;
e) do przygotowania obiadów składających się z dwóch dań: zupa i drugie danie (posiłki mają być gorące) oraz kompotu; temperatura dostarczonych gorących posiłków nie może być niższa niż + 60ºC;
f) wydawania posiłków oraz odbioru i mycia (wyparzania) naczyń po posiłkach
g) wykonywania przedmiotu zamówienia przy wykorzystaniu wykwalifikowanego personelu, tym osób przygotowujących i dostarczających posiłki, posiadających aktualne orzeczenie lekarskie potwierdzone wpisem w książeczce sanitarno-epidemiologicznej oraz przeszkolenie w zakresie przepisów BHP i p.poż.;
Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów; przygotowanie i podanie posiłku z półproduktu będzie stanowiło rażące naruszenie postanowień niniejszego ogłoszenia o zamówieniu i warunków umowy oraz będzie uprawniało Zamawiającego do natychmiastowego rozwiązania umowy z naliczeniem kary umownej.
Zamawiający zastrzega że również nieprzestrzeganie terminowości dostarczania posiłków jak również odpowiedniej gramatury i jakości posiłków skutkować będzie możliwością rozwiązania umowy po wcześniejszym pisemnym zawiadomieniu o możliwości rozwiązania umowy
Produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków muszą spełniać Normy Żywienia opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia, być świeże tj. posiadać ważny termin przydatności do spożycia i nie mogą być genetycznie modyfikowane;
Wykonawca jako zakład prowadzący działalność w zakresie produkcji posiłków musi posiadać Decyzję wydaną przez właściwego miejscowo Państwowego Inspektora Sanitarnego na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021); Uwaga: Decyzja powinna być wydana na produkcję żywności oraz dystrybucję żywności w ramach cateringu (m.in. ze względu na potrzebę uwzględnienia przepisów w zakresie warunków transportu żywności, dezynfekcji pojemników do przewożenia żywności). 4. Zestaw dzienny przypadający na 1 osobę to co najmniej cztery posiłki każdego dnia:
- I śniadanie
- II śniadanie
- obiad (I danie, II danie i co najmniej kompot)
- kolacja
Dopuszcza się jednoczesne wydanie I i II śniadania
5. Łączna wartość energetyczna posiłku o którym mowa w punkcie 1 nie może być niższa niż 3200 kcal.
6. Wykonawca dostarczy gotowe posiłki do dwóch wyznaczonych pomieszczeń w siedzibie internatu mieszczącego się pod adresem: ul. 11 Listopada 12 w Gorzycach zgodnie z następującym harmonogramem:
Dni robocze (poniedziałek – piątek)
Śniadanie (I i II) – 6:30 – 7:00
Obiad – 15:00 – 15:30
Kolacja – 18:30 – 19:00
Sobota, niedziela lub święta
Śniadanie (I i II) – 7:30 – 8:00
Obiad – 14:30 – 15:00
Kolacja – 18:30 – 19:00
7. Zamawiający dopuszcza inne godziny wydawania posiłków w sytuacjach szczególnych. 8. Wykonawca przedkłada Zamawiającemu projekt jadłospisu dekadowy z zaznaczeniem rodzajowo - wagowych wartości porcji na kolejny okres dekady, jadłospis jest przedstawiany do wglądu na trzy dni przed końcem trwającej dekady, jednak w przypadku, gdy Zamawiający zgłosi uwagi w jadłospisie, Wykonawca zobowiązany jest dostosować się do tych uwag i naniesienia właściwych zmian.
9. Zamawiający będzie wymagał od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewnił posiłki dla wychowanków specjalnej diety (bezglutenowej, ze skazą białkową, z alergią pokarmową lub innymi schorzeniami pokarmowymi).
10. Wykonawca będzie wydawał posiłki w swoich naczyniach i zadba o ich czystość we własnym zakresie. Dopuszcza się stosowanie naczyń jednorazowych.
11. W celu zapewnienia właściwej higieny i jakości wydawanych i przechowywanych posiłków Wykonawca w ramach realizowanego zamówienia wstawi do pomieszczeń jadalnych internatu na swój koszt zamykanych pojemników na resztki, dwie zmywarki do mycia naczyń i sztućców (nie dotyczy w przypadku stosowania naczyń jednorazowych), dwie lodówki do przechowywania posiłków, komplet sztućców (nóż, widelec, łyżka, mała łyżeczka) oraz komplet naczyń (talerz głęboki, talerz płaski, mały talerzyk) lub na każdy posiłek sztućce i naczynia jednorazowe dla każdego z wychowanków. Wstawione urządzenia, naczynia i sztućce pozostają własnością Wykonawcy i podlegają zwrotowi po zakończeniu świadczenia usługi. Wykonawca ponosi całkowite koszty związane z użytkowaniem wstawionych urządzeń.
12. Wykonawca na bieżąco wymieni uszkodzone w wyniku eksploatacji sprzęty, talerze i sztućce na swój koszt. Będzie dostarczał także w ramach usługi środki chemiczne służące do mycia naczyń w zmywarkach.
13. Łączna szacunkowa liczba dni, w których będą wydawane posiłki wynosi 266.
14. Łączna szacunkowa liczba wychowanków spożywających posiłek każdego dnia wynosi 130
15. Zamawiający zastrzega możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków danego dnia według potrzeb Zamawiającego, w zależności od frekwencji wychowanków.
16. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 20:00 dnia poprzedniego. O liczbie posiłków w danym dniu Wykonawca będzie informowany telefonicznie.
17. Zamawiający zastrzega możliwość ograniczenia ilości dostarczanych posiłków, czasowego wstrzymania ich dostawy lub wcześniejszego zakończenia realizowanej usługi w związku ze zmianą ilości wychowanków w internacie, ich wyjazdami do domu realizowanymi zgodnie z kalendarzem organizacji roku szkolnego oraz rezygnacją czasową lub stałą z pobytu w internacie a także w związku z zawieszeniem zajęć spowodowanym działaniem siły wyższej takim jak np.: klęski żywiołowe lub stany epidemiologiczne.
18. W związku ze wzrostem ilości wychowanków Zamawiający zastrzega także możliwość wzrostu ilości zamawianych posiłków.
19. Ceny zaoferowane przez Wykonawcę nie ulegną podwyższeniu przez cały okres obowiązywania umowy.
20. Wykonawca zobowiązany jest uwzględnić w zaoferowanej cenie wszelkie koszty związane z przedmiotem zamówienia: koszty osprzętu (termosy, pojemniki itd.), koszty transportu i wniesienia, koszty przygotowania posiłków we własnym lokalu przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i przeszkolone w przyrządzaniu posiłków
21. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście wydanych posiłków w oparciu o cenę jednostkową zadeklarowaną w ofercie Wykonawcy.
22. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić Ewidencję dostarczanych posiłków według ustalonego z Zamawiającym wzoru i przekładać ją do podpisu kierownikowi internatu lub osoby upoważnionej w każdym dniu dostawy. Ewidencja stanowi potwierdzenie daty, godziny oraz ilości dostarczonych posiłków.
23. W zakresie realizacji dostawy posiłków współpracą z Wykonawcą będzie się zajmował kierownik internatu lub osoba upoważniona.
24. Wykonawca zobowiązany jest do wyznaczenia stałego przedstawiciela odpowiedzialnego za kontakt z Zamawiającym.
25. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
26. Wykonawca zobowiązany jest do zabrania resztek pokonsumpcyjnych.
27. Rozliczenie usługi będzie rozliczane w trybie miesięcznym. Wykonawca dostarczy Zamawiającemu fakturę sporządzoną na podstawie Ewidencji dostarczonych posiłków w terminie nie dłuższym niż do piątego dnia miesiące następnego z datą płatności nie krótszą niż 10 dni. Ewidencja dostarczonych posiłków stanowi konieczny załącznik do faktury. Z faktury powinno wynikać w sposób jednoznaczny, celem określenia prawidłowości rozliczenia, za ile wydanych posiłków w ciągu miesiąca wystawiono fakturę.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55524000-9 - Usługi dostarczania posiłków do szkół

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych

55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-09-02 do 2025-06-20

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Tak

4.2.12.) Opis wznowienia

Zamawiający przewiduje możliwość instytucji wznowienia postępowania w kolejnym roku szkolnym 2025/2026

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Punktowo

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny i kosztu

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.5.) Nazwa kryterium: Koszt

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, którzy:
a) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym (art. 113):
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
b) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika
to z odrębnych przepisów (art. 114):
Wykonawca spełni warunek jeżeli wykaże, że posiada uprawnienia do wykonywania określonej
działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania tj. posiada
aktualne zezwolenia Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdzające spełnienie wymagań
higieniczno-zdrowotnych do żywienia zbiorowego oraz możliwości prowadzenia cateringu.
c) sytuacji ekonomicznej lub finansowej (art. 115):
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
d) zdolności technicznej lub zawodowej (art. 116):
Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że: wykonał, a w przypadku świadczeń
powtarzających lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich 3 lat, a jeżeli okres
prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, minimum 1 usługę żywienia dzieci lub
młodzieży, w zakresie przygotowywania posiłków w ramach żywienia zbiorowego dzieci i
młodzieży o łącznej wartości tych usług minimum 550.000,00 zł brutto, w przedszkolach, innych
formach wychowania przedszkolnego, szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także w
placówkach systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r.
Prawo oświatowe (t. j. Dz.U. z 2020 poz. 910 ze zm.). Usługi przygotowywania posiłków
wykonywane w ramach jednej umowy traktuje się jak jedną usługę.
e) Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie
zamówienia, w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej –
dopuszcza łączne spełnianie warunków przez Wykonawców.
f) Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, Zamawiający może, na każdym etapie
postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie
przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów
technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy
może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
g) Spełnia warunki w związku z art 7 ust 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r o szczególnych rozwiązaniach w zakresie
przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz U z 2022 r poz 835)

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Podmiotowe środki
dowodowe. Oświadczenia i dokumenty, jakie zobowiązani są dostarczyć Wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków
udziału w postępowaniu oraz wykazania braku podstaw wykluczenia
7.1. Z postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę, w stosunku, do którego zachodzi którakolwiek z
okoliczności, o których mowa w art. 108 ustawy Pzp.
1) Wykonawca nie podlega wykluczeniu w okolicznościach określonych w art. 108 ust. 1 pkt 1, 2 i 5 ustawy Pzp, jeżeli udowodni
Zamawiającemu, że spełnił łącznie następujące przesłanki:
- naprawił lub zobowiązał się do naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem, wykroczeniem lub swoim nieprawidłowym
postępowaniem, w tym poprzez zadośćuczynienie pieniężne,
- wyczerpująco wyjaśnił fakty i okoliczności związane z przestępstwem, wykroczeniem lub swoim nieprawidłowym postępowaniem
oraz spowodowanymi przez nie szkodami, aktywnie współpracując odpowiednio z właściwymi organami, w tym organami ścigania,
lub zamawiającym,
- podjął konkretne środki techniczne, organizacyjne i kadrowe, odpowiednie dla zapobiegania dalszym przestępstwom,
wykroczeniom lub nieprawidłowemu postępowaniu, w szczególności:
- zerwał wszelkie powiązania z osobami lub podmiotami odpowiedzialnymi za nieprawidłowe postępowanie wykonawcy,
- zreorganizował personel,
- wdrożył system sprawozdawczości i kontroli,
- utworzył struktury audytu wewnętrznego do monitorowania przestrzegania przepisów, wewnętrznych regulacji lub standardów,
- wprowadził wewnętrzne regulacje dotyczące odpowiedzialności i odszkodowań za nieprzestrzeganie przepisów, wewnętrznych
regulacji lub standardów.
2) Zamawiający ocenia, czy podjęte przez wykonawcę czynności, o których mowa w pkt. 7.1.1 są wystarczające do wykazania jego
rzetelności, uwzględniając wagę i szczególne okoliczności czynu wykonawcy. Jeżeli podjęte przez wykonawcę czynności, o których
mowa w pkt. 7.1.1 nie są wystarczające do wykazania jego rzetelności, zamawiający wyklucza wykonawcę.
7.2. Zamawiający nie przewiduje podstaw wykluczenia wskazanych w art. 109 ustawy Pzp.
7.3. Do oferty (składanej na formularzu systemowym na platformie zamawiającego) sporządzonej w oparciu o Formularz oferty
stanowiący Załącznik nr 1 do SWZ Wykonawca zobowiązany jest dołączyć aktualne na dzień składania ofert:
- oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu oraz o braku podstaw do wykluczenia z postępowania, składane na
podstawie art. 125 ust. 1 ustawy Pzp – zgodnie z Załącznikiem nr 2 do SWZ;
- oświadczenie składane na podstawie art. 117 ust. 4 ustawy Pzp, zgodnie z Załącznikiem nr 3 do SWZ;
- Pełnomocnictwo, jeżeli ofertę podpisuje ustanowiony pełnomocnik lub inny dokument potwierdzający umocowanie do działania w
imieniu danego podmiotu;
- zobowiązanie podmiotu (Wykonawcy) udostępniającego zasoby oraz oświadczenie,
- dokument wadium – jeśli dotyczy.
7.4. Informacje zawarte w oświadczeniu, o którym mowa w pkt.7.3 stanowią wstępne potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega
wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu.
7.5. Zamawiający nie przewiduje obowiązku składania podmiotowych środków dowodowych w trybie art. 274 ust. 1 ustawy Pzp.
7.6. Na poświadczenie o braku podstaw do wykluczenia wynikające z art 7 ust 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r o szczególnych
rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego (Dz
U z 2022 r poz 835) Wykonawca składa oświadczenie stanowiące załącznik nr 7.

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Z
postępowania o udzielenie zamówienia wyklucza się Wykonawcę, w stosunku, do którego
zachodzi którakolwiek z okoliczności, o których mowa w art. 108 ustawy Pzp. - Wykonawca przedstawi
stosowne oświadczenie
Zamawiający nie przewiduje podstaw wykluczenia wskazanych w art. 109 ustawy Pzp

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

Nie dotyczy

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

1. Oferta powinna zawierać następujące dokumenty w formie elektronicznej opatrzonej
podpisem klasyfikowanym, zaufanym lub podpisem osobistym, przez osoby upoważnione:
1) formularz ofertowy, zawierający wszystkie informacje zawarte we wzorze stanowiącym –
Załącznik nr 1 do SWZ;
2) Oświadczenie Wykonawcy/Podmiotu
składane na podstawie art. 125 ustawy z dnia 11 września 2019 r. - Prawo zamówień
publicznych
dotyczące spełniania warunków udziału w postępowaniu
oraz braku podstaw do wykluczenia z postępowania i Załącznik nr2;
3) Oświadczenie
Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia
z art. 117 ust. 4 ustawy z dnia 11 września 2019 r. Prawo zamówień publicznych - Załącznik nr3;
4) Oświadczenie Wykonawcy/Podmiotu składane na podstawie § 10 Rozporządzenia Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23
grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub
oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od Wykonawcy
dotyczące spełniania warunków udziału w postępowaniu - Załącznik nr 4;
2. Wraz z ofertą Wykonawca winien złożyć:
1) pełnomocnictwo udzielane osobom podpisującym ofertę lub inne dokumenty składane z
ofertą, o ile prawo do reprezentowania Wykonawcy w powyższym zakresie nie wynika wprost z
dokumentów rejestrowych lub bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, o ile Wykonawca
dostarczył dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów - jeżeli dotyczy;
2) pełnomocnictwo do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o
udzielenie zamówienia - jeżeli dotyczy;
3) zobowiązanie podmiotu trzeciego - jeżeli dotyczy;
4) informację o złożeniu oferty, której wybór prowadzi do powstania u Zamawiającego obowiązku
podatkowego zgodnie z przepisami o podatku od towarów i usług - jeżeli dotyczy;
5) oświadczenie, z którego wynika, które usługi wykonują poszczególni wykonawcy - jeżeli
dotyczy;
6) uzasadnienie zastrzeżenia informacji stanowiącej tajemnicę przedsiębiorstwa - jeżeli dotyczy;
7) dokumenty, z których wynika prawo do podpisania oferty.
3. Ofertę należy sporządzić zgodnie z wymaganiami SWZ

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, w odniesieniu do warunku
dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne spełnianie warunków przez Wykonawców.
Oceniając zdolność techniczną lub zawodową, Zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca
nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności
zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym
w art. 454-455 ustawy Pzp oraz wskazanym we wzorze umowy

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2024-08-19 10:30

8.2.) Miejsce składania ofert: Ofertę wraz z wymaganymi dokumentami należy umieścić na za pośrednictwem „Formularza do złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku” dostępnego na ePUAP i udostępnionego również na platformie e-zamówienia. Funkcjonalność do zaszyfrowania oferty przez Wykonawcę jest dostępna dla wykonawców na platformie e-zamówienia, w szczegółach danego postępowania.

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-08-19 11:00

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

Zamówienie nie zostało podzielone na części. Każdy Wykonawca przedłoży tylko jedną ofertę, sam lub jako reprezentant
spółki czy konsorcjum. Złożenie więcej niż jednej oferty przez jednego Wykonawcę spowoduje odrzucenie wszystkich jego
ofert. Powody niedokonania podziału zamówienia na części:
 brak podziału na części nie wpływa na konkurencję,  brak podziału na części podyktowany jest względami ekonomicznymi.
Niniejsze zamówienie
NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę świadczenie usługi cateringowej dla 12 osób - Alfredówka
  • Lokalizacja zleceniapodkarpackie
  • Data dodania18-09-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę świadczenie usługi cateringowej dla 12 osób. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.