Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
„Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kaliszu w okresie od listopada do grudnia 2023r”.
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Przedmiotem zamówienia jest ”Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla mieszkańców Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kaliszu w okresie od listopada do grudnia 2023r.
Przedmiot zamówienia oznaczony został we Wspólnym Słowniku Zamówień kodami:
CPV: 55.52.00.00-1 Usługi dostarczania posiłków
CPV: 55.32.10.00-6 Usługi przygotowywania posiłków
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie oraz dostawa posiłków dla mieszkańców pobytu dziennego i całodobowego w Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnym w Kaliszu, którzy otrzymali decyzję administracyjną kierującą do COM.
1. Zamówienie będzie realizowane 7 dni w tygodniu dla 2 osób na pobycie całodobowym oraz 5 dni w tygodniu tj. w dni robocze do 40 osób na pobycie dziennym.
2. Dla 2 osób posiłki dostarczane będą 7 dni w tygodniu natomiast dla 40 osób w dni robocze.
3. Zamawiający szacuje, że dziennie (przez 2 m-ce, szacunkowo 61 dni, w tym ok. 40 dni roboczych), należy dostarczyć:
a) śniadania – 42 posiłki
b) obiady – 42 posiłki
c) kolacji – 2 posiłki
Przez okres realizacji zamówienia Wykonawca dostarczy szacunkowo:
a) śniadań 1.722 (tj. 61 dni x 2 posiłki + 40 dni x 40 posiłki)
b) obiadów 1.722 (tj. 61 dni x 2 posiłki + 40 dni x 40 posiłki)
c) kolacji 122 (tj.61 dni x 2 posiłki)
Szacowana ilość posiłków ma charakter orientacyjny, służący do porównania ofert i w żadnym wypadku nie stanowi ze strony Zamawiającego zobowiązania do zakupu posiłków w podanej ilości. W przypadku, gdy dostawa obiadów, śniadań i kolacji będzie mniejsza niż planowana przez Zamawiającego, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych porcji obiadów, śniadań i kolacji danego dnia według zamówień Zamawiającego. Liczba posiłków uzależniona jest od frekwencji uczestników Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kaliszu.
4. Centrum ma prawo, po uzgodnieniu z Wykonawcą, polecić dokonywanie zmian ilości posiłków, o każdej zmianie Centrum będzie na bieżąco informowało Wykonawcę do godz. 9:00 w dniu realizacji zamówienia telefonicznie bądź emailem.
5. Wykonawca raz w tygodniu przedstawi opracowany i zatwierdzony przez uprawnionego dietetyka siedmiodniowy jadłospis.
6. Dostawy posiłków będą dokonywane dwa razy dziennie, pierwsza dostawa nie wcześniej niż 7:00 a druga w porze obiadowej, tj. w godzinach 11:00 – 13:00.
7. Dostarczane przez Wykonawcę posiłki muszą składać się z 3 części: śniadanie, obiad z 2 dań – zupa i II danie , kolacja.
8. Posiłki, o których mowa powyżej powinny odpowiadać co do jakości wymogom uwzględniającym zapotrzebowanie kaloryczne i wymagania żywieniowe dla osób z niepełnosprawnością.
Przygotowanie posiłków poza dietą podstawową ma uwzględniać specyfikę żywienia podopiecznych Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego, a w szczególności diety zalecone przez lekarza np.:
-wątrobowa,
-wrzodowa,
-cukrzycowa,
-niskobiałkowa,
-vege,
-przecierana oraz inna wg zaleceń lekarza.
9. Powyższe diety winny być opracowane i zatwierdzone przez uprawnionego dietetyka, a wykonawca realizujący zamówienie zobowiązany będzie do przestrzegania standardów dietetycznych.
10. Wartość kaloryczna posiłków powinna być zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności
i Żywienia, a także z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi żywienia zbiorowego.
11. Posiłki powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych naturalnych, mało przetworzonych z ograniczoną ilości substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
12. Do śniadania powinna zostać dostarczona herbata w termosach w ilości odpowiadającej ilości zamówionych porcji. Zamawiający dopuszcza możliwość dostarczenia przez Wykonawcę herbaty w saszetkach, każda co najmniej 1,5 g w ilości odpowiadającej zamówionym śniadaniom w danym dniu (1 saszetka na jednego uczestnika).
13. Do obiadu powinien zostać dostarczony sok/kompot w ilości odpowiadającej ilości zamówionych porcji. Zamawiający zamiennie dopuszcza możliwość dostarczenia soku/koncentratu w pojemnikach 2l co najmniej 1 raz na tydzień.
14. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.
15. Przynajmniej 3 razy w tygodniu powinien być to posiłek mięsny lub rybny (o gramaturze min. 100g/sztuka mięsa w całości) oraz surówka/sałatka lub inny dodatek.
16. Posiłki powinny być dostarczane w naczyniach zbiorczych – pojemnikach termoizolacyjnych/termosach z atestem PZH przeznaczonych do transportu żywności.
17. Posiłki powinny być dostarczane na miejsce do Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Kaliszu transportem przystosowanym do przewozu żywności i na koszt wykonawcy.
18. Próbki żywności będą pobierane przez dostawcę zgodnie z art.72 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r. poz. 2132 z późn. zm.) i zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007r. nr 80 poz. 545).
19. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru odpadów pozostałych po posiłku w dniu następnym po dniu dostawy.
20. Miesięczny tryb rozliczeń: faktura/rachunek wystawiona na koniec każdego miesiąca, płatna będzie w ciągu 7 dni od dnia otrzymania faktury/rachunku od Wykonawcy.
21. Faktura/rachunek winna być wystawiona na Miasto Kalisz, ul. Główny Rynek 20 (NIP 6180015933), natomiast płatnikiem będzie Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Kaliszu, ul. Żwirki i Wigury 10, 62-800 Kalisz.
22. Miejsce wykonywania usługi : Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Kaliszu, ul. Żwirki i Wigury 10, 62-800 Kalisz.
23. Wykonawcy zobowiązani są złożyć wraz z ofertą Kopię Decyzji Państwowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu oraz o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, na podstawie ustawy z 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022r. poz.2132 z późn. zm).
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 6
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
Portret ze zdjęcia na zamówienie
Poznań (wielkopolskie)
JemyZielone
Poznań (wielkopolskie)
Receptionist,Bartender,Chefs/cook,Housekeeper & Cleaner,waiter /waitre
London (wielkopolskie)
Primitivo di manduria, wina primitivo, primitivo puglia, sklep z winem
Zalasewo (wielkopolskie)
Wedding planner Poznań
Swarzędz, Poznań (wielkopolskie)
Restauracja Jeżyce, domowa kuchnia, imprezy okolicznościowe
Poznań (wielkopolskie)
Sala na wesele, restauracja turek, sala weselna
Turek (wielkopolskie)
Decoupage sklep - produkty, artykuły, akcesoria Kreatywnie.com
Poznań (wielkopolskie)
Fotobudka 360 Poznań
Wiórek (wielkopolskie)