Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Prowadzenie stołówki w Szkole Podstawowej w Tenczynie
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i wydaniu obiadów dla dzieci w Szkole Podstawowej w Tenczynie.
Dożywianie dzieci odbywać się będzie w okresie do 21.06.2024r. - od poniedziałku do piątku, w dni pracy szkoły z uwzględnieniem przerw świątecznych i tp.
Zamawiający informuje, że wydawanie obiadów musi odbywać się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Szkoły Podstawowej Tenczynie.
2. Przygotowując posiłki/ obiady należy uwzględniać wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Resztki i śmieci pozostałe po wydawaniu posiłków muszą być wywiezione z pomieszczeń stołówki na koszt wykonawcy usługi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Przede wszystkim Wykonawca musi uwzględnić normy żywienia w szkołach oraz następujące zalecenia Zamawiającego:
W żywieniu dzieci w wieku szkolnym należy stosować dietę lekko strawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone.
Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, - codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane,- co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne.
W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi co może skutkować „nieprzygotowaniem posiłku”, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto.
Zalecane przez Zamawiającego posiłki to:
- Obiad;. ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, gołąbki.
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z pracownikami Szkoły Podstawowej w Tenczynie.
4. Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia:
od godziny 10.55 do godziny 11.15 oraz od godziny 12.00 do godziny 12.15.
UWAGA: W przerwie pomiędzy posiłkami stołówka musi być wysprzątana, przygotowana na wydanie posiłków dla dzieci przedszkolnych zgodnie z zawartą umową przez Dyrektora przedszkola.
5. Miesięczny jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorowi z tygodniowym wyprzedzeniem do akceptacji lub zatwierdzenia .
6. Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić odpowiednią liczbę osób, pozostających w stosunku pracy do Wykonawcy, w celu sprawnego i właściwego wywiązania się z umowy.
7. Do obowiązków wykonawcy należy zakup artykułów spożywczych, środków czystości przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, szklanek, sztućców, itp., utrzymanie w czystości wszystkich przejętych pomieszczeń. Koszty związane za wywiezienie śmieci i innych nieczystości stałych i płynnych ponosi Wykonawca.
8. Naczynia i sztućce do wydawania posiłków muszą być wielorazowego użytku tj. ze szkła i metalu. Zamawiający nie dopuszcza użycia sztućców i naczyń plastikowych, (jak również naczyń styropianowych, papierowych itp.)
9. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby obiadów, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.
10. Zamawiający informuje, że szacunkowa liczba posiłków wydawanych dziennie przedstawia się następująco: 120 obiadów pełnych wraz z kompotem (zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie oraz, że uczniowie mogą zamówić tylko II danie lub zupę ).
11. Informujemy ponadto, że liczba dni pracujących w szkole przedstawia się następująco: 110 dni (liczba ta może ulec zmianie).
12. Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany przez Dyrektora Szkoły przed rozpoczęciem dożywiania.
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
Cafe PR Agencja Eventowa Kraków
Kraków (małopolskie)
Wynajem namiotów, wypożyczalnia namiotów
Korzenna (małopolskie)
Prosta - Pasta Fresca - Restauracja wegetariańska Restauracja Kraków
Kraków (małopolskie)
Multi Qlti Tap Bar Kraków
Kraków (małopolskie)
Weźże Krafta
Kraków (małopolskie)
Klub sportowy Kraków Klub sportowy Zabierzów Klub piłkarski Kraków
Giebułtów (małopolskie)
Smacznej Kawusi kawiarnia / cafe specialty
Kraków (małopolskie)
Catering, imprezy okolicznościowe, ciasta
Kraków (małopolskie)
Kęty - restauracja włoska, pizza, kawiarnia, pizza z dowozem.
Kęty (małopolskie)