Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Prowadzenie stołówki w Samorządowym Przedszkolu w Skomielnej Białej
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
polski
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i wydaniu posiłków dla dzieci w Samorządowym Przedszkolu w Skomielnej Białej. Żywienie dzieci odbywać się będzie w okresie od 27.05.2024r. – 31.12.2025r. - od poniedziałku do piątku, w dni pracy przedszkola z uwzględnieniem przerw świątecznych itp.
2. Zamawiający informuje, że przygotowywanie posiłków musi odbywać się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Samorządowego Przedszkola w Skomielnej Białej i dysponuje pomieszczeniami o łącznej powierzchni 81 m2 , w skład których wchodzą:
- kuchnia,
- zmywalnia naczyń stołowych,
- spiżarnia,
- magazyn warzyw i ziemniaków,
- pomieszczenie gospodarcze,
- szatnia personelu i sanitariaty,
- korytarz
W ramach użyczonych pomieszczeń Zamawiający dysponuje następującym wyposażeniem:
- zmywarka ,
- patelnia elektryczna
- obieraczka do ziemniaków,
- szafa chłodnicza,
- kocioł warzelny,
- taboret elektryczny,
- wózek kelnerski,
- przystawka do rozdrabniania warzyw,
- kuchenka gazowa,
- trzon kuchenny,
- okap,
- zlew 2 – komorowy – 2 sztuki,
- zlew jednokomorowy,
- stół kuchenny nierdzewny – 4 sztuki,
- zlew kuchenny – 2 sztuki,
- szafa przelotowa z drzwiami przelotowymi.
Wyposażenie to Zamawiający udostępni wykonawcy na okres realizacji niniejszego zamówienia. W okresie realizacji zamówienia wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za udostępnione wyposażenie oraz pomieszczenia. W/w pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo – odbiorczego który będzie stanowił integralną część umowy. Pozostałe wyposażenie, w tym naczynia stołowe i sztućce Wykonawca zaopatrzy się we własnym zakresie.
Ponadto Zamawiający informuje, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 729/2023 Wójta Gminy Lubień z dnia 20 grudnia 2023r. w sprawie: Ustalenia minimalnych stawek czynszu miesięczne brutto w złotych za 1 m2 powierzchni lokali użytkowych oraz ustalenia minimalnych stawek brutto czynszu za 1 m2 dzierżawy gruntu rocznie; oraz opłaty za korzystanie z wyposażenia kuchni - obowiązującym w dniu przeprowadzenia postępowania przetargowego - czynsz za 1 m2 zajętej powierzchni wraz z energią elektryczną i gazem, wynosi 13,00 złotych brutto miesięcznie, natomiast czynsz za korzystanie z wyposażenia kuchni wynosi 50,00 złotych brutto miesięcznie.
Wykonawca będzie ponosił koszty związane z czynszem wraz z mediami oraz opłatą za udostępnienie pomieszczeń, w których prowadzona jest stołówka szkolna dla uczniów. Zatem cena ta winna być wkalkulowana w cenę ofertową.
3. Przygotowując posiłki należy uwzględniać wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Resztki i śmieci pozostałe po wydawaniu posiłków muszą być wywiezione z pomieszczeń stołówki na koszt wykonawcy usługi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Przede wszystkim Wykonawca musi uwzględnić normy żywienia w przedszkolach oraz następujące zalecenia Zamawiającego:
W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy stosować dietę lekko strawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone.
W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić konieczność podania na śniadanie dwa razy w tygodniu mleka lub produktów zastępczych tj. ser twarogowy lub ser żółty, raz w tygodniu ryb na śniadanie lub obiad. Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, - codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane,- co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne lub rybne, oraz 3 razy w tygodniu do śniadania dodatkiem będą sezonowe owoce lub warzywa (jabłko, gruszka, truskawka, marchewka itp.). W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi co może skutkować „nieprzygotowaniem posiłku”, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto.
Zalecane przez Zamawiającego posiłki to:
- Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, sera żółtego jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal.
- Obiady – jednodaniowe – 450 kcal
Obiad ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami
lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, ryż, kasze lub makaron. Posiłki mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety.
Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić około 450 kcal –
drugie danie: 150 g ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu + 80 g mięsa lub ryby + 100g surówki lub jarzyn gotowanych.
Drugie dania typu łazanki, pierogi, gołąbki, kluski: 200g
Podwieczorek: owoce, ciastka, ciasta pieczone, jogurty, galaretki, kisiel z owocami, budyń, napoje: herbata, soki owocowe – 140 kcal.
1. Zobowiązuje się Wykonawcę do realizowania diet eliminacyjnych zgłoszonych przez rodziców, w cenie posiłków przetargowych.
2. Zobowiązuje się Wykonawcę do podania posiłku zamiennego typu zupa w sytuacji, gdy dziecko odmówi spożycia przygotowanego posiłku – aby nie było głodne.
3. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z pracownikami Samorządowego Przedszkola w Skomielnej Białej.
4. Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia:
- śniadanie – 8:45 – 9:30
- obiad – 11:45 – 12:30
- podwieczorek – 14:00 – 14:30
5. Miesięczny jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorowi Przedszkola z tygodniowym wyprzedzeniem.
6. Wykonawca musi udowodnić, że posiada doświadczenie w prowadzeniu stołówki przedszkolnej w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie.
7. Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić odpowiednią liczbę osób, pozostających w stosunku pracy do Wykonawcy, w celu sprawnego i właściwego wywiązania się z umowy.
8. Do obowiązków wykonawcy należy zakup artykułów spożywczych, środków czystości przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, szklanek, sztućców, itp. , utrzymanie w czystości wszystkich przejętych pomieszczeń. Koszty związane z opłatami za czynsz, zużycie prądu, wody, gazu, wywiezienie śmieci i innych nieczystości stałych i płynnych ponosi wykonawca.
9. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.
10. Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany przez Dyrektora Przedszkola przed rozpoczęciem dożywiania czyli do dnia 27.05.2024r.
11. Zamawiający informuje, że szacunkowa, średnia liczba posiłków wydawanych dziennie, przedstawia się następująco: 100 śniadań, 100 obiady jednodaniowe (II danie) oraz 80 podwieczorków (Zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie). Ponadto informujemy, że liczba dni pracujących w przedszkolu wynosi 140 dni w roku 2024 i 242 dni w roku 2025r.)
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55400000-4 - Usługi podawania napojów
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
Cafe PR Agencja Eventowa Kraków
Kraków (małopolskie)
Wynajem namiotów, wypożyczalnia namiotów
Korzenna (małopolskie)
Prosta - Pasta Fresca - Restauracja wegetariańska Restauracja Kraków
Kraków (małopolskie)
Multi Qlti Tap Bar Kraków
Kraków (małopolskie)
Weźże Krafta
Kraków (małopolskie)
Klub sportowy Kraków Klub sportowy Zabierzów Klub piłkarski Kraków
Giebułtów (małopolskie)
Smacznej Kawusi kawiarnia / cafe specialty
Kraków (małopolskie)
Catering, imprezy okolicznościowe, ciasta
Kraków (małopolskie)
Kęty - restauracja włoska, pizza, kawiarnia, pizza z dowozem.
Kęty (małopolskie)