Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów

Dane przetargów udostępnia Urząd Zamówień Publicznych.
Wszelkie uwagi i wnioski dotyczące publikowanych treści prosimy kierować na:
https://www.uzp.gov.pl
Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej
  • Typ ogłoszeniaOgłoszenie o zamówieniu
  • MiastoŚroda Śląska
  • WojewództwoDolnośląskie
  • Rodzaj zamówieniaUsługi
  • Rodzaj zamawiającegoZamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
  • Termin składania wniosków2024-08-07
  • ZamawiającyGmina Środa Śląska
  • Data publikacji ogłoszenia2024-07-30
  • Numer ogłoszenia2024/BZP 00437154
TREŚĆ PRZETARGU

Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Środa Śląska

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 931935069

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Plac Wolności 5

1.5.2.) Miejscowość: Środa Śląska

1.5.3.) Kod pocztowy: 55-300

1.5.4.) Województwo: dolnośląskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL518 - Wrocławski

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: um@srodaslaska.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://srodaslaska.pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-fcc111ac-e4b4-49c0-b6bb-bcbf2dd67be8

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00437154

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-07-30

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://srodaslaska.logintrade.net/

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1 Oferta, oraz oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP, sporządza się, pod rygorem nieważności, w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
2 Składanie ofert, wniosków, zapytań możliwe jest tylko i wyłącznie za pośrednictwem w/w platformy.
3 W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z zasadami korzystania z Platformy w szczególności:
z założeniem konta, zalogowaniem się na konto, złożenia ofert, komunikacją z zamawiającym za pośrednictwem konta, Wykonawca winien skontaktować się z dostawcą rozwiązania teleinformatycznego; wsparcie techniczne dla Wykonawców:  +48 71 787 37 57; +48 71 787 35 34; +48 71 787-37-27; pn-pt: 8:00-16:00; helpdesk@logintrade.net

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: I Specyfikacja połączenia
Postępowanie prowadzone jest przy użyciu środków komunikacji elektronicznej. Komunikacja między Zamawiającym, a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy Przetargowej Gminy Środa Śląska https://srodaslaska.logintrade.net/rejestracja/. Do połączenia używany jest szyfrowany protokół HTTPS. Szyfrowanie danych odbywa się przy pomocy protokołu SSL. Certyfikat SSL zapewnia poufność transmisji danych przesyłanych przez Internet. Wykonawca posiadający konto na Platformie Przetargowej Gminy Środa Śląska: ma dostęp do możliwości złożenia, zmiany, wycofania oferty, a także funkcjonalności pozwalających na zadawanie pytań do treści SIWZ oraz komunikację z Zamawiającym w pozostałych obszarach.
Wymagania techniczne wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych, elektronicznych kopii dokumentów i oświadczeń oraz informacji przekazywanych przy użyciu Platformy Przetargowej Gminy Środa Śląska

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: WZP 271.8-27/24

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej ul.Winogronowa 36, 55-300 Środa Śląska
Szacunkowa ilość obiadów: 250 dziennie.
1. Wykonawca będzie zobowiązany do:
• stałej miesięcznej opłaty za wynajem; (kwoty uzyskanej w drodze niniejszego przetargu nie mniejszej niż 20 zł netto za m2) - pomieszczenia kuchenne i magazynowe – 186,98 m2.
• przedkładania dyrektorowi jadłospisu do akceptacji;
• zgodność z normami żywieniowymi dla danej grupy wiekowej i obowiązującymi przepisami prawa;
• utrzymania czystości i porządku na terenie kuchni    zgodnie z wymogami odpowiednich służb;
• ponoszenia kosztów opłat za zużytą energię elektryczną, gaz, wodę, ścieki, wywóz odpadków;
• doposażenie na własny koszt wynajętego pomieszczenia w urządzenia niezbędne do prowadzenia działalności (urządzenia te pozostają własnością oferenta);
• przeprowadzenia na własny koszt konserwacji, remontów bieżących i kapitalnych wydzierżawionych urządzeń z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania tych urządzeń, przeglądów;
• uzgodnienia z dyrektorem szkoły godzin wydawania posiłków dla uczniów;
• przestrzegania zapisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.

2. Zasady przygotowania posiłków:
• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.
• Wykonawca będzie realizował zamówienie zgodnie z odpowiednimi przepisami prawa, normami i standardami, w szczególności:
• - ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
• -Rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
• -normami HACCP i zasadami GMP/GHP,
• -normami żywienia określonymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
• Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
• Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i    młodzieży.
• Oferent będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
• Oferent zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
• Zamawiający posiłki, zastrzegają sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Oferenta przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
• Oferent zobowiązany jest do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych.
• Koszt wsadu do kotła przez cały okres obowiązywania umowy wynosi 8zł brutto za posiłek.


3. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
• jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym
• samym tygodniu,
• w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem
• mięsnym (z przewagą drobiowego)
• co najmniej 1 raz obiad z drugim daniem rybnym
• potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości,
• świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez dodatków konserwujących ,
• barwiących, sztucznie aromatyzowanych.
• w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie
• smażone,
• do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów spożywczych –oleje,
• masło ,margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane zaś do smażenia olej roślinny
• rafinowany ,stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin
• strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli(obniżona
• zawartość sodu),
• ważna jest estetyka potraw i posiłków.

4. Wykonawca przed przystąpieniem do przetargu powinien zapoznać się ze stanem
technicznym pomieszczeń ,urządzeń, instalacji .itp.

5. Media i czynsz płatne w terminie do 21 dnia daty faktury wystawionej przez Zamawiającego, przelewem na rachunek bankowy.


6. Opłata miesięczna za używane media naliczana jest następująco :
- gaz na podstawie faktury – proporcjonalnie do wynajmowanej powierzchni (186,98 m2)
- woda, energia elektryczna - naliczana wg wskazań podliczników;
UWAGA KOSZT PRZYGOTOWANIA WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ kuchennych i magazynowych na czas prowadzenia żywienia  pokrywa WYKONAWCA.

7. Wykonawca przystępując do podpisania umowy powinien przeprowadzić wizję lokalną i zapoznać się ze stanem technicznym pomieszczeń.

8. Wykonawca przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej takie jak :
- porcjowanie posiłków;
- nalewanie i podawanie zupy na stoliki;
- rozkładanie i zbieranie talerzy i sztućców;
- codzienne sprzątanie pomieszczeń po posiłkach;
- terminowe rozliczanie; się z działem księgowości szkolnej za dzierżawione
pomieszczenia;
9. Koszty związane z dystrybucją ,wydawaniem obiadów, myciem naczyń wywóz resztek po obiadowych ponosić będzie Wykonawca.

10. Ponadto Wykonawca zobowiązany będzie do :
- utrzymania czystości i porządku na terenie pomieszczeń kuchennych zgodnie z wymogami odpowiednich służb sanitarnych;
- na własny koszt Wykonawca przeprowadzi niezbędne prace remontowe pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności;
- na własny koszt Wykonawca przeprowadzać będzie konserwacje, naprawy, przeglądy okresowe, zgodnie z technologią użytkowania i prawem budowlanym.

11. Wydawanie obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia 2.09.2024 r.- do 30.06.2025 r od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki – w godzinach ustalonych z Dyrekcją szkoły.

12. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, wydawanie obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Wykonawca dostarczał będzie w pierwszy dzień tygodnia, dwutygodniowy jadłospis z podaniem składników potraw - do wiadomości Zamawiającego.

13. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem.
14. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.

15. Zamawiający dopuszcza sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla pracowników Szkoły Podstawowej nr 1 w Środzie Śląskiej. Zasada sprzedaży ich posiłku nie jest objęta postanowieniami niniejszej umowy.

16. Zamawiający zgodnie z art. 95 ust 1 Pzp, wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub na podstawie umowy o prace osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia ( jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy ( t.j. Dz.U. 2019 poz. 1040 z późn. Zm.):
- przygotowywanie posiłków.

Sposób weryfikacji zatrudnienia tych osób jak i uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań związanych z zatrudnieniem tych osób oraz sankcji z tytułu niespełniania tych wymagań regulują zapisy wzoru umowy będącego integralną częścią SWZ.

4.2.6.) Główny kod CPV: 55320000-9 - Usługi podawania posiłków

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2024-09-02 do 2025-06-30

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena wynajmu

4.3.6.) Waga: 20

Kryterium 3

4.3.4.) Rodzaj kryterium:

inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Oferta jadłospisu

4.3.6.) Waga: 20

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak

5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:

Art. 109 ust. 1 pkt 5

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

1 O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w pkt V SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.
2 O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu dotyczące:
2.1 Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że:
1. posiada aktualne zaświadczenie o wpisie działalności gospodarczej lub aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, wystawiony nie wcześniej niż na trzy miesiące przed upływem terminu składania ofert.

2.2 Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

2.3 Sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że:

1. jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności obejmującego między innymi zdarzenia losowe i zatrucia pokarmowe. Ubezpieczenie na minimum 100.000,00 zł (słownie: sto tysięcy złotych).

2. posiada aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz właściwego oddziału ZUS-u i/lub kasy rolniczego ubezpieczenia społecznego potwierdzające, że nie zalega z opłaceniem podatków, opłat oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne lub społeczne, lub zaświadczenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu wystawiony nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.


2.4 Zdolności technicznej lub zawodowej:
A. Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy –posiada minimum 2 letnie doświadczenie w prowadzeniu stołówki szkolnej wraz z żywieniem zbiorowym dzieci szkolnych.

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zgodnie z projektem umowy stanowiącym załącznik do SWZ.

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2024-08-07 10:00

8.2.) Miejsce składania ofert: https://srodaslaska.logintrade.net/

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-08-07 10:15

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

NAJNOWSZE ZLECENIE
Zlecę naprawę klawiszy keyboardu firmy Yamaha- Głuszyca
  • Lokalizacja zleceniadolnośląskie
  • Data dodania17-09-2024
  • Zleceniodawcaosoba fizyczna
Zlecę naprawę klawiszy keyboardu firmy Yamaha. Rozlał się olejek zapachowy i rozpuścił 2 klawisze, które się skleiły. Zainteresowanych proszę o kontakt. Pozdrawiam.
NAJNOWSZE ZLECENIA
NAJNOWSZE USŁUGI