Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
Zamówienia publicznego
Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
polski
Prowadzenie stołówki szkolnej poprzez świadczenie usług żywieniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej Nr 1 w Środzie Śląskiej ul.Winogronowa 36, 55-300 Środa Śląska
Szacunkowa ilość obiadów: 250 dziennie.
1. Wykonawca będzie zobowiązany do:
• stałej miesięcznej opłaty za wynajem; (kwoty uzyskanej w drodze niniejszego przetargu nie mniejszej niż 20 zł netto za m2) - pomieszczenia kuchenne i magazynowe – 186,98 m2.
• przedkładania dyrektorowi jadłospisu do akceptacji;
• zgodność z normami żywieniowymi dla danej grupy wiekowej i obowiązującymi przepisami prawa;
• utrzymania czystości i porządku na terenie kuchni zgodnie z wymogami odpowiednich służb;
• ponoszenia kosztów opłat za zużytą energię elektryczną, gaz, wodę, ścieki, wywóz odpadków;
• doposażenie na własny koszt wynajętego pomieszczenia w urządzenia niezbędne do prowadzenia działalności (urządzenia te pozostają własnością oferenta);
• przeprowadzenia na własny koszt konserwacji, remontów bieżących i kapitalnych wydzierżawionych urządzeń z częstotliwością zgodną z technologią użytkowania tych urządzeń, przeglądów;
• uzgodnienia z dyrektorem szkoły godzin wydawania posiłków dla uczniów;
• przestrzegania zapisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
2. Zasady przygotowania posiłków:
• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.
• Wykonawca będzie realizował zamówienie zgodnie z odpowiednimi przepisami prawa, normami i standardami, w szczególności:
• - ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,
• -Rozporządzeniem (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych,
• -normami HACCP i zasadami GMP/GHP,
• -normami żywienia określonymi przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy.
• Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
• Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.
• Oferent będzie przygotowywał posiłki zachowując wymogi sanitarno epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
• Oferent zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
• Zamawiający posiłki, zastrzegają sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Oferenta przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
• Oferent zobowiązany jest do utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych.
• Koszt wsadu do kotła przez cały okres obowiązywania umowy wynosi 8zł brutto za posiłek.
•
3. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
• jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym
• samym tygodniu,
• w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z drugim daniem
• mięsnym (z przewagą drobiowego)
• co najmniej 1 raz obiad z drugim daniem rybnym
• potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości,
• świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, bez dodatków konserwujących ,
• barwiących, sztucznie aromatyzowanych.
• w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie
• smażone,
• do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów spożywczych –oleje,
• masło ,margaryny miękkie kubkowe niearomatyzowane zaś do smażenia olej roślinny
• rafinowany ,stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin
• strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli(obniżona
• zawartość sodu),
• ważna jest estetyka potraw i posiłków.
4. Wykonawca przed przystąpieniem do przetargu powinien zapoznać się ze stanem
technicznym pomieszczeń ,urządzeń, instalacji .itp.
5. Media i czynsz płatne w terminie do 21 dnia daty faktury wystawionej przez Zamawiającego, przelewem na rachunek bankowy.
6. Opłata miesięczna za używane media naliczana jest następująco :
- gaz na podstawie faktury – proporcjonalnie do wynajmowanej powierzchni (186,98 m2)
- woda, energia elektryczna - naliczana wg wskazań podliczników;
UWAGA KOSZT PRZYGOTOWANIA WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ kuchennych i magazynowych na czas prowadzenia żywienia pokrywa WYKONAWCA.
7. Wykonawca przystępując do podpisania umowy powinien przeprowadzić wizję lokalną i zapoznać się ze stanem technicznym pomieszczeń.
8. Wykonawca przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej takie jak :
- porcjowanie posiłków;
- nalewanie i podawanie zupy na stoliki;
- rozkładanie i zbieranie talerzy i sztućców;
- codzienne sprzątanie pomieszczeń po posiłkach;
- terminowe rozliczanie; się z działem księgowości szkolnej za dzierżawione
pomieszczenia;
9. Koszty związane z dystrybucją ,wydawaniem obiadów, myciem naczyń wywóz resztek po obiadowych ponosić będzie Wykonawca.
10. Ponadto Wykonawca zobowiązany będzie do :
- utrzymania czystości i porządku na terenie pomieszczeń kuchennych zgodnie z wymogami odpowiednich służb sanitarnych;
- na własny koszt Wykonawca przeprowadzi niezbędne prace remontowe pomieszczeń przeznaczonych do prowadzenia działalności;
- na własny koszt Wykonawca przeprowadzać będzie konserwacje, naprawy, przeglądy okresowe, zgodnie z technologią użytkowania i prawem budowlanym.
11. Wydawanie obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia 2.09.2024 r.- do 30.06.2025 r od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki – w godzinach ustalonych z Dyrekcją szkoły.
12. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, wydawanie obiadu odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. Wykonawca dostarczał będzie w pierwszy dzień tygodnia, dwutygodniowy jadłospis z podaniem składników potraw - do wiadomości Zamawiającego.
13. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem.
14. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa.
15. Zamawiający dopuszcza sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla pracowników Szkoły Podstawowej nr 1 w Środzie Śląskiej. Zasada sprzedaży ich posiłku nie jest objęta postanowieniami niniejszej umowy.
16. Zamawiający zgodnie z art. 95 ust 1 Pzp, wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub na podstawie umowy o prace osób wykonujących następujące czynności w zakresie realizacji zamówienia ( jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy ( t.j. Dz.U. 2019 poz. 1040 z późn. Zm.):
- przygotowywanie posiłków.
Sposób weryfikacji zatrudnienia tych osób jak i uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań związanych z zatrudnieniem tych osób oraz sankcji z tytułu niespełniania tych wymagań regulują zapisy wzoru umowy będącego integralną częścią SWZ.
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Eventy dla firm i imprezy integracyjne Tytani Eventów
(dolnośląskie)
Samarqand Restauracja Uzbecka
Wrocław (dolnośląskie)
Wynajem dmuchańców,wynajem namiotów ,fotobudka 360
Kruszyn (dolnośląskie)
Sklep z grami karcianymi kolekcjonerskimi - MALYxSHOP
Chocieszów (dolnośląskie)
Tancerz na Dzień Kobiet, wieczór panieński, striptiz, striptizer
Wrocław, Opole, Świdnica, Karpacz, Oleśnica (dolnośląskie)
Zdrowe jedzenie u Basi bez chemii
Wrocław (dolnośląskie)
Hotel
Kąty Wrocławskie (dolnośląskie)
Agencja Eventowa Argentum Event
Wrocław (dolnośląskie)
Masaz relaksacyjny wroclaw/masaz nagim cialem/masaz erotyczny/tantra
Wrocław, Polska (dolnośląskie)