Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Najem obiektów gastronomicznych Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" SA na Stadionie Miejskim w Gliwicach przy ul. Stefana Okrzei 20 wraz z sukcesywnym świadczeniem usług cateringowych
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gliwicki Klub Sportowy "Piast" SA
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 241240921
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Stefana Okrzei 20
1.5.2.) Miejscowość: Gliwice
1.5.3.) Kod pocztowy: 44-100
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL229 - Gliwicki
1.5.7.) Numer telefonu: 32 335 31 15
1.5.8.) Numer faksu: 32 335 31 18
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: piast@piast-gliwice.eu
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.piast-gliwice.eu
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inny zamawiający
Spółka Akcyjna
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
Działalność sportowa
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Najem obiektów gastronomicznych Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" SA na Stadionie Miejskim w Gliwicach przy ul. Stefana Okrzei 20 wraz z sukcesywnym świadczeniem usług cateringowych
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-9758cebf-da5f-11eb-b885-f28f91688073
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00101504
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-07-01
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
www.piast-gliwice.ezamowienia.com3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: www.piast-gliwice.ezamowienia.com
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: a) W postępowaniu o udzielenie zamówienia komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu:
Platformy Zamówień Publicznych ZETOPZP: www.piast-gliwice.ezamowienia.com
b) Korzystanie z Platformy jest bezpłatne.
d) Instrukcja Użytkownika - korzystania z Platformy Zamówień Publicznych ZETOPZP znajduje się na Portalu, w zakładce „Pomoc”.
e) Wykonawca przystępując do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, tj. bezpłatnie rejestrując się lub logując, w przypadku posiadania konta w Platformie Zamówień Publicznych ZETOPZP, akceptuje warunki korzystania z Platformy, określone w Regulaminie zamieszczonym na stronie internetowej www.piast-gliwice.ezamowienia.com oraz uznaje go za wiążący.
f) Ogólne zasady korzystania z Platformy:
(1) zgłoszenie do postępowania wymaga zalogowania Wykonawcy do Systemu na subdomenie https://piast-gliwice.ezamowienia.com/#/authentication/login
(2) Wykonawca aby przystąpić do postępowania musi założyć konto na Platformie https://piast-gliwice.ezamowienia.com//#/authentication/register gdzie zostanie powiadomiony o możliwości zalogowania lub do założenia bezpłatnego konta. Wykonawca zakłada konto wykonując kroki procesu rejestracyjnego; podaje adres e-mail, otrzymuje link aktywacyjny a następnie ustanawia hasło;
(3) Proces rejestracji Wykonawcy jest w pełni automatyczny, po zarejestrowaniu należy podać dane firmy, którą osoba zakładająca konto reprezentuje.
g) Po założeniu konta Wykonawca ma możliwość złożenia Oferty w postępowaniu. Komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami, w szczególności zawiadomienia oraz informacje, przekazywane są w formie elektronicznej za pośrednictwem Platformy i powiadomień mailowych.
h) Zamawiający, zgodnie z art. 67 Ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2019 r. poz. 2019) określa następujące wymagania techniczne i organizacyjne sporządzania, wysyłania i odbierania korespondencji elektronicznej przy wykorzystaniu Platformy Zakupowej, tj.:
(1) stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512 kb/s;
(2) Komputer klasy PC lub MAC, o następującej konfiguracji: pamięć min 2GB Ram, procesor Intel IV 2GHZ, jeden z systemów operacyjnych - MS Windows 10 , Mac Os x 10.4, Linux, lub ich nowsze wersje;
(3) zainstalowana dowolna przeglądarka internetowa najlepiej najnowszej dostępnej wersji obsługująca TLS 1.2 z wyjątkiem Internet Explorer;
(4) Włączona obsługa JavaScript;
(5) Zainstalowany program Acrobat Reader lub inny obsługujący pliki w formacie .pdf.;
(6) podłączony lub wbudowany do komputera czytnik karty kryptograficznej wydanej przez wystawcę certyfikatu używanego przez Wykonawcę.
i) Zamawiający, zgodnie z §11 ust. 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz.U. z 2020 r. poz. 2452) podaje następujące informacje na temat specyfikacji połączenia, formatu przesyłanych danych oraz szyfrowania i oznaczania czasu przekazania i odbioru danych:
(1) dopuszczalne formaty przesyłanych danych, tj. plików o wielkości do 100 MB w formatach: .doc, .pdf, .zip, .docx, .xls, .xlsx, .rar, .7zip, .jpg, .jpeg, .png, .txt, .tiff, .xades, .sig,
(2) informacje na temat kodowania i czasu odbioru danych: - plik załączony przez Wykonawcę na Platformie Zamówień Publicznych ZETOPZP i zapisany, widoczny jest w Systemie, jako zaszyfrowany – format kodowania UTF8. Możliwość otworzenia pliku dostępna jest dopiero po odszyfrowaniu przez Zamawiającego po upływie terminu składania ofert;
Oznaczenie czasu odbioru danych przez Platformę stanowi datę oraz dokładny czas (hh:mm:ss) generowany wg czasu platformy Microsoft Azure, który jest synchronizowany ze znacznikiem czasu UTC.
Wykonawca powinien dokładnie zapoznać się z niniejszą SWZ i złożyć ofertę zgodnie z jej wymaganiami.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zamawiający zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, informujemy, że:
18.1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gliwicki Klub Sportowy PIAST S.A. z siedzibą w Gliwicach. („Administrator”).
18.2. Administrator wyznaczyło inspektora ochrony danych osobowych, z którym można kontaktować pod adresem: rodo@piast-gliwice.eu.
18.3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego w trybie ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. – Prawo zamówień publicznych, dalej „ustawą Pzp” oraz art. 6 ust. 1 lit. b RODO – w odniesieniu do danych osobowych osoby będącej stroną umowy, w celu zawarcia, wykonania i rozliczenia umowy.
18.4. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być właściwe organy (w tym np. odpowiednim organy Unii Europejskiej, Najwyższej Izbie Kontroli, Krajowej Administracji Skarbowej) oraz każdy zainteresowany podmiot – zgodnie z zasadą jawności postępowania.
18.5. Administrator nie zamierza przekazywać Pani/Pana danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
18.6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a przypadku zawarcia umowy, przez okres 5 lat od zakończenia roku kalendarzowego, w którym nastąpiło zakończenie wykonywania umowy , chyba że z przepisów szczególnych wynikać będzie dłuższy okres.
18.7. Obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp.
18.8. W odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany stosownie do art 22 RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 18.9. Posiada Pani/Pan następujące uprawnienia:
- na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
- na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych, z zastrzeżeniem, iż skorzystanie z tego prawa nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników;
- na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
- prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.
18.10. Nie przysługuje Pani/Panu:
- w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
- prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
- na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: PN/02/06/2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
2.2. Przedmiotem zamówienia jest: Najem obiektów gastronomicznych Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" SA na Stadionie Miejskim w Gliwicach przy ul. Stefana Okrzei 20 wraz z sukcesywnym świadczeniem usług cateringowych w okresie od 1 lipca 2021 roku do 30 czerwca 2025 roku.
W ramach zamówienia w celu świadczenia usług cateringowych. Zamawiający oddaje Wykonawcy w najem na zasadach określonych w niniejszym zamówieniu następujące obiekty:
A) Lokal użytkowy mieszczący się na drugim piętrze budynku klubowego wraz z instalacjami technicznymi zwany dalej „Lokalem”. W skład Lokalu wchodzą następujące pomieszczenia: sala główna VIP I (oraz podczas imprez sala VIP II), toaleta męska i damska, kuchnia
B) 10 kiosków gastronomicznych (dalej zwanymi „Kioskami”) zlokalizowanych na stadionie pod sektorami.
2.3. Szczegółowy opis usług cateringowych oraz sposób ich wykonania określony został:
a) dla osób w Strefie VIP I i VIP II w załączniku nr 1 stanowiącym integralną część umowy,
b) posiłków dla I drużyny w załączniku nr 2 stanowiącym integralną część umowy,
c) posiłków dla osób funkcyjnych biorących udział przy organizacji imprez wskazanych przez Zamawiającego w załączniku nr 3 stanowiącym integralną część umowy,
d) obiadów w dniu imprez dla pracowników Zamawiającego biorących udział przy ich organizacji
w załączniku nr 4 stanowiącym integralną część umowy,
e) dla prowadzenia Kiosków gastronomicznych w załączniku nr 5 stanowiącym integralną część umowy.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
70130000-1 - Wynajem nieruchomości stanowiących własność
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający zastrzega możliwość zwiększenia szacunkowej ilości porcji poszczególnych posiłków +20% w ramach wartości zawartej umowy.4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2021-08-01 do 2021-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Kryterium wyboru oferty najkorzystniejszej stanowi cena - waga kryterium 100%
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
W postępowaniu mogą brać udział Wykonawcy spełniający następujące warunki opisane w art. 112 pzp:a) zdolność do występowania w obrocie gospodarczym-Zamawiający nie określa tego warunku
b) Posiadania kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów. W tym zakresie Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał:
- Aktualną decyzję/zezwolenie wydaną/wydane przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny potwierdzającą/potwierdzające spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia zakładu żywienia zbiorowego, w szczególności uprawniające Wykonawcę do przygotowywania posiłków, realizacji usług cateringowych/dystrybucji.
- Aktualną decyzję/zezwolenie wydaną/wydane przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny dotyczące spełnienia wymogów sanitarnych koniecznych przy transporcie posiłków – dopuszczenie środków transportu.
c) Zdolności technicznej lub zawodowej. W tym zakresie Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał wiedzę i doświadczenie niezbędne do wykonania zamówienia, tj.: w okresie ostatnich 4 (czterech) lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonał, a przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonują co najmniej 3 zamówienia w których uczestniczyło co najmniej 150 osób (w każdym), wraz z załączeniem dowodu czy zamówienie zostało wykonane należycie, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych jest wykonywane należycie, z tym że w odniesieniu do nadal wykonywanych usług okresowych lub ciągłych referencje (poświadczenie) powinno być wydane nie wcześniej niż na 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert o wartości nie mniejszej niż 100.000 zł brutto (każda z usług powinna być zrealizowana lud realizowana w ramach odrębnej umowy).
d) Dysponował odpowiednim potencjałem technicznym, w tym zakresie Wykonawca musi dysponować co najmniej:
- jednym (1) środkiem transportu spełniającymi wymogi sanitarno-epidemiologiczne zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz.U. 2003 nr 21 poz. 179), zgodne
z wymaganiami właściwego Państwowego Inspektoratu Sanitarnego,
e) dysponował osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, w tym zakresie Wykonawca musi dysponować niezbędnym do wykonania usług żywienia, potencjałem kadrowym, tj. osobami odpowiedzialnymi za nadzór nad właściwą realizacją umowy, w szczególności dysponuje co najmniej:
- jedną (1) osobą, która zostanie wyznaczona podczas realizacji umowy do pełnienia funkcji technologa żywienia, wymaga się aby osoba posiadała co najmniej: 1 rok doświadczenia zawodowego pracy na stanowisku technologa żywienia, wykształcenie min. średnie, odpowiednie kierunkowe szkolenia potwierdzone stosownymi certyfikatami lub dyplomami;
- jedną (1) osobę, która zostanie wyznaczona podczas realizacji umowy do pełnienia funkcji szefa lub kierownika kuchni. Wymaga się aby osoba posiadała co najmniej: 3 lat doświadczenia zawodowego pracy na w/w stanowisku.
4.3. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu w stosownych okolicznościach polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nim stosunków prawnych, po spełnieniu warunków określonych w art. 118 PZP.
4.4. Wykonawcy mogą polegać na zdolnościach innych podmiotów, jeśli podmioty te zrealizują usługę, do realizacji której te zdolności są wymagane – wykonanie części zamówienia w charakterze podwykonawcy.
4.5. Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, składa, wraz z wnioskiem o dopuszczenie do udziału w postępowaniu albo odpowiednio wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów.
4.6. Zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, o którym mowa w ust. 3, potwierdza, że stosunek łączący wykonawcę z podmiotami udostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów oraz określa w szczególności:
a) zakres dostępnych wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby;
b) sposób i okres udostępnienia wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia;
c) czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolności dotyczą.
4.7. Zamawiający oceni, czy udostępnianie Wykonawcy przez osoby trzecie zasoby zdolności techniczne lub zawodowe pozwalają na wykazanie przez Wykonawcę spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz zbada , czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, które zostały przewidziane względem wykonawcy
4.8. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe, podmiotu, o którym mowa powyżej nie potwierdzają spełnienia przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, Zamawiający żąda, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego:
- zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami, lub
- zobowiązał się do osobistego wykonania odpowiedniej części zamówienia, jeżeli wykaże zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuację finansową lub ekonomiczną, o których mowa w pkt 4.2 ogłoszenia o zamówieniu.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający przed udzieleniem zamówienia wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia w wyznaczonym - nie krótszym niż 5 dni, terminie aktualnych na dzień złożenia następujących podmiotowych środków dowodowych:
1) Oświadczenia wykonawcy, w zakresie art. 108 ust 1 p 5 PZP o braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów, złożyli odrębne oferty, oferty częściowe lub wnioski o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, chyba że wykażą, że przygotowali te oferty lub wnioski niezależnie od siebie – załącznik nr 2 do SWZ.
2) Odpis lub Informacja z KRS lub CEIDG sporządzonych nie później niż 3 miesiące przed złożeniem.
3) W zakresie posiadania kompetencji lub uprawnień do prowadzenia określonej działalności zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
- Kopię/ odpis aktualnej decyzji/zezwolenia wydanego przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny potwierdzającej/potwierdzającego spełnienie wymagań koniecznych do prowadzenia zakładu żywienia zbiorowego, w szczególności uprawniające Wykonawcę do przygotowywania posiłków, realizacji usług cateringowych/dystrybucji.
- Kopię/ odpis aktualnej decyzji/zezwolenia wydanej/wydanego przez właściwy Państwowy Inspektorat Sanitarny dotyczących spełnienia wymogów sanitarnych koniecznych przy transporcie posiłków – dopuszczenie środków transportu wskazanych przez Wykonawcę w wykazie, o którym mowa w pkt. 5.4.c). ogłoszenia.
4) w zakresie zdolności technicznej lub zawodowej:
- wykazu usług wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, w okresie ostatnich czterech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane oraz załączeniem dowodów określających, czy usługi zostały wykonane lub są wykonywane należycie (dotyczy warunku udziału określonego w pkt. 4.2.c). SWZ.- wzór druku wykazu stanowi załącznik nr 3 do SWZ).
Przy czym dowodami, o których mowa, są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych są wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – oświadczenie wykonawcy; w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych nadal wykonywanych referencje bądź inne dokumenty potwierdzające ich należyte wykonywanie powinny być wydane nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Tak
6.4.1) Informacje dotyczące wadium:
20.1 Zamawiający wymaga wniesienia wadium w wysokości 10.000 PLN (dziesięć tysięcy złotych).20.2 Wadium można wnosić w formach przewidzianych w art. 97 ust 7 pzp
20.3 Wadium wnoszone w pieniądzu należy wpłacić na rachunek bankowych Zamawiającego nr 88 1050 1298 1000 0023 4170 2229, tytuł Wadium do postępowania nr PN/02/06/2021- Najem obiektów gastronomicznych Gliwickiego Klubu Sportowego "Piast" SA na Stadionie Miejskim w Gliwicach przy ul. Stefana Okrzei 20 wraz z sukcesywnym świadczeniem usług cateringowych w okresie od 1 lipca 2021 roku do 30 czerwca 2025 roku.
20.4 Zwrot wadium następuje na zasadach opisanych w art. 98 pzp
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
Wykonawcy wspólni:a) żaden z nich nie może podlegać wykluczeniu
b) Warunki opisane w pkt 4.2 powinni spełniać łącznie
c) zobowiązani są do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu i do zawarcia umowy
d) wszelka korespondencja prowadzona będzie wyłącznie z pełnomocnikiem
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 454 – 455 Pzp oraz wskazanym w Projekcie umowy, stanowiącym załącznik nr 1 do SWZ.2. Zmiana umowy wymaga, pod rygorem nieważności zachowania formy pisemnej