Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Kompleksowe usługi gastronomiczne na potrzeby Hotelu „Dobre z lasu” w latach 2024 i 2025, położonego na terenie Nadleśnictwa Solec Kujawski
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Nadleśnictwo Solec Kujawski
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 090550756
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Leśna 64
1.5.2.) Miejscowość: Solec Kujawski
1.5.3.) Kod pocztowy: 86-050
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL613 - Bydgosko-toruński
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: solec-kujawski@torun.lasy.gov.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://solec-kujawski.torun.lasy.gov.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inna państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
leśnictwo
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Kompleksowe usługi gastronomiczne na potrzeby Hotelu „Dobre z lasu” w latach 2024 i 2025, położonego na terenie Nadleśnictwa Solec Kujawski
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-72d1eead-bf55-11ee-9897-f6855eb846c0
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00088895
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-02-02
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00576394/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Kompleksowe usługi gastronomiczne na potrzeby Hotelu "Dobre z lasu" w latach 2024 i 2025, położonego na terenie Nadleśnictwa Solec Kujawski
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://josephine.proebiz.com/pl/tender/51417/summary
3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://josephine.proebiz.com/pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: https://josephine.proebiz.com/pl/
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: SA.270.2.2.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych, w szczególności w zakresie przygotowania, gotowania, podawania posiłków na potrzeby Hotelu „Dobre z lasu” – ul. Leśna 64, 86-050 Solec Kujawski. Szczegółowy opis realizacji usług będących przedmiotem zamówienia zawarto w:
- załączniku nr 3 do SWZ – Opis przedmiotu zamówienia,
- załączniku nr 2 do SWZ – Kosztorys ofertowy.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55400000-4 - Usługi podawania napojów
55500000-5 - Usługi bufetowe oraz w zakresie podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak
4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:
Zamawiający jest uprawniony zlecić Wykonawcy dodatkowy zakres rzeczowy obejmujący usługi analogiczne, jak opisane w opisie przedmiotu zamówienia oraz w kosztorysie ofertowym (dalej: „Opcja”). Zamawiający nie jest zobowiązany do zlecenia usług objętych przedmiotem Opcji, a Wykonawcy nie służy roszczenie o ich zlecenie. Prace będące przedmiotem Opcji mogą zostać zlecone na wartość do 20 % wartości przedmiotu zamówienia określonej w umowie stanowiącej Załącznik nr 11 do SWZ. Skorzystanie z prawa opcji jest uprawnieniem, a nie obowiązkiem Zamawiającego, a Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tego tytułu. Zasady skorzystania z Opcji zostały opisane w Załączniku nr 11 do SWZ. Podstawą określenia wartości usług zleconych w ramach Opcji będą ceny jednostkowe poszczególnych rodzajów posiłków, zawarte w kosztorysie ofertowym, będącym częścią Oferty.
Wskazane w SWZ ilości prac wchodzących w zakres Przedmiotu Umowy (a wycenione przez Wykonawcę w kosztorysie ofertowym stanowiącym część Oferty), mają charakter szacunkowy. Ilość prac zleconych do wykonania w trakcie realizacji Przedmiotu Umowy może być mniejsza od ilości przedstawionej w SWZ, co jednak nie może być podstawą do jakichkolwiek roszczeń Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego, niezależnie od ich podstawy prawnej. Zamawiający może zlecić w trakcie realizacji Umowy zakres prac mniejszy niż wskazany w SWZ, jednakże nie mniej niż 70 % Wartości Przedmiotu Umowy (Załącznik nr 11 do SWZ).
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 24 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Tak
4.2.14.) Przedmiot, wielkość lub zakres oraz warunki zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Zamawiający przewiduje możliwość udzielenia zamówień, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 PZP, w okresie 3 lat od dnia udzielenia zamówienia podstawowego. Zamówienia te polegać będą na powtórzeniu usług podobnych do usług stanowiących przedmiot niniejszego zamówienia, tj. na przygotowywaniu, gotowaniu, podawaniu i dostarczaniu posiłków wskazanych w Załączniku nr 2 do SWZ, zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia w Załączniku nr 3 do SWZ. Zakres rzeczowy usług stanowiących przedmiot zamówienia nie przekroczy 20% wartości niniejszego zamówienia. Zamówienia, o których mowa w art. 214 ust. 1 pkt 7 PZP będą udzielane po przeprowadzeniu odrębnego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego w trybie zamówienia z wolnej ręki.
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Doświadczenie personelu
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 1
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit a
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit b
Art. 109 ust. 1 pkt 2 lit c
Art. 109 ust. 1 pkt 3
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
Art. 109 ust. 1 pkt 8
Art. 109 ust. 1 pkt 9
Art. 109 ust. 1 pkt 10
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
7.1. W postępowaniu mogą brać udział Wykonawcy, którzy spełniają warunki udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 112 PZP dotyczące:
7.1.1. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie opisu spełniania tego warunku udziału w postępowaniu.
7.1.2. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie opisu spełniania tego warunku udziału w postępowaniu.
7.1.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia szczególnych wymagań w zakresie opisu spełniania warunku udziału w postępowaniu w odniesieniu do warunku dot. zdolności ekonomicznej.
Warunek w zakresie sytuacji finansowej zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada polisę od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia ze wskazaniem sumy gwarancyjnej tego ubezpieczenia w wysokości nie mniejszej niż
100 000,00 zł
7.1.4 zdolności technicznej lub zawodowej:
Warunek ten zostanie spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże, że:
a) w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert (a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie) wykonał lub wykonuje co najmniej jedną umowę, której przedmiotem są usługi gastronomiczne na łączną kwotę nie mniejszą niż 100 000,00 zł brutto.
Usługi odpowiadające przedmiotowi zamówienia poniżej 5 000 zł brutto nie będą brane pod uwagę i sumowane.
b) dysponuje lub będzie dysponował co najmniej 10 osobowym zespołem roboczym,
w tym co najmniej:
- 1 szefem kuchni posiadającym co namniej 5-lat doświadczenia zawodowego na stanowisku pracy kucharz/szef kuchni,
- 4 kucharzami posiadającymi co namniej 1 roku doświadczenia zawodowego na stanowisku pracy kucharz,
- 4 kelnerów posiadających co namniej 2 lat doświadczenia zawodowego na stanowisku pracy kelner,
- 1 managera/koordynatora posiadającego co namniej 5 lat doświadczenia zawodowego na stanowisku osoby koordynującej pracę lokalu gastronomicznego,
c) dysponuje lub będzie dysponował co najmniej sprzętem i urządzeniami, wymienionymi w Załączniku nr 3 do SWZ.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: zgodnie z SWZ
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: zgodnie z SWZ
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Tak
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
zgodnie z SWZ
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zgodnie z zał. nr 11 do SWZ:
§ 11 Zmiana Umowy
1. Wszystkie zmiany postanowień zawartej Umowy wymagają zgody obu stron i zachowania formy pisemnej (aneks) pod rygorem nieważności.
2. Do niniejszej Umowy mogą zostać wprowadzone następujące zmiany:
1) Zmiany spowodowane niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, w szczególności w przypadku wystąpienia klęsk żywiołowych, powodujące konieczność wykonywania Przedmiotu Umowy w sposób lub metodologii odmiennej aniżeli określona w Umowie – w takim przypadku zmiennie może ulec sposób lub metodologia wykonania Przedmiotu Umowy oraz termin realizacji umowy (o okres, w którym świadczenie usług objętych przedmiotem umowy było niemożliwe z uwagi na wystąpieniem niekorzystnych warunków atmosferycznych),
2) Zmiany spowodowane działaniem siły wyższej w rozumieniu przepisów Kodeksu cywilnego (np. wojny, strajki, epidemie) oraz inne zmiany niezależne od Zamawiającego, powodujące konieczność wykonywania Przedmiotu Umowy w sposób lub metodologii odmiennej aniżeli określona w Umowie – w takim przypadku zmiennie może ulec sposób lub metodologia wykonania Przedmiotu Umowy oraz termin realizacji umowy (o okres, w którym świadczenie usług objętych przedmiotem umowy było niemożliwe z uwagi na wystąpieniem siły wyższej),
3) Zmiany spowodowane niesprzyjającymi warunkami ekonomicznymi lub społecznymi np. spadek popytu na usługi świadczone przez Hotel itp. – w takim przypadku możliwe jest ograniczenie zakresu Przedmiotu Umowy o maksymalnie 30% oraz stosowne zmniejszenie wynagrodzenia Wykonawcy.
4) Zmiany legislacyjne powszechnie obowiązujących przepisów prawa, oraz przepisów wewnętrznych obowiązujących Zamawiającego, a dotyczących realizacji usług świadczonych przez Wykonawcę w ramach realizacji Przedmiotu Umowy, w tym wprowadzenie nowych norm i standardów wykonywania usług – w takim przypadku zmianie podlegać może sposób wykonania całości lub części Przedmiotu Umowy, a jeżeli wprowadzenie nowych norm i standardów wykonywania Przedmiotu Umowy ma wpływ na wysokość Wynagrodzenia – dopuszczalna jest również zmiana Wynagrodzenia odpowiadająca zmianie wartości kosztów wykonania Przedmiotu Umowy.
W powyższych ewentualna zmiana Wynagrodzenia określona zostanie w oparciu o ceny jednostkowe wskazane w kosztorysie ofertowym stanowiącym cześć Oferty, przy czym Zamawiający zapłaci wynagrodzenie za wszystkie odebrane usługi. W przypadku braku odpowiedniej pozycji kosztowej w kosztorysie zmiana Wynagrodzenia zostanie dokonana w oparciu o średnie ceny wykonania danej usługi, funkcjonujące na terenie województwa kujawsko-pomorskiego.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-02-12 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://josephine.proebiz.com/pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-02-12 09:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-03-12
8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
1. Kwota przeznaczona do sfinansowania zamówienia: 1 499 648,38 zł netto, 1 645 799,53 zł brutto
2. Zamawiający wymaga wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy przez Wykonawcę, którego oferta została uznana za najkorzystniejszą w wysokości 5 % ceny całkowitej podanej w ofercie brutto.